Lakridskarameller med chili

Her er en af de helt store husfavoritter – dem har vi lavet rigtig mange af.

Lakridskarameller med chili

Ingredienser: 

250 gr sukker

½ liter piskefløde

125 gr glukose

2 tsk flagesalt – eks. Maldon

chili efter smag – meget finthakket

2 spsk lakridspulver

En firkantet form – ca 18×18 cm, foret med bagepapir som er smurt med et tynd lag olie

Lakridspulver til at rulle dem i

 

Sådan gør du:

Glukose, sukker og fløde koges ved jævn varme i en ikke for lille gryde.

Der skal røres jævnligt og oftere jo længere det har stået og kogt for ikke at brænde på. Mod slutningen røres konstant. Det er nemmest med et træspatel. 

Kog og rør til karamellen er flot gyldenbrun og begynder at slippe bunden på gryden – den skifter ligesom konsistens lidt. Det tager mellem 20 og 40 minutter alt efter hvor meget fut du har på gryden.

Når konsistensen er lige ved at være der, så tilsæt salt og rør videre til du synes at den er ved at være færdig.

Tag gryden af varmen og rør hurtigt lakridspulver og de hakkede chilier i og hæld det fluks i formen. 

Dæk til med bagepapir smurt tyndt med olie.

Lag karamellen stå og hvile ved stuetemperatur indtil næste dag – eller ihvertilfælde ca 4 timer hvis ikke du kan vente længere.

Tag karamelblokken ud på en skærebræt, tør det meste af olien af med et stykke køkkenrulle og skær den i firkanter som rulles i lakridspulver.

 

Tip:

Du kan få glukose hos eks. E-deli og Specielkøbmanden (se links) hvis ikke dit lokale indkøbssted har det. Brug nu en rigtig lakridspulver. Det kan du købe hos TI-krydderier eller Matas.

Denne opskrift kan godt trække nogle af de rigtig hotte chilier.

Det kan være svært at ramme den helt rigtige konsistens på karamellerne hver gang – øvelse gør mester – og de smager lige godt af den grund.

Hvis de bliver for bløde har de ikke kogt længe nok, hvis de bliver for hårde har de kogt for længe.

Bliver karamellerne ikke hårde nok, er der stor sandsynlighed for at de vil flyde ud når du har skåret dem og ladet dem stå lidt. Hvis du opdager at massen er blevet for blød når den har stået, kan du sætte den på køl i formen et par timer, smelte noget chokolade (mørk, fløde eller hvid), tage den kolde karamelmasse ud og skære i små bidder som straks vendes i den smeltede chokolade og sætte til tørre. Ikke dårligt heller.

Lakridskarameller - ingredienser Lakridskarameller - næsten færdige Lakridskarameller - færdige 

1 meget stor Habanero eller 2 mindre synes jeg giver den rigtige smag

Print Friendly, PDF & Email

4 tanker om "Lakridskarameller med chili"

  1. Sidst vi forsøgte os med disse karameller blev de lige lovlig bløde, men de forsvandt på mystisk vis alligevel… 🙂
    Nu skal vi igang igen i pinsen, men jeg kom til at tænke på…

    Pakker du nogensinde karamellerne ind stykvis – og i så fald i hvad?
    Tror måske de holder lidt længere hvis de bliver pakket ind…..

    Karina

    • Hehe – ja, de er ret hårde til det der fordampning 🙂

      Nej, jeg pakker dem ikke ind. De kommer bare i en lufttæt beholder med godt med lakridspulver i, så de ikke klistrer. Hvis de er bløde bliver de opbevaret på køl – men det hjælper ikke mod ‘musene’ som spiser dem.

      Men man kan købe karamelpapir rundt omkring – mener at bl.a. Specialkøbmanden har det – måske også nogle andre steder til lidt færre penge.

  2. Hej Vivi.

    Allerførst tusind tak for en kanon lørdag med chilifestival. Det var første gang jeg deltog, men jeg vil helt sikkert være at finde på de kommende festivaller.
    Dernæst tusind tak for smagsprøver på nogle af dine skønne produkter. Jeg/vi var specielt vilde med dine chilikarameller m. lakridspulver, men den røde chilimarmelade er også blevet vilde med.
    Nu er der købt ind til at lave karameller og imorgen vil vi så forsøge os.
    Jeg håber at vi ses til næste festival og glæder os til at afprøve nogle af dine andre opskrifter.
    Det er i øvrigt en super god hjemmeside.
    God weekend og på genhør/gensyn.
    Hilsen Janet Kristensen

    • Hej Janet
      Tusind tak for alle de pæne ord. 😀
      Jeg er smadderglad for at kunne være med til at sprede glæden ved at bruge chili til lidt af hvert og det var en stor fornøjelse at så mange smagte på sagerne og kunne lide dem.
      Især de søde sager synes jeg jo er lidt overset med chili og det er rigtig synd.
      Dejligt at I kaster jer ud i karamellerne – de er også et stort hit herhjemme – både når de bliver for bløde, for hårde og lige tilpas.
      Rigtig god weekend og jeg håber at vi ses igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *