Hvis ikke du har prøvet en hjemmelavet choko/nøddesmørepålæg, så kan det vist kun gå for langsomt. Den har absolut intet tilfælles med det søde stads som ungerne spiser – men er koncentreret, dyb, mørk og lækker i smagen.
En god chokolade er selvfølgelig en forudsætning og lidt chili giver den noget kant. Styrken bestemmer du jo heldigvis selv.
Ingredienser:
140 – 150 gr god chokolade, f.eks. 50 gr lys og 100 gr mørk
100 gr hasselnødder
1½ dl piskefløde
60 gr blødt smør (skal have stuetemperatur)
chilipulver
½ tsk godt salt
Sådan gør du:
Nødderne ristes i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter – måske skal de have lidt mere, måske mindre. Hold godt øje med dem og rod lidt rundt i dem undervejs. Den papirstynde skal skal begynde at krakelere og løsne sig, men nødderne må ikke blive for mørke.
Gnid dem godt i et viskestykke så en god del af skallerne fjernes. Det behøver ikke at være det hele.
Nødderne blendes i en foodprocessor til de er halvfint hakkede. De skal være en blanding af nøddemel og små stykker, så der er lidt at tygge i. Du kan selvfølgelig lave dem i den konsistens som du bedst kan lide.
Hak chokoladen godt og kom den i en skål med nødderne.
Varm fløden op til kogepunktet og hæld den straks over blandingen og rør rundt til chokoladen er smeltet.
Rør smørret ud i massen og derefter chili og salt.
Hæld chokoladen på glas og spis den i løbet af en uges tid. Jeg har haft den stående på køl i flere uger uden problemer. Men den er nu nemmest at smøre ved stuetemperatur.
Portionen her giver ca 4,65 dl