Some nice hot chillies can be used in the delicious marshmallows with liquorice, thick marzipan bottom and a chocolate shell almost as thick. Yum.
You can of course make them just as hot or mild as you prefer.
Ingredients:
500 g marzipan
250 g sugar (white sugar works best)
125 g glucose
1.25 dl water
A couple of chillies to taste ( – preferably hot, i.e.. 2 Naga)
150 g pasteurized egg white
4 topped tsp licorice powder
4 sheets of gelatine
About . 400 g good dark chocolate
How to:
Cut the marzipan into 30 slices and place them on a baking tray on baking paper.
You can choose to bake them. at 180 degrees celsius for about 5 minutes – they should just be light brown around the edges. baking is not necessary, but makes for a bit more chewy’ base.
Let gelatine sheets soak in cold water.
Pour the egg whites in a bowl and stir them together gently – they just need to be mixed – whipping comes later.
Blend chillies with water in blender or food processor. Drain through a sieve into a small saucepan. Use the back of a spoon to squeeze the last chili water out of the fruits.
Pour sugar and glucose in the pan and bring the chili syrup’ to a boil. Let boil for 3-5 minutes. If it starts to become slightly golden around the edges is definitely finished, but otherwise, it's as if it thickens a little bit after 3-5-8 minutes. Do you use a thermometer, you must stop when you reach 117 degrees.
As soon as it does so, Beat in the egg whites at full throttle. It should be poured in boiling – it solidifies easy when getting colder and it should preferably not do so in the pot.
When the mixture have been whipped for a short while – press most of the water from the gelatine and put it in the warm egg/syrup mixture.
Beat the mixture using the mixer for a total of about 15 minutes at the max. speed.
Once the whipping is finished and it has a nice chewy meringue consistency, liquorice powder is poured in and is whipped just until thorougly mixed.
Pour the mixture into a plastic freezerbag and leave it for 8-10 minutes, so that the gelatine sets a bit – then it's easier making nice little tops. Cut a corner of – and make nice tops on the marzipan bases.
Let them dry for half an hour iin room temperature and then cover them then with a thick layer of chocolate – either by pouring chocolate over them using a chocolate tray (remember to move them to baking paper before the chocolate has set) or by brushing them gently with the tempered chocolate using a soft bake / grill brush.
Let the chocolate harden and eat them ;o)
Tak for en super lækker opskrift, jeg har i dag fundet mine yndlings flødeboller 🙂 havde lidt skum i overskud, som jeg så lavede en bund på størrelse med en lagkage bund og bagte den i ovnen ved 100 grader i 1 1/2 time, lavede rabarberskum og kom ovenpå den bagte bund og pyntede med friske brombær og hakket chokolade. Dette var sammen med flødebollerne et kæmpe hit blandt aftenens kaffe gæster 🙂
Hej Mia
Tusind tak for feedback på flødebollerne og det lyder super lækkert med den kombination du der har serveret. Uhm, den kage ville jeg også gerne have smagt. Lækker møde at bruge overskudsskum på 🙂
De bedste flødeboller ever 🙂
Tusind tak Birthe 🙂
Jeg er super glad for at de bliver så fint modtaget. Skønt at kunne bidrage til en god smagsoplevelse 🙂
Daaavs din tossede chili-drage 🙂
Det er jo som altid fantastisk at kigge forbi din blog og se hvor meget du er gået amok siden sidst – og din konfekteksperimenter er jo alt for vilde (mums) 🙂
Et spørgsmål – lavede du ikke oprindeligt dine flødeboller uden husblas, kun med sirup, eller husker jeg galt ? Og hvis ja, hvorfor så begynde med husblas’en – giver den en bedre konsistens, længere holdbarhed eller andet ? (synes jo godt man kan få et godt skum uden, så jeg er jo lige lidt nysgerrig)
Hav en fortsat forrygende smovse-måned!
Halløjsa 🙂
Jo tak – man har været en smule produktiv her op til jul.
De var nemlig uden husblas de første – det er helt rigtigt. Det kan også sagtens, hvis de skal spises ret hurtigt. Men skal de ikke det, så begynder de at stå og udskille lidt sukkervand og blive en smule småsjaskede ved bunden. Det gør ikke noget for smagen – men er jo ikke så praktisk. Så husblas’en giver netop en bedre holdbarhed hvad formstabiliteten på skummet angår.
Tak og i lige måde 🙂
Summerbird, Frellsen og hvem der nu ellers gør sig i den branche: I kan slet slet ikke være med her, det er en hel anden liga. Ekstremt lækre og vanedannende – dejligt med chilibid og selvfølgelig godt med lakrids og chokolade, det fungerer rigtig godt sammen…. Hvornår er næste hold klar? 🙂
Kan kun sige: Prøv Dem !!!
Var så heldig at få 3 stk, har gemt en til en rigtig god ven, synd hvis han skulle snydes 🙂
😉