Gedehals, ølbraiseret

Gedekød smager fantastisk i alle afskygninger og er magert og smørmørt hvis det tilberedes rigtigt. Kødet købes gerne hos en af de økologiske gårdbutikker (se links).

Her en version af gedehals som er braiseret og serveret med rodfrugtmos. Variér den gerne selv efter din foretrukne braiseringsmodel.

Der er jo et stort ben i halsen – så et stykke kød er til 2 maks. 3 personer synes jeg.

Ingredienser:

1 gedehals (gerne skåret igennem til 4-6 stykker med ben og det hele)

1 stor øl eller 2 mindre (eller en øl + lidt bouillon)

Rodfrugter efter smag – eks. kartofler, pastinakker og gulerødder

Fedtstof til at stege i (f.eks olivenolie + smør)

2 – 4 forårsløg

1 – 2 stilke bladselleri

5-6 fed hvidløg

lidt chili

Gastrik (kan erstattes med lidt balsamico + lidt mørkt sukker) – ca 2-3 tsk

ca 1 dl fløde + lidt mel

Markchampignons eller andre svampe/champignons

salt + peber

Smør og mælk til mosen

 

Sådan gør du:

Vask rodfrugterne godt så der absolut ikke er mere jord tilbage. Skræl dem og gem ender og skræl. Skær rodfrugerne i nogenlunde ensartede stykker og gem dem i en gryde med koldt vand til senere.

Drys gedehalsen godt med salt og peber og brun den i en gryde som den lige kan være i.

Tag den op og brun rodfrugtsender og skræl sammen med det hvide fra forårsløgene. Når det har taget farve lægges gedehalsen tilbage i gryden også – og øl tilsættes.

Skær hvidløg, bladselleri og det grønne fra forårsløgene i halvgrove stykker og læg det i gryden også sammen med lidt chili (frisk, tørret eller chilisauce). Der skal ikke mere salt og peber i nu, vent med det til saucen skal smages til.

Lad det hele simre et par timer tid ved svag varme og vend kødstykket ca. hver halve time. Hold øje med om der skal spædes op med lidt mere øl/bouillon undervejs.

Når der er ½ times tid igen tændes for rodfrugterne og de koges/dampes møre – ikke mere. Rør dem med lidt smør og mælk så groft eller fint som du foretrækker din mos og smag til med salt og peber.

Imens rodfrugterne damper møre renses svampene og skæres i skiver. Rist dem møre på en pande i lidt fedtstof.

Når gedehalsen har fået nok tages den op af gryden og holdes varm.

Si saucen og hæld den tilbage i den rengjorte gryde og lad den evt. koge lidt ind. Smag til med gastrik og rør melet ud i fløden og jævn saucen let med det. Smag til med salt og peber og hæld svampene i.

Skær gedehalsen i stykker (med eller uden ben) og lun den i saucen før den serveres med mosen.

Giv gerne lidt grønt til.

 

Billedet:

På billedet er mosen serveret med at godt drys citrontimian og ved siden af ligger to bladselleri med en creme lavet af blå gedeost most ud i creme fraiche (med en gaffel) og drysset med sortløgsfrø.

 

Note:

Det er langt det nemmeste af få slagteren til at save halsen i 4-6 stykker med ben. Alternativt kan du selv gøre det hvis du har en kødsav – eller brug kødøksen til at hugge den i stykker inden tilberedningen.

Jeg har på billedet først hugget benene over efter at de var tilberedt, hvilket bestemt er muligt, men kan svine lidt. Kødet kan også sagtens blot skæres fra det store ben – det er dejligt mørt.

Gedekød kan du blandt andet købe i de økologiske gårdbutikker – se links.

  

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.