Smoking Hot Barbecue Sauce

English here: Smoking Hot Barbecue Sauce

En superlækker og alsidig barbecuesauce som er arbejdet værd. Hvis du ikke har mulighed for at røge selv, så er der nævnt alternativ nederst på siden.
Brug saucen som den er på grillet/stegt/ovnstegt grønt, kød, fjerkræ og fed fisk. Brug den i saucer og som dip – alene eller rørt sammen med andet dyppelse. Brug den i burgeren, på hot dog’en, pommes frites og pulled pork m.v.

Smoking Hot Barbecue Sauce - færdig

Ingredienser:

10 kg tomater

5 dl jomfruolivenolie (eller anden olie)

10 store eller 20 små løg – ca 1500 gr

5 liter æblejuice (eller friskpresset saft eller most)

1 liter æblecidereddike (gerne en skarpt smagende udgave)

5 dl mørk sød soya

5 dl mushroom soya

5 hele hvidløg – ca 250 gr

Frisk eller tørret chili efter smag

10 tsk allehånde

150 gr brune sennepsfrø

700 gr tomatpasta/tomatkoncentrat

250 gr tomatpulver eller 4-500 gr tomatpasta/tomatkoncentrat ekstra

250 ml ahornsirup

muscovado, brun farin eller anden mørk sukker, evt. røgaroma + salt til at smage til med

1 flaske bourbon

Atamon 

Sådan gør du:

Tomaterne vaskes og halveres. De tørres i ovnen ved laveste varme (50 grader i min ovn) til de har ca ½ størrelse af hvad de startede som, måske lidt større – men de skal have smidt noget væske. Det kan godt tage op til et døgns tid.

Tomaterne koldrøges nu i 24 – 48 timer. Jeg bruger en blanding af bøge- og rødelsmuld og røger ca 48 timer..

Skræl løgene og hak dem groft. Brun løgene stille og roligt i halvdelen af olivenolien. De skal brunes rigtigt, lidt mere end gyldne. Pas på at de ikke brænder på.

Tilsæt derefter resten af olien, tomaterne, æblejuicen, eddiken og de to slags soya. Lad det varme op ved lavt blus imens du forbereder resten af ingredienserne og kommer i gryden.

Hvidløg og chili hakkes fint (gerne i foodprocessor) og tilsættes.

Sennepsfrøene males i kryddermøllen (husk at de ‘vokser’ til ca. det tredobbelte i volumen i møllen når de males) og kommes i gryden.

Allehånden males på samme vis og kommes i gryden.

Lad massen småsimre i 20 minutters tid. Rør i den jævnligt så den ikke brænder på. Purér herefter med stavblenderen.

Tilsæt ahornsirup, tomatpulver og tomatkoncentrat og lad igen småsimre 15 – 20 minutter. Rør igen jævnligt i gryden. Purér igen med stavblenderen (nu bliver det finere og mere sammenhængende).

Smag til med mere ahornsirup eller muscovado/brunt sukker, salt og evt. lidt røgaroma hvis du synes at der mangler.

Tag gryden af varmen og tilsæt bourbon og Atamon.

Hæld straks på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede flasker som lukkes med det samme.

Tips:

Har du ikke mulighed for at røge dine tomater, kan du bruge lidt Liquid Smoke at smage til med i stedet. Til portionen her har jeg brugt 1 flaske Stubbs Hickory og 1 flaske Stubbs Mesquite.

Hvis det ikke er til at få gode, smagfulde tomater (og hvis du alligevel bruger Liquid Smoke) – så kan der bruges ca 7½ kg gode dåsetomater eller tomater fra glas i stedet (flåede, evt. hakkede). Kog dem ind sammen med æblejuicen til ca 2/3 mængde inden du bruger dem.

Der bliver ca 15-18 liter af denne portion alt efter hvor meget væde du fik dampet af tomaterne. Divider selv opskriften ned til noget som du synes er passende.

Smoking Hot Barbecuesauce - tomaterne er semidried Smoking Hot Barbecuesauce - der skal røges 1 Smoking Hot Barbecuesauce - der skal røges 2 Smoking Hot Barbecuesauce - de røgede tomater Smoking Hot Barbecuesauce - nogle af ingredienserne Smoking Hot Barbecuesauce - de røgede tomater - Mushroom flavoured Soy Smoking Hot Barbecuesauce - løgene steges gyldne Smoking Hot Barbecuesauce - hakket chili og hvidløg Smoking Hot Barbecuesauce - brune sennepsfrø Smoking Hot Barbecuesauce - det malede sennep Smoking Hot Barbecuesauce - allehånde Smoking Hot Barbecuesauce - malet allehånde Smoking Hot Barbecuesauce - nu skal der simres Smoking Hot Barbecuesauce - de røgede tomater - efter første blendning Smoking Hot Barbecuesauce - de røgede tomater - ahorn sirup Smoking Hot Barbecuesauce - de røgede tomater - efter anden blendning Smoking Hot Barbecuesauce - bourbon skal der til Smoking Hot Barbecue Sauce - en færdig portion

Brug gode dåsetomater og/eller Liquid Smoke hvis du ikke har lyst til at tørre tomater og/eller røge dem.
Smoking Hot Barbecue Sauce - dåsetomater Smoking Hot Barbecue Sauce - Liquid Smoke

Print Friendly, PDF & Email

12 tanker om “Smoking Hot Barbecue Sauce

  1. Hej Vivi
    Sidder ned en af dine opskrifter fra 8. August 2014, Smoking Hot Barbecue Sauce. Ser så lækker ud, at jeg bare må lave den.
    Men hvor køber du:
    Stubbs Hickory
    Stubbs Mesquite

    Mvh
    Hanne

    • Hejsa

      Jeg købte det oprindeligt i England, men efter BREXIT finder jeg det i Danmark i stedet. Prøv at Google på Liquid Smoke eller flydende røg, så finder du flere steder som forhandler det.

      Håber meget at du kan lide resultatet hvis du får afprøvet opskriften 🙂

      mvh
      Vivi

  2. Hejsa 🙂
    Fantastisk side du har!

    Du skriver at hvis man ikke har mulighed for at ryge tomaterne kan man tilsætte røgessens, og du tilsatte to flasker til portionen. Men du røg da tomaterne? Eller er det to forskellige “produktioner” du taler om?
    Jeg har mulighed for at koldrøge, så det er vel ikke nødvendigt at tilsætte? Hvis tomaterne ikke smager af så meget er det så bedre med dåsetomater?

    Puha mange spørgsmål 🙂
    Vh Jakob

    • Hejsa

      Tusind tak 🙂
      Cool at du kan bruge siden.

      Det er to forskellige ting – jeg har lavet den på begge måder – enten med røgede tomater eller med røgessens – men ikke på samme tid. Man kan selvfølgelig tilsætte lidt røgessens hvis ikke man synes at der er nok smag i – men det har jeg nu ikke haft udfordringer med når jeg røger tomaterne.

      Hvis tomaterne ikke smager af så meget, så synes jeg at dåsetomater/tomater fra glas er bedre. De er jo topmodne når de plukkes. Dem har jeg dog ikke prøvet at røge (det er her at jeg bruger røgessensen – hvis jeg eks. laver saucen om vinteren). Det er bedst at røge dem når de er let tørrede jo, så hænger røgen ‘bedre ved’ – og det er ikke så let med dem fra dåse.

      Håber at du får lavet noget godt 🙂

  3. uhmmm, hvor ser det godt ud. Den her “rygende” opskrift er lige blevet skubbet op i toppen af “det skal jeg prøve” listen 🙂 Tak for en spændende opskrift.

    • Tak skal du have 🙂

      Lad mig endelig vide hvad du synes hvis du får den prøvet. Den er vældig populær når jeg er ude og sælge, men jeg synes at det er sjovt hvis folk også selv laver den 🙂

  4. Hej Vivi. Hvad kan man erstatte Soya med i denne og andre af dine opskrifter? Jeg er ikke til soyasmag, og vil gerne erstatte den med noget andet tilsvarende. Den smager lidt for gæret til min smag. Vil jeg miste for meget hvis jeg bare udelader det helt? Hvad med noget salt med smag eventuelt? Jeg tænker hvad med feks en dåse 200g chipotle, vil det måske være en god erstatning til denne her hotsauce? Har allerede lavet Tropicana-Hotsauce, og venter bare på at få den smagt.

    • Hejsa

      Du kan sagtens nøjes med lidt salt og vand i stedet for soya hvis ikke du bryder dig om smagen. Pga. konsistensen skal du nok bruge samme mængde vand som der ellers skal bruges soya – start evt. med lidt mindre og så spæd op – og så smager du bare til med salt.

  5. Hej
    Er i dag blevet færdig med 1/2 portion af denne skønne sauce. Skulle lige prøve en kotelet på grillen med den på. Min mand: “det var verdens bedste kotelet!” Så den har været al besværet værd. Det krævede lidt opfindsomhed at røge tomater, men puttede dem i grill med låg og røgsmuld under. Det virkede, om end bøvlet!
    Mvh Helle

    • Hej Helle

      Hvor er det dejligt at høre. Tak for feedbacken og den lille historie 🙂

      Jeg er helt enig i at det kan være lidt bøvlet i grillen – men en røgeovn er jo også en investering, så jeg brugte også selv grillen nogle år inden jeg fik investeret i ovnen.

  6. Hej Vivi – jeg vil da helt klart prøve at lave ovenstående, men jeg er jo lidt imod at købe “smag på dåse” så jeg skal have fundet en løsning på rygningen af tomaterne (og chili også for den sags skyld)… Hvad bruger du til at ryge i? og hvordan holdes det i gang i 48 timer?

    Mvh Allan 🙂

    • Hejsa

      Jeg er en lykkelig indehaver af en god røgeovn – du kan se den på nummer to billede 🙂

      Man holder gang i røgen ved at fylde en ekstern røgskuffe med smuld 2 gange i døgnet.

      Min røgeovn er købt her: http://baalteknik.dk/

Skriv et svar til Hanne Fosmark Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.