Apple gelly with chili (will be translated upon request) – Christmas Edition

This year I made a variation of my apple jelly for Christmas / Winter. It's nice to have something in the attic that tastes good and you can give away the outside to take the last glass on the shelf.

As I also promised a small draw or two in December, it is natural to produce little to it too.

The criterion was, it had to be something sweet, der would chili in – as a spice, not the main ingredient – and some of the spices that we usually call Christmas spices (Some of us use them pleasing all year).

This is more a process than a recipe – but here it is anyway, perhaps for inspiration, men måske især som huskeseddel til mig selv ;o)

Jeg startede med 12-13 kg æbler. Some eat apples, bought – when our old apple trees in the garden does not give more this year.

Frem med de store gryder og en plan om at koge æblerne af 4 omgange. I was wiser.

Jeg afmålte 4 gange mulled wine spices – dog minus chiliflager, men plus 3 velvoksne, fresh, red Habaneroer (unknown name). The chili chopped I froft.

Af 2 omgange kogte jeg i alt 6 kg af æblerne. De blev vasket og skåret i halvtykke skiver og kogt, hver portion med 2 gange krydderier og så meget vand at man lige kunne få øje på det nede i gryden sammen med æblerne. Cored, stems and flowers smoke in the pot – it gives all tastes.

Saften blev siet i saftposer, where it dripped a few hours – before it was poured into a large collection pan (15 liters) and put in the fridge.

Men – apple juice from the first two teams did not taste enough of apple. New idea had on the table.

Saften blev fordelt i to gryder og kogt ind til ca. to trdjedele – it was better. Afkøles på køkkenbord og på køl med den.

Nu var idéen så at koge resten af æblerne sammen med eventuelle krydderier til at justere smagen i rigtig retning.

It lacked acid and a little 'bottom’ in flavor. Hmmm.

De resterende 6-7 kg æbler blev delt i 3 portioner.

Første portion blev kogt med 10 usprøjtede citroner i tynde skiver (just washed before) and a grab full cinnamon sticks, 2 store spsk stødt kardemomme og 2 topspsk hele nelliker.

It helped the acid and kryddringen – but something was missing.

Næste hold blev kogt med 14 små usprøjtede appelsiner, washed and thinly sliced.

Uhm – it helped.

Sidste hold blev kogt med 10 appelsiner mere på samme måde. Well yes, and a single, delicious ripe pear which lay on the kitchen table. Pear juice tastes good – Could you do damage.

Now was the one who. Smagen was super. A little too tart, a little too spicy and too strong – perfect, since there will not come yet in sugar – which would smooth out the taste a little and thus balance the.

All the juice was chilled and waited until the next day when the gel had to be made.

Next day was to just season to taste again – og jeg valgte at under tilberedningen ville jeg tilsætte 1 lille toptsk vanillasukker, 1 lille toptsk stødt kanel og 1 lille toptsk Pul Biber (halvmilde chiliflager) pr. liter juice. As I said then done.

5 liter saft ad gangen i 8 liters gryden. Boil lagsomt up, tilsætte 5 breve gul Melatin (hvorfor klumper det altid lige, little no matter how well you touch?) – så 4 kg sukker (pr 5 liter saft) and extra spices. Experience the op that the minute, the source of heat, foamed, Atamon in and on glass. The tubes file allowed to stand open a handful of hours and then closed while they were lukewarm – men geléen var fint stivnet til en blød og lækker men let fast konsistens som er perfekt til brød.

Ready….og lidt stolt. Stort project.

The taste is just as I would like it. Yummy. Elsker når det lykkedes og det er lidt sjovt at smage til, indtil man lige rammer den smag man håber på.

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Apple gelly with chili (will be translated upon request) – Christmas Edition

  1. Se denne gele som jeg var så heldig at vinde et glas af sidste år husker jeg tilbage på med stor glæde – NAM! Og så var det vi kom til at snakke om over eftermiddagskaffen – mon der kommer en julekalender i år? 😉

    • 🙂 – hehe, lige det spørgsmål har jeg fået et par gange for nylig.

      Jeg har ikke mulighed for at lave en dagskalender som sidst – men lad os se om der sker noget andet i stedet 😉

  2. Et lille fif:

    Laver store mængder gele, saft og saft til vin, men istedet for at koge æbler og si osv. kører jeg det igennem juicepresseren, altså sådan en saftcentrifuge til en 300 kr. Det er lynhurtigt, og man får meget mere saft ud af det. Det skal bare stå en par minutter, skummes og bingo, så er det klar til at koge. Der skal selvfølgelig så noget melatin i, hvis det skal stivne.

  3. Hej Vivi, altid en stor fornøjelse at følge dine fantastiske udskejelser i køkkenet og tryllerier med chilierne 🙂

  4. Fedt at projektet lykkes, kender godt de projekter hvor man bygger på derudaf og til sidst lykkes det (i hvert fald nogle gange).
    Hav en god 1. December!

    Hilsen Didde

    • Det er nemlig smaddersjovt. Sådan er mange af mine opskrifter også blevet til – og til sidst må man lige dividere ned igen for at få en rimelig portion næste gang man laver det 🙂

  5. Den der gløggmix, den rykker 🙂 har allerede spædet den op, så der er til at dele ud af til familien 😀 Vh Mette

    • Det lyder skønt Mette – håber at de også kan lide den. Den er kraftig nok til at kunne tåle et par ‘opspædninger’ med mere vodka synes jeg 🙂

  6. Hejsa Vivi,
    hold da nu op, hvor ser det lækkert ud. Har faktisk været inde og surfe i flere af dine opskrifter og det er bestemt ikke sidste gang. Nu må vi se om jeg stadig har job efter 21/12 for ellers ved jeg da godt hvad jeg skal lave mellem jul og nytår. Det ser super lækkert ud!!! 🙂
    Kh Helle Torning – og nej det er ikke statsministeren hi hi

  7. Hej Vivi
    sikke da et projekt. du er altså bare fantastisk i et køkken.
    benytter stadig dine opskrifter flittigt. skal selv i gang med en kalkunchilirullepølse. mine chilispegepølser er blevet færdige. de er blevet super denne gang. så et nyt hold står nu og hygger sig i røgovnen.
    god weekend til dig
    mange hilsner Jette

    • Uhm Jette – det lyder nu også megalækkert med de projekter som du har gang i.

      Her spares der sammen til en røgeovn også – det må være godt legetøj 🙂

      • det er et skønt stykke legetøj. du kan godt glæde dig. jeg har bare en lille en til 1200 kr, men den fungere fint.

  8. Hej Vivi!
    Sikke da et arbejde. Du burde faktisk finde et hus, med et industrikøkken, hvor der er plads til nogle ordentligt store gryder, ikke bare de bette 15 liters 😉 ! Men, men lækkert ser det dælme ud, jeg har savnet dine stærke indspark!
    Kh
    Ann

  9. Hej Vivi

    Jeg har lige fået en idé. Vi skal lave æblesaft til ciderfremstilling i morgen, og da vi kører dem på en lille juicepresser, plejer vi at skære kærnehuset fra og smide resten i. Men i stedet for at give hønsene dem alle sammen (og der er mange, når man skal lave 20 l saft), kunne jeg jo kaste en bunke i en gryde og følge din “opskrift” herover – det må vist prøves!

    kh
    Anja

    • Det var da en fremragende idé 🙂 – nær vi skræller æbler til æblekage eller lignende bruger vi også gerne skræller og kernehuse til en hurtig gang gelé. Så får vi lavet mange små portioner med forskellige krydderieksperimenter i – nogle bedre end andre, men det hænder jo at man rammer et hit.

      • Hej Vivi

        Jeg har lige smagt din æblegelé i dag – hold da op, hvor er den lækker 🙂

        Jeg fik den til agerhøne, som var kogt med løg, æbler og hønsefond, og den var supergod til det!

        kh
        Anja

        • Uhm – det lyder vildt godt. Agerhøne er fornemt selskab må jeg sige – og lyder som en super lækker tilberedning 🙂

Leave a Reply to Ann Arleth Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.