Rødvinsbraiserede svinekæber med appelsin og chili

 Smørmørt comfortfood med max smag.

Til 4 – 6 personer 

Ingredienser:

12 – 16 svinekæber

1 flaske rødvin

2 øko appelsiner

Chili efter smag

Olivenolie

Smør

3 – 4 rødder – eks. gulerødder og pastinakker

1 stort løg eller 2 mindre

2 – 3 stilke bladdselleri eller lidt knoldselleri

½ hvidløg

1 – 2 stilke frisk rosmarin

1 lille håndfuld frisk timian

ca. 15 tørrede enebær

6 – 8 laurbærblade

Salt og peber

Et par sksk. danablue eller roquefort

1 – 2 dl fløde

 

Tilbehør: eks. rodfrugtmos og lidt bacon

 

Sådan gør du:

Vask rødderne og skræl dem hvis nødvendigt. Hvis du bruger knoldselleri, hører det med her. Skær dem i ca. 1 cm store stykker og brun/karamelisér dem ved god varme i en blanding af olivenolie og smør.

Puds imens svinekæberne for de største sener – eller puds dem helt hvis du synes – jeg mener kun at det er de største sener som er i vejen. Krydr dem godt med salt og peber på begge sider.

Skræl løget og skær det i grove stykker.

Når rodfrugterne er brunede tages de op og løget får samme tur. 

Op med det og nu brunes svinekæberne ad et par omgange, så de kun ligger i et lag.

Når de sidste er brunede, hældes løg og rodfrugter tilbage i gryden og her tilsættes rødvinen, hakket chili,  bladselleri i 1 cm stykker, grofthakket hvidløg, rosmarin, timian, enebær og laurbær.

Vend det hele rundt og læg låg på gryden. Lad indholdet simre 2 – 2½ time. Vend evt. rundt  i sagerne en gang eller to undervejs.

Imens vaskes appelsinerne, skrælles rives fint og saften presses ud. Vend saft og skal sammen i en lille skål og stil det til side.

Når kæberne  er simret møre tages kæberne op af gryden og lægges til side. 

Saucen sies og kommes tilbage i gryden – pres det sidste saft ud af massen med bagsiden af en grydeske. Tilsæt appelsinsaft og skal – lad det koge ind til passende kosistens. Rund saucen af med først et par spsk. danablue/roquefort som simrer til det er opløst og så 1 – 2 dl fløde. Smag evt. til med salt og peber og varm den igennem med kæberne i. Der må helst ikke røres – de falder nemt fra hinanden nu.

Serveres eks. med en god mos og lidt sprødstegt bacon eller pancetta på toppen.

Forbered evt. tilbehøret imens du venter på kæberne. Vi laver som regel en grov rodfrugtmos til. Det kan være med 3 – 4 stykker af flg.: kartofler, knoldselleri, pastinakker, persillerødder og gulerødder.

Skræl rødderne og skær dem i nogenlunde ens størrelse. 

Damp dem møre i en smule vand uden salt.

Mos dem groft med lidt mælk, smør, salt og peber og rør evt. til sidst en spsk roquefort i.

Smages gerne yderligere til med lidt hakkede krydderurter og/eller lidt tørrede chiliflager.

        

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *