Red Hot chilisauce

Husets ‘standard’ multianvendelige og meget hotte chilisauce som egner sig lige godt til at blive lavet med medium stærke som helt stærke chilier. Jeg har med stor succes lavet den med ‘ryst-drivhuset’ chiliblanding i slutningen af sæsonen.

Jeg elsker den som rød Habanerosauce – uhm, men som superhot er den også en rar sauce at have stående, da doseringen af de stærke sager jo er let.

Mænden af resten af ingredienserne justeres ind efter chilimængden. Skal du eks bruge 2½ dl olie og 7½ dl rødvin skal du også gange resten af ingredienserne med 2½.

Red Hot Chilisauce - Pure Pain

Ingredienser:

Chili: alle de chilier som du har lyst til at lave sauce af

Nedenstående portion ganges det antal gange det tager for olivenolie og rødvin at lige knapt dække chilierne i gryden

1 dl olivenolie

3 dl rødvin

2 spsk salt

6 topspsk rå rørsukker

1 lille tsk citronsyre

Evt. noget koncentreret tomatpasta

Atamon

Sådan gør du:

Fjern stilken fra chilierne og halver dem. I gryden med dem.

Hæld olie og rødvin i så det knapt dækker chilierne (husk at gange resten af ingredienserne op senere når du kommer til dem).

Lad det småkoge et kvarters tid.

Blend massen med stavblender – eller lad det køle af til den temperatur din foodprocessor (eller blender) kan tåle og brug den.

Kog massen igen til du synes konsistensen er som du vil have den – jeg koger den normalt bare et par minutter – men du kan koge den ind som det passer dig. Smag imens til med den afmålte citronsyre, sukker og salt – måske vil du have mindre eller mere i?

Hvis du synes at den er blevet for tynd – eller bare hvis du har lyst – så tilsæt noget koncentreret tomatpasta. Det jævner og runder smagen godt af med tomat. Så skal det lige koges igennen et par minutters tid.

Tag gryden af varmen og tilsæt Atamon efter anvisning på flasken.

Hældes straks på rene, skoldede, atamonskyllede glas eller flasker, som straks lukkes og lige vendes en tur på hovedet og tilbage igen.

Tips:

Normalt bruger jeg rødvin – men man kan lave en lys sauce med hvidvin og eks. gule chilier. Du kan erstatte vinen med eddike, så får du en mere Sambal Oelek lignende sauce. Man kan tilsætte løg, hvidløg, ingefær, citrongræs osv.

Saucen er relativt tynd – hvilket passer mig fint, da jeg laver den ret stærk. Du kan sagtens bruge noget mindre vædske (olie og rødvin) – f.eks. så chilerne kun er halvt dækkede, hvis du gerne vil have en tykkere chilisauce. Det er ikke ualmindeligt at den tynde model står og skiller (se sidste billede her under) – de betyder ingenting, den skal blot rystes sammen igen før du tager af den. Hvis saucen er lavet ekstra hot (eks. lavet på superhots) så er det rart at den er tynd og let at fordele.

   Red Hot chilisauce - på glas 006

F. eks. lavet med:

Blandede røde Habanero + Aji Chombo + Trinidad Scorpion Morouga Blend

…og her lidt hots + superhots

Red Hot chilisauce - superhot og hots Red Hot Chilisauce - Pure Pain

Print Friendly, PDF & Email

31 tanker om “Red Hot chilisauce

  1. Fin fin opskrift, rart endelig at have noget at bruge nogle af mine Naga Viper’s til, de var efterhånden blevet lidt svampede af at hænge for længe på planten. Fik lavet en lille liter med 20 stik, samt lidt løg og en enkelt almindelig rød peberfrugt, der var til overs fra en anden opskrift 🙂

    • Tak skal du ha’ 🙂

      Vi er ret glade for den med superhots i også – de får lov til at have deres egen smag og man har en ordentlig hot sauce at spice op med.

      Håber at du bliver glad for smagen også 🙂

  2. Hej Vivi.

    Uh, den holder den opskrift. Fik lige lavet en lille portion (den kommer til at holde længe, for den er godt nok hot!). Rødvinen giver en super lækker rund smag, og efterbrænderen er absolut til at føle på ;-). Der skal vist doseres med måde, hvis resten af familien også skal spise med…

    Kh JJ

    • Hejsa

      Ihhh, den var jeg slet ikke i tvivl om at du ville kunne lide. Dejligt at du prøvede 🙂

      – og ja, de holder lidt. Men når man først begynder at bruge dem i eks. tomatbaserede saucer og vintersimreretter, så får de alligevel hurtigt ben at gå på.

      Den er go’ med cremefraiche i – når det skal være lidt mildere til dip o.l.

  3. Hej
    Kan man bruge citron saft i stedet for citronsyre?
    og hvad med rødvinen kan den evt byttes ud med noget andet?

    • Hej Tine

      Du kan sagten bruge citronsaft i stedet for citronsyre og hvis det er friske, usprøjtede citroner du bruger – så riv endelig skallen fint og brug den sammen med også.

      Rødvinen kan du erstatte med rødvinseddike eller anden eddike – og evt. bruge halvt vand og halvt eddike hvis det er en meget stramtandet eddike du bruger.

  4. Hej Vivi,
    Så fik vi også prøvet denne opskrift og hold nu op, hvor er den bare god!!! Lavede den på et mix af Red Savina, Hot Portugal, lidt Black Hungarian og “røde chili” og spædede lidt op med en tomat og en rød peber. Manden er nu røget med på bølgen og er med i køkkenet, når der skal produceres chili-produkter, og ser helt happy ud, når der skal prøvesmages.. 🙂
    Tusind tak for al den inspiration man kan få på din meget flotte hjemmeside!!
    Kh Michaela

    • Hejsa

      Hvor er det skønt at høre – både at I har succes med at få den til at smage så I er tilfredse, men da især med at have lavet et fælles projekt ud af det.

      Det er mig som siger tusind tak for den fine feedback 🙂

      – jeg er rigtig glad for at I kan bruge opskrifterne og håber at I får masser af gode chiliting produceret.

  5. Nu fik jeg endelig lavet din Red Hot Sauce, vel ca. 20 Habanero Peach, 6 TSMB, plus et par stykker Devils Tongue, Habanero Naranja Picante og en enkelt Yellow 7 Pot, gude skønt men skulle godt nok lige have lidt ekstra sukker i 😉

    Endnu en ting fra Vivis arsenal, som kun kan få ros, dejlig nem og så vælger man jo selv hvor meget bid der skal i, kan sige min får de små nakkehår til at rejse sig lidt 🙂

    • Hehe – det lyder jo som en helt rigtig dragevenlig blanding du der har fået kogt sammen. Fedt at du kunne bruge opskriften 🙂

  6. Nu har jeg fået prøvet denne opskrift tre gange! Jeg lavede først en “kyllingeversion”, med ikke så stærke chili. Den forsvandt lynhurtigt.
    Så lavede jeg en mere modig med gule chili og hvidvin. Den er jeg ikke så vild med, så den bruger jeg til gryderetter. Den er så hot at jeg kun skal dryppe 4 dråber på og så er det næsten for meget 🙂 Den er sjov.
    Nu har jeg lavet en rød af de sidste friske chilier m. nogle forskellige scorpions, peppadew, rød citron, pimenta de neyde og rød peberfrugt til at strække den lidt. 8 dl vinterguld! Den opskrift holder!

    • Dejligt at du fik noget godt ud af det efter lidt tilløb Elsebeth 🙂

      Jeg kan også selv bedst lide den i den røde, stærke version – så jeg håber at du/I får lige så meget fornøjelse ud af at have den som en del af forrådet som vi gør.

  7. Så blev opskriften også lavet herhjemme, simpelt at lave og et rigtig godt resultat.
    Brugte Apache, Cayenne og Twilight chili.
    Næste forsøg vil jeg måske prøve at skrue lidt ned for citronsyren. =)

    • Super at resultatet blev godt 🙂

      Du kan også justere den med lidt sukker hvis du synes – men jeg kan godt følge at citronsyren kan smages lidt mildere chili end jeg gør.

    • Hej Brian

      Jeg fylder en gryde så meget op som jeg har chilier til – og så starter jeg med 1 dl olie og 3 dl rødvin = 1 portion.
      Hvis der skal mere i for at det når op så jeg kan se vædsken, hælder jeg en halv eller en hel portion olie+rødvin mere i og ganger så resten af ingredienserne op.

      Så du kan lave det med så mange du vil – jeg laver det typisk med ca 1 litermål chili eller mere til at starte med.

      Giver det mening?

        • Ja, det har godt nok været pivdårligt. Jeg har måttet købe masser af chili – det havde jeg ikke lige forventet med alle de planter.
          Høster dog en smule disse dage. Håber at temperaturen kan holde sig OK en måneds tid endnu…

  8. Hej Vivi

    Jeg fik lavet din hot chilisovs igår – som du skrev at man kunne bruge “ryst drivhuset” ;o)) Lavede 2 forskellige – lyse chili med hvidvin og røde med rødvin. Den røde stod sin prøve idag – uhm, den var god.
    Skønt at se dine opskrifter og fantastisk at du har energien til at lave alle de ting, ooog opdatere denne side samtidig
    Tak

    Herlig hilsen
    Ulla

    • Hejsa
      Tak skal du ha’ Ulla. Det var da super at høre at den bestod også hjemme hos dig 🙂
      Energien kommer da også med de fine tilbagemeldinger jeg får fra jer som prøver opskrifterne – så er det jo ingen sag at finde lidt tid til at dele med andre.

  9. Hej Vivi,
    Den opskrift har jeg også lige prøvet som min første hjemmelavede hot-sauce.
    Med Orange Habanero og rosévin, for at holde farven lidt.
    Blev dog så forskrækket over chilidampene at jeg skyndte mig at putte 2 tomater og 3/4 appelsin i, for at fortynde lidt. Tror ikke det gør noget, ihvertfald var det hot nok at smage til som du skriver man skal. Jeg kunne ikke rigtigt fornemme hverken salt eller sukker styrke, kun rå power og en rar eftersmag.
    Spændende om den kan måle sig med din originale røde! 🙂
    Og PS din karry høster roser i hele familien! 🙂

    • Hej Hans
      Tusind tak for feedback og roserne 🙂
      Superdejligt at I kan lide sagerne. – Og det lyder nu ikke spor dårligt med den ekstra tilsætning 🙂
      Dampene kan være lidt vilde – jeg bliver også ofte overrasket – men det er jo en del af show’et.

  10. Hej Vivi.
    Så er Red Hot chilisauce prøver.
    F*** det holder bare 100 %.
    Mange tak for en super opskrift ( IGEN )
    Kh. Henrik

    • Skønt Henrik.
      Nogle gange behøves det jo ikke at være så kompliceret for at være lækkert, så det er en fornøjelse for mig at høre at andre også har glæde af opskrifterne. Jeg tænker nogle gange ‘nej, det ved folk da godt – er det ikke lidt for simpelt at lægge sådan en opskrift ud’ – så er det rigtig fedt at høre at man alligevel får bragt noget godt videre til andre 🙂

  11. Ser spændende ud, skal helt sikkert prøves.
    Iøvrigt var din opskrift på Drageblod en kæmpe succes 🙂
    Mange tak for en fantastisk hjemmeside….
    Kh. Henrik

Skriv et svar til Henrik Sandbæk Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.