Kan I huske stegeben – eller ‘gode ben’ som de blev kaldt her – de har lige fået et revival i mit køkken. Vores nye kødleverandør havde et par poser liggende da vi sidst hentede kød på gården (http://johannesminde.dk/) og de så vildt lækre ud og var meget kødfulde. Haps. Jeg ville gerne give dem et lille løft og det blev til dette lille projekt som heldigvis lykkedes første gang. Det er rigtig gode ben.
Ingredienser:
4 – 5 kg kødfulde stegeben
1 flaske rødvin
Frisk chili efter smag – eks. en Habanero Chocolate
2 store løg
1 hvidløg
salt
peber
2 toptsk muscovado eller anden mørk sukker
olivenolie
smør
Gastriq eller lidt æbleeddike + mørk sukker
1 dl fløde
Sådan gør du:
Krydr benene med salt og peber.
Skær løget i småstykker og del hvidløget på midten.
Skær den friske chili i skiver.
Brun benene godt på en pande i en blanding af olivenolie og smør og kom dem i gryden efterånden som de er færdige.
Brun løgene så de får farve og kom dem i gryden sammen med det overskårne hvidløg, brun sukker og chili.
Hæld rødvinen ved og fyld op med vand til det når de øverste ben – men de skal ikke dækkes.
Læg låg på gryden og bring den i kog. Skru ned sådan at den simrer og lad den gøre det i 2 timer.
Når benene er færdige tages de op og holdes varme – evt. i et fad i ovnen ved svag varme.
Si saucen og kom den i en (gerne mindre) gryde. Lad den koge ind til ca 1/3. Smag nu til med gastriq og fløden og jævn evt. saucen lidt hvis den trænger. Smag også til med salt og peber samt lidt mere chili hvis du synes.
Server benene med eks. dampede grønsager eller mos og lidt af saucen. Saucen er meget tæt i smagen.
Tip:
Snyd nu ikke dig selv for at have en god gastriq stående – den gør underværker ift. at runde en sauce som denne af.
Lige inden servering kan benene få et par minutter under grillen i ovnen det bliver de bestemt ikke dårligere af.
Benene kan dækkes af først et lag bagepapir og så et lag staniol og genvarmes i ovnen. Husk bagepapiret imellem når der er chili i retten – ellers ‘ætser’ maden staniolen.