Svupsakker med chili

Svupsakker er æbleskiver serveret med en sjat brændevin i midten. Det er en lollandsk skik, som jeg var en smule skeptisk overfor, indtil jeg prøvede den første gang. Det giver rigtig fint mening – mums. Og den gode gamle skik med rent faktisk at putte æble i æbleskiverne, er jo heller ikke helt dårlig i versionen med chilisirupskogte æblestykker. Svupsakker med chili er født – de giver varmen – må de også glæde dit (jule)bord  ;o)

Ingredienser – æblerne:

3 – 4 halvstore  æbler

½ dl vand

1 dl rå rørsukker eller en mørk sukker

1 frisk chili, finthakket (eks. 1 Habanero)

Ingredienser – æbleskiverne:

250 gr mel

1 tsk natron

½ tsk fint salt

½ tsk stødt kardemomme

½ tsk stødt kanel

½ tsk stødt chili

½ tsk stødt ingefær

1 spk sukker

revet skal af 1 usprøjtet citron

½ liter kærnemælk

2 æg

snaps

smør til bagningen

 

Sådan gør du:

Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehuset. Skær dem i bidder på ca 2-3 x 2-3 cm – de skal kunne være i en æbleskive.

Bring æbler, sukker, vand og chili i kog i en lille gryde og la dem simre til æblerne er blevet let møre, men ikke falder fra hinanden. Lad æblerne køle af i siruppen.

Bland mel, natron, salt, kardemomme, ingefær, kanel, stødt chili, sukker og citronskal.

Rør kærnemælken i lidt ad gangen. 

Pisk æggene let sammen og rør dem i dejen.

Varm en æbleskivepande op og hæld ca ½ tsk smør hvert hul (jeg synes at det er lettest hvis man har smeltet smørret først). Fyld hurtigt hvert hul 3/4 op med dej.

Kom et stykke æble i hver efter et øjeblik og vend æbleskiverne med en strikkepind eller en gaffel når de har dannet en nogenlunde fast underside.

Æbleskiverne vendes nogle gange indtil de har passende farve – ved medium varme tager det ca 5  minutter.

Servere med det samme. De kan evt. holdes lune i forvarmet ovn ved svag varme under bagningen af resten.

Ved servering åbner man æbleskiven på tallerkenen og hælder lidt brændevin i.

Velbekomme – tag og prøv dem – æbleskiver bliver aldrig det samme igen.

     

Print Friendly, PDF & Email

21 tanker om “Svupsakker med chili

    • Jamen det kan man jo bare gøre, der er jo frit valg på chilihylderne – og det er bestemt ikke umuligt at den kommer på bordet herhjemme i løbet af december også 🙂

  1. jeg er fra lolland i holeby

    jeg skal på møllrgården til gamle egnsretter der skal jeg også have

    svupsakker og alt anden godt fra egnen

  2. Det burde jeg ha’ tænkt på før….Æbleskiver uden æble??..Går jo ikke!!…ser rigtig lækkert ud Vivi…mums! Mvh Verner

  3. Hej Vivi

    Jeg tror måske nok, at jeg som udgangspunkt er lidt skeptisk overfor de lollandske æbleskiver men man må da elske et navn som Svupsakker. Alene af den grund burde man lave dem. Bare sådan at man kan prale af, at have spist Svupsakker, Svupsakker, Svupsakker :o)

  4. Hej Vivi,

    Neeej de lyder OGSÅ lækre! Kan godt lide at man selv doserer voksenpiftet til sidst.

    Mch Hans

    • Hehe – ja, og du skulle se dem hvor vi lavede billedet. Det skulle jo være et fint billede af snapsestrålen. Hiks.

Skriv et svar til Hanne Lind Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.