Dyrkning

Der findes flere måder at dyrke chiliplanter på. Er det et hyggeprojekt fordi du godt kan lide chili?, skal de bare give frugter i en fart (eks. professionelle gartnerier) – er det et eksperiment med hydroponisk dyrkning – eller ønsker man at udforske hvor store planterne kan blive eller hvor mange chilier de kan producere under ‘optimale’ (en udfordring i DK) forhold.

Min tilgang er at producere sunde planter med et smagsoptimalt udbytte – mængden af frugter er mindre væsentlig, der er jo altid en plante mere…

En frodig og produktiv chiliplante kræver lys, varme, næring og plads. Sidstnævnte både i potten/jorden og i luftrummet der afsættes til den.

En vigtig pointe er at man kan dyrke chilier under næsten alle boligforhold. Det kræver ikke drivhus, udestue, smarte lamper og varme. De ting hjælper og kan gøre chilidyrkerens liv nemmere, samt forlænge sæsonen – men man kan få rigtig gode planter og frugter i en almindelig vindueskarm i en lejlighed. Det har jeg selv gjort i rigtig mange år, før jeg var så heldig at få drivhus og nu har investeret i andet udstyr.

Når jeg nedenfor her beskriver chilidyrkningen, er det med afsæt i egne erfaringer – samt naturligt krydret med hvad jeg har samlet op af viden undervejs gennem årene fra andre. Og der skal nok komme mere til. Nye spændende teorier og idéer har det med at dukke op når chilifolk udveksler erfaringer – og mange bliver afprøvet.

Findes der andre måder end min? Ja da. Så det er bare om at komme i gang med at eksperimentere. Rigtig god fornøjelse.

Frøene

Opbevaring af frø

Hvornår sår man

Spiring

Opplantning og pottestørrelse

Vand og gødning

Lys og varme

Pasning

Opbinding og nipning

Hvornår er chilien moden og hvordan opbevares den

Sygdomme og andet som kan ødelægge chili

Overvintring, beskæring og nedpotning

De forskellige chilityper – hvad skal man vælge


Frøene

Frø til chilidyrkning kan man få fat i på mange måder. Den måske mest indlysende er at købe dem i en fysisk butik eller på nettet hvor udvalget ofte er meget større. Chilifrø skal være sunde og raske – ikke indeholde svampesporer og andet som kan ødelægge den kommende plante. Det kan derfor være en god idé at købe dem hos en (gerne online) forretning man stoler på og som har et godt ry i forhold til at levere sunde varer. Hvis man har udset sig nogle få, helt bestemte chili som man gerne vil dyrke og man ikke vil risikere dårlig spiring osv. – er en sådan forretning en relativ sikker måde at få gode, sunde frø på.

Det er naturligvis også muligt at købe frø fra mindre ‘kendte’ kilder.  Især online kan man finde rigtig mange som sælger egne eller videreformidlede frø. Her tager man nok en lidt større chance med frøene i forhold til 100% sikkerhed for ‘rene’ og sunde frø – med det kan også være her at man som det eneste sted, finder lige netop den specielle chili man har ledt efter.

Det er ikke svært selv at tage frø fra en lækker chili man har fundet – det skal bare være før man tilbereder den. Måske har man fået en plante eller pose frugter med hjem fra supermarkedet eller fra en behjertet chilielsker, som lige netop rammer smagløgene de rigtige steder.

Hvis man har fået sig sådan en håndfuld lækre, modne chilier og efter at have smagt på de første bare er helt solgt og vil dyrke planten – eller flere planter, kan man blot tage frø fra en flot, sund og moden chili og så direkte. Man piller frøene ud og lægger dem i såjord osv. Se mere om det længere nede på siden.

Hvis man gerne vil så frøene, men bare ikke lige nu, kan de lægges til tørre på et stykke køkkenrulle ved stuetemperatur i et par uger, til de er knastørre og derefter gemmes til man er klar til at så. Husk at skrive navn og dato allerede på køkkenrullen – før man får set sig om står der tallerkenener med køkkenrulle og chilifrø rundt omkring og forvirringen er total.

Frøene kan nu gemmes til man er klar til det store eksperiment.

Chilier som er taget op af fryseren kan også give spirevillige frø. Måske er spiringsprocenten ikke så høj – men så kan man jo bare så rigeligt. Det vigtigste er at man tager frø af sunde, fuldmodne frugter. Frugterne må gerne have siddet på planten så længe at de lige er begyndt at rynke let.

Frø fra egne eller købte frugter

Frø fra egne eller købte frugter


Opbevaring af frø

Chilifrø er faktisk ikke så sarte, har jeg fundet ud af. Ihvertilfælde ikke dem som jeg har haft – og det er dog en del med tiden.

Det er muligt at spire frø som er adskillige år gamle – hvor mange år de kan gemmes ved jeg ikke og har heller ikke hørt om andre der tør sige noget mere præcist.

Selv opbevarer jeg mine frø i de papirs- eller små plastic lynlåsposer, som de ofte leveres i fra forhandlerne. Ekstra poser sælges flere steder online. Se links.

Mine frø lægges herefter i en skuffe, hvor de ligger godt og tørt indtil de skal bruges. Jeg forholder mig ikke yderligere til opbevaringstemperatur. De ligger blot ved den aktuelle stuetemperatur.

Jeg ved at nogle eksperimenterer med at opbevare dem i fryseren, men kender endnu ikke resultatet.

Et er dog sikkert – de skal opbevares knastørt.


Hvornår sår man

Hele tiden – hvis man har forholdene og ekstraudstyret til det. Ellers er fra ca. først/midt i januar til marts et godt tidspunkt for en sensommerhøst i Danmark. De lidt langsommere sorter kan man forsøge sig med allerede i november/december, hvis man har mulighed for at give planterne tilskudslys.


Spiring

Chilifrø spirer bedst ved en relativ høj og ensartet temperaur. Man kan sagtens så de fleste af dem ved stuetemperatur og få et udmærket resultat, men nogle er lidt mere sarte.

Frøene foretrækker generelt lidt højere varme end vi har i vores stuer – gerne omkring 28-30 grader for at spire optimalt. Hvis man har en helt almindelig og gængs slags frø, skal man nok have succes med at så ved lavere temperatur, men de mere ‘besværlige’ frø skal have mere varme. Frø hvor man ved at spiringsprocenten er lav, skal man forsøge at give optimale vilkår. Det kan eks. være nye hybrider som ikke er helt stabile i alle egenskaber endnu – eller bare en meget varmekrævende sort.

Ud over varme, har frø brug for fugt for at spire, men må ikke soppe i vand. Derfor er det vigtigt at skabe en fugtig atmosfære – altså hvor også luftfugtigheden er høj lige omkring frøet. Hvis man sår i bar jord og ikke overdækker den med plastic eller lignende, kan man for en tid skabe fugt om frøene ved den naturlige afdampning fra såmediet, men det kan være endog meget svært at opretholde den rigtige mængde væske i potten for at skabe det forhold.

Man kan gøre flere andre ting i stedet. En gennemsigtig eller hvid plasticpose om potten kan holde på fugtigheden. Der skal klippes et par små huller i posen, for at der kan komme en smule udluftning i gang og det hele stilles lidt lunt.

Man kan også købe små minidrivhuse til vindueskarmen som giver de samme betingelser og måske tiltaler øjet lidt mere.

Nogle vælger at så på et stykke fugtet køkkenrulle, som lægges i en gennemsigtig pose et lunt sted. Så snart man ser de små spirer titte ud af frøene, flyttes de forsigtigt over i en potte hvor de kan vokse videre.

Både ved posesåning og i potte kan man placere frøene i nærheden af en radiator. Prøv at finde et sted hvor de ca. 28 – 30 grader rammes. Det kan være på en stol eller andet som stilles i passende afstand af radiatoren, indtil frøene er spiret.

Jeg sår normalt chili i små plasticpotter med huller i bunden, fyldt med så- og priklejord som kan købes i bl.a. plantecentre og endda velassorterede supermarkeder. Potterne fyldes næsten op, jorden presses let sammen og vandes til den er fugtig, ikke pladdervåd. 2 – 3 chilifrø lægges i potten med min. et par cm imellem og der drysses en lille ½ cm jord eller vermiculite over. Hvis potten skal i varmekasse, stilles den i denne på en fugtet måtte (sådan én leveres typisk sammen med kassen) og jeg stikker et jordtermometer i en af potterne, for at kunne kontrollere at der hverken bliver for varmt eller koldt. Låget lægges på varmekassen, spjældene lukkes helt og der tændes for varmeelementet. Min kasse er termostatstyret, så den varmer fint jævnt. Jeg checker jordtemperaturen med et par timers mellemrum den første gang der tændes for kassen – og når jeg rammer ca 28 – 30 grader lader jeg den være i fred. En gang i døgnet kigger jeg spændt til potterne for at se om der er sket noget og tørrer evt. dug af låget. Der vandes let hvis det er nødvendigt.

5 cm potte med så- og priklejord

5 cm potte med så- og priklejord

Jeg bruger potter med drænhuller. Potterne kan sagtens genbruges, men sørg for at de er helt rene mellem hver brug, så der ikke overføres smitte af nogen slags. Potterne fyldes med så- og priklejord som vandes godt igennem.

Et par frø lægges på jorden og trykkes let til

Et par frø lægges på jorden og trykkes let til

Sæt planteskilte i, læg det ønskede antal frø på jorden og pres dem let ned mod den fugtige jord med bagsiden af en ske eller en finger – hold øje med at frøene ikke sidder fast på skeen eller fingeren.

Der dækkes med en smule jord eller vermiculite

Der dækkes med en smule jord eller vermiculite

Der lægges et lag vermiculite på ca. ½ cm over frøene – og nu vandes der fremadrettet meget forsigtigt. Jeg bruger en plasticpipette indtil frøene er spiret. Strålen fra en vandkande kan nemt spule de små frø rundt i potten og slå de helt nye spirer ned. Man kan evt. bruge en spiseske eller lignende i stedet – eller bare være mere forsigtig med vandkanden end jeg åbenbart er.

De nysåede står her i opvarmet spirekasse

Så kommer potterne i varmekassen. Jeg sætter et lille jordtermometer i en af potterne så højt oppe i jorden som jeg kan få det til at holde balancen. Der lægges låg på kassen og termostaten indstilles til en jordtemperatur på ca. 28 – 30 grader. Så er det bare at vente og vande jævnligt med pipetten.

Når chilierne er spiret, skal de tages ud af varmekassen og kan nu stilles under kunstigt lys eller i en vindueskarm hvor de får så meget dagslys som overhovedet muligt.

Enkelte spirer skal måske have hjælp til at smide frøskallen, men langt de fleste klarer nu den sag selv.

Det tager fra få dage til over en måned inden frøene spirer. Langt de fleste spirer på mellem 5 og 10 dage – men det er bestemt ikke usædvanligt at det tager kortere og især længere tid. Nogle sorter er langsommere end andre, forholdene spiller ind osv.

Lille ny chilispire - stadig med frøskallen på.

Lille ny chilispire – stadig med frøskallen på.

 

Her er frøet forsigtigt pillet af (efter at have været opblødt med vand)

Her er frøet forsigtigt pillet af (efter at have været opblødt med vand)

 

Den lille spire et par minutter senere

Den lille spire et par minutter senere

 

Små planter

Små planter


 

Opplantning og pottestørrelse

Det er en god idé at vente med at håndtere de små planter videre i forløbet indtil de har minimum to sæt blade. Herefter lader jeg dem enten stå i potten – hvis der kun var et frø som spirede – eller prikler dem om i en potte hver, hvis der er flere.

Jeg spirer i potter med en diameter på 4 – 6 cm – så de er rigeligt store til at chilierne kan leve det første lange stykke tid heri. De stilles nu alle på et bord i det lune rum – i underpotter eller på vandingsbakker.

Når planterne har fået de første 6-8-10 blade eller flere, forærer jeg dubletterne væk – eller smider dem ud hvis ingen vil have dem – jeg har altid gang i for mange forskellige ift. pladsen – så der er som regel ikke albuerum til flere af hver hjemme hos mig. Der er dog enkelte undtagelser – især når jeg eksperimenter med forskellige forhold for samme sort osv.

Chiliplantens slutstørrelse får til en vis grad lov til at afgøre hvilken pottestørrelse de skal have her hos mig. Der pottes op af nogle gange, når chilien har behov for det. Det kan eks. være: såpotten – 1 liter – 4 liter – 10 liter.

Chiliens slutstørrelse må man prøve at Google sig til. Prøv at finde informationerne forskellige steder, da ikke alle er enige om de enkelte chiliers størrelse. Der er også forskel på hvad man skal forvente at opnå af størrelse på en sort på de forskellige breddegrader.

Behovet for opplantning kan ses ved at chilien begynder at se lidt stor ud til potten og hvis rødderne begynder at fylde potten helt ud, kan chiliplanten helt sikkert godt tænke sig at komme i noget større.

Jeg bruger store plasticpotter med drænhuller. I plantecentre og større planteafdelinger kan man købe nogle ret kraftige mørkegrå potter, som ikke generer mit øje for meget og de fås i mange størrelser. Så ser hele menageriet lidt ensartet ud selv om potterne er i forskellig størrelse.

Jorden som jeg oftest bruger indendøre er almindelig pottemuld til indendørs planter. Udenfor i de store krukker er det pottejord til krukker og altankasser som ryger i. Der kommer ikke andet i mine potter. Ingen leca eller andet godt. Nogle sværger til at forbedre jorden med lergranulat, vermiculite eller perlite – men jeg har ikke fundet det nødvendigt til chilierne.

Hvis en chiliplante er blevet lidt ranglet, kan man med fordel sætte den dybere i den næste potte. Pil bladene af under den nye jordhøjde og fyld på med frisk jord. Planten vil danne nye rødder ud fra stammen, som så hjælper med at optage næring. Jeg sætter altid chiliplanterne så dybt som det giver mening (uden at dække topbladene) ved første oppotning.

Hvor store potter skal man give sine chiliplanter? Tjah, det kommer an på flere ting. Principielt vokser chiliplanter efter den plads de har til rådighed. De vokser så meget som de nu kan på den givne plads, så sætter de blomster, derefter frugter og alle er glade og man kan derfor få tidlige frugter ved at have planterne i små potter. Det er langt hen ad vejen også rigtigt, men der kan dog være et par udfordringer.

Det kan være svært at holde en potentielt meget stor plante i en meget lille potte med nok vand og næring – så der skal tænkes over hvor ofte man har mulighed for at vande den. Nogle chilisorter bliver af natur meget høje og ranglede før de sætter frugter – de kan være svære at binde op og balancere på opbindingspinde i en lille potte hvor den største vægt befinder sig eks. 80 cm over potten – de tipper let. Ikke alle planter kan give fornuftigt udbytte i en meget lille potte – nogle planter skal have en vis størrelse før de giver noget som helst.

Når det er sagt, så er det jo bare at prøve sig frem. Jeg synes eks. at det giver masser af mening at have to af hver slags af nogle forskellige sorter – og så sætte dem i flere pottestørrelser og dermed få længere sæson på yndlingschilierne.

 

Denne plante trænger til større potte…

 

…det var bedre.

 


Vand og gødning

Imens planterne er små, skal de holdes let fugtige og ikke gødes det første stykke tid. Der er godt nok ikke meget (ofte ingen) næring i så- og priklejorden, men de spiser heller ikke så meget i starten. Det kan svide plantens små fine fimrerødder, hvis den får stærk gødning før den selv har stærke nok rødder til at håndtere det. Når planterne så pottes op i en god pottemuld, er der rigeligt næring til planten i minimum et par uger. Her skal der altså bare vandes. Hvis man vælger at bruge SuperThrive, kan det dog tilsættes vandet allerede fra første vanding i ny jord.

Når de første par uger i ny potte er gået, skal planten have mad. Ellers har den ikke en chance for at producere den fine høst af smagfulde frugter som vi forventer. Den skal nok lave lidt frugt uden gødning, men udbyttet og smagen bliver afgjort ikke det samme og planten vil som regel få mangelsymptomer og måske endda gå til før der kan høstes.

Man kan bruge forskellige slags gødning. Det er vigtigt at anvende noget som er beregnet til spiselige afgrøder, hvis man ønsker at være sikker på at undgå uønskede stoffer i frugterne. Dernæst er det optimalt at se på, hvad det er for en plantetype man gøder – hvad er denne plantetypes behov for næringssammensætning – her er det især NPK forholdet der kan være interessant. En Googling giver links til en masse diskussioner om hvad der nu måtte være rigtigt for chiliplanter og i hvilke faser af chiliplantens liv, hvis man ønsker at gå i sådanne detaljer.

En gængs drivhusgødning giver fine og sunde planter med godt udbytte. Sådan en brugte jeg i mange år. En tomatgødning givet ved halv koncentration er også rigtig godt. Chili og tomat er i familie (de er begge ‘Natskygger’).

I dag bruger jeg mest to ting. En decideret chiligødning: GT Chilifocus, som jeg anvender i en tynd opløsning ved hver vanding (sammen med SuperThrive). De store chilipotter ude i drivhuset får derudover en par generøse håndfulde eller 4 af tørret hønsegødning (eks. Animix) når der pottes op i dem. Jeg holder øje med mine planter og ser på om vækst og bladsætning, farve m.m. er som jeg ønsker – ellers må der justeres.

Vanding foregår med almindeligt vandhanevand tilsat næringen beskrevet ovenfor. Jeg vander når planterne trænger og vander dem godt igennem så de sopper i meget varme perioder (solskinsdage midt om sommeren) og med meget lettere dosering sådan at jorden blot er fugtig i køligere. Chiliplanter har godt af at jorden tørrer let ud mellem vandingerne, men naturligvis ikke så meget at plantens blade hænger og tørster. Det er en øvelse som man mestrer efterhånden. I starten, når chilierne er i mindre potter, kan man lære sig at løfte potten med planten og mærke om den er tør, eller om den har en tyngde der angiver at der stadig er vand i jorden. Det er ikke en mulig øvelse med 20 liters potter i drivhuset synes jeg – så her er det lidt mere på gefühl.

Chiliplanterne tager ikke skade af at tørre ud så de hænger lidt med bladene en enkelt gang eller to – men det er min erfaring at de ikke skal gøre det konstant – så vokser de ikke optimalt. Og en træt og halvvissen plante er desuden en invitation til svamp og skadedyr.

Har man sine planter inde, kan det være en fordel at vande dem i en underskål, hvor planten kan suge vand nedefra i stedet for at vande jorden ovenfra. Sådan kan man holde overfladejorden tør, uden at chiliplanten kommer til at mangle vand. Men da chiliplanten i varme perioder har brug for en del vand, kan man også komme til at hælde så meget i underpotten at det giver en overfladejord som er fugtig nok til at sørgemyg synes at den er lækker at bo i og sværme om. Selv om de små fluelignende tingester ikke gør skade på voksne planter – er de ikke så lækre at have i stor stil i vindueskarmen synes jeg. At undervande (her i betydningen: vande i underskålen) eliminerer derfor ikke sørgemyggene hvis man vander så meget at jorden trækker fugtigt op helt op i overfladen konstant. Så prøv at finde en balance. Underskålen skal dog være stor nok til at der kan vandes en fornuftig mængde vand i den ad gangen. En underskål som ‘lige passer’ til potten er for lille, synes jeg.

Der kan dannes en hvid, uskadelig skimmel på jordoverfladen ved for fugtig jord i kombination med stillestående luft. Derfor ser man det oftest inde. Løsningen er let udtørring, gerne vanding i underskål – og det hvide skimmel kan man lige rode let rundt i jorden med en gaffel e.l. – så er det væk igen.

I en varm periode hvor planterne er meget tørstige, sker der en relativt stor fordampning fra bladene. Her skal man ikke give gødning ved hver vanding – men vande med masser af rent vand ind imellem. Alternativt kan der ophobe sig for mange gødningsrester i jorden og planten kan få det skidt. På  meget varme dage kan det være at de skal have vand flere gange om dagen. Hold øje med dem og vand inden du tager på arbejde, hvis du ved at dagen bliver varm. Kig så til dem igen når du er hjemme. Både i drivhus og syd- eller vestvendt vindueskarm kan de nemt tørre ud på kort tid. Igen: brug store underskåle og fyd godt op med vand når dagen bliver varm.

Man siger i øvrigt, at hvis chilier kun lige får absolut det vand som de kan overleve på, bliver de stærkest i smagen. Hvis de derimod holdes meget våde bliver de mildere. Det aner jeg ikke om passer – det er ikke et eksperiment som jeg har udført endnu (med vilje) – men det kunne være sjovt at prøve med to ens chiliplanter ved lejlighed.


Lys og varme

En chiliplante har bruge for masser af lys. Helst ikke under 12 timer i døgnet og gerne mere. Hvor vidt chilier faktisk har brug for en mørk hvileperiode hvert døgn, har jeg ikke kunnet finde noget sikkert info om, men lyset er en nødvendighed for at få gode planter.

Temperaturen skal også være i orden. Inden for de rammer en dansk sommer kan tilbyde, hedder det jo varmere jo bedre. Så i den ‘store vækstperiode’ hen over sommeren er det en god idé at lade chilierne få de lune pladser i hus og/eller have.

Hvor vidt de trives på friland eller i drivhus i vores klima er meget forskelligt. Man kan prøve at læse lidt op på de forskellige chilisorter og forsøge sig med nogle kuldetolerante uden for på friland. De fleste fungerer godt i et drivhus.

Lys og varme skal følges ad. En chili i et meget varmt rum skal have rigtig meget lys og under køligere forhold kan man nøjes med lidt mindre.

Jeg dyrker både chiliplanter i vindueskarmen med sollys som eneste kilde, på gulv og borde i et rum med LED plantelys, udenfor i drivhus og enkelte forsøg med chiliplanter på uoverdækket friland. Sidstnævnte har jeg ikke haft det store held med – men jeg ved at andre har lykkedes med projektet på overdækket, men ikke lukket, terrasse.

I vindueskarmen giver projektet kun mening om sommeren på vores breddegrader pga. lysmængden og det samme gælder for drivhuset pga. temperaturen.

Chiliplanter i en vintervindueskarm med dagslys som eneste lyskilde kan godt overleve hvis man doserer vandmængden fornuftigt, men kønne er de ikke og høsten er der heller ikke meget af. Til gengæld vil de skyde flot og sætte blomster og frugt lang tid før årets såede det kommende forår. Jeg skriver mere om denne disciplin på et senere tidspunkt.

Børnehaven

 

…og med LED lyset på

For at få udbytte at chiler under normale danske forhold skal man altså time projektet med såning i tide og håbe på en fornuftig solrig, lun sommer. I skrivende stund ved udgangen af sommeren 2012 har det været et elendigt chiliår. Der har været alt for lidt lys og varme og chilierne modner meget sent. Vi krydser fingrer for en lang og lækker indian summer.

I starten af sæsonen hvor man har de små planter i vindueskarm – skal man passe lidt på solen hvis der er meget af den. Chiliplanter som ikke er tilvænnet at stå i stærk sol kan blive afsvedne, hvilket viser sig ved blege, askegrå blade – de er solskoldede. Hvis det er en lille plante kan det være fatalt for den. Man skal skynde sig at give den lidt skygge. Inde kan den flyttes en meter ind i rummet væk fra vindueskarmen indtil den er mere hærdet eller man kan bruge lette, lyse gardiner. I drivhus hjælper også gardiner eller kalkning af sydvendt tag og måske sider. Planterne vil som regel komme sig og ved langsom tilvænning vil næsten alle chiliplanter kunne stå i fuld sol i Danmark. I vindueskarm kan det være en god idé at dreje chilierne en kvart omgang hver dag, for at give hele planten en fornuftig mængde lys. Hvis planten er bundet op på 4 støttepinde for at give den højde i stedet for bredde, kan det endvidere være en god idé at udtynde den lidt i midten, for at lyset også kan komme til at ramme bladene her.

De solskoldede blade er der ikke meget at gøre ved – de kan pilles af.

Teenageværelset.

Når det er blevet godt og lunt udenfor, kan chilierne komme i drivhus. Hvis du har tålmodighed til at hærde dem (ude i drivhuset om dagen og inde i huset om natten), er der nogle som siger at det er en god idé. Jeg ejer ikke den tålmodighed. De kommer ud i drivhuset på en lun dag uden for meget direkte sol og så kan de blive der. Den model er gået storartet indtil videre. Nattetemperaturen skal være høj nok, for ikke at standse chiliplanternes vækst – for lav temperatur kan standse dem i en kortere eller længere periode. Min erfaring indtil nu siger helst over 10-12 grader når de kommer ud, litteraturen siger over 15, men 10-12 virker for mine i drivhus. Her kan man orientere sig ved hjælp af DMI eller bruge et af de der smarte termometre som viser min. og max. temperatur henover en periode. Jeg gør det sidste og når der nogle døgn i træk har været 10 grader eller over om natten inde i drivhuset og DMI lover acceptable grader, vover jeg at sætte dem ud. Efter at have hørt andres erfaringer med at sætte dem lidt tidligere ud, vil jeg i næste sæson også forsøge mig endnu tidligere – og opdaterer dette afsnit derefter.


Pasning

Den daglige runde til planterne, er for mig en stor del af at dyrke chili. Det er mig en kilde til stor fornøjelse at opdage noget nyt på planterne. Måske er der sprunget de første blomster ud på én, en anden skal nippes, nogle små frugtlegemer begynder at vise sig, på en plante er den første chili ved at skifte til modningfarven, en skal pottes op og en anden hænger lidt med næbbet og skal undersøges. Alt sammen er det med til at underholde og berige min oplevelse med planterne.

Jeg forsøget at holde mine chilier sunde og raske. Give dem den plads de har brug for, så god næring og godt med lys som jeg har mulighed for. De bliver som regel først vandet når de trænger og jeg fjerner sygt og dødt materiale fra dem og deres potter.

Det bliver ikke let at overbevise mig om at talen og syngen for planterne skulle have nogen positiv effekt – men den daglige runde med lidt små-grooming tror jeg virkelig batter i forhold til at holde dem i topform.

På runden indenfor skal chiliblomsterne også bestøves. Ude i drivhuset skal insekterne og en let brise en gang imellem nok stå for den del – men indenfor skal der oftest lidt hjælp til. Planterne rystes let når de står med blomster – det er bare at knipse let til grenene eller tage forsigtigt fat og ryste dem let. Chili er selvbestøvende, så der skal ikke føres pollen fra en blomst til en anden.

Enkelte chiliplanter er meget stædige – her må man hjælpe lidt til med en blød pensel. Man opdager det når planten gennem længere tid bliver ved med at smide blomsterne, selv om alle andre forhold er i orden. Jeg har sidst oplevet det med en Peruvian Purple. Andre igen – især chinenserne – smider en del blomster, før de begynder at beholde dem og sætte frugt.

Når det lykkedes med bestøvningen, er det altid en fornøjelig proces at følge de små nye chili fra de titter frem i blomstens midte og til de efterhånden bliver til rigtige chili.

Poblano blomst med lille ny på vej

 

Den lille ny chili er blevet lidt større og smider snart blomsten

Drivhuset holdet rent og der luftes godt ud for at undgå skimmel. På alle sommerdage og i de varme nætter står dørene åbne.

Solskin i drivhuset efter en sommerbyge.

Det kan være en god idé at fjerne den gamle blomsterkrans, som nogle gange bliver siddende på chilien og strammer om frugten. Den er let at fjerne, men må også være stærk  da den kan lave dybe spor i frugten. Hvor den sidder kan der ophobe sig fugt, med svamp til følge og skadedyr vil finde det et godt sted at få fodfæste – så pil dem af når du ser dem.

Mærker efter blomsterkrans som blev sent fjernet

Mærker efter blomsterkrans som blev sent fjernet

Frugt med blomsterkrans

Tørret blomsterkrans

Tørret blomsterkrans


Opbinding og nipning

Man kan ønske at opbinde og nippe sine chilier af flere årsager.

Nipning af de første blomster og blomsterknopper kan – og bør synes jeg – udføres for at få planten til at vokse yderligere, inden den går i gang med frugtsætningen.

Chiliplanterne er genetisk programmerede til at sprede sig som andre planter. Det vil sige at ‘formålet’ for en chiliplante er at vokse sig en passende størrelse, hvor den kan sætte et rimeligt antal frugter, med frø nok til at sikre den videre formering og beståen af bestanden af netop sin egen slags. En chili vil derfor vokse til den størrelse den ‘mærker’ at der er plads til – og så se at få dannet nogle blomster og efterfølgende frugt som kan modne, så frøene kan blive spredt.

Nogle gange lader man – måske med vilje – en chili stå i en for planten lidt lille potte. Når den har en størrelse hvor den kan begynde processen, vil den derfor gå i gang med blomsterne. Hvis man gerne vil have nogle tidlige chilifrugter at høste af, kan det være en udmærket idé at lade den gøre det. Udfordringen er, at når chiliplanten mener at den er færdig med at producere frugt, har den ingen grund til at fortsætte med dét eller med at leve mere. Færdig med den.

Måske har vi lyst til at få lidt mere ud af planten – den skal som regel være større end når den sætter de første blomster synes vi. Derfor kigger vi på to ting. Står chiliplanten i den endelige størrelse potte? – ellers er det nu et godt tidspunkt at potte op til den næste og måske sidste pottestørrelse, som den derefter skal have lov til at vokse færdig i. Det næste vi kigger på er, om chiliplanten har en fornuftig størrelse til at skulle begynde at give frugter. Den skal ikke nødvendigvis have opnået den maksimale størrelse som vi ønsker, men den skal være godt på vej derhenimod. Hvis ikke den er stor nok endnu, nipper vi blomsterknopper eller udsprungne blomster af, indtil størrelsen på planten er som vi ønsker. Det er altså ikke et fast antal blomster, men man afgør selv hvor længe man bliver ved.

Her er det en god idé at se på hvad plantens potentiale er. Det nytter ikke at sætte en maks. 45 cm chili i en 20 liters potte og nippe 100 blomster af – den bliver ikke større en den kan. På den anden side kan man få pænt meget ekstra vækst ud af at nippe rigtigt frem for slet ikke at gøre det.

Jeg synes at det med at holde de første 3 forgreninger fri for blomster virker optimalt for langt de fleste chilier. Når man så har lidt erfaring, kan man begynde at eksperimentere med at lave små planter som sætter hurtigere frugter og store planter som først modner frugter senere på sæsonen. Hvis man sår eks. 3 planter af samme sort på samme tid, kan man forlænge den periode hvor man plukker friske frugter betragteligt ved at styre på pottestørrelsen og nipningen, sådan at én presses til at give tidligere frugter, en anden får et normalt forløb og den sidste holdes tilbage med længere nipning og evt. større potte, så den giver frugt i den allersidste ende af sæsonen. Det ændrer ikke på plantens form at nippe blomster – den kommer til at se ud som den også ville have gjort uden nipning (måske blot lidt større). Her kan man med fordel også tage højde for om planten skal vokse i en vindueskarm og dermed ikke være kæmpestpr – eller om den eks. skal i et drivhus og gerne må fylde alt det den kan.

Det kan også være en god idé at fjerne nogle af de store blade og måske holde stammen ren for at få et opstammet look på chilien. Det kan lade sig gøre med de fleste chilityper (dog ikke de rigtig buskede). Om man synes det ser godt ud er en smagssag – men det kan være praktisk i forhold til at holde jorden ren (og måske at kunne se den i det hele taget). Samtidigt kan man dyrke noget lavere under chilien. Jeg gør det ofte med krydderurter og helst yndlingen af de lavere urter: basilikum.

Opstammet chiliplante med basilikum under.

Man skal ikke nippe blade af før planten er kommet godt i vækst og er begyndt at dele sig. På billedet herunder ønsker jeg at fjerne de store blade nederst på stammen.

Plante før nipning af blade

Bladene knibes af med en negl eller klippes af med en skarp, ren saks inde ved stammen.

Efter nipning af blade

Af samme grund (at skabe luft under chilien), kan det være smart at binde dem op. Det er også en god idé at opbinde planter med tunge frugter, så grenen ikke knækker af. Det kan også være lettere frugter som sidder i så store mængder på grenene at planten får brug for hjælp til at bære dem.

Jeg har forsøgt mig med alskens underlige hjemmestrikke stativer og snoretræk og meget andet sjovt – men bruger nu udelukkende bambuspinde og Soft Tie.

Som regel er det nok at binde de 4 grene op som løber ud fra anden forgrening. De får en pind hver og grenen bindes forsigtigt fast med Soft Tie. Når planten vokser til, kan yderligere støtte være nødvendig – måske kan grenene blot ledes videre op ad pindene – måske skal der mere til. Det er ihvertilfælde synd hvis vores fine høst knækker af.

Habanero Punta Giallo med støttepinde

 

Georgia Flame med støttepinde

Både i vindueskarmen og i drivhuset kan en fornuftig opbinding give masser af ekstra plads til flere chilier (eller andet godt). Mange af chiliplanterne vokser af sig selv ud i en stor, bred paraplyform og optager dermed meget plads i omfang. Ved at binde dem op, kan der ofte spares op til 3/4 af arealpladsen. De må selvfølgelig ikke bindes så tæt op at bladene bliver helt mast sammen i midten – brug din sunde fornuft her.

Når chiliplanterne begynder at blive store kan de få ‘trætte’ blade. Det ses også sidst på sæsonen. Nogle af bladene – ofte de største – begynder at visne lidt i kanterne og se kedelige ud, imens resten er fine og planten generelt ser ud til at have det godt. De blade kan man sagtens fjerne. Det pynter og planten skal ikke bruge krudt på at holde dem ved lige.

Habanero Zavory - før afpilning af gamle blade

Habanero Zavory – før afpilning af gamle blade

 

Habanero Zavory - efter afpilning af gamle blade

Habanero Zavory – efter afpilning af gamle blade

 


Hvornår er chilien moden og hvordan opbevares den

En chili siges at være moden når den smager optimalt – på det tidspunkt hvor der er fuldt blus på¨alle smagsnuancerne og de ikke er begyndt at degenerere igen. Sådan er det ihvertilfælde for de fleste chilier. Enkelte spises grønne og umodne fordi det er blevet skik og brug – og fordi mange også smager god på det stadie.

De fleste grønne chilier betragtes dog som ufærdige i smagen indtil de har opnået slutfarven og lidt til.

Hvordan ved man så hvornår det er?

Det er ikke nemt. På en god sommer hvor det hele går stærkt, er chilifrugterne som regel modne kort tid efter at de har skiftet farve. Det kan være en uges tid eller to. På en langsom sæson med køligere vejr – kan der gå flere uger ekstra. Nogle af de store chilifrugter kan man mærke det på – det er svært at forklare, de bliver ligesom bare sprøde i kødet i stedet for hårde. Trykker man for meget på dem er det heller ikke godt – som sagt, det er ikke nemt. Hvis man har en plante med masser af tilsyneladende modne frugter, kan man jo smage på et par stykker og fornemme om man synes at de er klar. En umoden chili smager lidt i retning af grøn peber eller ærtebælge. Noget i den stil. Så kan den godt have opnået en del styrke hvis den skal det, men smagen er måske ikke til at slå vejrmøller af begejstring over. Så må man vente lidt og prøve igen.

Friske chili opbevares et kort stykke tid i køleskab. derefter rynker de ligesom peberfrugter (som de jo også er i familie med – peberfrugt tilhører C. Annuum).

For at opbevare dem længere tid må man fryse, tørre eller på anden måde præservere dem.

I fryseren holder de sig rigtig godt. Jeg hælder mine i fryseposer – en slags chili pr. pose, med navn på – og bruger dem det næste år hvis de rækker så længe. Sørg for at poserne er lukket fornuftigt – så går det fint. Konsistensen er lidt blødere efter frysning – men til langt de fleste ting gør det jo ikke noget.

Chili er velegnede til tørring – især de tyndvæggede som kan tørres hele. De kan tørres i solen, i dehydrator eller i ovnen på svageste varme. De kan med fordel prikkes en håndfuld gange med en kødnål først.

De mere tykvæggede skal deles i to. Man kan fjerne kerner og frøvægge hvis man har lyst. Derefter tørres de ovenfor.

Efter tørring kan chilierne stødes eller males til flager eller pulver – men hvorfor ikke vente til de skal bruges – de er ret dekorative som hele.

Chili kan syltes og gemmes på et utal af måder. Jeg vil forsøge at opdatere mit opskriftsafsnit med en del af husets foretrukne over tid.


Sygdomme og andet som kan ødelægge chili

I første omgang vil jeg henvise til Marias side – du finder link til den på min links-side.

Hun har samlet en del info om de kvababbelser man kan komme ud for med sine chiliplanter og beskrevet dem rigtig godt.

Jeg vil opdaterer afsnittet her efterhånden som jeg får dokumenteret det som rammer mig og mine.

For nogle af de ting som kan ramme chiliplanterne, kan det være endog meget svært at identificere hvad eller hvem præcis synderen er, da flere lidelser kan have de samme symptomer. Det kan derfor være lidt af en spøgelsesjagt at identificere det rigtige problem. Nogle er dog så tydelige at man let får identificeret skadevolderen.

Blade hænger

Lad os starte med den nemme. Har de fået vand nok – er jorden tør? Man skal ikke lade sine planter tørste til de står og hænger, det har de ikke godt af. De må gerne udtørre let mellem vandingerne. Det betyder at jorden lige når at tørre ud, men ikke så længe at planterne lider under det og begynder at hænge.

Det næste er høj varme. I et varmt drivhus eller en meget varm vindueskarm, kan planterne have svært ved at nå at optage lige så meget vand som de fordamper. Det betyder at bladene kan hænge i varmen selv om planten har rigeligt vand. De liver som regel op om aftenen igen når det bliver lidt køligere. Planterne må naturligvis ikke stå så varmt at de bliver ‘kogte’ og bladene ødelægges – men at de hænger let fordi det er varmt sker der normalt ikke store ved.

Chilier hviler sig om natten. Så hvis bladene på dine chilier hen under aften begynder at hænge og planten ellers har det godt og ikke mangler vand, så er den bare ved at slappe af for natten. Nedenfor her ses den samme plante fotograferet om morgenen og om aftenen. Planten har det godt og mangler ingenting.

Vågen chili

Vågen chili

 

Sovende chili

Sovende chili

Bladlus

Bladlus er nogle rigtige trælse bæster at få i sine chiliplanter indenfor. Det er de til dels også ude, men der har de mange naturlige fjender, som noralt kan gøre et godt indhug. Ude i drivhuset kan der dog med fordel også hjælpes lidt til med bekæmpelsen.

Lusene formerer sig med lynets hast, så det er med at sætte ind så snart man opdager de første. De viser sig ved at man kan se de små bæster kravle rundt omkring især bladhjørner, nye små skud og blomster/blomsterknopper. På oversiden af bladene vil man kunne se de små hvide afkastede hudskeleter fra deres hamskifte og bladene vil samtidigt være fedtede af deres ekskrementer. Yummy, ikke.

Lusene skal som sagt bekæmpes så hurtigt som overhovedet muligt. Er der mange – er første skridt et forsøg på at spule dem af, det kan tage de fleste – men lad dig ikke narre til at tro at de alle er væk.

Nyttedyr som både findes ude i naturen og som man købe og selv udsætte indenfor og i drivhus er en stor hjælp. Hvis man har mange bladlus, skal man forsøge at spule planterne (blidt selvfølgeligt) lige før nyttedyrene udsættes.

Man kan også vælge at bruge den gode gamle insektsæbeblanding af brun sæbe, sprit og vand – eller den på vores breddegrader lidt nyere neem-olie. Sidstnævnte er ikke så delikat i duften – værd at vide hvis man sprøjter inde.

Bladlus på plante - set ovenfra

Bladlus på plante – set ovenfra

 

Bladlus på plante - set nedefra

Bladlus på plante – set nedefra

Blomster tabes

I starten af sæsonen, når chiliplanterne blomstrer, er det meget normalt at de smider en stor del af blomsterne. Nogle år kan de smide dem alle i en periode, før de begynder at beholde dem og sætte frugt, andre år smider de blot stille og roligt et mere normalt antal blomster. Hvad der er normalt kommer an på flere ting. Store planter med rigtig mange små blomster vil smide en del af dem løbende – de laver simpelthen for mange. Planter med større blomster smider typisk lidt færre og for begge slags kan blomsterfaldet også skyldes manglende bestøvning. Selv i vindueskarm med relativt stillestående luft, har jeg ikke oplevet manglende bestøvning som et problem – selv når jeg har glem at ‘hjælpe’ planten, men når en plante bliver ved med at smide blomsterne i stedet for at sætte frugt skal der jo gerne findes en årsag.  En simpel forklaring kan være manglende bestøvning. Ryst planten le ved at tage fat i de større stilke eller stammen hvis muligt og ryst den let. Da chilier jo er selvbestøvende, skal pollen ikke så langt (fra støvdrager til støvfang i samme blomst). En bestøvet blomst bliver som oftest siddende hvis planten har det godt.

For yderligere udfordringer med blomstertab – se nedenfor om blad- og frugttab. Årsagerne kan også være de samme for blomsterne.

Blade og frugter tabes

…yderligere beskrivelse på vej…

Griffelråd

Griffelråd er irriterende fordi det kan være svært at finde ud af årsagen og rette op på grunden. Årsagen er en eller anden form for ubalance i vækstbetingelserne og jeg har kun set det på planterne i drivhus, ikke i vindueskarm – du kan læse mere om det på Havenyt her.

Det er oftest tykkødede chilifrugter som rammes og det er ikke usædvanligt at et par frugter eller mere på en plante får de grimme pletter, imens resten går fri. Fjern de angrebne frugter og se om der er noget i beskrivelsen på Havenyt som kan være årsagen hos dig. Det kan også ses på stænglerne. Klip straks det angrebne område af hvis du opdager det.

Griffelråd på Chilaca frugt

Griffelråd på Chilaca frugt

 

Hele frugten - griffelråd ses ofte mod spidsen af de tykkødede frugter

Hele frugten – griffelråd ses ofte mod spidsen af de tykkødede frugter

 

Griffelråd i forgrening

Griffelråd i forgrening

Hvid ‘mug’/skimmel i jordoverfladen

Se afsnittet om vanding og gødning

Kålsommerfuglelarver

De forbistrede små asener af kålsommerfugle (det er de små hvide) flakser rundt og lægger æg som om de var på akkord. De er kønne og fine at have til at flyve rundt i haven og drivhuset – men deres larver æder som vanvittige – både blade og frugter. De små lyse æg og grønne larver kan fjernes manuelt (kvas dem) – og er opgaven for stor kan der sprøjtes mod dem med et, i øvrigt godkendt til økobrug, sprøjtemiddel indeholdende bakterien Bacillus thuringiensis – sælges bla.a. under navnet Dipel. Krapylerne dør i løbet af et par dage og frugterne er igen dine. Hvis du har mange af sommerfuglene, skal sprøjtningen muligvis gentages senere. Jeg har prøvet det – og det er effektivt.

Solskoldning

Hvis planterne er startet op et sted hvor de ikke rammes af direkte sollys og derefter på et tidspunkt flyttes i sol, risikere man at solskolde dem. Det er underordnet om de skal i vindueskarm, udenfor, eller i drivhus. Direkte sol er for hård kost for en plante som ikke er vant til det, ligesom meget hård sol gennem flere dage også kan være for meget for en plante som ellers er tilvænnet.

Det er bedst at flytte planten til dens nye vokseplads, når der er nogle dages gråvejr. Det giver også god mening at skærme af for en del af solens stråler det første stykke tid med eks. lyse gardiner eller andet lyst som filtrerer noget af det skarpe lys fra.

Solskoldede blade kan ikke reddes, men planten kan ofte hvis den bliver flyttet straks det er sket. Der vil som oftest vokse nye blade ud og man kan vælge at fjerne de skoldede efterhånden som ny bladmasse tager over.

Solskoldning – men nye blade på vej

Frugterne får lyse eller mørke plamager ved solskoldning, hvor de nærmest ser ‘rådne’ ud, hvilket de da også hurtigt kommer til, da cellevæggene jo nedbrydes af skoldningen.

Solskoldning 2 Solskoldning 3 Solskoldning 4 Solskoldning 5 Solskoldning 6 Solskoldning 7

Sort skimmel

Chilierne kan blive ramt af skimmel ligesom især de familienære tomater og kartofler.

Skimmel giver nogle grimme sorte plamager på bladene – det ligner mug – og det spreder sig hurtigt til frugterne og andre planter.

Fjern angrebne blade med det samme og luft ud, luft ud og luft ud. Udtynd evt. i grenene og fjern store blade som sidder tæt på planterne. Sidst på sæsonen kan det være meget svært at undgå skimmel – men der er ikke andet en udlufting og en fornuftig (mangel på) luftfugtighed som kan forebygge det.

En doucning med en let atamonopløsning kan muligvis hjælpe, men jeg har ikke prøvet det endnu.

Spindemider

Spindemider laver spind som dækker planten mere og mere. De bekæmpes let med rovmider som købes i et lille rør hvor de er iblandet noget vermiculite. Rovmiderne er meget effektive.

Spindemider

Spindemider

 

Spindemider 2

Flere spindemider

 

Rovmider

Rovmider til bekæmpelse af spindemider

Sørgemyg

Se afsnittet om vanding og gødning


 

Overvintring, beskæring og nedpotning

Chiliplanter er flerårige hvis man formår at give dem de rette betingelser. Planterne kan holdes i en slags dvale i de mørkere måneder eller de kan dyrkes videre inde om vinteren under plantelys.

Der er flere modeller for hvordan man kan gøre. Vi starter med en sund indeplante, som skal overleve vinteren for at bliver stor og flot næste sæson og skal kunne give lidt tidligere frugter end de forårssåede planter. Det allerletteste med sådan en plante er at lade den stå hvor den står – eks. i vindueskarmen, lade være med at klippe eller andet og så blot vande den sparsomt gennem vinteren. Den skal tørre ud mellem vandingerne, men ikke stå tør alt for længe – den er jo levende og vi skal ikke slå al grenmaterialet ihjel med for kraftig udtørring. Vær samtidig ekstra opmærksom hvis planten står over eller i nærheden af en radiator – så kan udtørringen pludselig gå stærkt. I løbet af vinteren er rent vand nok, den behøver ikke gødning. Det kan man starte op på igen til foråret. Til foråret kan man så potte planten op i en ny og større potte med frisk jord omkring rødderne. Fjern gerne så meget som muligt af det gamle jord og skulle der ryge lidt rødder med, så gør det ikke så meget. Dette gøres ca i marts/april måned. Hvis planten har overlevet fint men er blevet lidt trist at se på, kan man forårsbeskære den og give den frisk jord.

Planterne behøver ikke at stå i stuetemperatur gennem vinteren, men kan sagtens stå i et lidt køligere rum. Hvor langt ned man kan komme i temperatur og stadig have held til at holde liv i dem er jeg ikke klar over, men meget lavere end 12-15 grader vil jeg ikke selv stille dem. Lys er derimod vigtigt. Jeg har endnu ikke hørt om nogle som har haft held med at overvintre planterne i helt mørke, så en vindueskarm eller lidt plantelys skal der til. Her er LED plantepærer et godt og driftsbilligt bud.

Ovenstående giver nogle store flotte planter som kan blive større og mere imponerende år for år. Hvis man har pladsen, så synes jeg at det er en sjov måde at overvintre eks. en yndlingschinense på. Vil man derimod gerne overvintre planten i lidt mindre model – måske har man flere planter som der skal være plads til – så kan de beskæres og pottes ned i mindre potter for vinteren. Se første billedserie herunder.

Når man klipper grenene af planten er det vigtigt at der stadig er lidt blade eller ansats til blade tilbage (småbitte nye blade som er ved at titte frem inde ved grendelingerne). En nøgen stamme kan man godt være heldig at få til at skyde igen, men ofte er man det ikke og planten dør.

Se billeder nedenfor for eksempel på beskæring og nedpotning af en lidt ranglet chiliplante om foråret. Start- og slutpotten på billederne er hhv. ca 10 liter og 3 liter. Klik på et billede for at se det i større format og brug piletasterne for at bladre.

Til vinternedklipning vil jeg anbefale at man klipper lidt højere oppe sådan at man lader nogle flere blade være tilbage på planten – det giver større overlevelseschancer.

Man klipper hvor man har lyst alt efter om det er en førsteårsovervintring som skal fylde så lidt som muligt eller en 2-3-4 osv.-års overvintrer som man måske blot vil studse lidt. Da chiliplanterne jo normalt velvilligt skyder masser af nye skud, så klipper jeg gerne relativt langt inde mod stammen. Planterne stilles så lyst som man nu har mulighed for – enten i en vindueskarm eller under plantelys. Hvis de vokser sig for store før man synes at de skal, kan man sagtens studse dem undervejs. Vækstmønsteret er forskelligt og nogle planter kan også strække sig med lange tynde grene hvis de ikke har lys nok. Disse kan sagtens klippes undervejs. Sådanne lange grene klipper jeg typisk af sådan at der blot sidder et enkelt sæt blade eller to tilbage. Til foråret vil planterne gerne have frisk jord og evt. større potter og gødningen startes op som beskrevet ovenfor.

Her et eksempel på 3 planter i vindueskarm som er blevet beskåret og har vokset sig flotte igen.

Klik på et billede for at se det i større format og brug piletasterne for at bladre.

Hvis man ønsker at overvintre planter som har stået ude, er det nogenlunde samme model man bruger. Her er det dog vigtigt at man sikrer at der ikke er ubudne gæster med ind. En enkelt bladlus som man har overset, kan hurtigt blive til en hel hær af lus som det er stort set umuligt at slippe af med igen og som kan ødelægge alle planter indendøre. Lus kan være meget besværlige at slippe af med indendøre og resultatet kan blive at alle planter må smides ud. Når du tager planter ind udefra vil jeg derfor foreslå at du beskærer planten godt, renser rødderne så godt fri for jord som du kan uden at ødelægge for mange af dem. Vær især opmærksom på at fjerne jorden fra overfladen i potterne – her kan der ligge dyr/æg og gemme sig. Potte i rengjorte potter med frisk jord og så behandle forebyggende mod lus. Brug insektsæbe eller hvad du nu har god erfaring med ifb. lusebekæmpelse. Lus er naturligvis ikke de eneste skadedyr som du skal være opmærksom på. Gå planterne godt igennem og sæt ind overfor hvad du nu måtte finde. Jeg synes at planter som er taget ind udefra skal stilles i karantæne et godt stykke tid før de må være i samme rum som dem der har stået inde hele tiden – så jeg vil foreslå at de nyrensede og -klippede  planter stilles i vindueskarmen i et rum for sig selv en månedstid.


De forskellige chilityper – hvad skal man vælge

Der findes 5 chiliarter som vi oftest støder på. Der findes flere – men i daglig handel fås især frø til de 5. De er: Capsicum chinense, C. baccatum, C. frutescens, C. annuum og C. pubescens. Herunder kender man til tusindvis af sorter og flere bliver hele tiden opdaget hhv. fremavlet ved krydsning.

De 5 ‘hoved’arter har nogle generelle kendetegn, men også så mange afvigere inden for sorterne at jeg ikke synes at meget kan fastsættes endeligt ud fra arten.

Det kan dog give mening at se lidt på hvilke arter ens yndlingschilier tilhører. Hvis det konsistent er den samme – er det måske her man skal se sig om efter ny inspiration til næste års dyrkning.  Men prøv at checke om du har smagt noget fra dem alle – der er stor forskel på udbredelsen og antallet af sorterne under de forskellige arter.

De resternede chiliarter er vilde. De kan være mindst lige så sjove at dyrke når man finder frø til dem, som de ovenfor nævnte. Google kan hjælpe med at identificere og måske finde frø til dem hvis man skulle være interesseret.

Man skal da lige præcis dyrke det som man synes er sjovt og spændende. Personligt har jeg efterhånden nogle favoritter og nye kommer til kontant – jeg eeeelsker eksempelvis Habanero, alle Habaneroer – jeg synes at de er pragtfulde – og nogle af Aji’erne er klare favoritter også – og Mole chilierne….men jeg vil da ikke undvære alle de andre, for ikke at tale om alle de mange som jeg ikke har smagt endnu.

Det er også sjovt at dyrke nogle med et pudsigt udseende synes jeg… og i alle farver…. og i forskellig størrelse osv. Der er næsten altid lidt af alle farver i min ‘samling’ – hvide, sorte, brune, lilla, orange, gule og røde. Stærke og milde. Store og små. Lette planter og besværlige planter. Når jeg skal så en ny,  kigger jeg på hvad jeg har i gang og hvilken slags jeg lige nu ‘mangler’ eller kommer til  om et halvt års tid og frem når den modner.

En væsentlig ting som jeg har erfaret er at det ikke er ligegyldigt hvornår man starter hvilke sorter op. Det er noget rod at starte de høje, ranglede planter (eks. mange Aji) op for tidligt. Planterne bliver nogle ranglede bønnestager som er svære at håndtere og plante ud når tid er. Derimod små buskede og/eller langsomme planter giver det fin mening at starte tidligt op hvis man skal nå en lang og udbytterig sæson.

      

Print Friendly, PDF & Email

150 tanker om “Dyrkning

 1. Hej.

  Jeg ved ikke om jeg kontakter de rigtige eksperter. Sagen er dog den, at jeg for nogle mdr siden anskaffede mig 4 chiliplanter, da jeg elsker chili og gerne vil dyrke mine egne på min overdækkede altan.
  Jeg har følgende planter:
  1. stk. Carolina Reaper
  2. stk. Trinidad Morouga Scorpion
  1. stk. Chocolate Scotch Bonnet.

  Der er dog et KÆMPE problem med dem, som virkelig irriterer mig, (min kammerat har helt samme problem).
  De smider simpelthen hele tiden blomsterskud, de når kun til at blive blomster, og så falder de af hurtigt. Pt. har jeg kun EN scotch bonnet på og en Morouga Scorpion. Det går mig virkelig på da jeg glædede mig til at få egne chili, men dagligt falder der blomster af.
  De bliver ikke vandet flere gange om ugen, får sollys også.

  Og det forvirrer mig endnu mere, at de almindelige chili man køber i et supermarked, hvor vi har tørret frø fra, ja de skyder i vejret og giver mange chili. Jeg forstår virkelig ikke, hvad der er galt og nu er sæsonen jo snart slut?
  Kan heller ikke forstå, at de tørrede frø fra almindelige chili giver en masse, men ikke de rigtig stærke, som vi købte som planter og virkelig satsede på.

  Nu er jeg desperat og har virkelig brug for hjælp fra fagfolk.

  Håber, at jeg hører fra jer.

  Mvh
  Kasper Willatzen

  • Hej Kasper

   Undskyld det sene svar, havde ikke opdaget at du skrev.

   Det har været et rigtig dårligt chiliår for rigtig mange af os – faktisk det dårligste som jeg kan huske.

   Især chinenserne, som jo er lang tid undervejs og som de superhotte tilhører, har ikke haft mange chancer for at modne – hvorimod annuum’erne (som mange supermarkedschilier jo tilhører) har haft lidt bedre succes, da de har en kortere tid fra blomst til frugt.

   Der har simpelthen ikke været de rigtige varme og lysforhold for de andre i år.

   mvh
   Vivi

 2. Pingback: plantekasse drivhus – PyPq

 3. Pingback: 4 på stribe | spillgratis-dk.com

 4. Hej Vivi

  Tak for denne fantastiske side. Har virkelig haft meget fornøjelse og gavn af den.

  Jeg har haft en chili plante siden sidste sommer (flotte orange habaneros) til at stå i vinduet og den har givet mange frugter selv stående i den originale lille potte den blev købt i. Jeg lod den overvintre og skiftede til meget større potte for et par måneder siden. Planten har vokset sig meget større og der er masser af skud og blomster. Har løbende brugt en chili gødning også. Den virker til at have det meget godt

  Her i weekenden opdagede jeg for første gang at den er blev invaderet af bladlus 🙁 Men det skulle vel ske på et tidspunkt

  Jeg har netop lavet og sprayet den, med den af mange anbefalede brun sæbe/sprit/vand blanding.
  Opdagede efterfølgende at der er vokset et par frugter frem og disse er naturligvis også blevet dækket af denne insektspray

  Mit spørgsmål er nu – kan chili tåle dette? Kan de spises? eller skal jeg kassere dem og vente på nye, efter jeg forhåbentligt er sluppet af med de små bæster.

  • Hejsa

   Mange tak for de fine ord 🙂

   Min erfaring med diverse olie/sprit/brun sæbe-blandinger er at frugten godt kan tåle det.

   Hverken brun sæbe eller sprit i de mængder skulle jeg mene er skadeligt og de gange hvor jeg selv har brugt det, har jeg blot vasket frugterne grundigt onden brug.

   Det er også min erfaring at de små blade og blomsterne ikke er særligt begejstrede for blandingen, men det er jo ikke et problem i denne ende af sæsonen – mere når planterne er unge og mindre.

   Det er meget almindeligt at skulle sprøjte nogle gange – og jeg synes at det kan være meget svært at få alle bæsterne væk – men om ikke andet kan man have held til at holde dem nede.

   Hvis planten har en størrelse hvor det er muligt, så plejer jeg at bruse den godt med koldt/let lunkent vand ude i badekarret – og sørge for at komme godt ind mellem og under bladene. Det synes jeg også kan holde dem nede.

   Håber at du får noget ud af den sidste del af sæsonen 🙂

   • Jeg prøver at fortsætte en uges tid og ligeledes give den en tur med bruseren et par gange som du foreslår.

    Tak for svaret 🙂

   • Ser ud til jeg fik dem alle udryddet ved hjælp af at spule planten godt med bruser og bruge den førnævnte sæbe/sprit/vand blanding – skiftevis over 4 dage

    Der er ikke mange blomster tilbage, men ellers ser planten sund og grøn ud 🙂

    • Det lyder dælme godt 🙂

     Jeg tror at det er godt for planten at få det stads bruset af igen – super at det gav pote….

 5. Hej Vivi
  Tak for dine flotte og velredigerede sider.
  Jeg har problemer med min chili dyrkning, hvor bladene – og blomster falder af planterne. Man kan se at stilken og bladstrengene bliver brune og så slipper bladene. Planterne forsøger at sætte nye blade, men de falder også af. Der er nogle få chilier fra juni, men de tørrer ud. Kan der gøres noget, eller er det en ommer?
  Venlig hilsen Knud

  • Hejsa
   Undskyld det sene svar – har haft ferie 🙂
   Det lyder som om de prøver at beskytte sig mod et eller andet. Normalt når jeg ser dette er fordi de får lov til at tørre for meget ud mellem vandingerne – så smider de ‘det overflødige’ for at overleve. Paradoksalt nok gør de det samme hvis de er ved at drukne.
   Kan en af disse være grunden hos dig?
   mvh
   Vivi

 6. Mine blade er hele lysegrønne, er det for lidt gødning eller for meget, bruger hønsemøg, og er meget sparsom med det, da det er stærkt.
  På forhånd tak for hjælpen.

  • Hejsa
   Undskyld det sene svar – har haft ferie 🙂
   Hvis ellers der er styr på mængden af vand og ingen skadedyr, så er lysegrønne blade mig bekendt normal et tegn på at der enten mangler næring eller at det er i en sammensætning hvor planterne ikke kan optage det.
   Hønsemøg mener jeg desværre ikke har en NPK sammensætning som er ideel for chiliplanter – men bør snarer bruges til noget hvor man kun spiser det grønne – kål, salat, krydderurter osv.
   Mit bud er at du skal have fat i en blandingsgødning, decideret chiligødning eller eks. en til tomater.
   mvh
   Vivi

 7. Hej Vivi, og mange tak for en meget veldokumenteret beskrivelse af din dyrkning. Jeg har spiret med opvarmet spirekasse for første gang i år, og har været nødt til at konfiskere hele det første hold, fordi deres kimblade begyndte at krølle, da jeg satte dem uden for spirekassen. Jeg satte lys over dem, som de vant til fra spirekassen. De manglede heller ikke vand. Hvad er gået galt? Kuldechok?

  • Hej Alexander

   Mange tak skal du ha’ 🙂

   Ja, det lyder meget som om dine planter har fået et chock. De kan bedst lide at stå lunt og uden træk.
   Prøv evt. at stille det næste hold ud i en papkasse med åben top og lyset over – og lad dem stå der en uge eller to før de kommer helt ud på det bord (eller hvad du nu bruger) som de skal stå på.

   Både træk og køligere omgivelser er en stor omvæltning for dem lige i starten. Senere er de meget mere robuste.

   Held og lykke med det. Hvis du husker det, så skriv gerne hvordan det er gået med det næste hold.

   • Tak for hurtigt svar! Det lyder som en super logisk måde at gøre det på for at skåne dem for træk og stadig holde lidt på temperaturen. Og så vidt jeg ved, giver en blanding af lavere temperaturer og stadig masser af lys også stærkere blade og stilk. Ikke?

    • Det gør ihvertilfælde at de holdes lave og kompakte (flotte) i stedet for at blive høje og mere ranglede – hvilket jo medfører både pladsproblemer og at man lettere kommer til at knække dem, så generelt er det en god idé – de er bare lidt sarte indtil de er en måneds tid gamle ca 🙂

     • Ja det giver mening 🙂 Jeg har nogle overskydende fra det konfiskerede hold. Jeg kan jo lige teste, om de holder til papkasseløsningen. Det gør de jo nok, når du siger det. Men det er jo en måde at teste det på i hvert fald 🙂 Bør jeg beklæde kassen med staniol på indesiden evt.? Altså for at forstærke lyset?

     • Nej, det der med staniol og lignende løsninger er noget man har fra dengang man dyrkede med HPS lamper og den slags. Med de nyere LED plantelys er der ikke meget kraft i genskinnet. Jeg har været med til at måle det sammen med Bjarne fra Bjarnes Frø og PLanter som har det rigtige måleudstyr.
      Jeg havde selv sat spejle op væggene omkring mine planteborde – men gør det ikke fremadrettet, nu hvor jeg er blevet klogere 🙂

 8. Hej, først må jeg have lov at rose din side her; fantastisk oplysende om rigtig mange aspekter vedr chillii. Flotte billeder.
  Jeg har nogen Habanero som er købt i Føtex, havde egentlig forventet, at der var mere styrke i disse. Der er tale om ret store chilli knap 10 cm og 3 cm brede, flot rød farve, men mest smag som rød peber.
  Ville have en medium til moderat kraftig chilli, men måske har der været tale om falsk varebetegnelse?
  Planterne vokser godt og kræver ret megen vanding. Får regnvand. Vokser i alm løs pottejord. Står ude når det er solskin, i en havestue når det er køligere.
  Fedt at planten kan overvintre.
  Giver den igen lige så godt de næste år?

  • Tusind tak for rosen – det er jeg super glad for 🙂

   Jeg er helt sikker på at de habaneroer du der nævner nok har været ‘forbyttet som små planter’ eller noget i den stil – selv om man jo selvfølgelig også kan få helt milde habanero, så er det jo ikke det man forventer at få med mindre det står skrevet.

   Hvis eller du har held med at overvintre dem og giver dem god plads i en lidt større potte med frisk jord til foråret, så kan planten snildt blive endnu større og give endnu mere.

   Held og lykke med projektet 🙂

  • Hej Jakob

   Det er meget normalt – de kan ikke følge med og trække vand nok op til fordampningen. De bliver fine igen om aftenen.

   mvh
   Vivi

 9. Hej Vivi.
  Super side du har 🙂
  Jeg er ved at søge lidt info om overvintring, og så de 9 billeder du har lagt op med dine 3 planter der er beskåret og blev super flotte året efter. Hvad er det for planter?
  Hilsen Mian.

 10. Hej…

  min chili har for anden gang i år haft blad lus og jeg har første lykes mig at bekæmpe dem med “insektsæbe” men her anden gang de fik dem brugte jeg vand, sæbe og sprit…

  nu er den ene plate næsten helt død og den anden har det heller ikke for godt jeg har prøvet alt for at passe dem så det er ireterne når ting ikke vil lykkes…

  bonus info de har stået i drivhus men har taget dem ud nu i tilfælde af de havde det for vamt eller manglede luft ect…
  jeg har ikke over vandet dem men de har heller ikke været i tørke
  efter de havde bladlus første gang fik de en lille smule substral for at de nye skud fik lidt extra at lave af

  håber du kan hjælpe…

  min teori er at min blanden har haft et for højt sprit indhold og planten ikke har kunne tåle det?

  • Hej Louis

   Du har gjort det helt rigtige ved lige at stille den udenfor lidt, så kan nyttedyrene finde den og æde de sidste bladlus.

   Jeg har også oplevet at nogle planter tager skade af at blive behandlet med insektsæbe imens andre klarer den fint. Jeg tror at det er fordi man kommer til at ‘lukke’ helt af for bladene sådan at de ikke kanoptage kuldioxid til fotosyntesen. Hvis planten så er lidt svækket i forvejen – og det er den jo hvis den er stærkt plaget af lus – så kan den ikke klare mosten.

   Nogle gange sker der bare det at de gamle og nu ødelagte blade falder af og den begynder at skyde med helt nye små blade i bladhjørnerne – det er dit bedste håb lige nu. Ellers vil jeg sige at du skal huske at lade dørene til drivhuset stå åbne lige nu – der er rigeligt varmt og så kan nyttedyrene finde derind. Det er en god idé at have insekttiltrækkende blomster i haven, gerne lige uden for drivhuset, så flyver de ind og hjælper med ‘oprydningen’ ift. skadedyr.

   Det er vigtigt at en svækket plante ikke står i brændende sol – så stil den gerne ind i drivhuset igen (med åben dør) bag nogle andre planter – eller hvis du har kalket taget eller bruger skyggegardiner, kan den stå i ly der.

   Det er vigtigt at svækkede planter hverken tørrer ud for længe eller står og sopper – så hold godt øje med den/dem og kig efter om der kommer små nye blade.

   Håber at det går for dig – held og lykke 🙂

 11. Din side indeholder rigtig meget nyttigt for en nybegynder i chilidyrkning
  Men Jeg håber du kan råde mig,jeg har købt en tilplante men er kommet til at knække hele toppen af planten. Kan toppen reddes og hvis Ja hvordan stå i vand til den danner rødder eller direkte ned i jord,???????
  Og hvad med den nederste del KOMMER der chilier på den nogensinde igen.

  • Hej Tina

   Super – det er jeg rigtig glad for at høre 🙂

   Din knækkede chilis nederste del skal nok skyde igen, hvis der bare er en håndfuld blade tilbage på den – så vokser den bare videre.

   Den øverste del kan man prøve at putte i enten jord eller vand – nogle gange virker det og den danner nye rødder. Jeg har selv haft bedst held med at bruge jord, men kender til andre som har haft succes med vand – så det er op til dig hvad du prøver. Du skal ikke blive for skuffet hvis ikke det går – sidst havde jeg held med ca 1 ud af 5.

   Held og lykke med dem.

 12. Fantastisk artikel! Meget fyldestgørende.
  Jeg har bare et spørgsmål: min Monkey Face er begyndt at sætte små skud i hakket mellem stammen og bladene – skal disses nippes som på tomat, eller skal jeg lade dem sidde?

  På forhånd tusind tak!

  • Hej Malene

   Mange tak skal du ha’ 🙂

   Jeg synes bare at du skal lade skuddene være. de bliver til grene og planten bliver flot busket. man nipper normalt ikke chilier – men man kan gøre det for at få en bestemt form hvis det er det man ønsker. Jeg lader dem normalt selv bestemme hvordan de vil vokse og så kan man jo sætte nogle støttepinde i jorden som man binder grenene op langs, hvis man ønsker at holde dem høje og smalle.

 13. Super god artikel 🙂
  Har lige et spørgsmål til din gødning.
  Når du skriver du bruger en mild blanding af GT Chilifocus, hvor meget blander du i vandet? For de foreslår 5ml pr. L hver uge i starten, og 10ml pr. L om ugen når den blomstre.

  Og er det så bare den der dråbe SuperThrive oveni?

  VH
  Jakob

  • Mange tak Jakob – skønt at du kan bruge den 🙂

   Jeg bruger 1 – 1½ ml Chillifocus pr liter vand og en dråbe eller to SuperThrive pr liter. Jeg ændrer det ikke i blomstrings- eller andre perioder. Alle planter, ligegyldigt hvor langt de er nået, får det samme.
   Jeg kan selvfølgelig ikke afvise at det vil give endnu bedre resultater hvis man ændrer mængden, men jeg får flotte, store planter og masser af frugter – så jeg har ikke haft nogen grund til at ændre på noget.

 14. Du får lige et tak herfra… Super nyttig hjemmeside – kunne ikk have været den foruden sidste år da jeg begav mig ud i min første omgang chilidyrkning og har da besøgt din side igen i år da jeg havde brug for viden om beskæring af de kære planter 🙂

  Har henvist til dit lille chilihjørne på mit lille hjørne af interesser – springchili.com 🙂

  Vh. Aya

  • Hejsa

   Supergodt at høre 🙂 – jeg er glad for at du kan finde lidt nyttigt info her.
   Jeg opdaterer med masser af nyt når jeg lige når dertil – har mange noter som skal uddybes og bliver til mere info her på siden.

 15. Fedt med din side her – det er bare drøn godt!
  Jeg er i gang med min første chillier, og såede mine frø for nogle måneder siden – velvidende om, at jeg ikke kan give dem de bedste betingelser ift. lys og varme. Men, men, det er jo stadig skægt, og det er jo det det handler om!

  Ser du, mine stilke er blevet meget tynde, og har fået knopper, som de kan ses på billedet: http://gupl.dk/f/8qvq94d8u0/full

  Ved du hvorfor?
  Jeg vil tro, at det handler om at de har fået for lidt næring (eller for meget?) i en periode. Jeg læste et sted, at planterne kan få blærer/knopper på blade og stilke, fordi de får for meget vand?
  Jeg regner med at plante planterne dybere senere hen, når det er tid til den første omplantning, som du beskriver, og at den så klarer sig bedre derefter.
  Har fem planter, hvor alle har dette “problem”.

  Igen, tak for din fede side her og dine gode råd!

  Mvh. Emil

  • Hejsa

   Tusind tak skal du ha’ – cool at du kan bruge siden 🙂

   Jeg er ikke helt sikker på de knopper der, men jeg tror at den er ved at forsøge at lave nogle flere rødder. Jeg har med held plantet mine dybere (som du jo også skriver at du vil) når de har set sådan der ud – så det synes jeg da bare at du skal gøre i en fart, men forsigtigt – så vil jeg gætte på at den er flot igen meget snart.

   Der er masser af lys i vindueskarmen nu, så de skal nok blive flotte 🙂

   Held og lykke med dem – der er fantastisk når man plukker sine egne første frugter……og det er det nu også senere, men de første er noget særligt.

 16. Hej.

  Først vil jeg som mange andre rose din side her. Har allerede lært meget. Men med mere viden opstår også nye spørgsmål.

  Jeg har købt 6 planter som jeg har stående på min terasse og jeg høstet lidt fra dem på nuværende tidspunkt, men der er jo stadig mange grønne frugter og nye blomster på planterne som jeg gerne vil kunne nå at få gavn af. Men efteråret er jo over os og jeg har ikke noget drivhus, men har mulighed for at plante dem over i nogle potter og sætte dem idendørs, sådan så jeg kan høste fra dem i nogle måneder endnu. Der er jo mange planter som bærer frugt helt hen i november måned har jeg læst og tror jeg også mine vil gøre hvis de da ikke står for koldt.

  Mit spørgsmål går på, hvornår er det rette tid til at tage dem indendørs og kan det overhoved lade sig gøre uden de taber både blade og frugter. 2 af planterne er nemlig begyndt at se lidt trætte ud og jeg har på fornemmelsen er det er pga de lidt koldere nætter vi har nu her, men jeg ved det jo ikke.

  Mange skriver at man snildt kan dyrke chili udendørs men samtidig skrives der også at man helst ikke må få temp under 10 grader, det hænger jo ikke rigtigt sammen med at de fleste planter høstes helt hen i november/december? Ihvertfald ikke uden de tages ind.

  Tak endnu engang.

  mvh Henrik

  • Hejsa

   Mange tak skal du ha’ 🙂 – den gode feedback og spørgsmålene gør det bare endnu sjovere for mig at opdatere og vedligeholde sitet.

   Jeg skal svare efter bedste evne – da det som du spørger om mht. at tage planter ind og modne videre ikke er noget som jeg selv gør.
   Du kan under alle omstændigheder godt tage dem ind men du får svært ved at bekæmpe evt. skadedyr som måtte følge med på store planter. Måske er du heldig ikke at have gæster med ind, så er det problem løst – men jeg ville under alle omstændigheder stille planterne i et rum hvor der ikke er andre planter som kan invaderes hvis uheldet er ude.
   Mht. om de smide blomster og frugter, så kommer det an på hvor stor temperaturforskellen er så vidt jeg ved – derfor ville jeg tage dem ind hurtigst, nu da det er planen at de skal ind alligevel. Og blomster danner de hurtigt nye af hvis ellers de har det godt. Men hvis frugterne ryger, så er det tvivlsomt at der kan nå at dannes nye som vil blive til noget fornuftigt, med mindre du bruger noget halvkraftigt plantelys. Jeg synes at det er et forsøg værd.

   Det med de 10 grader er vigtigst imens planterne er små og mere sårbare i foråret hvor de plantes ud. Her i den anden ende af sæsonen hvor de er blevet store og robuste kan de tåle noget mere. Man kan derfor godt have dem i drivhus eks. indtil den første frost, men efterhånden som der bliver koldere og mere fugtigt vil der dannes noget sort skimmel på bladene. Bladene kan man så blot pille af og lade frugterne sidde. Nu skriver du at dine står helt udenfor og der er jo lidt mere vind end i et drivhus – så om den går helt til fristen, det er jeg ikke klar over.

   Håber at du får held med dit eksperiment – kan jeg bidrage med mere input, så skriv endelig løs og skriv skriv også endelig hvordan det gik hvis du tager dem ind nu 🙂

   • 1000 tak for svar. Jeg har dem stående på en sydvendt terasse op ad muren på huset og der er hæk i siderne så de står jo lidt beskyttet, men noget blæst vil de jo få. Jeg ville egentlig helst lade dem stå ude, også fordi de står i nogle større krukker som jeg ikke kan tage ind. Tanken fra starten var også at de skulle stå ude og herefter når høsten var færdig, beskære dem kraftigt og lade dem overvintre i dvale i garagen hvor der er ca 15 grader. At jeg overvejer at tage dem ind nu er kun fordi jeg er bange for ikke at kunne høste på dem det næste stykke tid. Men hvis du mener at frugterne fortsat godt kan modne oktober med, lader jeg dem stå. Jeg kan bare se at det ikke går så stærkt nu her hvor det er blevet lidt koldere.

    Tak endnu engang

 17. Hej Vivi!
  Fantastisk side, og superlækkert, at du gider bruge på at dele ud af din viden! Jeg forsøger for første gang at dyrke chili, og har købt en 7 Pod Douglah og en Trinidad Moruga Scorpion fra helt spæde planter, ca. 7 cm. høje. Nu er de blevet store, henholdsvis 60 og 85 cm., og de er begyndt at blomstre. Dog synes jeg, at bladene ser noget triste ud. Jeg er lidt lost mht. hvor meget vand, og hvor ofte, jeg skal give dem. Har du et ca. bud i dl. om dagen? Jeg har forsøgt med at vande nedefra ved at hælde vand i en kasse, som de har kunnet suge fra, men syntes, at jorden blev alt for gennemvåd. Håber, du har tid og lyst til at svare. 🙂
  Jeg kan ikke umiddelbart sætte billeder ind her fra min iPad, men hvis du gider, vil jeg gerne maile dem til dig, så du evt. kan se, om det er fordi de er blevet lidt skoldede eller har fået for meget eller for lidt vand. Nogle blade krøller, mens andre er blevet nærmest tynde og gullige. Og de store hænger en del, men det kan måske bare skyldes vægt? Jeg har kun givet dem lidt plantegødning et par gange.
  Mvh.
  René

  • Hej René

   Manga tak for rosen 🙂

   Skønt at du har begivet dig i gang med chilihobbyen – der er så mange gode ting omkring det at dyrke og bruge chili som jeg synes gør det til en genial interesse.
   Jeg kan desværre ikke rigtig hjælpe dig med hensyn til præcis vandmængde, da det kommer an på mange ting – står de ude i drivhus eller inde i karm, i direkte sol hele dagen, hvilket gromedie og hvor store potter ift. planterne osv. Men du kan roligt gå efter at de ikke må stå og tørre ret meget ud når først de er kommet godt i gang med væksten. En mulighed kunne være at fortsætte med at lade dem suge alt det vand de kan – men så lige lade dem tørre ud en gang om ugen.
   Du skriver at de har fået lidt plantegødning et par gange. Det kan være at du har givet dem alt for lidt. De er jo nogle sultne krabater som skal bruge noget næring for at sætte mange frugter. Prøv at give dem lidt gødning ved hver vanding – f.eks halvdelen af den dosis som der står på gødningen (med mindre du bruger hvergangsgødning – så skal de selvfølgelig have fuld dosis).
   Det lyde på det du skriver som om du har ret i dine antagelser om hvad årsagerne til de gule blade kan være. Det kan være meget svært at se forskel på de forskellige symptomer – så jeg tror at med det som du har skrevet er første løsningsforsøg altså: mere gødning og meget vand, men let udtørring en gang om ugen ca.
   Håber at det virker for dig 🙂

   Du er velkommen til at sende mig billeder (skriv lige igen efter mailadresse så), men jeg har ikke umiddelbart bedre bud med de symptomer.

 18. Hej Vivi.

  Vi har flere gange brugt den hjemmeside når vi har haft tvivl om vores planter.
  Vi er imidlertid stød på lidt problemer med især vores Anaheim planter. Væksten af planterne har været meget forskellige og den største af planterne blev ramt af sygdom, og vi har måtte kassere alle frugterne, da er der blevet syge efter hånden som de er modnede.

  Vores resterende planter af samme sort oplever vi et andet problem med. Her tørrer frugterne inde, eller rettere de bliver bløde og rynkede allerede inden de når at skifte farve. Er det et problem du kender noget til?
  Det er første år vi dyrker i stor stil i drivhuset og har haft en del problemer med solskoldning (tak for dejlig vejledning, så vi fik styr på den del

  • Hej Line

   Jeg er rigtig glad for at I kan bruge siden. Jeg har noter til at skrive en del mere om dyrkningen, så til vinter bliver her opdateret i stor stil 🙂

   Det er trist at planterne driller. Jeg er desværre ikke så skrap i plantesygdomme og problemer som jeg gerne ville være, men mit gæt er at planterne med de rynkede frugter har manglet vand for længe på et tidspunkt imens det har været så varmt. Chiliplanterne kan tåle at bladene kommer til at hænge en del – så de næsten ser døde ud – og så strutter de igen når de får vand og skygge hen på aftenen. Men hvis frugterne først er begyndt at tørste og rynke, så har jeg ikke oplevet at de kunne komme sig igen på samme måde som bladene. Har planterne tørstet meget nogle gange her i varmen så de kan have været blevet ‘stressede’ af det?

   Jeg er slet ikke sikker på at det er den rigtige forklaring, men det er mit bedste bud. Hvis planten ellers har det OK nu og det kun er frugterne som driller, så vil nye frugter som den sætter blive OK så længe planten hele tiden har vand nok.

 19. Hej vivi..
  jeg har nogle purpel cayenne planter som sætter masser af frugt tror der i snit er 50 på hver plante.. mit spørgsmål er frugten er kun lige gået fra lilla til grøn men frøene inde i er ligesom mørke brune/sorte hmm er de ved at rådne eller hvad kan dette skyldes..

  mvh kenneth

  • Hej Kenneth

   Frøene er, som du skriver, ved at rådne. De skal være hvide/cremefarvede/lysegule i alle chili på nær C.pubescens sorterne (hvor de naturligt er sorte).

   Hvis ellers frugten er frisk, ville jeg bare fjerne frøene inden brug.
   Jeg tror at det skyldes de høje varmegrader, men er ikke helt sikker. Jeg gætter på at da der jo er fugtigt inde i sådan en chili og en vi lige har haft en periode med meget høje varmegrader, så er der sat gang i processen inde i nogle af frugterne.

 20. Hejsa.
  Sikke en god side om chili. Men kunne stadig stille 1000 spørgsmål :o) så her kommer et par stykker.

  Jeg har plantet frø fra en købe chili (Fireflame) og den fik nippet de første 8-10 blomster af, men den er ikke vokset mere din plante du har et billede af ca 25 cm (Plante før nipning af blade ) men har sat 3 stk frugter der nu kun venter på at modne, og endnu en lille ny på vej. Skal planten stå i fuld sol ? Det skal lige siges at jeg bor i Spanien ved Valencia med sydvendt altan, sol på altanen fra kl ca 10- 17 hvorefter jeg flytter den til anden altan hvor den får sol fra 18-19. ved ikke om der er for lidt.
  Nu har jeg sået 8 andre sorter bla, Habanero gold, thai chili”ladyfinger”, Trinidad Scorpion, Serrano, Jalapeño. De kom alle i jorden 8-7-14 og er i en minidrivhus indeni andet terasse drivhus er det for meget af det gode ?

  Mvh
  Torben
  Tusind tak for en god side fra en der normal kun kommer ananas i maden.

  • Hej Torben

   Det er mig der siger tusind tak for de fine ord. Skønt at du kan bruge lidt af mine skriblerier til noget 🙂

   Det lyder helt rigtigt det som du har gang i der og jeg synes bestemt at planten skal stå i fuld sol så meget som du overhovedet kan give den. Bare den er vænnet til det – ellers skal den lige stå i halvskygge i starten så den kan klare de stærke stråler, men derefter vil den elske at stå i Spaniens sol. Du skal selvfølgelig holde øje med at den ikke tørster – men så skal du nok få en fantastisk plante.

   Det samme gælder de nye som du har sået når de bliver store nok. Her i starten hvor de spirer og imens de er små, så er ca 28-30 grader den bedste temperatur. jeg kan blive bange for at et minidrivhus inden i et andet drivhus på altanen er for meget for dem så du koger dem. Prøv at måle temperaturen og så find et sted – evt. inde i huset/lejligheden hvor temperaturen ikke kommer for meget over de 30 grader imens de spirer og er helt små.

   Jeg håber at det lykkedes for dig – det er super sjovt at få frugter på de første planter man selv har dyrket – og selvfølgelig også dem som kmommer de næste år, men de allerførste er noget helt særligt.

   Skriv endelig igen hvis jeg kan bidrage med noget fornuftigt 🙂

 21. Hej Vivi – kan ikke finde dig på udstillerlisten på årets chilifestival nede ved Bjarne 🙂
  Kommer du ikke derned og sælger nogen af dine fantastiske produkter?

  • Hej Allan

   Tusind tak for rosen af mine ting 🙂

   Det hænger ikke så godt sammen at være medarrangør af festivalen og så stå i en bod hele dagen – så vi er blevet enige om at i år ihvertilfælde, så er vi nødt til at være tilgængelige ude i området i stedet.
   Men jeg har lavet en aftale med Bjarne om at en god del af mine produkter vil blive solgt i hans bod – så du skal bare kigge efter dem der 🙂

 22. Hej Vivi

  Fin hjemmeside, du har. Den får jeg i hvert fald god brug af.

  Jeg har fået et par habanero orange, som vokser godt i potter. De sidste par uger har de stået ude i haven min 12 timer om dagen og har så været inde i stuen om natten. Jeg har ikke noget drivhus. Vil du anbefale, at jeg fortsætter med at flytte dem ud om morgenen og ind om aftenen, eller kan de på et tidspunkt være ude hele døgnet? De kan både stå uden overdækning i mere eller mindre sol (som de gør nu i dagtimerne) og på en overdækket terrasse i skygge indtil ved 17-tiden.

  På forhånd tak for dit svar.

  Mvh

  Alice

  • Hej Alice

   Mange tak for det 🙂

   Hvis de skal stå ude, så er det nu at de skal blive ude hele døgnet. Det er sommeren som afgør hvor vidt du får noget ud af det og hvor meget. Habaneroerne kræver meget varme, så det er afgørende at vi får meget varme og mange solskinstimer.

   Skygge indtil ved 17-tiden lyder ikke godt for nogen chilier, så jeg vil foreslå at du stiller dem helt ud hvor de får så meget sol som muligt.

   Held og lykke med projektet. HVis du husker det, så vil jeg meget gerne vide hvordan det er gået senere på sæsonen.

   • Hej Vivi

    Tak for dit svar.

    Så tror jeg, at jeg fortsætter med at sætte dem ud på solsiden og morgenen og tage dem ind igen om aftenen (eller når vejret bliver for dårligt).

    Du får under alle omstændigheder en status senere på sæsonen.

    Mvh

    Alice

    • Hej Vivi

     Her er en status på min chiliplanter.

     Det viste sig, at det ikke var orange habanero, jeg havde fået af min søsters kollega, men derimod hot banana (han havde åbenbart fået uorden i frøene).

     Hvorom alting er, så har planterne haft rigtig godt af at være ude om dagen og inde om natten (og på storm-/regnvejrsdage). De voksede godt og satte blomster og frugter lige efter bogen. Jeg pottede om og nippede efter din vejledning. Hver aften, når de kom ind, fik de vand i underskålen.

     I alt har jeg på de to planter høstet ca. 50 frugter nogenlunde ligeligt fordelt på planterne, så jeg er meget tilfreds.

     Tak for gode råd.

     Mvh

     Alice

     • Hej Alice

      Det var dejligt at høre, trods navneforvirringen på chilierne. Det lyder som et rigtig fint udbytte 🙂

      Skønt at kunne være til lidt hjælp.

 23. Hej Vivi, det er en super side du har her 🙂

  Jeg fik nogle super velsmagende (og meget meget stærke!!!) chili frugter af min far for nogle år siden og er nu ved at løbe tør. Jeg frøs desvære alle sammen ned uden at tænke på at tage frø fra dem inden 🙁

  Derfor vil jeg prøve at så nogle frø og se om jeg kan få dem til at gro. Nogle siger man ikke kan da frøet bliver ødelagt mens andre siger de har gjort det dog med mere eller mindre begrænset success.

  Jeg har også ledt efter lignende frugter men synes ikke jeg helt kan finde et 100% match. Den ligner dog Trinidad Scorpion Orange lidt men alligevel ikke helt så måske kan du hjælpe?

  Jeg har et billede her:

  https://www.dropbox.com/s/rkpmzzr2yab2d13/2014-05-27%2011.54.22.jpg

  På forhånd tak for hjælpen 🙂

  Mvh. Lars

  • Hej Lars

   Tak skal du ha’ 🙂 – det er jeg rigtig glad for at du synes 🙂

   Det er ganske rigtigt med blandet succes at folk har forsøgt sig med frosne frø og det er mit indtryk at dem som har haft størst succes har brugt frosne tørre frø som ikke har været frosset i frugterne – men det skal nu da ikke forhindre dig i at forsøge 🙂

   Din chili er jeg ret sikker på er en Habanero Orange/Orange Habanero. Den er hot og en af de absolut mest aromatiske af Habaneroerne. Den er karakteristisk boksformet og med lille hale – men kan variere en del inden for det. En lækker lækker frugt som også er højt på min egen hitliste. Det kan også være den variant som hedder Habanero Orange Devil – men det er ikke til at vide. Prøv at fange nogle frø til en af dem og se om ikke det er den du leder efter 🙂

 24. Hej.. tak for en god hjemmeside, den har hjulet mig igennem min opstart..

  Nu er jeg så stødt på et lille spørgesmål som jeg ikke kan finde svar på

  Jeg startede med min såning i start feb. Og alt er gået fint, nu begynder de så at sætte blomst,men jeg synes størrelsen på mine planter er meget forskellige, alt fra 7 cm til 50cm.
  Hvordan kan det være der ikke vil komme ordenlig højde på. De største nipper jeg så jeg kan få den til at blive lidt mere robust men de små er fine robuste men meget små..

  Der er tale og numex twilight, big jim og purpel cayenne

  • Hej Kenneth

   Tak skal du ha’ 🙂 – jeg er rigtig glad for at du kan bruge siden.

   Det er meget normalt at der er forskel på planternes vækst – både hastighed og form.
   Når det er sagt, så lyder 7 cm på en plante som er sået i starten af februar som meget lidt. Hvad er det for en af sorterne?

   En gang imellem er der et frø eller en portion frø som ikke giver normale planter – men det er heldigvis sjældent. De kan være syge. Men lad os nu antage at dine er fra normale, raske frø.

   Så har du lys, varme og vand/næring at kigge på. Så står de alle så de får lys nok? Får du givet dem gødning? Får de vand nok? – de må gerne tørre ud mellem vandingerne, men ikke stå og være knastørre længere tid.

   Til sidst – så er NuMex Twilight jo ikke en ret stor plante – så den kan godt virke langsommere end de to andre.

   • Hej vivi.. jeg tænker at det måske har fået sat dem i drivhus for tidligt så de har fået for store temperatur svingninger for deter jo gået fra over 30 grader til under 14 grader, men nu har jeg nippet alle nederst blade så de kan få luft så prøver jeg at se tiden an..

    Kender du numex twilight og hvad synes du om den

    • Ahh, det kan nemt ske. De går gerne lidt i stå når de lige kommer ud og får ‘chocket’ synes jeg. Det gør mine også.

     Jeg synes at NuMex Twilight er en smuk plante – den er så fin både i karm og ude. Smagen er jeg ikke så imponeret af – men efter min smag er den OK tørret og brugt som pulver – evt. i en blanding med andre.

     • Tak for hjælpen 🙂
      Har lige været i drivhuset og set at alle planterne skyder op ad nu, de er ca voksede til dobbelt størrelse indenfor 4 dage

 25. Hej Vivi,
  Jeg har nogle Habanero som jeg tog fra en kollegas chili udfordring. Tørrede dem og spirede dem i papirpotter i december. Men jeg kom flere frø i hver potte, med det resultat at de 3 Potter nu har 2 eller 3 individuelle planter ( har omplantet i 4 liters potterne med dræn i start marts). Jeg spirede dem bare for at prøve, men da de trives rigtig godt i mit sydvendte vindue, besluttede jeg at prøve at pleje dem, med ompotning og gødning, og er nu blevet helt hooked på at få dem til at blomstre. Jeg er absolut nybegynder med planter. Har fulgt en del råd herfra som har virket.

  Fordi der er flere i samme potte -sidder de så tæt at jeg tror de et vokset sammen til 1 plante med flere høje stængler. Der er så naturligvis varierende tykkelse på stænglen, hvilket nok også påvirker hvor hurtigt blomsterne skuddene kommer. Derfor er jeg meget øm overfor at nippe de blomsterskud af.

  1) vil det bedste være at adskille disse planter ad, og give dem mere opmærksomhed eller skal jeg prøve at lade det være og se hvad der sker ?

  2) hvordan ved jeg at planten har nået sin optimale growth? Især i dette tilfælde er jeg meget i tvivl fordi der er flere stængler. Må jeg evt. Sende billeder så du kan se deres størrelse og tilstanden? Skuddene begynder lige så fint at vise sig, men jeg tør ikke nippe dem af!

  3) er der en bestemt periode hvor habanero blomstrer ?

  – Carsten

  • Hej Carsten

   Skønt at høre at du er kommet i gang med chilidyrkningen – det er en hyggelig hobby af så mange gode grunde 🙂

   For lige at starte med blomsterne, så skal du endelig ikke være øm over at nippe dem af – der kommer blot mange flere. Det kan også godt være at planten selv smider dem her i starten – det er chinenserne ret flinke til (Habaneroerne tilhører chinenserne). Planterne blomstrer ikke på et bestemt tidspunkt, men når de har den rigtige størrelse samt der er lys og varme nok. De forhold kan vi jo være med til at påvirke når vi dyrker indendøre – og derfor kan vi få planter som blomster og sætter frugt meget tidligt på sæsonen (hvis vi sår tidligt) eller hele året (når vi bruger kunstigt plantelys og vare).

   Hvor vidt du skal skille dem ad, synes jeg kommer an på hvor stor en potte du vil holde dem i. Hvis de skal blive i 4 liters potte i vindueskarm, så er der ikke plads til mere end én i hver synes jeg. Skal de derimod ud i et drivhus i en 20 liters potte, så kan du sagtens lade dem blive samlet. Hvis du skal skille dem ad og ikke skal bruge dem som du fjerner, så bare klip de overskydende væk, så du ikke piller ved rødderne på den som bliver i potten. Rødderne fra dem som du har klippet væk komposterer bare nede i jorden – det er helt fint.

   Den optimale størrelse på planten kommer meget an på forholdene og hvilket Habanero-sort det er du har fået fat i – men som hovedregel bliver de fleste Habaneroer ca 80 – 100 cm høje og næsten lige så brede hvis man bare lader dem vokse frit. Det kan være lidt voldsomt i en vindueskarm – og jeg gør derfor selv det med vindueskarmplanterne at jeg for det første sætter 4 høje pinde i hver potte som de 4 første grene bindes op ad (når planten har delt sig to gange så der er 4 grene) og for det andet klipper jeg den lidt undervejs hvis den bliver for stor.

   Du må gerne sende et billede hvis du vil – jeg sender dig lige en mail.

 26. Hejsa
  Jeg har chilier fra sidste år, og nogen fra forrige år faktisk, kan jeg omplante dem med jord op over stænglen? også når stænglen er blevet træagtig og brun ?
  Eller skal de stå i den jordhøjde de gjorde før ?
  venlig chilihilsen Sally Ann

  • Hejsa 🙂

   Her er jeg faktisk lidt i tvivl. For i teorien får du ikke noget ud af det – de burde ikke danne rødder ud fra stammen når den først er blevet træagtig – MEN, jeg har oplevet at når de står i for små små potter over længere tid og gerne vil have noget mere jord, så kan de alligevel begynde at danne små ansatser til rødder nederst på stammen (over jorden).

   Jeg ville godt selv turde sætte dem lidt dybere i næste potte – men måske kommer der ikke noget (rødder) ud af det.

 27. Hej.. 🙂
  Jeg går på Århus maskinmester skole og vil sammen med min gruppe konstruerer et væksthus til chiliplanter. Ideen er at den skal opfylde så mange af plantens biologiske behov som muligt. Vi vil i væksthuset have mulighed for at styrer: Belysningen, luftfugtigheden, temperatur og vandingsmængden.
  Vi har en række spørgsmål 🙂
  Vil udbyttet blive markant større ved at give planten optimale forhold?
  Om der evt. ville være et marked for en sådan maskine?
  Eventuelle andre tænker omkring maskinen 🙂

  På forhånd tak

  • Hej Andreas

   Spændende projekt 🙂

   Udbyttet bliver som tommelfingerregel højere jo bedre planten har det – så mit umiddelbare svar er ja, når man optmerer netop de faktorer som du beskriver – så giver det også optimalt udbytte.

   Den ‘maskine’ som du beskriver er bare opfundet. Det findes sådanne computere til at styre forholdene i væksthuse – de bruges på professionelle gartnerier.

   Tænker du på at I skal lave en ‘lavpris’ model til privat brug mon?
   Jeg kunne tvivle på om man ville betale for det desværre – det er jo blot en lille hobby for de fleste.

   Idéen er helt sikkert god. Forskellige chiliplpanter har forskellige behov – så jeg tænker at man skal have mulighed for at kontrollere vandtilførslen individuelt og man skal tænke over næringstilførsel (opblandes bare i vandet) og tilkalkning af dyser eller hvad man nu påtænker at bruge ift. vandet.

 28. Tak for en god side du har,den har været meget nytig for mig og en stor hjælp godt chilli år til dig

  • Mange tak Jan – det er jeg super glad for at høre 🙂

   Rigtig godt chili år til dig også – lad os krydse fingre for masser af sol.

 29. Hej igen Vivi
  Nu er juleferien slut 🙂
  Er det for tidligt at plante mine frø? Det er et vindueskarm projekt i minidrivhus hvor temperaturen falder til max 20 grader om natten,
  Mvh Anders

  • Hejsa 🙂

   Du kan sagtens starte nu med chinenserne. Hvis du har andre arter vil jeg vente til ca 1 marts med dem – men chienserne er jo lidt langsomme, så de kan sagtens startes op nu.

   Det lyder rigtig fint med minedrivhuset. Ved du hvad det kommer op på om dagen? – det skulle helst ikke for meget over 32 grader.

     • Haha ja naturlivis 1 marts.
      Nu står minidrivhuset i vindueskarmen meller 20-24 grader så nu bliver det spændende! Jeg har plantet habanero og white bhut jolokia, 5 frø af hver. Desværre har vi ikke mere plads i rækkehuset så jeg krydser fingre for bare at få 2 planter af hver.
      Vi er i øvrigt igang med at kigge efter hus med plads i haven til drivhus en evt udestue ville være perfekt :D.
      Så må konen godt fylde resten af hytten med tøseting 😀

     • Du må lige fortælle hvordan det går med dem – det er jo godt udvalgte små guldklumper ift. pladsen kan jeg se 🙂

      Haha – det lyder helt fornuftigt med huset og drivhus/udestue – sådan drømmer jeg også om at komme videre til lidt større forhold i løbet af de næste par år, selv om vi har have her – den er bare for lille og nordvendt – det er ikke så godt med den korte sæson vi har i DK.

      Før konen får lov til at fylde resten af huset, så pas på at du ikke bliver bidt af at dyrke indendøre under LED – så har du brug for noget af pladsen – det går der også lidt m2 til 😉

     • Haha ja men det hus jeg har kig på har tilfældigvis en store muret isoleret garage 😀

   • Hej Vivi
    Nu har frøene stået i 8 dage og der er naturligvis ikke sket noget endnu. Men nu melder paranoiaen sig 🙂 jeg vander forsigtigt hver anden dag med en ske, forsigtigt et par dryp oven i jiffyen, lufter ud i drivhuset 5-10 min om aftenen, har flyttet til lidt varmere sted ca 24-25 grader. Glemmer jeg noget? Eller lyder alt fint? Kom gerne med input
    Mvh Anders

    • Hej Anders

     Temperaturen er fin – er den konstant? Ellers tager det måske en smule længere tid – hvis den eks. er lavere om natten.
     Når du vander, så skal der være vådt nok til at dine jiffyer ikke tørrer ud inden næste gang – det må de ikke på det her tidspunkt, lige nu skal de være konstant fugtige.
     Hvis de er konstant fugtige, frøene er ca ½ cm nede og dækkede af lidt jord e.a. og de står kontinuerligt ved 24-25 grader, kan du ikke gøre det meget bedre – så skulle du gerne se noget nu i løbet af den næste uge.

     • Hej vivi
      Så er den første lille bhut spire kigget op af jorden, den er lidt ranglet så den kan ikke være i minidrivhuset. Der er to bitte små begyndende blade i toppen. Nu er spørgsmålet. Skal den ud og stå og få lys i Vindueskarmen eller skal den blive med de andre og “støde” mod liften??
      Mvh anders

     • Hej Anders

      Den skal da ud og have lys så hurtigt som overhovedet muligt. Det er bedst at stille dem lidt inde i karmen, ikke helt ude ved ruden hvor der kan være lidt køligere.

      Når du så potter den op i en større potte på et tidspunkt, så husk at sætte den lidt dybere i potten så noget af stilken dækkes af jord – men selvfølgelig forsigtigt så der ikke knækkes noget. Så skyder den rødder ud fra det ‘nøgne’ stykke stilk.

     • Hej Vivi

      Nu har jeg fået tre spire, 2 bhut og en habanero står pænt og vokser i vindueskarmen.
      Er resten af mine frø “tabte” eller skal jeg være tålmodig?
      Jeg plantede ialt 8 frø, 4 bhut og 4 habanero og de stod måske lidt for koldt til at starte med. Nu står de i skabet ved vandvarmeren med en konstant temp på 27-28 grader uden lys. Har lys noget at sige fra frø til spire?
      Det er en ret lav spiringsprocent men er det normalt med mine forhold?

      Mvh Anders

     • Hej Anders

      Man skal altid være tålmodig jo 🙂

      Lys betyder ikke noget når de skal spire – det er varme og luftfugtighed som er kritiske her.

      Den kølige start er lige præcis med til at give en lavere spireprocent som du selv er inde på. Vis de har ligget for længe i ‘kold’ og fugtig jord kan du risikere at de er rådnet – men intet er sikkert.

     • Hmm tror jeg vil købe en varmekasse næste sæson. Ok giver de resterende frø en uges tid med inden de dømmes ude. Bare sjovt at ghost frøene spirede først

     • Fremragende idé – varmekasse er et hit.

      Ghost frøene kan have været mere modne e.l. – så går det lynhurtigt nogle gange.

     • Hej Vivi
      En lille update.
      Jeg har rodet lidt i de jiffys uden spire, frøene var ikke spiret desværre og jeg tror de var udtørret og plantet for langt nede (5-6 mm), så jeg har plantet nogle nye.
      Denne gang har jeg puttet 2 frø i hver jiffy ca 3-4 mm nede, de står lunt fra starten 27-28 grader og vil være mere gavmild med teskeen. så må jeg se udfaldet 😀
      Jeg har i øvrigt lavet en chillilog hvor jeg skriver alt ned for bedre at kunne huske hvad/hvordan.
      Jeg kommer til at spamme din side såååå meget de kommende måneder.

      Anders

     • Hejsa

      Det lyder som en go’ plan – og du bliver glad for loggen 🙂

      Du spammer bare løs – det er hyggeligt at følge med. Giv dem nu vand nok – de er tørstige når de står varmt 😉

     • Hej Vivi
      Nu er resultatet kommet af den nye såning, hele 80% er spiret så den højere varme på 28-29 grader var nøglen. De første planter har fået 4 kimblade så er det nu de skal plantes om i potte? Skal der bruges priklejord eller alminde blomsterjord til første omplantning? En af planterne havde frøskalllen på og da jeg fjernede den står stilken nu tilbage uden kimblade, er den så færdig eller kommer der nye?
      Mvh Anders

     • Hejsa

      Skønt med de gode resultater – tillykke med alle de nye små 🙂

      Det er nu at der skal pottes forsigtigt op i noget større. Du skal bruge pottemuld denne gang, det andet er kun til at så i når vi snakker chilier.

      Den lille stilk uden blade er kaput – den skulle bruge bladene, så ud med den. Så må du så en ny hvis den var en del af ønskesedlen for denne sæson.

     • Fino så ryger den fortabte ud 🙂 har fået 4 White bhut og 3 habanero og det er mere en nok. Så afsted på planteskolen imorgen efter pottemuld. Tak for svaret
      Mvh Anders

     • Hej Vivi
      Min overvintrede citronchilli er blevet omplantet i en stor potte og har det fremragende!! nu er den begyndt at sætte blomster.
      Den er klippet godt ned her til vinter så mit spørgsmål er om blomsterne skal nippes af nu her ved første blomstring, så planten bruger flere kræfter på at vokse sig større ikke?
      I øvrigt får jeg svar fra banken imorgen ang. det fede hus med muret garage, drivhus og udestue 😀

      Mvh Anders

     • Hejsa 🙂

      Jojo – du nipper bare indtil du synes at den er ved at være stor nok.

      Vildt spændende med huset – jeg krydser fingre her. Fortæl hvordan det går, ik’?

 30. Hej..

  Mine chilier er allerede begyndt at sætte blomster igen. Er det normalt? De gav første gang i Oktober-November og er nu begyndt at sætte blomster skud her midt i januar?

  • Hej Martin

   Ja, det er meget normalt hvis de står lunt og godt.

   Du må beslutte dig for om de skal klippes ned (så skyder de igen) eller om du synes at de er fine som de er – planterne.
   Hvis planterne er som du ønsker dem, kan du lade blomsterne være (nogle af dem falder sikkert af af sig selv), så får du både lidt høst nu og senere på sommeren eller du kan pille dem af indtil senere når du synes at nu må de godt begynde at lave frugt for alvor – f.eks. i marts.


 31. Hej Vivi
  Jeg fandt dig på chillifan.dk og er vild med din guide 🙂

  Som alle andre chilli elskere kommer den dag hvor man gerne vil dyrke sine egne frugter, har omkring 200 spørgsmål men vil ikke genere dig
  med dem alle på en gang 😀
  Men her er et par stykke.

  Ved godt Febuar er så-måned men kan ikke godt gå igang nu uden lys og andet ekstra gear?

  Har invisteret 99 kr på dette http://plantekasse.dk/shop/72-kom-godt-igang-m-chilidyrkning-julegaveide.html mangler jeg noget for at komme igang?

  Jeg har i forvejen en citron chilli fra Toftegaard gartneri i herfølge, den står i en solrig vindueskarm og vokser/sætter mange frugter. Frugterne virker “indtørrede” når de netop er modnet fra grøn til gul, nogen ideer til hvorfor?

  Er det kun tøser der drikker mælk når man har spist en “virkelig” stærk chilli?

  Nogen der kan hjælpe mig med hvor jeg finder nogle Ghost Chilli frø, tror nok den hedder Naga Jolokia men er ikke sikker?

  Tak for hjælpen

  mvh Anders

  • Hej Anders

   Velkommen til og cool at du kan lide det jeg laver 🙂

   Du skyder bare løs – jeg skal nok svare efterhånden.

   Jeg ville ikke gå i gang tidligere end juleferien/januar – og dér kun med de langsomste – eks. chinenserne. Hvis de får for lidt lys vil planterne strække sig meget og blive nogle lange ranglede grimlinger med langt mellem bladene og så sætter de først frugter højt oppe – og det gør de så heller ikke før de får lys (og varme) nok – men man kan godt hvis man vil. Jeg synes bare ikke at man får noget særligt godt ud af det. men prøv da med et par enkelte frø – måske synes du at det er OK at de vokser på den måde.

   Man behøver ikke så meget udstyr for at komme i gang, så den kasse som du har købt er rigtig udmærket. Det der kan drille nogle i starten er det der med at holde frøene fugtige – ikke våde og ikke for tørre – fugtige. Og så er det rart at have sådan en lille kasse der at så i – den gør det lidt nemmere.

   Det der med at frugterne tørrer ind har jeg et par gæt på – uden dog at kunne sige det helt sikkert.
   1. Det kan være at planten står i en potte som er for lille ift. hvad den har brug for at drikke nu hvor den er blevet stor og skal modne frugter. Planten vil hellere overleve og lave få frugter end at dø imens den laver mange, så hvis den ikke får vand nok kan den kun skrue ned for forsyningen til frugterne for selv at have nok til at overleve.
   2. Måske har den fået mere varme nu hvor der er kommet varme på radiatorerne – og den får så for meget varme ift. lys. Det er den heller ikke helt pjattet med og man kan med fordel sørge for at den ikke står over en varm radiator – og så og igen holde øje med vandingen – får den nok?
   Måske kan noget af det være en mulighed i dit tilfælde?

   Nope – det er ikke kun tøser der drikker mælk når de spiser stærk chili 😉 – haha, mange synes at det ikke er særligt sjovt at det brænder lidt/meget. Fløde, andre mælkeprodukter, tørt brød eller en skefuld sukker er også populært at dæmpe ildebranden lidt med.

   Du kan finde Naga-frø hos Bjarne – se på min linkside.

   Håber at du kan bruge svarene 🙂

   • Tak for dine råd Vivi og jeg skal nok generer dig med flere spørgsmål senere når vi rigtig skal igang. Jeg har valgt at vente med såningen til februar, min første sæson som chillidyrker skal være helt naturel, ingen led eller ranglede planter.
    Jeg vil prøve at så habanero, White bhut jolokia, Czechoslovakian Black og nogle citron chillifrø jeg har høstet fra min plante. Poster naturligvis nogle billeder

     • Hej Vivi
      Min plan for sommeren er:
      Flytte plantern ud i udestuen når minimumstemp er 20 grader om dagen.
      Plante dem ud i evt spande og i drivhuset når ditto drivhus temp.
      Lyder det fornuftigt eller hvordan?
      Det kan ikke betale sig at plante om i en plantesæk vel?

      mvh Anders

     • Hey

      Det er faktisk nattetemperaturen som er mest interessant. Når der kan holdes en nattetemperatur på 10 grader, så kan de flytte ud – det gælder for både udestue og drivhus. Normalt så er det muligt i løbet af maj måned – men en tommelfingerregel siger faktisk at man først kan være sikker på at der ikke kommer frost efter grundlovsdag. Jeg tager nu chancen i løbet af maj – og et plejer at gå vældig fint.

      Man kan sagtens have dem i plantesække hvis de står i kapillærsystemer så de har vand nok, men jeg bruger nu bare store blomsterpotter selv. Husk at bruge noget som er beregnet til planter, så du ikke får uheldige giftstoffer med fra eks. spande som ikke er beregnet til det.

     • Hej Vivi
      Sæsonen er startet pragtfuldt ud med alle de solskinstimer. Vindueskarmen bugner med sunde planter og jeg har fået hele min ønskesedlen for i år. Jeg har købt diverse potter, chillifocus, pinde og diverse hos Bjarne. Prisen på planteskolen er jo helt godnat for bare de almindelige sorte plastpotter. Min spørgsmål er hvor køber man billige underpotter? Hvordan går det hos dig?
      Mvh Anders

     • Hejsa

      Hvor er det godt at høre at der er gang i planterne – der er livsbekræftende med alt det grønne og de mange lyse timer som vi har nu 🙂
      Underpotter kan jeg ikke hjælpe med gode steder/priser på. Jeg bruger selv de der grå potter fra Elho og tilhørende underpotter. De holder fantastisk – men billige er de ikke.

      Her er planterne snart ved at vokse ud af deres pladser og der er jo lidt tid til de kan komme ud endnu – så jeg aner ikke hvordan det skal gå her de næste par måneder – men jeg må finde på noget. De første kommer i karm her i løbet af ugen – men jeg har kun 2 sydvendte stuevinduer – så der er kun plads til 6 stks i alt. Jeg overvejer lidt at få isoleret drivhuset med lidt bobleplast og så se at få nogle derud snart. Jeg har mulighed for at varme det op hvis der skulle komme frost en nat eller to – men vil ikke bruge strøm på det hvis ikke det bliver isoleret først. Det er ikke nemt i år (men heldigvis stadig sjovt).

    • Min lange besked er pist væk 🙁 min ghost har fået frugter så dine råd har været suveræne, alle planter har det supergodt og næsten alle har frugter 🙂 har fået en monkeyface + infinity så der er lige plads til tomater og agurker i drivhuset. Ingen skadedyr eller svamp så mit første år som dyrker går over alt forventning. Vi skal tale vækstlys senere på året. Ha en dejlig sommer
     Mvh Anders

     • Høstede igår 25 flotte hot lemon lige til fryseren, har planer om at sylte en del af høsten fra de andre planter

     • Cool 🙂

      Vil gerne foreslå at du prøver at sødsylte nogle af de der mere frugtige – bare et lille glas eller to. Det smager SÅ godt.

     • Øv med beskeden.

      Super dejligt at høre med din succes som første års dyrker 🙂 Det er så skønt når især de første ting høstes og spises – og nu heller ikke dårligt når det fortsætter hen over sommeren.
      Jeg er glad for at kunne have bidraget lidt – og hjælper gerne hvis jeg kan. Du skriver bare når du kommer hen til den ende af sæsonen hvor lys bliver aktuelt.

      Rigtig skøn sommer til dig også 🙂

  • Hej vivi
   Min overvintrede citronchilli vokser os skyder helt vildt. Den er omplantet i en 5 ltr potte for nylig.
   Trimmer man voksne planter eller binder man de lange top/sideskud op med flere pinde?? Jeg vil gerne have en stor plante men ikke lange skud ud til hver side
   Mvh Anders

   • Hej Anders

    Citronchilien vokser jo noget busket i sig selv – men du kan vælge at gøre begge de to ting som du foreslår. Du kan binde nogle af grenene op – og så klippe dem af som du mener er i overskud. Hvis du klipper den nu, kan den nå at lave mange sideskud – men jeg trimmer nu også mine undervejs i løbet af sommeren (dem i vindueskarm især) hvis de bliver for uhåndterlige.
    Generelt er baccatum’erne (Citronchili er en baccatum) jo buskede og ikke de letteste at tæmme. Der er annuum’erne og chinenserne lidt lettere – men prøv endelig 🙂

    • Hej Vivi
     Nu har jeg balladen 🙂
     Min eneste habanero plante har måske fået noget sygdom. Efter forgæves søgen på nettet må du kunne hjælpe. Symtomerne er lidt krøllede blade, lettere misfarvede (gule/grå), et par blade har fået et enkelt hul igennem. Får du noget ud af det?

     Hjælp mvh Anders

     • Hejsa

      Øv da – det er altid trælst når de små får fanget sig et eller andet.

      Der er så mange ting som kan være galt og jeg er ikke så skrap i sygdomsidentifikation. Men når nu du siger grå – er de så ‘bare’ blevet solskoldede? Ligner det dem her:
      http://gardening.stackexchange.com/questions/4223/why-are-the-leaves-on-my-chilli-plant-turning-silver

      – ellers vil jeg foreslå dig at lave en Google billedsøgning (ved ikke om det er den vej du har prøvet?) på ‘chili leaf disease’ eller ‘chlili leaves diseas’ og se om du kan se noget som ligner dit og så følge linket.

      Er det hele planten? i toppen? kun bladene i bunden?
      Det første jeg tænker, hvis ikke det er solskoldning, er næringsmangel. Får du dem gødet?

     • Det er kun i toppen. Jeg gøder en gang om ugen med ca 10 ml chillifocus til en kande vand. Er dette ikke nok? de andre planter ser ud til at trives og de er placeret i samme vindueskarm.
      Desværre har jeg kun en habanero så der er ikke noget at sammenligne med, resten af planterne har jeg selvfølgelig 2 af..

     • Hmmm. Gødningen er ihvertilfælde rigeligt, så det lyder ikke som om det er det.

      Hvis det er i toppen og der er hul i bladene kunne det lyde som om der er eller har været dyr i. Prøv at Google topskudsmider og se om det ligner?

 32. Og jeg som troede, at JEG var chilifanatiker! Det er jo en hel bog der er her, og det ser rigtig godt ud – jeg har mærket siden som en af mine favoritter og jeg kommer helt sikkert tilbage hertil

 33. Hej Vivi 🙂

  Jeg er ikke sikker på, om jeg ikke forstår det korrekt, men kan man ikke få planter med gode frugter, hvis man planter dem nu (midten af oktober), hvis man “bare” stiller dem i vindueskarmen, sørger for varme, næring og pasning, men ikke andet lys end sollys?

  Hilsen Søren 🙂

  • Hej Søren

   Planter som ikke får tilskudslys på det her tidspunkt vil generelt ikke få lys nok til fornuftig vækst. De vil derfor strække sig meget og blive meget høje og ranglede. De fylder meget og er ikke særligt pæne planter.
   Man kan godt gøre forsøget alligevel – jeg er stor tilhænger af alle mulige forsøg på at få det til at lykkedes 😉 – men det vil så være en god idé at klippe dem ned i det tidlige forår og lade dem skyde med nye skud (grene) igen. Det som man kunne vinde ved det, er at planterne allerede har dannet lidt rødder og kommer godt fra start – men så kan man efter min mening lige så godt vente med at så og så starte ‘almindeligt tidligt’ i januar med chinenserne eks. og februar med resten.

   Go’ fornøjelse hvad du end beslutter dig for 🙂

 34. Hej Vivi,

  Jeg har læst din guide og tak for den, der er godt nok mange oplysninger! 🙂
  Det er desværre ikke muligt for mig at plante i et drivhus, da jeg bor på første sal, men hvis man nu absolut vil, så kan man vel bruge noget kunstigt lys.
  Er der nogen shops du kan anbefale til det?
  Er der noget særligt man skal være opmærksom på?

  Jeg købte forresten den hotte Firebreather af dig på chilifestivalen og vil da bare lige sige tak for den, den er fantastisk! 🙂

  • Hej Simon

   Super at du kan bruge siden (og Firebreather’en) – det er jeg glad for at høre 🙂

   Du kan sagtens bruge noget kunstigt lys – det gør jeg selv om vinteren. Jeg har dyrket i vindueskarm i mange flere år end jeg har dyrket i drivhus, og har altid haft store og flotte planter – også uden kunstlys. Men hvis man gerne vil i gang med tidlig såning eller måske vil have en plante eller to som giver frugter om vinteren – så er LED lys sagen. LED er den mest økonomiske form for kunstlys i øjeblikket.
   Til at spire og vokse sig flotte som ungplanter, bruger jeg lige nu nogle som denne her: http://www.bh-froe.com/ZC/index.php?main_page=product_info&cPath=57&products_id=2653
   Der kan der stå op til 9 småplanter under, hvis de står i et kvadrat. De chinenser som man evt. sår i oktober/november/december kan sagtens stå der op til 9 stk indtil de kan komme i vindueskarm i marts/april.
   Hvis man vil have større planter eller have dem til at sætte blomster og frugter under en pære på denne størrelse, er der ikke plads til meget mere end én plante – men så er det måske også en bedre idé at begynde at kigge på de lidt større LED paneler – men det var jo ikke lige det du spurgte om 😉

   Man kan sagten finde billigere lamper rundt omkring – men man skal se sig for ift. hvor kraftige dioderne er. Det er noget af en videnskab at sætte sig ind i – så jeg holder mig selv til pærer som jeg ved virker og som mange andre end jeg også har gode resultater med.

   Håbet at det gav lidt mening – spørg endelig løs hvis jeg kan hjælpe med mere 🙂

   • Jeg har et par planter stående som nok ikke ligefrem har det fantastisk, de er sikkert plantet for sent, der er frugter på, men det har der været længe og det er som om de ikke rigtig kommer videre.
    De får lov til at stå dog, men kunne de få lidt hjælp ville det sikkert være at foretrække! 🙂
    Jeg vil også gerne plante nogen flere og se om jeg kan få frugter på, vinteren til trods, men så skal det jo nok være under lys, selvom alle mine vinduer vender mod syd.
    Kender du denne lampe http://www.bh-froe.com/ZC/index.php?main_page=product_info&cPath=57&products_id=3234 ?
    Jeg tænker at den aflange form passer bedre hvis man vil have lys på nogen planter der står på stribe (jeg har ikke rigtig plads til at lave en kvadrat).

    • Jeg håber da at de modner lystigt videre noget tid endnu – jeg har også selv en kæmpe portion grønne ude i drivhus og tunnel – så de må dælme godt se at få lidt farve 🙂

     Det er helt sikkert en god idé med lyset. Varme skal de jo nok få når de står inde – så lys og næring er det bedste vi kan gøre for dem nu.
     Lyspanelet har kun 1W dioder – så jeg ville ikke selv købe det. Så hellere to af pærerne. Jeg har 4 hængende på stribe over et par borde oppe ovenpå – det virker fantastisk.

     • Kanon, jamen så vil jeg prøve at tage mig sammen til at få købt en lampe.
      Hvor lang tid skal den være tændt om dagen?
      Du skriver helst ikke under 12 timer og gerne mere, men hvor meget mere snakker vi? 🙂

     • Super – det bliver dine planter glade for 🙂

      – jeg tror at 14 – 16 timer er fint. Mener at mine timere er sat til 16 timer for de her pærer lige nu, men det kan du jo lynhurtigt se på planterne. Du kan måske eksperimentere med 12, 14 og 16 timer i nogle uger hver og så se hvad du siger til resultatet.

 35. Hej 🙂
  Jeg har brugt din side meget til at få styr på mine chilier, med et rigtigt glimrende resultat. Tak for det 🙂
  Jeg har dyrket en masse chilier for min kokkekæreste og vi har blandt andet dyrket en art, vi ikke ved hvad er. Jeg tænkte at du måske kunne hjælpe mig til at udrede det? 🙂
  Planten får bittesmå, helt hvide blomster med lang hvid griffel. Støvbærerne er næsten sorte. Frugten er lille og bønneformet og sart lyserød. De største frugter er ca 3 cm lange. Så vidt min kæreste husker er styrken mellem 9 og 11 på scoville skalaen. Uanset hvor meget vi leder på nettet, kan vi ikke finde vores chili. Jeg håber du kan hjælpe 🙂
  Vh Katia

  • Hej Katia

   Tak for det – jeg er superglad for at du kan bruge siden 🙂

   Blomsten som du beskriver vil være typisk for en chinense og jeg hælder da også til umiddelbart at tro at I har fat i en af dem, når du skriver at farven er sart lyserød. Både de chilier der beskrives som laks/orange og (især) de hvide/cremefarvede kan antage en sart lyserød. Med bønneformen falder mit første gæt på Habanero White Bullet/Habanero White/Peruvian White (samme chili). Både den og de andre små hvide chinenser kan, selv om de beskrives som hvide/cremfarvede, ofte opleves med et gulligt eller lyserødt skær. Prøv at se om den ikke ligner 🙂

 36. Hej
  Super gode oplysninger. Har i flere år dyrket chilie til min mand. Og i år står der 20 planter i drivhuset, af de stærke slags. Har desværre ikke mulighed for at overvinter dem, hvilket kunne være sjovt at prøve. Imens vi venter på høsten, så bliver der købt lidt ind i chili house 🙂
  Vh Sanne og go chili høst

  • Hejsa

   Mange tak Sanne. Dejligt hvis der er noget du/I kan bruge her på siderne 🙂

   Mums – det lyder godt med 20 planter. Så har man da til et stykke tid.

   Rigtig god høst til jer også – lad os krydse fingre for en lang lun sommer med masser af sol.

 37. Hej,
  Fantastisk hjemmeside for chili-elskere 🙂 jeg har selv snart 6 slags stående i min vindueskarm.

  Jeg har ikke dyrket planterne særligt længe selv, så ville høre hvor lang tid man skal regne med at de lever. Jeg ved der er nogle slags planter der er 1-årige og 2-årige, men hvor lang tid fortsætter chiliplanter med at give frugt?

  • Hej Alexander

   Mange tak skal du have – dejligt at siden også kan gøre gavn for andre 🙂

   Når du har chilier i vindueskarmen, skal du regne med at de giver frugt 1 gang på en sommer. Så kan du vælge at gemme dem henover vinteren og de vil give frugter igen næste år. Planter som har været gemt fra året før har et forspring i forhold til de nysåede – og du vil kunne få frugter tidligere næste år.

   Når man gemmer sine chiliplanter, bliver de mindre pæne om vinteren. De taber alle bladene og ligner noget der er løgn. Her kan man klippe dem ned og beskære rødderne, så planterne kan gemmes i et ‘hjørne’ af vindueskarmen, indtil det bliver lysere udenfor igen.

   Inde på siden http://www.chilifan.dk ligger der en masse info om at overvintre – bare søg på ‘overvintring’.

   Hvis man bruger kunstigt lys har man andre muligheder – men det lyder ikke som om du bruger det lige nu. Så kan man starte planterne op noget før eks sidst på efteråret – og få frugter allerede nu her omkring maj på de første. De planter kan godt nå at give igen senere på sommeren.

   Chiliplanter kan principielt leve i rigtig mange år hvis man passer på dem – og bliver flottere og flottere hvert år.

   Gav det mening?

   Held og lykke med sæsonen – og skriv endelig igen hvis jeg kan hjælpe med noget (det gælder selvfølgelig også jer andre der læser med).

   • Mange tak for svaret 🙂

    Det giver rigtig god mening for mig.

    Jeg havde 2 planter fra sidste år som næsten døde helt omkring november, da jeg var syg 1 måned og de stort set ikke fik noget vand. Der var max 5 blade på den ene af dem, men nu er de begge kommet rigtigt flot igen og er næsten 50 cm høje.

    For mig var de mest bare flotte planter i vindueskarmen i stedet for normale blomster eller lign. som havde den fantastiske fordel at de ind i mellem gav nogle helt vildt lækre frugter :). Nu er jeg så igang med at udvidde fordi jeg har fået mere smag for chili.

 38. Kanon og meget lærerig hjemmeside. Skal dyrke chili i drivhus for første gang.
  Derfor er jeg meget glad for at jeg kan bruge din erfaing intil jeg selv får min egen. :-))

  • Hej Flemming

   Mange tak – det er jeg rigtig glad for at høre 🙂

   Jeg skal nok få lagt lidt mere info og flere billeder op også meget snart.

   Held og lykke med det – må vi få mange frugter 🙂

   • Hej Vivi!
    Jeg har ekstra lys. Hvad gør jeg så når det bliver efterår.
    Jeg vil jo gerne ha tidlige frugter til næste år.
    Hilsen Flemming.

    • Hej Flemming

     Det kommer an på om de har været ude i sommer eller er vokset inde.

     Hvis de har været ude i en stor potte, så behandler du dem ligesom hvis de skulle ind til almindelig overvintring. Dvs. beskærer plante og rødder, potter i mindre potte og sørger for at behandle mod skadedyr. I stedet for at sætte dem køligt og uden ret meget lys, så sætter du dem i stedet under dit kunstige lys i enten halvkølig eller stuetemperatur.

     Hvis planterne har stået inde i en vindueskarm i sommer, kan du enten gøre det samme som ovenfor (for at begrænse dem lidt i størrelsen) – eller blot lade dem gro videre som de er.
     Hvis du lader dem gro videre som de er, vil de sikkert gerne have lidt frisk jord på et tidspunkt og du kan sagtens klippe dem lidt undervejs, hvis du synes at de bliver for store eller ranglede. Når de begynder at sætte blomster, synes jeg at man skal stoppe med at klippe dem.

     Jeg har selv overvintret en del uden at klippe ret meget i planterne og har lige nu (i april måned) planter som er ca. 40 cm høje under almindelige LED pærer og planter som er op til 2 meter høje under et større LED panel. De sidste er godt i gang med at sætte frugt og jeg er begyndt at plukke lidt modne.

     Kig gerne forbi FB gruppen her om dyrkning under LED året rundt: https://www.facebook.com/#!/groups/479008388833406/

     • Tak for dit svar. Jeg tror jeg vil prøve mig frem. Jeg skal ha chili i drivhus, på altanen og i vindueskarmen. Jeg har sået alle mine planter selv. Har købt frø hos bjarnes frø. Han er bare ok. Har 2 planter der hedder Bhut Orange Copenhargen styrke 10++. Hvis de bliver gode vil jeg gerne sende nogle frø til dig til næste år.
      Hilsen Flemming

     • Held og lykke med det – det er sjovt at se om man kan få nogle flotte planter med overvintring 🙂

      Det var rigtig pænt af dig med BOC’en – men jeg er allerede i gang: http://vivis-chili.dk/chilibeskrivelser/boc

      Hvis du på et tidspunkt får mulighed for at besøge Bjarne og se hans chilidrivhuse, skulle du tage at gøre det 🙂

 39. Hej
  Det er første gang jeg prøver og dyrker chili, og kan ikke finde ud af hvornår jeg skal plante dem i en større krukke. De har fået 2 blade, og er nok ca 2 cm. vil det så være en god ide at plante dem videre?
  Og 1000 tak for sådan en dejlig forklaring om, hvordan man skal passe dem 🙂
  Hilsen Sabine

  • Hej Sabine

   Tak skal du have – jeg er rigtig glad for at du kan bruge mine sider til noget 🙂

   Nej, du skal endelig lade dem stå i deres potter lidt endnu – de er alt for små til at håndtere. Vent til de har fået noget mere fylde – f.eks 10 blade eller deromkring.

   hilsen
   Vivi

   • ….altså med mindre der står mange sammen?
    ….så er du nok nødt til at skille dem ad når de har fået 4 blade.

 40. Hej
  Jeg er imponeret og glad for din hjemmeside. Jeg har et spørgsmål når mine planter er 6-8 cm høje kan de så overleve i mit planterum der min. 10 grader c. om natten og 15 – 20 i disse dage

  Med venlig hilsen
  Rudi Larsen
  rudilarsen@mail.tele.dk

  • Hej Rudi

   Tak skal du have 🙂

   Ja, det skulle ikke være noget problem. 10 grader er tommelfingerreglen for minimumstemperatur om natten.

   Held og lykke med dem og skriv endelig igen hvis der er noget som jeg kan hjælpe med.

 41. Din hjemmeside er meget nyttigt, nice og ren. Godt forklaret retningslinje med billeder.

  Hjemmesiden interface er også meget organiseret nemt at gennemse og søge.

  Hver plante ligner tandbørstning og rengøring hverdag 🙂

  Hver chili entuaistic bør besøge dette websted.

  Jeg er virkelig glad for at være her.

  Regards,

  Scion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.