Styrkeskala for chili

Chilistyrke

StyrkeSHU - fraSHU - tilEksempler
12800.0002.000.0007pots, Scorpions, Carolina Reaper, Bhut/Naga Jolokia, Fatalii
10350.000800.000Red Savina Habanero, Chocolate Habanero, Devil's Tongue
9100.000350.000De fleste Habanero og Scotch Bonnet, Rocoto, Birds Eye
850.000100.000Chiltepin, Pequin, mange Thai chili, Tabasco chili
730.00050.000Cayenne
615.00030.000Chile De Arbol
55.00015.000Serrano
42.5005.000Mirasol, Jalapeño
31.5002.500Cascabel
21.0001.500Chilaca, Poblano
11001000Big Jim, Anaheim
00100

 

Hvis man søger på nettet, vil man finde mange styrkeskalaer for chili, typisk med indelling fra 1 til 10, som angiver hvor stærk en chili cirka er. Skalaerne er ikke ens, hvilket kan være en udfordring, når man eksempelvis gerne vil finde en chili, som er i en behagelig styrke ift. egne smagsløg.

Chilien styrke måles ‘korrekt’ i enheden Scoville – ofte benævnt SHU. som står for Scoville Heat Units. Man kan ved en søgning på nettet finde masser af information om Scoville, men den meget korte version af historien er at Wilbur Lincoln Scoville (1865 – 1942) i 1912 opfandt en model for at måle chiliens styrke. Modellen hedder The Scoville Organoleptic Test og gik oprindeligt ud på at blende chili med sukkervand i en opløsning hvor chilien blev mere og mere fortyndet med sukkervand indtil man ikke længere kunne smage den. Et panel af testere smagte på opløsningen indtil de var enige om at der ikke længere var chilistyrke i vandet. Det forhold som opløsningen var blandet i, angav så hvilken Scoville chilien havde. Eksempelvis hvis en chili skulle opløses med 1 del chili til 2.000 dele sukkervand før styrken ikke kunne smages – ja så havde chilien styrken 2.000 Scoville.

I dag bruges en HPLC (High-Performance Liquid Cromatography) test, som er meget mere nøjagtig.

Så skulle man tro at det nu er nemt nok at styrkebedømme en chili. Det er det også i de store træskolængder, men flere ting kan påvirke målingen og dermed chiliens officielle styrke. Blandt andet skal chilien jo være moden, helt moden, før det giver mening at måle den. Det må man forvente at dem som måler SHU har styr på. Men hvad så med os der dyrker chilierne rundt omkring i verden. Er vi sikre på at vi plukker chilierne, som vi styrkevurderer, modne nok? Jeg ved at nogle ikke gør. En chili er ikke nødvendigvis moden bare fordi den har skiftet til slutfarven. Den skal gerne sidde lidt – og hvor længe kommer an på forholdene – eks. varme og lys. Nogle hævder også at chilier som ikke har fået for meget vand, men er holdt lidt til den tørre side, bliver stærkere – andre siger at det er noget vås. Har den fået optimal næring og har det noget at sige ift. styrken? Kan den opnå fuld styrke på vores breddegrader med de forhold som vi kan tibyde? hvad med de chili som er mere kuldetolerante – kan de opnå fuld styrke i Danmark? Kan dem som ikke er så kuldetolerante? Og hvad med os som delvist dyrker chili indenfor – er der mon styrkemæssig forskel her?

Meget spiller altså ind og mange af de spørgsmål er, så vidt jeg ved, ubesvarede. Dog vil jeg vove at påstå, at vi nogenlunde kan ramme en styrkeskala som vi kan bruge til noget – og da det jo ikke umiddelbart giver mening at opfinde vores egen, så kan vi vel lige så godt antage at vores chili bliver i nærheden af den styrke som de er målt til andre steder. Vi kan bruge skalaen når vi kommunikerer om chili. Det der er meget stærkt for mig er ikke nødvendigvis meget stærkt for dig – eller omvendt. Men hvis vi ved at vi taler om en chili på ca. 5.000 SHU – så ved vi måske begge hvor vi ca. er styrkemæssigt. Vores opfattelse af styrken er måske forskellig, men vi har en målestok at kommunikere ud fra.

Et andet godt eksempel om jeg ofte møder er når jeg bliver spurgt om jeg kan anbefale nogle chili. Så er det rart at vide hvad vedkommende synes ar en behagelig styrke og så at kunne anbefale der ud fra.

Det kan være svært at huske alle de der store Scoville-tal, så mange har forsøgt sig med en oversættelse til en 10-skala. Det er en god idé synes jeg, som giver mening i daglig kommunikation med mennesker, der måske ikke lige kan deres Scoville på fingrene og den er nemmere at huske. Udfordringen er så, at man ikke er enige om hvor stærke chilierne er i de forskellige niveauer. En chili som er en styrke 4 på én skala, kan være en styrke 6 på en anden. Det er noget værre rod.

For ikke så mange år siden mente man er 350.000 SHU var noget af det allerstærkeste og på mange ældre skalaer er styrke 10 derfor op til 350.000 SHU. Men siden har man opdaget flere chilier som er stærkere. Derfor er mange nyere skalaer med en indeling som siger at styrke 10 er op til eksempelvis 800.000 SHU. Dem skala er også sprængt og der er gået sport i at finde og fremavle (krydse og udvælge) ‘verdens stærkeste chili’ som i SHU overgår den som var det i sidste uge. I skrivende stund har jeg sidst hørt om målinger på over 2mill SHU. Det er godt nok stærkt. Man taler da også om de nye meget stærke chilier som ‘Superhots’ – og det er uden styrkeangivelse. Nogle vælger at krive at de har styrken 10+ eller 10++ osv., andre udvider skalaen efter humør.

Så langt så godt – men hvorfor så al den snak her. Jo, jeg kunne godt tænke mig at sætte et tal på de chili som jeg kender til for at kunne kommunikere og sammenligne styrke. Jeg har derfor taget udgangspunkt i nogle af de nyere skalaer og valgt at alle Superhots kommer i deres egen kategori: 12

For mig giver det ikke mening at graduere dem yderligere når styrken ligger over 10, men kommer der en ‘officiel’ skala for det en dag, så skal jeg nok pænt følge den.

For nu kan du regne med at styrkeangivelser her på mine sider følger skalaen øverst på siden. Så er de chilier som jeg nævner til at vurdere op imod hinanden, hvis ellers de SHU angivelser som jeg har fundet på dem er korrekte.

Ikke alle chili er målt mig bekendt – så mon ikke der rundt om på nettet kan findes en del chili som er styrkeangivet lidt på gefühl. Det må vi vist bare tage med et smil indtil de bliver målt.

 

Print Friendly, PDF & Email

9 tanker om “Styrkeskala for chili

  1. Hvad hedder verdens stærkeste chilli? Er det Carolina Reaper, eller Trinidad Scorpion fra Central Africa, eller en helt tredje slags chili?
    Mvh
    Mobilnr.:93 20.28 11

  2. Pingback: Linsesuppe med gurkemeje, ingefær og hvidløg kogt på Bone Broth

  3. Hej vivi
    jeg vil spørge om hvordan kan jeg se og mærke hvorår mine callopeters de grønne cilli også dem man køber cyltede jeg hade nemlig tænkt at tag frø fra dem og sylte et par glas men hvornår ved man de er klar til at blive høstede nogle er tykke men de er helt grønne nu

    så har jeg lige et spørgsmål om cilli sovse jeg køber altid det dejlige cilli kryderi når jeg skal ha en pizza det røde cilli sovs man kan købe hos pizzariaet som de ikke ville fortælle hvordan man laver det ligner ledt oksekød men det smager så godt er det noget du ved noget om om man kan lave sådan en cilli sovs også den smager lisågodt jeg har ledt og ledt og spurt på nettet der er nogle der skrev til mig nå den svære skrev de håber du kan hjelpe

    Hilsen
    kim sørensen

    • Hej Kim

      Hvis du gerne vil sylte dem grønne, så synes jeg at de er bedst lige når de skal til at skifte farve. Så kan du se en mørk ‘skygge’ på dem – og så plukker du og sylter løs. Der har de fået lidt bedre smag end når de er helt umodent unge og grønne synes jeg.

      Frøene skal du tage af helt modne frugter. Det vil sige at du lader et par frugter sidde til de har skiftet farve – og så venter du tålmodigt lidt endnu indtil de begynder at blive så gamle at de rynker en lille bitte smule. Så er de helt supermodne og dér er frøene allerbedst. Læg frøene på et stykke køkkenrulle en uges tid et tørt sted og gem dem så i en lille lukket pose et tørt sted (bare i en skuffe) indtil du vil så dem.

      Manga pizzeriaer bruger en nem model hvor chilien er blendet med lidt olie og eventuelt en lille smule salt og sukker. Hvis du kan finde nogle chilier af arten annuum, synes jeg at de er gode til det. Det er blandt andet dem du kan købe som thai-chilier hos de asiatiske købmænd. Dem som de har hos eks. de tyrkiske grønthandlere kan også være gode, hvis de er af den stærke model. Som regel må man gerne lige smage én inden man køber hvis man spørger pænt, er min erfaring.

      Nogle pizzariaer bruger en såkaldt schawarma chilisauce. Den skal jeg nok lige lægge en opskrift ud på her i løbet af efteråret. Der er som regel tomat i også m.m.

      Håber at det hjalp – ellers skriver du endelig bare igen 🙂

      • Hej Vivi
        jeg har taget alle calapetersern ind og på et fad og lagt dem lyst få jeg hade spænde mider der var igan med at æde dem og jeg fandt også to store spinne mider fy føj dem kan jeg alså ikke lide grin så håber de kan modne der de bliver lisom sådan nogle striber i dem kan jeg se og de bliver bløde skal de det når jeg trykker på dem så giver de sådan et smæld lisom man siger vis peverfrugten giver så er de klar til at blive høstet så når de galapeters måske ikke at blive modne skal de være meget stribet du ved nok hvad jeg mener når jeg skriver stribet lisom vis man laver et tyndt snit med en kniv de er overhode ikke ved at skifte fave i nu så er de ikke klar til at blive syltet i nu og tag frø fra dem vel .

        kommer du til cilli Festival i køge hos lene tvegaar der kommer jeg og en kammerat vis du kom der kunne du måske tag opskriften med på det sovs pizzariaen laver , hvad skal man gøre få at slippe få de spænnemider

        • Hej Kim

          Uhhh – de der spindemider er noget møg at få i sine chilier 🙁
          – jeg kender ikke til måder at undgå dem på – men man kan købe rovmider til at spise dem. De koster jo lidt, så man må gøre op med sig selv om planterne er det værd. Prøv at spørge Lene om hun ved hvordan man undgår dem – men jeg tror altså ikke at der er noget at gøre der.
          De er gode at spise når de har fået de der kork-striber – lige meget om de er grønne eller røde – så smager de godt når de har fået striberne – og de ser jo godt ud med dem også 🙂
          De kan sagtens syltes også nu – men skal du tage frø, så skal det altså være af de helt modne og mørkerøde – du får ikke noget ud af frø fra de grønne – frøene er ikke modne og klar til at spire endnu, så det er spild af tid at forsøge – men er de røde, så er det bare om at nappe nogle frø. De kan jo få striberne både imens de er grønne og imens de er røde – det er lidt forskelligt hvordan de lige opfører sig.
          Nope – jeg kommer ikke over til Lenes festival. Jeg er ved at være klar til festivalen i Rimmerhus og tror at jeg skal sove 4 uger bagefter – har haft vildt travlt 😉
          – skal nok få gravet den der opskrift frem fra en gammel mappe snart og få den afprøvet og lagt på her.

  4. Yderst interessant, er der noget om at kærnerne er de stærkeste eller er det en skrøne?
    Jeg er begyndt at lave thai mad og det er meget spændene og det smager godt og sikke variationer, så der bruger men meget chili.

    • Hej Kim

      Det med kernerne er en sejlivet skrøne – så derfor virker den gammle and med at man bare skal fjerne kernerne hvis chilien er for stærk, heller ikke.
      Capsaicinen, som er det der bider fra sig i chili, produceres ikke i kernerne. Det sidder i frugtkødet og de hvide ‘lameller’ i frugten. Chilien er næsten altid stærkest op mod stilken og mildest mod spidsen.

      Jeg elsker selv Thai-mad og den krydrede del af det asiatiske køkken i det hele taget – smagskombinationene der kan være helt fantastiske, synes jeg.
      Lækker hobby 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.