English here: Rice pudding cake with ginger and chili – vegan version
Den veganske version af et af bloggens største hits. Selv om man ikke spiser vegansk, så kan man vist sagtens værdsætte ingredienser som risene der er kogt på mandelmælk, mandelflødeskummet som er vendt i og den grovmarcipanagtige, krydrede mandel/cashewnøddebund. En anden måde at servere en ris a la mande dessert på. Selv om chilien naturligvis kan undværes, så synes jeg nu at den sammen med ingefær’en matcher det søde og egentlig passer rigtig godt. De er meget diskrete begge to i denne kage og giver blot et hint af varm krydring. Chilipulveret er styrke medium (normal købepulver) – justér selv mængden hvis du bruger dit eget eller andet.
Ingredienser – bunden:
200 gr mandler
100 gr cashewnødder
200 gr gode dadler – udstenet vægt
1 tsk chilipulver
1½ tsk stødt kanel
1 tsk revet muskatnød
½ tsk salt
Ingredienser – fyldet:
60 gr grødris
5 dl plantemælk – f.eks. mandel- eller rismælk
2 dl plantemælk – f.eks. mandel- eller rismælk
4 spsk Sukrin+ (sødemiddel lavet på erythritol og stevia) eller 8 spsk rå rørsukker
2 tsk agar agar med lille top
300 ml piskbar plantefløde – eks. mandelfløde – vær opmærksom på at ikke alle plantefløder er piskbare, det står på dem hvor vidt de er det
1 brik silketofu – 300 gr
1 – 1½ spsk frisk, fintrevet ingefær
2 tsk chilipulver eller frisk, finthakket chili efter smag
2 – 3 tsk vanillapulver (ikke sukker) eller tilsvarende andet vanillaprodukt
Ingredienser – topping:
1 glas Amarena kirsebær
1 dl Amaretto (spiritus eller sirup – den fås som begge)
½ tsk chilipulver eller lidt frisk meget finthakket
1 tsk agar agar med lille top
Sådan gør du:
Først laves en risengrød af mælk og ris. Bring mælken i kog over medium varme under omrøring. Kom grynene i og rør godt rundt. Lad det koge 2 minutter uden låg. Skru ned til svag varme og læg låg på. Lad grøden koge indtil den har opsuget al mælken – det tager ca 40 minutter. Der skal røres i gryden jævnligt undervejs – især mod slutningen, sådan at grøden ikke brænder på. Når grøden er færdig, tages den af varmen og køles helt af. Fyld evt. lidt koldt vand i bunden af køkkenvasken og stil gryden deri til afkøling.
Mandlerne ristes let på en medium varm pande – omrør jævnligt, til de begynder at dufte og få lidt farve – endelig ikke for meget. De kan også begynde at sige små knæklyde, men gør det ikke nødvendigvis. Lad dem derefter køle af.
Alle ingredienserne til bunden, på nær dadler, skal blendes i foodprocessoren. Lad den køre indtil det er blevet til et meget groft mel. Tilsæt dadlerne og blendes kort indtil massen er begyndt at samle sig.
Kom bagepapir i bunden af en springform på ca 25 cm og pres mandelmassen ud i bunden af den med fingene (kom godt ud i kanterne). Stil bunden køligt imens du laver fyldet.
Hak chilien hvis du bruger hele og riv ingefær’en. Kom Sukrin+/sukker, chili, vanilla og ingefær i foodprocessoren skål sammen med silketofuen og blend det indtil tofuen er blevet en ensartet ‘creme’. Lad massen blive i foodprocessoren med låget på – men gør klar til at der kan hældes væske gennem hullet i låget.
Pisk fløden stiv.
Stil nu kagebunden, fløden og risengrøden klar på køkkenbordet. Når tingene skal blandes om lidt skal det gå meget meget stærkt. Agar agar stivner allerede når den er kølet ned til 80 grader, så når den om lidt skal blandes med de andre ting, skal du gøre det så hurtigt som overhovedet muligt med et piskeris og så straks hælde massen i formen.
Hæld de 2 dl plantemælk i en lille gryde sammen med de to tsk agar agar og bring det i kog. Skru ned så det stadig koger, men ved svag varme og pisk i den undervejs. Kog det i 4 minutter.
Når de 4 minutter er gået er det nu det skal gå rigtig stærkt. Start foodprocessoren igen ved middel hastighed og hæld den varme agar agar væske i. Lige så snart den er fordelt, skynder du dig at hælde massen ned til risengrøden og pisker det rundt indtil det er godt blandet. Hæld derefter flødeskummet i og pisk det ud i massen og hæld den i formen oven på bunden og glat den ud. Stil formen i køleskabet et par timer.
Hæld Amarena bær i en sigte over en lille kasserolle og dryp dem af. Fordel dem over kagen.
Saften blandes med Amaretto og ½ tsk chili samt 1 tsk agar agar. Bring det i kog og kog det ved middel varme imens du pisker det i 4 minutter. Hæld straks den varme væske meget forsigtigt over kagen og stil kagen på køl igen. Væsken skal endelig ikke køle af før du hælder det på – det skal på varmt.
Når den er kølet af efter 20 minutters tid, kan den spises eller dækkes til med film og gemmes på køl.
Når kagen skal ud af formen skal kirsebærlaget lige løsnes rundt i kanten med en smørekniv inden formen åbnes.