Sødsyltede chili

Det er ikke chilierne som behøves at være søde i denne supernemme opskrift, men lagen. Den egner sig dog også rigtig godt til de søde og milde pebertyper – man kan altid putte en finthakket hot chili med for at give lagen et ekstra pift, hvis man synes. Det smager skønt.

Spiser man de rigtig hotte syltede chili, synes jeg at denne opskrift er en lækker afveksling fra de mere syrlige eddikesyltede. De er rare at have i køleskabet, så der lige kan ryge et par finthakkede med i maden. Sødmen giver chilien et godt medspil.

Chilierne bliver bløde og lækre og anvendes som tilbehør til stort set alt. Også blot som en lækker snack på et fad hapsere – hvad enten man er til de milde eller de stærke. 

Ingredienser:

1 kg chili 

2 dl eddike – lagereddike eller æbleeddike e.a.

1½ dl vand

2 dl sukker – gerne rå rørsukker

evt. Atamon

evt. syltekrydderier – hvad som helst du kan lide. Det kan være et udvalg af nelliker, laurbærblade, peberkorn, fennikelfrø, sellerifrø, sennepsfrø, stjerneanis, hvidløgsfed i skiver, ingefærskiver osv.

 

Sådan gør du:

Vask chilierne. Flæk dem og fjern stilk og frø – frøvæggene kan du fjerne eller lade sidde som du har lyst. Skær evt. chilierne i mindre stykker. 

Bring en gryde med vand og eddike i kog. Når det koger, gives chilierne et opkog 2-3 minutter og fiskes op med en hulske. Chilierne kommes med det samme på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede glas. Der er ikke plads til alle chilierne i gryden på én gang – så kog dem af et par omgange eller flere. Pres chilierne let sammen i glassene med bagsiden af en skoldet ske.

Mål derefter sukker og evt. syltekrydderier op og kog det sammen med eddikevandet i 5 minutter ved middel varme.

Tag blandingen af varmen og lad den køle af. Tilsæt evt. Atamon efter anvisning på flaske, hvis det skal kunne holde længe.

Hæld lagen over chilierne i glassene. Fyld dem helt til kanten og luk straks godt til.

Lad chilierne stå og trække mindst et par dage – og opbevar dem på køl når der er taget hul på dem. Også gerne inden hvis ikke du bruger konserveringsmiddel.

 

Note:

Kogningen får chilierne til at blive let bløde og nemme at presse sammen i glasset – samt fjerner de fleste bakterier.

Opskriften er også meget anvendelig til hjemmelavede Peppadewlignende chili o.l.

Jeg er normalt ikke så pjattet med grønne, umodne chili – men sødsyltede er de helt hæderlige i smagen.

Jeg tilsætter ½-1 dl ekstra sukker når jeg sylter superhots – det virker godt synes jeg.

    

Print Friendly, PDF & Email

10 tanker om “Sødsyltede chili

  1. Hej, jeg er rigtigt glad for opskriften, men bruger mere lage til de “trekantede” chilier til peppadews, så de holder formen. Jeg fylder dem lige før servering og lægger dem ikke i olie. Bruger en styrke 5 chili: Pimenta Barro do Ribeiro, det bliver meget delikat f.eks med Philadelfia ost:)

  2. Hej ?

    Jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke, den eneste forskel er at jeg kun brugte 800 g chili. Mit problem er at min lage blev tyk, efter jeg havde kogt chilierne der i, og kommet sukkerindhold. Der var simpelthen ikke nok til at dækker chilierne i glassene. Jeg måtte koge mere lage, og så håbe det blandede sig lidt med det tykke hen af vejen. Jeg ved ikke hvad jeg gjorde galt, har du et forslag?

    • Hejsa 🙂

      Jeg vil umiddelbart gætte på at du ikke presser dem så meget sammen i glasset som jeg gør.

      det skal nok virke fint at du har hældt mere lage over, så de skal nok blive lækre – men mon ikke jeg mokser dem noget mere sammen i glasset. det kan du roligt gøre hvis du laver dem igen.

      Go’ fornøjelse… 😉

  3. Hej. Jeg er ny i alt det med chili, men jeg kan se at i stort set alle opskrifter på syltede chilier, fjerner man altid kærnerne. Er det nødvendigt? Jeg troede det var mest der styrken sidder. Eller er der en anden grund til at de ikke er med? ? ?

    • Hej Tina

      Man fjerner frøene fordi kan være bitre og irriterende at tygge i – især hvis de er store.

      Det er ikke i selve frøene styrken sidder (det er en gammel skrøne), men meget af styrken sidder i den af frugten hvor frøene sidder fast – og det fjerner man jo ofte samtidig med frøene.

      I stort set alle chilifrugter er der også styrke i frugtkødet, især i den øverste den og mindst i den nederste – så der er som reget fut nok i maden selv om man har fjernet frøstolen (det der frøene sidder fast på).

      Det der med bitterheden kan du checke ved f.eks. at tygge i frøene fra en almindelig peberfrugt eller andre helt milde capsicum – de smager ikke så godt 🙂

  4. Vi har en del Tapas Chili i drivhuset, skal de mon syltes inden de fyldes med flødeost – jeg kan ikke greje om de skal fyldes og så i (sød) eddikelage eller om de skal syltes i en periode, for derefter at blive fyldt med flødeost og ligges i olie – jeg håber du kan hjælpe 🙂

    • Hej Carina

      Jeg har ikke selv lavet dem på den måde hvor de står i olien og trækker med flødeosten i på glas – men kun lavet det friskt.

      Jeg har lige haft spurgt lidt i omgangskredsen af andre chilinørder, men ingen har en opskrift som de tør garantere overholder det den skal ift. bakterieudvikling.

      Derfor må mit bud være at sødsylte dem i eddike og så fylde dem og lægge dem i olie lige inden de skal spises – måske dagen før og så på køl 🙂

Skriv et svar til Tina Hjarsbæk Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.