Appelsinmarmelade med chili

Marmeladen her er baseret på en af de klassiske appelsinmarmelader, men med hulens hot chili i – i min version. Har du lyst til at forsøge dig med den, kan den bruges med præcis den mængde og styrke chili du ønsker, uden at du behøver at justere på mængden af de andre ingredienser (inden for rimelighed).

Jeg får ca 1,7 liter ud af én portion.

Ingredienser:

Ca. 1 kg usprøjtede appelsiner

1 usprøjtet citron

frisk chili efter smag

ca 800 gr rå rørsukker

½ liter vand

Evt. geleringsmiddel (f.eks. Melatin)

Atamon

Sådan gør du:

Stil en lille tallerken eller skål i køleskabet. Den skal du bruge senere når du tester tykkelsen på marmeladen (og det skal gå stærkt når det sker).

Vask appelsinerne og citronen.

Skræl appelsinen med en tyndskræller eller kartoffelskrællekniv – kun det yderste orange lag af skallen skal bruges. Læg skrællerne i en gryde sammen med den skiveskårne citron (fjern kernerne). Der skal ikke gøres andet ved citronen først.

Hæld ½ liter vand på og lad det simre under låg 15-20 minutter.

Skær imens størstedelen af den hvide bitre skal af appelsinerne – det behøver ikke at være det hele, men det ‘værste’ – det skal du ikke bruge. Skær nu appelsinerne i skiver. Fjern kernerne undervejs – det er nemmest nu.

Når appelsinskallerne og citron har simret, lægges appelsinskiverne ned i gryden til dem og det hele simrer nu videre yderligere ½ times tid under låg. Vend rundt i det en gang under vejs.

Si herefter indholdet og hæld væsken tilbage i gryden.

Lad massen i sien køle let af (de fleste blendere er ikke så glade for kogende mad).

Appelsinmassen blendes så med chili, til passende konsistens – der må godt være lidt småstykker af chilien i synes jeg – og kommes derefter tilbage i gryden til væsken.

Hvis du vil have chilien helt findelt, er det en god idé at blende den først.

Tilsæt sukker og lad det simre videre 10 minutters tid.

Herefter tilsættes geleringsmidlet. Læs på pakken først – de fleste skal lige blandes op i lidt sukker inden de drysses i. Lad geleringsmidlet koge ½ eller 1 minut (læs på pakken) og tag gryden af varmen. Hent din kolde tallerken i køleskabet og hæld hurtigt en skefuld af massen på tallerkenen. Et konsistensen OK når marmeladen er kølet eller skal der mere geleringsmiddel i?

Hvis der skal mere i, skal gryden tilbage på varmen og koges op med lidt mere. Gentag prøven.

Når du er tilfreds med tallerkenprøven tages gryden af varmen og citrusskal tilsættes, herefter Atamon efter anvisning på flasken.

Tag gryden af varmen og tilsæt atamon. Hæld på regjorte, skoldede og atamonskyllede glas. Glassene lukkes til med det samme og vendes lige hurtigt en gang på hovedet og tilbage igen.

Fungerer rigtig godt rent på brødet, på ost, i saucer og supper. Genial i græskarsuppe. Super i pandekager, eventuelt sammen med hjemmelavet smørechokolade.

     

Lavet bl.a. med en halv 7pot Yellow

Print Friendly, PDF & Email

6 tanker om “Appelsinmarmelade med chili

  1. Så fik jeg lavet marmmelade og det blev efter min mening perfekt. Lige tilpas sød, bitter og stærk. Tak for opskriften. Næste gang må det blive citronmarmmeladen, det lyder også spændende:)

    • Alle tiders Per – det glæder mig at høre 🙂

      Bitter lemon marmeladen får også pæne ord med på vejen rundt omkring – måske det var noget med den version af citronmarmeladen hvis I er til det let bitre?

      • Ja nu er det kun mig der er til det let bittere, så jeg har det helt for mig selv. Men bitter lemon skal jeg da helt klart også prøve.

  2. Hej Vivi.
    Du skriver ” Lavet bl.a. med en halv 7pot Yellow”, er det så udelukkende med den halve chili, eller er der også andre i ? Jeg kunne godt tænke mig at prøve opskriften, da jeg normalt er glad for appelsinmarmmelade, og med chili lyder det jo helt perfekt. Jeg tænker med vemod tilbage til de glade decemberdage med gode gevinster. Mine glas med den lækre æblegele er desvære ved at være tomme, og så det ville jo være rart med lidt appelsinmarmmelade.
    MVH
    Per Fischer

    • Hej Per

      Det er kun med den og den gav en lækker chilismag – men ikke brændende på nogen måde. Men om det er nok eller for meget, kommer jo helt an på hvor man er henne med sin chilitolerance og smag.
      Jeg plejer at smage mig frem og hive en chili eller to mere ud af fryseren og lynhakke og komme i hvis det som jeg laver ikke smager af nok.

      Hehe – ja, det var tider i december – men du bliver glad for at have et håndfuld glas af denne – det er jeg sikker på 🙂

      Go’ fornøjelse.

      mvh
      Vivi

      • Tak for det hurtige svar. Det skal heller ikke brænde ALT for meget, så jeg må hellere følge din opskrift og jeg har heldigvis lidt 7 pot yellow i fryseren,
        God weekend.
        Per

Skriv et svar til Per Fischer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.