Citronmarmelade med chili

Egentlig blot en mere eller mindre stærk variation over en almindellig citronmarmelade. Jeg synes at den egner sig rigtig godt til chilier som i forvejen har frugtnoterne og den er efter min mening fantastisk til bl.a. mange Habaneroer og de gule Aji’er.

Kan også laves som bitter lemon marmelade – se nederst.

Portionen her giver ca 3 liter.

Ingredienser:

ca 1 kg citroner, økologiske

5 dl vand

1,5 – 2 kg rå rørsukker (erstat evt. lidt af det med glukose)

1 håndfuld friske chili

2 tsk salt

Evt. lidt citronsyre

Atamon

Evt. geleringsmiddel (f.eks. rød Melatin)

Sådan gør du:

Stil en lille tallerken eller skål i køleskabet. Den skal du bruge senere når du tester tykkelsen på marmeladen (og det skal gå stærkt når det sker).

Citronerne lægges i en gryde, gerne hvor de kan lægges i ét lag i bunden. Hæld vand på.

Lad dem simre en times tid under tætsluttende låg.

Fisk citronerne op og lad dem køle let af – til man kan håndtere dem uden at brænde sig. Citronvandet bliver i gryden.

Chilierne hakkes fint i foodprocessoren og kommes i citronvandet.

Jeg piller blot stilken af chilierne inden, men du kan jo fjerne kerner og frøvægge hvis du synes.

Fjern blomsten fra citronerne og skær dem i nogle stykker – jeg deler dem i 4 – 5 tykke skiver. Fjern kernerne undervejs. Blend nu citronerne i foodprocessoren (eller blenderen). Jeg synes at en grov mos med lidt stykker i er lækkert – men hak dem som du bedst kan lide det i din citronmarmelade.

Hæld massen tilbage i gryden til citronvandet. Tilsæt salt og 1½ kg sukker. Lad det hele småsimre 10 minutters tid. 

Smag til og tilsæt mere sukker hvis du synes – kog op igen.

Måske har du fundet nogle fuldmodne og næsten sødlige citroner og synes nu at marmeladen kunne bruge lidt mere syre – så tilsæt forsigtigt en smule citronsyre.

Hent din kolde tallerken i køleskabet og hæld hurtigt en skefuld af massen på tallerkenen. Et konsistensen OK når marmeladen er kølet eller skal der geleringsmiddel i?

Herefter tilsættes geleringsmidlet. Læs på pakken først – de fleste skal lige blandes op i lidt sukker inden de drysses i. Lad geleringsmidlet koge ½ eller 1 minut (læs på pakken) og tag gryden af varmen.

Hvis der skal mere i, skal gryden tilbage på varmen og koges op med lidt mere. Gentag prøven.

Når du er tilfreds med tallerkenprøven tages gryden af varmen og citrusskal tilsættes, herefter Atamon efter anvisning på flasken.

Tag gryden af varmen og tilsæt atamon efter anvisningen på flasken.

Hældes på rene, skoldede og atamonskyllede glas som straks lukkes. Vend dem lige en gang på hovedet og tilbage igen med det samme for at dræbe en evt. stædig bakterie.

Spises på lige hvad du har lyst til. Vi bruger det eks. ren på brødet, på diverse oste, rørt ud i noget creme fraiche og brugt som dressing til salat, grønt, fisk, dip til brød og grøntsager. Lækkert i behersket mængde på fisk inden grill/ovn/pande (kan udrøres i lidt olie forinden) – gerne sammen med noget saltgivende. Også god til pandekager og i glasur til eks. muffins.

Hvis du bruger små citroner, kommer der jo forholdsvis meget skræl og det hvide skal med i blandingen. den vil derfor få en smag henad bitter lemon. Store, saftige citroner giver en rundere – mere ‘almindelig’ citronsmag. De små kræver gerne lidt mere sukker end de store.

   Citronmarmelade med chili - 4 kg kogte citroner køler af    

Bl.a. lavet med 1 Habanero Golden og 4 Aji Pineapple til 1 portion. Og en stor håndfuld Habanero Hot Lemon en anden gang.

 

Bitter Lemon marmelade:

Hvis du koger marmeladen og evt. lidt ekstra glukose (du risikerer at den krystalliserer hvis du kun bruger sukker nu) noget længere til det bliver mørkere (karameliserer en anelse), får man noget som er meget lig den engelske bitter orange marmelade. Det er rigtig lækkert, synes vi – og klæder en hot chili. Jeg smider ca 100 gr ekstra glukose i og koger det til farven er rigtig – man kan også fornemme det på konsistensen. Smages gerne til med lidt citronsyre også. 

  Bitter Lemon marmelade med chili 3

Bl.a. lavet med 1 Habanero Golden og 1 7pot Yellow

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *