Gammeldags modnede marinerede røde sild med chili

Det er for lækkert selv at lave sine marinerede sild. De kan opnå en intens smag af lige det som du har lyst til. Her er min version af den klassiske røde sild.

Ingredienser:

10 islandske spegesildfileter

5 dl eddike

1 stor ds koncentreret tomatpuré – 140 gr

1 dl sherry

500 gr rå rørsukker

10 laurbærblade

1 – 5 tsk hel tørret, knust eller stødt chili

1 lille kanelstang

2 tsk allehånde

2 tsk korianderfrø

2 tsk stødt sandeltræ (kan udelades)

2 tsk nelliker

1 tsk peberkorn eller knust peber

Sådan gør du:

Sildefileterne skal udvandes for at få noget af salten ud af dem. Det foregår ved at man lægger den tæt i et fad eller en krukke – og hælder lige så meget koldt vand ved som der er sild. De stilles på køl hvor de står ca 4 timer, alt efter hvor meget salt du synes at der skal trækkes ud. 

Imens du venter, laver du lige lagen.

De hele krydderier kværnes i krydderikværnen til mellemfint pulver.

Klip evt. laurbærbladene i et par stykker hvis de er meget store.

Alle ingredienser kommes i en gryde og koges stille og roligt op under jævnlig omrøring. Fjernes fra varmen og køler helt af.

Sildene tages op af vandet og dryppes af. Skær dem i bidder som du synes og kom dem på rene, skoldede glas. Fordel lagen over sildene. Der skal være ca. lige så meget lage som der er sild. Det er vigtigt at de dækkes helt og glassene fyldes helt op, sådan at sildene altid vil være dækket af lagen.

Hvis du kan få mængden til at passe med et antal glas, men der mangler lige ½ cm væske i hver – så top op med lidt eddike.

Nu skal sildene stå og trække i lagen – helst på køl eller som minimum i et køligt rum. Det tager mindst et par dage og gerne en del længere. Normalt laver vi sildene fra midt i november til de første dage i december hvis de skal spises i julen og resterne i januar.

Note:

Spegesild er sild som er modnet med salt i en tønde – i reglen minimum 6 måneder. Saltet konserverer også sildene. Når sildene skal bruges, skal de udvandes for at noget af saltet kan trækkes ud. Det er forskelligt hvor længe der udvandes – det afhænger af hvilken saltkoncentration man ønsker i det færdige produkt. Det er vigtigt at der bruges spegesild til marinerede sild – man må ikke anvende ferske (usaltede) sild – de er ikke egnet til konservering på denne måde.

Jeg håber ikke at du nænner at pøse en inferiør købe-karrysalat på. Hvis du insisterer på at hælde sådan en på – så lav din egen, gerne en som matcher krydringen af sildene den skal bruges til.

        Marinerede røde kryddersild med chili - uhmm

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Gammeldags modnede marinerede røde sild med chili

 1. Øh – herlige opskrifter, som inspirerer mig.
  Jeg bliver dog lidt forvirret, når spegesild med krydderier bliver kaldt kryddersild.
  Kryddermodnede sild er jo noget helt andet 8<]

  • Hej Karsten

   Tak skal du ha’ 🙂

   Også for kommentaren vedrørende spegesild/kryddersild – det vil jeg da dykke nærmere ned i når jeg har lidt bedre tid. En hurtig Googling viser at betegnelsen kryddersild bliver brugt lidt i flæng både ved gammeldags modnede sild /spegesild (nok også derfor jeg ikke har tænkt videre over det) og ved sild som ikke er modnede først. Det er jo da forvirrende så…..

   Jeg ender nok med at omdøbe mine lige om straks…

 2. Hej.
  Som du selv skriver: De ser for lækre ud.
  Så nu skal jeg ned og finde nogle sild og hvad jeg mangler.
  Glæder mig.
  Vil også være en god gave
  Hyg

 3. Flere lækre sild!? 🙂 Lige før jeg skulle prøve selv at salte sildefileter til foråret , når vi sætter sildegarn.

  • Det var da en fantastisk idé. Jeg har endnu ikke prøvet selv at salte dem – kun købe dem hele saltede eller i fileter saltede – men det må være sjovt at have fingre i hele processen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.