En frisk version af lagkage hvor du selvfølgelig selv bestemmer styrken på chilierne. Jeg synes at det er lækkert at bruge lidt hot frisk chili eller chilipulver i bundene og så en mild frisk chili i fyldet. Brug endelig friskplukkede bær når de er sæson – og variér med lige hvad du kan lide.
Ingredienser – bunde:
115 gr mel + lidt til formen
115 gr sukker
40 gr smør + lidt til formen
3 æg, øko
revet skal af 3 appelsiner, usprøjtede
½ – 1 tsk chilipulver eller lidt finthakket frisk chili
Ingredienser – appelsinfromagefyld:
1 dl friskpresset appelsinaft
revet skal af 1 appelsin, usprøjtet
½ dl friskpresset citronsaft
revet skal af 1 citron, usprøjtet
3 dl piskefløde
100 gr rå rørsukker
8 blade husblas
2 store æg, øko
Ingredienser – andet fyld og pynt:
5 – 800 gr friske eller frosne, optøede bær
Frisk mild chili (eller stærk hvis du foretrækker)
ca ½ dl appelsinsaft
revet skal af 1 appelsin, usprøjtet
Flormelis
2 – 3 dl piskefløde (kommer an på hvor skrap du er til at lave flødeskumsdutter som er brede og ikke høje)
Evt. pynt – det kan være finthakket chili, milde chiliflager, kulørt lagkagepynt, friske bær m.m.
Sådan gør du:
Først laves bundene. Smør en springform på ca 22 cm med smør og drys det smurte med mel. Hæld overskydende mel fra.
Sæt ovnen på 180 grader.
Smelt de 40 gr smør, tilsæt den revne appelsinskal og stil det til side så det kan køle en smule af.
Pisk æg og sukker sammen over et vandbad indtil det et let og luftigt. Tag skålen af varmen og pisk videre 2 – 3 minutter.
Vend chilien i melet og fold melblandingen og appelsinsmør i æggemassen. Vend det forsigtigt rundt indtil det er blandet, men forsøg ikke at røre for meget af luften ud af æggene.
Hæld massen i formen og bag den midt i ovnen i ca 25 – 30 minutter til den er lysebrun og pænt hævet.
Stil kagen i formen på en rist og efter 10 minutter tages den forsigtigt ud af springformen og stilles til at afkøle helt.
Del lagkagebunden i 2 med en lang skarp kniv – gerne en brødkniv.
Rens og skyl de friske bær eller stil de frosne optøede bær til afdrypning i en sigte. Udkern og finthak de friske chili til fyldet og bland dem med bærrene.
Så laves fromagen. Start med at lægge husblasen i blød i koldt vand 8 minutter.
Imens piskes fløden til skum i en skål. Æggene deles og hviderne piskes stive i en skål for sig.
Pisk æggeblommerne med sukkeret til det bliver lyst og sukkeret er rørt helt ud – tilsæt 1 spsk af saften hvis nødvendigt. Når sukkeret er rørt ud, røres appelsinsaft, cironsaft, revet appelsin- og citronskal i.
Kom husblasen, med det vand som lige hænger ved, i en lille gryde og smelt den over svag varme.
Kom straks den smeltede husblas i æggemassen i en tynd stråle imens du rører rigtig godt med et piskeris.
Rør først de stiftpiskede æggehvider i og derefter flødeskummet. Vend det godt rundt, men forsigtigt så du ikke slår luften ud af massen.
Lad skålen stå indtil massen begynder at stivne let, det tager ca. 5 minutter – og vend derefter bærrene og de hakkede chili forsigtigt i.
Læg den ene lagkagebund tilbage i den samlede springform og hæld orangemassen med bærrene over. Læg den anden bund på og pres den let til så overfladen ligger pænt.
Dæk kagen med film og stil den på køl mindst en time inden den skal dekoreres.
Når kagen er klar til dekoration røres appelsinsaft og -skal med flormelis til en tyk glasur som smøres på kagens overflade. Lad glasuren stivne og pynt den evt. med kagepynt e.a.
Pisk fløden og brug enten en flødeskumssprøjtepose med tyl eller en frysepose hvor der er klippet hul i enden til at pynte siderne af kagen med flødeskumsdutter.
På billederne er bunden ikke så tyk – i opskriften er der justeret med 50% mere dej end der er brugt på billederne. Nye fotos kommer næste gang kagen bliver lavet.
Jeg håber ikke, at det var noget alvorligt. Krydser fingre for hoplaen 😉
Kagen ser ualmindelig lækker ud, men jeg er mere begejstret for at se, at du er tilbage:-). Jeg var bekymret for, om der var sket dig noget.
Mange tak – for begge dele 🙂
Jo, der er faktisk sket mig lidt. Men jeg håbe at kunne være tilbage i hopla igen nu 🙂