Citrusmarmelade med chili og gin

En super aromatisk, let bitter marmelade med bl.a. den skønne bergamotte som smagsgiver. Appelsin og citron giver lidt sødme og syre, gin’en ligger som en diskret smag og supplerer, chilien giver varmen og vanillaen runder smagen af. Et stort hit her hos os til en hjemmebagt bolle med lidt smør eller en god ost under. Stilen er lidt som engelsk bitterorange marmelade – hvor der i øvrigt også er bergamotte i de gode af dem.

Citrusmarmelade med chili og gin

Ingredienser

ca 2 kg bergamotte, usprøjtet

ca 2 kg appelsin, usprøjtet

ca 1½ kg citron, usprøjtet

750 gr lys sirup

6 kg rå rørsukker + 8 spsk

8 toptsk vanillapulver

frisk eller tørret chili efter smag

1 flaske god gin

2 breve rød Melatin á 25 gr

Atamon

Sådan gør du

Alle citrusfrugterne vaskes godt.

Skær det lille hårde stykke omkring blomsten af bergamotterne og skær dem i både. Jeg deler dem i 8 på langs. Grovhak stykkerne på skærebrættet med en kniv, inden de kommes i foodprocessoren, hvor de køres til småstykker. Fjern så mange kerner som muligt undervejs. Bergamotten er den hårdeste af de 3 citrusfrugter og især med den, er det vigtigt at skallen hakkes i små nok stykker. Hvor både appelsin- og citronskal let bliver møre, kan store stykker bergamotteskal godt blive lidt hårde at tygge i, især som her hvor det hvide også bruges – så findel dem pænt.

Citroner og appelsiner skrælles med en kartoffelskræller eller tyndskræller, sådan at næsten kun den kulørte del af skrællen kan bruges. Skrællen kommes i foodprocessoren. Skræl den hvide del af skrællen af frugterne med en skarp kniv og smid den væk.

Skær frugten i mindre bidder og fjern de kerner du lige støder på undervejs. Kom stykkerne i foodprocessoren og finhak dem her.

Finthak chilen på skærebrættet og kom den i gryden. Du kan evt. starte med lidt og så smage til undervejs i kogetiden om du gerne vil have mere i.

Kom sirup, 6 kg sukker og vanilla i gryden og bring den i kog.

Lad marmeladen småkoge uden låg i 30 – 40 minutter. Rør i den jævnligt. Under kogningen kan du gå på kernefiskeri når du ser dem i overfladen. På den måde kan man sagtens få alle kernerne væk, så jeg er ikke så grundig med at fjerne dem når frugten skæres i stykker. Smag til undervejs – skal der mere chili i?

Rør de 2 poser rød Melatin ud i 8 spsk sukker og følg anvisningen på pakken.

Tag gryden af varmen og rør gin’en i – det både damper og sprutter lidt – så vær forsigtig.

Tilsæt Atamon efter anvisning på emballagen – eller lad være hvis du ikke bryder dig om at bruge Atamon – så har du sikkert din egen måde at konservere på.

Kom marmeladen på rengjorte, skoldede og Atamon- eller spiritusskyllede glas som straks lukkes og lige vendes en tur på hovedet og tilbage igen.

Tip/Note

Hvis ikke du har lyst til at komme gin i marmeladen, kan du komme anden spiritus eller vædske i – eller helt lade være. Hvis du ikke hælder vædske i, så er de to breve Melatin nok overflødige.

Jeg har ikke fået målt hvor stor portionen bliver i liter – men herunder er et billede af hvor mange glas i forskellige størrelser en portion giver. Jeg har brug for den store suppegryde til denne portion. Bergamotterne er her så kort, så det er med at udnytte ‘fangsten’ og få lavet årets marmelade med dem.

Citrusmarmelade med chili og gin - ingredienser Citrusmarmelade med chili og gin - bergamotte Citrusmarmelade med chili og gin - hakket bergamotte Citrusmarmelade med chili og gin - appelsin og citron Citrusmarmelade med chili og gin - ingredienserne klar i gryden Citrusmarmelade med chili og gin - der simres Citrusmarmelade med chili og gin - fin farve og gode stykker Citrusmarmelade med chili og gin - så mange glas bliver der Citrusmarmelade med chili og gin - på et stykke med brie

Print Friendly, PDF & Email

6 tanker om "Citrusmarmelade med chili og gin"

  1. Hej Vivi.
    Jeg skal netop til at lave en ny omgang af din appelsin/chili marmelade. Dog med lidt ekstra chili og citron i denne gang. Citrusmarmelade med chili og gin skal helt sikkert også prøves. Jeg skal bare lige finde ud af hvor jeg kan få usprøjtet bergamotte.
    Det lyder som en rigtig lækker og spændende opskrift, det må give en interessant og anderledes smag.
    MVH
    Per

    • Hej Per

      Skønt at du får brugt opskrifterne – det er jeg glad for 🙂

      Hvis gin’en skal smage igennem, skal den have en kraftig smag i sig selv – men det kan en velassorteret vin og spiritusbutik jo også snildt hjælpe med.

      Bergamotterne har jeg købt hos Årstiderne, som lige har haft dem som ekstra-varer i et par uger. Det er med at slå til når man ser dem. Jeg skal selv have lavet en ren bergamottemarmelade i dag eller i morgen med de sølle 4 jeg har tilbage.

      God fornøjelse med projekterne.

      • Tak for svaret. Gin, er ikke noget problem, det kan man jo altid finde. Og hvad bergamotterne angår, har jeg en klar fornemmelse af en butik i Køge, hvor jeg sikkert kan få dem. Det må blive næste weekends projekt. Måske jeg skal købe lidt ekstra, hvis du ligger din opskrift på den rene bergamottemarmelade, du har gang i op her p din side:)

        • Jeg skal nok smide opskriften op – den kommer som næste lørdags 🙂

          Du er heldig hvis du har en økobergamottepusher i nærheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *