Svupsakker er æbleskiver serveret med en sjat brændevin i midten. Det er en lollandsk skik, som jeg var en smule skeptisk overfor, indtil jeg prøvede den første gang. Det giver rigtig fint mening – mums. Og den gode gamle skik med rent faktisk at putte æble i æbleskiverne, er jo heller ikke helt dårlig i versionen med chilisirupskogte æblestykker. Svupsakker med chili er født – de giver varmen – må de også glæde dit (jule)bord ;o)
Ingredienser – æblerne:
3 – 4 halvstore æbler
½ dl vand
1 dl rå rørsukker eller en mørk sukker
1 frisk chili, finthakket (eks. 1 Habanero)
Ingredienser – æbleskiverne:
250 gr mel
1 tsk natron
½ tsk fint salt
½ tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt chili
½ tsk stødt ingefær
1 spk sukker
revet skal af 1 usprøjtet citron
½ liter kærnemælk
2 æg
snaps
smør til bagningen
Sådan gør du:
Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset. Skær dem i bidder på ca 2-3 x 2-3 cm – de skal kunne være i en æbleskive.
Bring æbler, sukker, vand og chili i kog i en lille gryde og la dem simre til æblerne er blevet let møre, men ikke falder fra hinanden. Lad æblerne køle af i siruppen.
Bland mel, natron, salt, kardemomme, ingefær, kanel, stødt chili, sukker og citronskal.
Rør kærnemælken i lidt ad gangen.
Pisk æggene let sammen og rør dem i dejen.
Varm en æbleskivepande op og hæld ca ½ tsk smør hvert hul (jeg synes at det er lettest hvis man har smeltet smørret først). Fyld hurtigt hvert hul 3/4 op med dej.
Kom et stykke æble i hver efter et øjeblik og vend æbleskiverne med en strikkepind eller en gaffel når de har dannet en nogenlunde fast underside.
Æbleskiverne vendes nogle gange indtil de har passende farve – ved medium varme tager det ca 5 minutter.
Servere med det samme. De kan evt. holdes lune i forvarmet ovn ved svag varme under bagningen af resten.
Ved servering åbner man æbleskiven på tallerkenen og hælder lidt brændevin i.
Velbekomme – tag og prøv dem – æbleskiver bliver aldrig det samme igen.
Du burde næsten lave en BOC udgave af dem er i juletiden 😉
Jamen det kan man jo bare gøre, der er jo frit valg på chilihylderne – og det er bestemt ikke umuligt at den kommer på bordet herhjemme i løbet af december også 🙂
jeg er fra lolland i holeby
jeg skal på møllrgården til gamle egnsretter der skal jeg også have
svupsakker og alt anden godt fra egnen
Uhm – det lyder da som et fremragende arrangement 🙂
Det burde jeg ha’ tænkt på før….Æbleskiver uden æble??..Går jo ikke!!…ser rigtig lækkert ud Vivi…mums! Mvh Verner
Tak skal du ha’ Verner 🙂
Det lyder satme lækkert!
Tak Mads – der er det sq osse 🙂
Hej Vivi
Jeg tror måske nok, at jeg som udgangspunkt er lidt skeptisk overfor de lollandske æbleskiver men man må da elske et navn som Svupsakker. Alene af den grund burde man lave dem. Bare sådan at man kan prale af, at have spist Svupsakker, Svupsakker, Svupsakker :o)
Det er det skønneste navn til mad – de kalder dem nonner eller gamle nonner når det er uden brændevin 🙂
Hæ, hvor sjovt
Hej Vivi,
Neeej de lyder OGSÅ lækre! Kan godt lide at man selv doserer voksenpiftet til sidst.
Mch Hans
Hehe – ja, og du skulle se dem hvor vi lavede billedet. Det skulle jo være et fint billede af snapsestrålen. Hiks.
Uhm, det lyder lækkert!
Tak for det 🙂
Spændende med nye æbleskiver ;o))
Herlig hilsen
Ulla
Æbleskiverne giver pludselig mening på denne måde synes jeg – med lidt fut i smagen 🙂
Det var en fin måde at få chili i sine æbleskiver. Det skal prøves, dog også uden chili, så børnene kan være med 🙂
Knus Elsebeth
Jeg kan luske chili i rigtig rigtig mange ting 😀
Er snapsen OK for børnene?
Ser dæleme godt ud 😉
Tak skal du ha’ 🙂