Tomatillo salsa med limesaft og chili – konserveret

En stor høst af halvmodne tomatillos gav mig idéen til denne. Tomatillos er ellers en frisk salsafavorit her i huset, men frostens pludselige ankomst gav en meget stor portion tomatillos, som skulle plukkes med det samme. De kan sagtens fryses, men så synes jeg at de er bedst i varme retter efter optøning, da de mister spændstigheden i fryseren.

Så en lækker syrlig limesmagende tomatillo salsa på glas til vinterens mange tortillas og nachos er nu frembragt.

Ingredienser:

2 kg tomatillos – din yndlingssort, evt. blandede og gerne halvmodne

8 – 12 lime (8 store eller 12 små)

1 håndfuld medium stærke grønne eller gule chili

3-4 løg str. medium

1 hvidløg

ca 30 gram havsalt 

1 – 10 spsk rå rørsukker

evt. Atamon

Sådan gør du:

Fjern den papirsagtige skal fra tomatillos’ene og skyl dem godt.

Pres saften fra limefrugterne og kom den i gryden.

Pil hvidløgsfedene. Skræl løget og del det i ottendedele. Hak hvidløg og løg i foodprocessoren til det er mellemfint til groft. Kom dem i gryden.

Vask chilierne og skær stilkene af. Skær chilierne i stykker og hak dem mellemfint til groft i maskinen. Kom dem i gryden.

Skær tomatillos i kvarte og kom også dem i foodprocessoren af nogle omgange og hak dem mellemfint til groft. I gryden med dem.

Tilsæt salt.

Bland salsaen sammen i gryden og bring den stille og roligt i kog. Lad den koge ved middelvarme til den er kogt lidt ind. Konsistensen skal være som (tynd) marmelade. Hvor tyk eller tynd er op til dig. Det kan godt tage 30 – 90 minutter. Der skal omrøres hyppigt.

Undervejs smages til med sukker. Jeg synes ikke at salsaen skal være sød, blot lige balanceres. Hvor meget sukker der skal i, kommer helt an på hvor modne/grønne tomatillos’ene er. Smag også om du vil have mere salt i – eller en stærk hakket chili.

Når salsaen er færdig tages den af varmen og hvis du bruger Atamon tilsættes dette nu efter anvisning på flasken.

Fyld salsaen på rengjorte, skoldede og evt. Atamonskyllede glas eller flasker.

           

Print Friendly, PDF & Email

14 tanker om "Tomatillo salsa med limesaft og chili – konserveret"

  1. Jeg har for andet år i træk brugt opskriften, men med årets sidste høst af grønne og halvgrønne tomater. Det bliver en glimrende salsa. Jeg håber på at have tomatillos i drivhuset næste år, og glæder mig til at prøve dem også.

    Tak for de mange lækre opskrifter.

    • Hejsa

      Tusind tak for dine fine kommentarer.

      Super skønt at du kan bruge opskrifterne og jeg håber meget at du får gang i tomatilloerne – de er vildt lækre 😀

  2. Hej

    Vi prøver vist at få høstet tomatilloer i weekenden, de er vist klar og vi får ikke brugt dem friske så vi vil prøve at gemme. Det er vores første år med tomatillo og vi har MANGE, så vi vil gerne spørge dig, om du har erfaring med hvor lang holdbarheden er på salsaen du har lavet?

    VH
    Rasmus

    • Hej Rasmus

      Det lyder godt med høsten – det er en fantastisk frugt 🙂

      Konserveret kan salsaen holde til næste sæson – altså et års tid. Uden konservering har jeg kun haft den gemt kort tid på køl.

      Held og lykke med projektet.

  3. Hej Vivi 🙂
    Tomatillos har jeg ikke, men jeg var nødsaget til at slagte nogle af de udendørs tomater og jeg har nu et væld af umodne tomater af sorten Green Sausage.
    Jeg bruger din opskrift som vejledende og glæder mig til resultatet.
    Kh, Nanna.

    • Hej Nanna

      Det ser jeg meget frem til at høre om resulatet af 🙂

      Grønne tomater kan man jo hurtigt komme til at stå med en håndfuld af i dette vejr.
      Mine egne tomatillos er desværre ikke lige så imponerende i år som sidste år – så det kunne da være at man skulle lave sig et miks med dem og de grønne tomater.

      • Mmmmmnh, rigtigt godt resultat, synes jeg.
        Men må lige spørge…hvad er tomatillos egentlig for en størrelse, jeg har aldrig haft mulighed for at smage den.

        • Dejligt at høre 🙂

          Wiki giver vist det bedste svar: http://en.wikipedia.org/wiki/Tomatillo

          Jeg bruger dem friske i en mexicansk salsa verde (der findes også en anden – det er ikke den) – eller som konserveret her. Den smager lækkert – let syrligt, helt sin egen smag.
          Prøv at lave et par stykker næste år måske?

  4. Kære Vivi,
    Kan du hjælpe med info om, hvor man anskaffer sig tomatillos i løssalg i DK?

    Bh,
    Kristoffer

    • Hej Kristoffer

      Desværre ikke – jeg har aldrig det dem i løssalg her.
      Men måske du kan spørge din lokale grønthandler om han har mulighed for at skaffe dem fra sin grøntleverandør?

    • Det var jo et dejligt positivt ‘problem’ 😉

      Vi holder meget af at fiske sådan et glas her ud af skabet jævnligt – det smager syrligt og friskt – af sol og sommer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *