Solbærgelé med chili

Meget simpel og lækker basisopskrift på bærgelé, som sagtens kan laves med andre bær end solbær. Se billeder af den lavet på ribs nederst. Spises alene på godt, hjemmebagt brød med lidt smør eller på ost, kødpålæg, postej m.m. – er også lækker som gelé til varm mad. God at runde en sauce af med. Lækker i pandekager, til æbleskiver og på is m.m.m.

Solbærgelé med chili - på friskristet brød

Ingredienser:

5 kg solbær (frosne optøede) eller andre bær

frisk chili efter smag, eks, 200 – 300 gr Habanero (af de stærke)

ca 3½ liter vand

4 kg rå rørsukker

5 breve gul Melatin

ca 8 tsk Atamon + lidt til glassene

Sådan gør du:

Kom bærrene i en stor gryde. Du behøver ikke at ribbe dem først. Fjern stilkene fra chilierne og hak dem. Du skal ikke fjerne kerner og frøstole. Kom chilien i gryden til bærrene.

Tilsæt vand sådan at man kan se det nede mellem bærrene, men ikke så det dækker dem. Det er ca 3½ liter.

Bring gryden i kog og lad det småkoge under låg i ca 15 minutter.

Hæld massen til afdrypning i en saftpose over en stor gryde (der bliver små 5 liter), gerne natten over – men minimum et par timer.

Mål den afdryppede saft op. Der skal gerne være 4½ – 5 liter. Du kan evt. spæde op med lidt vand hvis der er under 4½ liter.

Skold og evt. Atamonskyl dine glas og låg.

Kom saften i en stor gryde og varm op til kogepunktet.

Drys  gul Melatin i under omrøring og kog massen 1 minut.

Tilsæt sukkeret og bring igen i kog. Lad koge 1 minut.

Tag gryden af varmen og tilsæt Atamon.

Kom straks geléen på de rene glas og luk til. Når du har lukket et glas, vendes det lige en tur på hovedet og tilbage igen inden det stilles til afkøling.

Tips:

Hvis du laver en stor portion ad gangen (med 5 kg bær), skal du arbejde lidt hurtigt når geléen skal på glas, sådan at det sidste ikke køler så meget af at det kan svære at hælde på glas.

Du kan bruge alle bær til denne simple opskrift – og du kan selvfølgelig blande dem hvis du ønsker. Er bærrene søde kan du reducere sukkermængden. Du kan sagten nå at smage til imens sukkeret koger 1 minut og evt. tilsætte lidt mere hvis du har kommet for lidt i i første omgang.

Du kan naturligligvis tilsætte andre smagsgivere også/i stedet hvis du har lyst. Hele tørrede krydderier kommes i inden bærrene koges og koger med i massen. Spiritus kan tilsættes lige inden geléen hældes på glas – beregn ca 1 spsk pr glas.

Portionen her giver lige knap 7 liter.

Solbærgelé med chili - hvorman kan se lidt af farven Solbærgelé med chili - det ser sort ud Solbærgelé med chili - jeg morer mig med navngivningen Solbærgelé med chili

Og her er version lavet på ribs i stedet.

Ribsgelé med habanero Ribsgellé med habanero på brød Habaribs

Nedenfor en tuttifruttiversion, lavet da fryseren skulle tømmes for bær.

Tuttifrutti med chili - ingredienser Chili Frutti

Kirsestik på kirsebær, røde stikkelsbær, BOC-chili og vanilla

025

Tuttifruttien blev lavet på 4 kg røde stikkelsbær, 4 kg solbær, 4 kg cirusrugt, godt med chili, 1 liter æblemost (med hyldeblomst). Chilierne blev skåret i ringe og citrusfrugterne i skiver på ca ½ cm tykkelse, med skræl. Det blev stille og roligt bragt i kog og derefter simrede det i ½ times tid, med et par omrøringer undervejs. Massen blev drænet i dørslag, sigte og saftpose (det var en stor portion, så flere ting måtte i spil).

Her blev 6 liter, som blev videreprocesseret med 4500 gr sukker og 6 breve gul melatin. Helt vildt intens smag (der er jo heller ikke tyndet op med vand). Mums.

Print Friendly, PDF & Email

4 tanker om “Solbærgelé med chili

  1. Hej Vivi – har lavet dit gele med ribs og chili, uhm – det er godt. Nu står jeg og har et lille kilo stikkelsbær, men kan ikke finde et opskrift hos dig med stikkelsbær og chili. Tror du man kan lave gele af dem ligesom solbær og ribs – eller har du en helt anden ide??

    herlig varm sommerhilsen
    Ulla

    • Hejsa

      Skønt at du også kan lide den 🙂 – det klæder bærrene så forrygende med chili synes jeg.
      Du kan sagtens lave den med stikkelsbær i stedet for – eller stikkelsbær sammen med noget andet hvis det lige passer. Jeg har selv lavet både stikkelsbær ren og røde stikkelsbær og kirsebær sammen, det virker super – og bare brug samme opskrift 🙂

      Rigtig go’ fornøjelse med de skønne bær – jeg går også selv amok i dem allesammen i øjeblikket – uhmmm.

    • Hejsa

      Den bliver hot, men ikke alt for stærk synes jeg – og der er mange som har smagt den, der er enige.
      Som du kan se er det jo en kæmpeportion af 5 kg bær m.m. – så det er derfor det kan lyde lidt meget med de 2-300 gr Habanero.
      Det virker rigtig fint sammen med den kraftige solbærsmag 🙂

Skriv et svar til Ulla Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.