Ingredienser:
1 – 1½ kg æbler, gerne madæbler
Vand
7 små stænger kanel eller tilsvarende stykker af en større
1½ toptsk hele nelliker
750 – 1000 gr sukker
frisk chili efter smag
Gul Melatin
Atamon
Sådan gør du:
Skyl æblerne og skær dem i grove stykker – jeg synes det er nemmest at skære dem i skiver – og evt. halvere dem inden.
Hæld vand på til du kan se vandet nede i gryden mellem æblerne – det skal ikke dække (se billede). Du kan sagtens bruge mindre vand – vurdér selv hvor meget smag der er i æblerne.
Æbler koges i vandet med nelliker og kanel til de er godt møre – næsten kogt til mos.
Massen afdryppes i en saftpose minimum et par timer – gerne natten over.
Skold glassene og skyl dem evt. i Atamonvand.
Finthak chilien.
Saften måles af og kommes i gryden. Målet skal du bruge til at finde uf af hvor meget Melatin der skal i. Bring saften i kog og tilsæt derefter gul Melatin efter anvisning på pakken.
Tilsæt sukker og chili og giv geléen et opkog i et minut. Du kan først forsøge dig med en mindre portion sukker, smage til og hurtig tilsætte mere hvis du synes. Der er stor forskel på syrligheden i æbler og dermed hvor meget sukker der virker passende – og ikke alle forestrækker deres gelé lige sød.
Tag den af varmen og tilsæt Atamon efter anvisning på flasken.
Hæld geléen på glassene og lad den køle af inden du lukker for dem.
Note:
Hvis du bruger umodne æbler eller madæbler, kan Melatien evt. udelades. Du skal så bruge ikke for store glas og lade dem stå til geléen er stivnet helt. Måske har du selv en gammel æblegelé opskrift som du blot skal tilsætte krydderierne. Chilien kan naturligvis tilsættes de kogende æbler og sies fra hvis du hellere vil have en klarere gelé – men jeg kan godt lide de så stykker som flyder rundt i det færdige produkt. Det kan lyde som meget kanel og nelliker, det giver en kraftig og tæt krydret smag: Jeg synes at det virker godt sammen med chilien – brug mindre hvis du synes.
Pingback: Valnøddebrød med mange fibre / Grill & Kokkerier
Hej igen.
Så fik jeg også lavet en lille portion gele. Smed en hakket HYLP og en Red Paper Lantern i til sidst. Der blev vel bare 4 dl og den er lækker!
Sød og rund og så kommer der en mild efterbrænder der varer et kvarters tid. Jeg elsker det.
Mums. Det virker fatastisk med chinenserne i marmeladerne og gelérne – så det kan visk kun være gået godt 🙂
Du er rigtig kommet i chilikøkkenet i disse dage JJ – det er en fantastisk afslutning på sæsonen synes jeg – at lave godt til gemmerne med chilierne i.
Den var OGSÅ rigtig god og det er jo lige ved at være højsæson for æbler! Jeg har 14 træer der snart begynder at drysse med æbler, og i udestuen modner chilierne derudaf, så jeg forestiller mig at lave temauge: 117 forskellige måder du kan bruge æbler og chili…
Tak skal du have 🙂
Det er synd at vi bor så langt væk fra hinanden – det kunne være en sjov uge at dele et par dage i køkkenet i 😀
Haha, ja det kunne være hygsomt! Jeg tror der ville kunne komme mange kreative (og måske lidt for spændende…) idéer ud af at stikke hovederne sammen i en intensiv æble/chili-uge i køkkenet 🙂