English here: Grilled or baked chilies with meatfree stuffings
Her vil jeg over tid komme med en håndfuld forslag til fyldte chili uden kød. Fyldet kan bruges i chilier i lige den styrke som du synes – de skal bare være store nok til at det giver mening at fylde dem. Vi synes at Jalapeños (gerne de store) er passende i størrelse og styrke – men der er jo også så mange andre muligheder. Der kommer løbende nye idéer til – så kig forbi en gang imellem eller følg med på Vivis-chili på FB hvis du har lyst.
Der er ikke nødvendigvis mål på da det mere er tænkt som inspiration end egentlige opskrifter – kig på billederne og sjus dig frem.
Røgeost, pintobønner og søde løg
Ingredienser: Chili, udblødte og kogte pintobønner, løg, røgeost, olivenolie, røgsalt og røget paprika.
Sådan gør du: Pil løgene og skær dem i tern som steges gyldne og søde i lidt olivenolie. Kom bønner, løg, paprika og salt i foodprocessoren og hak det til en grov mos. Flæk og rens chilierne og fyld halvdelene med mosen. Læg et stykke røgeost på og grill/bag dem i lukket grill eller ovn.
Champignons, butterbeans og gorgonzola
Ingredienser: Champignons, iblødsatte og kogte butterbeans, gorgonzola, olivenolie, salt, peber, sortløgsfrø (også kaldet jomfru i det grønne eller nigella).
Sådan gør du: Rens champignons og skær dem i stykker. Steg dem i en smule olivenolie indtil de har smidt noget væske og denne er dampet væk. Hak butterbeans imens champignonserne steger. Krydr de færdige champignons med salt og godt med peber. Skru helt ned for varmen på panden og tilsæt butterbeans og gorgonzolaen. Vend rundt til den er smeltet. Kom fyldet i de halverede og rensede chili og drys med sortløgsfrø. Grill/bag dem i lukket grill eller ovn.
Hokkaido, gedeost og sorte oliven
Ingredienser: Hokkaido, gedeost, sorte udstenede oliven, frisk eller tørret oregano, hvidløg, salt, olivenolie
Sådan gør du: Vask Hokkaidoen og udkern den. Den skal ikke skrælles, men skær evt. pletter af. Skær den i stykker og vend den med lidt olivenolie. Bag stykkerne møre i ovnen ved 200 grader i ca 30 minutter og lad dem køle let eller helt af før brug. Blend hokkaido med hvidløg, salt og oregano – hvor fint/groft bestemmer du selv. Smuldr gedeosten og vend den i blandingen. Kom fyldet i de halverede og rensede chili og pres oliven let ned i blandingen. Grill/bag dem i lukket grill eller ovn.
Butterbean-citron fyld og krebsehaler i hvidløgsolie
Ingredienser: Udblødte og kogte butterbeans, citroner, hvidløg, olivenolie, salt, chili, evt. lidt chiliflager.
Sådan gør du: Blend olie og hvidløg sammen. Spar ikke på hvidløget, det bliver jo meget mildere når det er varmet. Lad lidt af hvidløgsolien blive tilbage i foodprocessoren og hæld resten i en skål. Kom bønnerne, salt, fintrevet citronskal og citronsaft i foodprocessoren og blend det så fint eller groft som du synes. Kom mere citronsaft eller lidt vand i undervejs hvis det er for tørt. Smag til. Det skal være meget syrligt, citronsmagen bliver ligesom hvidløget også meget mildere af at blive tilberedt. Afdryp krebsehalerne og vend dem med hvidløgsolien, smag evt. til med chiliflager. Halver og rens chilierne. Kom citron-bønnefyldet i og top op med krebsehalerne. Grill/bag dem i lukket grill eller ovn. Dryp lidt frisk citronsaft over ved servering og evt. et dryp frisk hvidløgsolie hvis du synes.
Kartoffel- og persillerodsmos med masser af frisk rosmarin
Ingredienser: kartofler, persillerødder, frisk rosmarin, olivenolie, salt, løgpulver, hvidløgspulver, evt. barbecuekrydderi
Sådan gør du: Kog kartofler og persillerødder til de er møre. Lav en mos af det sammen med olivenolie, salt, hvidløgspulver, løgpulver og masser af frisk rosmarin. Du skal ikke være nærig med krydderierne – husk at det skal bruges som fyld, ikke spises som mos. Halver og rens chilierne. Kom mosen i og drys evt. med barbecuekrydderi. Grill/bag dem i lukket grill eller ovn.
…og til sidst en link til mere inspiration:
http://www.buzzfeed.com/emofly/31-fearless-ways-to-stuff-a-jalapeno-chile
Vivi, jeg spekulerer en del på at udskifte nogle ingredienser. Jeg kan se at du ofte vælger rigtigt gode råvarer, og nogle der er relativt dyre, feks Risvinseddike eller feks Palmesukker. Det gør helt sikkert en forskel, men har du erfaring med de lidt billigere almindelige alternativer? Feks alm hvid husholdningseddike eller alm raffineret sukker? Jeg skal nemlig til at lave nogle af dine hotsauce-opskrifter.
Du kan sagtens udskifte ingredienserne med billigere alternativer og få et godt og lækkert resultat.
Smagen vil være en anden. Nogle af de ingredienser som jeg vælger er ud fra en overbevisning om at jeg vil have så rene og gode råvarer som muligt, andre er for at skabe en særlig smag. Hvidt sukker smager anderledes end palmesukker som er meget mere nuanceret og interessant i smagen og risvinseddike har en anden smag en almindelig lagereddike. Det betyder ikke at man ikke kan bruge de billigere ingredienser og få et resultat som man kan lide.
Hvis du har mulighed for at handle i en asiatisk butik er netop de to ting her som du nævner ikke særligt dyre – hvorimod de måske godt kan være det hvis de findes i en dansk butik. Men som sagt kan du sagtens erstatte dem med noget andet hvis du har lyst.