Såkalender generisk

Dette er min generiske såkalender, som viser hvornår jeg har læst mig frem til at det er en god idé at så de forskellige planter under de forhold som jeg anvender.

Jeg har muligheden for at så i opvarmet spireboks, minidrivhus i vindueskarm, plugbox’e og jeg bruger LED plantelys inden døre. Udenfor har jeg et almindeligt uopvarmet drivhus med enkeltlagsglas, højbede og store krukker til eks. tomater og tomatillos.

Jeg fylder info på efterhånden som jeg får læst op på det og bliver klogere. Beskrivelserne som allerede ligger her vil blive udvidet og verificeret løbende (en god regnvejrssyssel).

X = sås ude på stedet, (X) = forkultiveres inde evt. i varmekasse, (X = enten forkultiveres eller sås på stedet

 Plantenavn Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Agurk (X) (X)
 Allehånde (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X)
 Anisisop (X) (X) (X)
 Arisaema Speciosum (Snabelkalla) (X) (X) (X)
 Arisaema Tortuosum (Snabelkalla) (X) (X) (X)
 Aubergine (X)
 Basilikum (X) (X X X
 Bladbede (x) (X X X X
 Bladradise ‘Hong Vit’ X X X X
 Bladselleri (X) (X)
 Bladselleri, Celebrity (X) (X) (X) X (X) (X)
 Bladselleri, Kinesisk ‘Kintsai’ (X) (X) (X X
 Bladselleri, Vild (X) (X) X
 Blomkål ‘Sicilian Purple’ (X (X
 Blomkål ‘Snowball’ (X (X
 Brøndkarse X X
 Bønne. Brydbønne, lav ‘Provider’ (X X
 Bønne. Dværgbønne ‘Borlotto’ X X
 Bønne. Dværgbønne ‘Purple Queen’ (X)
 Bønne. Klatrebønne ‘Blauhilde’ (X) X X X
 Bønne. Stangbønne ‘Neckargold’ X X
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Chili (X) (X)
 Citrongræs (X) (X)
 Citronmelisse (X) (X) X
 Cobralilje
 Daikon X X X X
 Datura, Pigæble ‘Purple Queen’ (X) (X)
 Dild X X X X X
 Dragefrugt (Pitahaya) – Rød og gul
 Dutchmans Pipe (X) (X)
 Enebær
 Epazote (X) (X) X X
 Esdragonfløjlsblomst ‘Sweet Mace’ (X) (X)
 Plantenavn Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Fennikel ‘Rondo F1’ X X X
 Forårsløg ‘Green Bunching’ X
 Forårsløg ‘Lilia (X) (X X X
 Græskar, Sommer- (X) (X X
 Gulerod ‘Chantenay Red Core’ X X X X
 Gulerod ‘Parmex’ X X X X
 Hibiscus ‘Galaxy’ (X) (X) (X) X
 Jordbær (X) (X)
 Kailaan X X X X
 Kinesisk Lanterne ‘Bright Orange’ (X) (X X X
 Klatrelilje, Gul (X) (X)
 Klatrelilje, Rød (X) (X)
 Komatsuna ‘Tokisan’ (X) X X X X X X X X
 Komatsuna ‘Torasan’ (X) X X X X X
 Koriander (X) (X) X X X  X  X
 Koriander, Calypso (X) (X) X X X  X  X
 Koriander, Confetti (X) (X) X X X  X  X
 Koriander, Lemon (X) (X) X X X  X  X
 Kvan (X) (X X X
 Kørvel (X (X X
 Kørvel, Krøllet (X (X X
 Kål ‘Micro F1’ (X) X X
 Kålrabi ‘Purple Vienna’ (X) (X) (X X X
 Kardemomme, Sort Nepal                        
Jan  Feb  Mar  Apr  Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
 Lakrids, Kinesisk (X) (X) (X) (X) (X) (X)
 Lavendel (X) (X) (X)
 Lilla Æblebær (X) (X)
 Lime
 Lime, Kaffir
 Limoncillo
 Løg, Kepa- (X) (X X
 Løg, Kepa ‘Pompei’ (X) (X X
 Løg, ‘Red of Florence’ X (X (X
 Løg, ‘Senshyu’ X X X X
 Løvstikke (X) (X X
 Mizuna X X X X
 Mynte, Bjerg- X X X X X X
 Mynte, Grøn (X)
 Mynte, Peber- (X) (X
 Oregano, Græsk (X) (X) (X) X X
 Papalo (X) (X) X X
 Passiflora
 Pastinak ‘White Gem’ X X
 Peber, Sort
 Peberfrugt (X)
 Persille (X) X
 Petunia (X) (X)
 Piberanke (X) (X)
 Porre ‘Zermatt’ X X X
 Purløg (X) (X) (X) X X
 Purløg, Gigant (X) (X) (X) (X)
 Purløg, Kina/Hvidløgs- (X) X X X X X
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Radis (X) X X X X X (X)
 Radis ‘Oriental Red Flesh’
 Ramsløg X X X X X X X
 Roe ‘Tokyo Cross F1’ (X) (X) (X) X X X X
 Rosenkål ‘Long Island Improved’ (X) (X)
 Rosenpeber
 Rosmarin (X) (X) (X) (X)
 Rucola ‘Eruca sativa’ – salatsennep X X X X X X X X
 Ræddike ‘Black Spanish Round’ X X X
 Rødbede ‘Burpees Golden’ X
 Rødbede ‘Juwakugel’ X X
 Rødbede ‘Solo’ X X X
 Rødkål ‘Roodkop’ (X) (X (X
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Salat, pluksalat (X) X X X X
 Salatløg ‘Shimonita’ X X X X X
 Salsola Soda/Agretti (X) (X) (X) (X) (X) (X) (X)
 Salvie, Engelsk Bredbladet (X) (X) (X)
 Selleri (X) (X)
 Sennep, grøn X X X X X X
 Skalotteløg ‘Figaro’ X X X
 Snitselleri (X) X X
 Solsikke ‘Velvet Queen’ (X)
 Sort løvstikke X X X X X X
 Spinat ‘Bloomsdale’ (X) X X X X X X
 Spinat ‘Bordeaux’ X X X X X
 Spinat ‘Emilia’ X X X X X X X
 Spinat ‘New Zealand’ X X X X X
 Spinat ‘Reddy’ X X
 Spinat ‘Resisto Fly’ X X X X X
 Spydlilje
 Squash, Butternut (X) (X
 Squash ‘Cocozelle zucchini’ (X) (X
 Squash ‘Eight Ball’ (X) (X X
 Squash ‘Honey Bear’ (X) X X
 Squash ‘Moonbeam’ (X) (X)
 Squash ‘One Ball’ (X) (X X
 Squash ‘Spaghetti’ (X) (X
 Stedmoderblomst (X)
 Stevia (X) (X)
 Stikløg, Salatløg X
 Sukkerært ‘Ambrosia’ X X X
 Sukkerært ‘De Grace’ X X
 Sukkerært ‘Oregon’ X X
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
 Timian (X) (X)
 Timian, Bredbladet (X) (X) (X
 Timian, Citron (X) (X) (X X X X
 Timian, Smalbladet (X) (X)
 Tomat (X)
 Tomatillo (X) (X) (X)
 Valmue X X X
 Waterpepper (X) (X) (X) (X)
 Ærteblomst (X) (X) (X) X (X) (X) (X)
                                          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx xxxxxxx

Agurk: Forkultiver april-maj. Sær i drivhus først i juni. Se mere om sorterne på min agurkeside.

Allehånde: Varmekrævende – vil helst dyrkes og bo hvor der er mere end 25 grader. Kan blive et busket lille træ (ligesom laurbær).

Anisisop (Agastache foeniculum): Kaldes også indianermynte. Smager godt, dufter godt og tiltrækker mange af de gode insekter (og natsommerfugle). Sås inde i februar-april for senere udplantning. Snegle skulle være glade for de små planter, så pas på dem. Det er bladene fra skudspidserne som vi spiser. Plukkes før planten sætter blomster.

Arisaema Speciosum (Snabelkalla): lægges i blød i 48 timer med flere vandskift. Sås på såjord. Dæk med 1 cm vermiculite og holdes fugtig ved stuetemperatur. Spiring 2-8 uger.

Arisaema Tortuosum (Snabelkalla): lægges i blød i 48 timer med flere vandskift. Sås på såjord. Dæk med 1 cm vermiculite og holdes fugtig ved stuetemperatur. Spiring 2-8 uger.

Aubergine: sås i varmekasse og passes efter spiring under LED indtil de skal i drivhus når nattetemperaturen når ca 15 grader. Klip toppen af efter de første 5-6 blade for at få den til at buske sig og bind planten op med 4 tykke pinde.

Basilikum: er en af de mest varmekrævende af de kendteste krydderurter. Den kan med fordel sås inde fra først i april og plantes ud sidst i maj – eller sås ude sidst i maj. I haven skal den have det allerluneste hjørne – men det bliver bedst i drivhus. Hvis man har plads i vindueskarmen, synes jeg at det er pragtfuldt at så dem fra sidst i februar dér og have frisk basilikum til salaten i april – men så skal den have en lun plads i vinduet.

Bladbede (Beta vulgaris): Så i bænk tidligt forår til udplantning efter sidste frost. Eller så direkte sent forår for at høste sommer/efterår. Så midt sommer for høst efterår/forår. Så i 1 cm dybe riller med 30 cm mellem planterne og 30 – 45 cm mellem rækkerne.

Bladradise ‘Hong Vit’: Sås fra tidligt forår til midsommer. Høstes ved at klippe 4-5 uger gamle blade af. Bruges som salat.

Bladselleri: sås i minidrivhus inde (jeg bruger varmekasse). Dækkes ikke, trykkes bare lidt ned i jorden. Spirer efter ca. 20 dage. Pot op når de er store nok til at kunne håndteres og plant ud når jordtemperaturen er over 10 grader. Er tørstige og sultne.

Bladselleri, Celebrity: sås i minidrivhus inde (jeg bruger varmekasse). Dækkes ikke, trykkes bare lidt ned i jorden. Spirer efter ca. 20 dage. Pot op når de er store nok til at kunne håndteres og plant ud når der ikke længere er risiko for nattefrost. Er tørstige og sultne.

Bladselleri, Kinesisk ‘Kintsai’ (Apium graveolens): Så forår-sommer i plugs eller bakker. Skal ikke dækkes. Spirer ved 10-15 grader – ikke ret godt varmere. Udplant efter sidste nattefrost.

Bladselleri, Vild (Apium graveolens): Sås Februar-Marts inde eller ude maj. Holdes godt fugtig.

Blomkål ‘Sicilian Purple’: Sås midt marts til midt april i drivhus eller koldbænk. Prikles i enkelte potter. Plantes ud når de har 3-4 blivende blade ud over kimbladene. Er meget tørstige.

Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Blomkål ‘Snowball’: Sås midt marts til midt april i drivhus eller koldbænk. Prikles i enkelte potter. Plantes ud når de har 3-4 blivende blade ud over kimbladene. Er meget tørstige.

Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Brøndkarse: Sås ude på fugtig og skygget sted. Vokser hurtigt.

Bønne. Brydbønne, lav ‘Provider’: Grøn haricot verty-type. Kaldes også blot buskbønne. Så på friland i slutningen af maj. Jordtemperauren skal være min. 10 grader. Iblødlæg gerne frøene inden såning. Kan også forspires i potter 2 uger før udplantning. Spirer efter 7-10 dage. Høst efterhånden som bønnerne vokser til – det sikrer lang høst.

Koges eller stuves. Velegnet til frysning.

Bønne. Dværgbønne ‘Borlotto’: så ude når jorden er varm. Så 3 frø sammen. Skal ikke tyndes ud.

Bønne. Dværgbønne (fransk) ‘Purple Queen’: Forkultiveres i april.

Bønne. Klatrebønne ‘Blauhilde’: Kan sås 4 cm dybt i potter inde eller i drivhus i april. Jorden skal bevares fugtig og hav en temperatur mellem 18 og 21 grader. Kan også sås direkte maj – juli.

Bønne. Stangbønne ‘Neckargold’: Gul haricot vert type som giver fine bælge af høj kvaitet. Stort udbytte. Så direkte på friland i maj-juni når jordtemperaturen er min. 10 grader. Iblødlæg gerne frøene natten over først, det fremme spiringen. Støt planterne med pinde e.l.. Bliver op til 2 m.

Spises let kogte eller i stuvninger.

Chili: sås i varmekasse eller andet lunt sted og passes efter spiring under LED indtil de skal i drivhus når nattetemperaturen når over 10 grader. Chinenser kan med fordel sås i november og resten i december/januar/februar. Sås de i januar/februar er tilskudslys ikke nødvendigt.

Citrongræs (Cymbopogon citratus): sås sidst på vinteren og spirer ved 20-25 grader. Frøene dækkes let. De tager op til 45 dage om at spire. Plant i større potter når de er vokset lidt til og sæt dem i drivhus efter sidste frost. Skal holdes over 10 grader – dvs. inde om vinteren. Se mere her.

Citronmelisse: Sås inde i marts-april eller ude maj – begge steder sås tyndt og holdes fugtigt. Inde omplantes til 1 plante pr potte når man tør. Udplantes efter sidste frost.

Cobralilje (Dartingtonia californica): sås ovenpå jorden og dækkes med film. Kræver masser af lys, men ikke for meget varme (uopvarmet vindueskarm)

Daikon: Kinaradise. Sås tidligt forår eller i starten af august. Kræver dyb, løs muld. Bliver 50 cm lang.

Datura, Pigæble ‘Purple Queen’: Forspires inde marts-april.

Dild: sås fortløbende på voksestedet fra april

Dragefrugt (Pitahaya),Rød og gul: – sås midt i et lag vermiculite lagt oven på såjord. Spires lunt (gerne i varmekasse).

Dutchmans Pipe (Aristolochia littoralis): lægges i blød i lunt vand i 48 timer (eks. termokande eller varmekasse) og spires på overfladen af såjord i varmekasser. Spirer efter 30-45 dage.

Enebær: Jeg har fået at vide at enefrø skal kuldestratificeres, men har haft held ved blot at så dem ved stuetemperatur.

Epazote (Dysphania ambrosioides): kaldes også mexicansk koriander, wormseed, Jesuit’s tea, Mexican tea, Paico og Herba Sancti Mariæ. Giftig i store ængder, men fin som krydderurt.

Esdragonfløjslblomst: kaldes også lakridstagetes eller mexicansk esdragon. Forkultiveres inde fra midt marts og i hele april. Blomstrere fra sidst i juni til slut september. Både blomster og blade spises og smager af esdragon. Spires fugtigt i minidrivhus eller dækket af plast – gerne ved stuetemperatur. Bliver ca 40 cm høj.

Fennikel ‘Rondo F1’ (Foeniculum vulgare): Så tyndt i 1 cm dybde maj til juli. Spirer ved 10-30 grader. “0-30 cm mellem planterne og 60  cm mellem rækkerne. Så gerne med ugers mellemrum. Modner ca 75 dage efter spiring.

Forårsløg ‘Green Bunching’: Sås direkte midt april.

Forårsløg ‘Lilia’: Sås tyndt i fugtig såjord ved stuetemperatur. Efter spiring lyst og køligt. Når de er store nok til at man tør, oppottes i gødet jord med 1 løg pr potte. Udplantes efter frost.

Friland. Holdes fugtige til spiring.

Græskar, Sommer-: (Cucurbita pepo) Sås inde i april-maj eller ude maj-juni. Udplantes i enkeltpotter når temperaturen er over 10 grader om natten. Danner ikke ranker. Høstes juli-september.

Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Gulerod ‘Chantenay Red Core’: Sås på stedet fra april til start juli.

Gulerod ‘Parmex’: Sås fra tidligt forår til midt juli i 1 cm dybe riller. Udtynd de unge planter til 5 cm afstand og spis det du trækker op som babygrøntsager. De kan også dyrkes som babygrønt, så skal der kun udtyndes til 2 cm afstand. Gode både friske, til vintergemning og til at juice.

Hibiscus Moscheutos hybrids ‘Galaxy’: Skal sås ved min. 22 grader. Holdes fugtige.

Jordbær: sås inde i februar/marts for udplantning i april(sidst april) til juni

Kailaan: Kinesisk kåltype som bedst sås forår og efterår. Smager henad broccoli, men er en helt anden form.

Kardemomme, Sort Nepal (Amomum Subulatum): sås i varmekasse og holdes ved 25-30 grader. Spriringstid 40-80 dage.

Kinesisk Lanterne ‘Bright Orange’:

Klatrelilje, Gul (Gloriosa lutea): lunt vand i 48 timer (eks. termokande eller varmekasse). Skal derefter spire lunt og udplantes i maj.

Klatrelilje, Rød (Gloriosa superba): lunt vand i 48 timer (eks. termokande eller varmekasse). Skal derefter spire lunt og udplantes i maj.

Komatsuna ‘Tokisan’: En lidt mere varmetolerant komatsuna, som derfor kan dyrkes hen over sommeren også. Dækkes gerne med dug hvis den sås meget koldt. Kan forkultiveres.

Komatsuna ‘Torasan’: Er ikke så glad for meget varme. Sås bedst forår og efterår. Dækkes gerne med dug hvis den sås meget koldt. Kan forkultiveres.

Koriander: Se mere her.

Koriander (Coriandrum Sativum) – Calypso: Calypso er fremavlet i England og er den første klip-og-kom-igen koriander på markedet. Sås ude i foråret og løbende i ca 1 cm dybde. Kan forkultiveres inde fra sidst på vinteren. Se mere her.

Koriander – Confetti: Sås ude i foråret og løbende i ca 1 cm dybde. Kan forkultiveres inde fra sidst på vinteren. Confetti er en anelse sødere i sagen de andre. Dens blade ligner gulerodsblade – helt fine. Kan bruges som klip-og-kom-igen grønt. Bliver ca 60 cm høj. Se mere her.

Koriander – Lemon: Sås ude i foråret og løbende i ca 1 cm dybde. Kan forkultiveres inde fra sidst på vinteren. Se mere her.

Kvan (Angelica archangelia): Kaldes også Strandkvan. Kan sås inde i det tidlige forår, for senere udplantning – eller sås direkte i april-maj.

Kørvel: så inde eller på friland – lidt men ofte, så der er frisk forsyning.

Kørvel, Krøllet: som alm. kørvel indtil andet er bevist.

Kål ‘Micro F1’ (Brassica oleracea): så midt februar til april. Tidlig såning indendøre’  Så tyndt i 1 cm dybde. Udtynd til 15 cm mellem hovederne. Udplantes når de er 7,5 cm høje. Giver 300 gr små kålhoveder. Spirer ved 10-25 grader. Høst september til november.

Kålrabi ‘Purple Vienna’: kan forspires fra midt februar og frem og sås ude fra april. Så løbende.

Lakrids, Kinesisk: frøene lægges i blød i lunkent vand i 24 timer (eks. temokande eller opvarmet spirebakke) og sås derefter i drivhus. Såtidspunkter er forår og efterår. Første vinter skal de stå i drivhus og kan derefter komme i haven. Tåler -15 grader når de er hærdede.

Binder nitrogen og spreder sig gerne.

Lavendel: Forspires forår ved stuetemperatur.

Lilla Æblebær (Billardiera longilora): sås ved stuetemperatur om foråret og dækkes let.  Spirer langsomt. Plantes ud sidst på foråret/først på sommeren.

Lime: sås ved stuetemperatur.

Lime, Kaffir (Bai Makluud): sås ved stuetemperatur

Limoncillo (Melicoccus bijugatus): Frøet sættes i blød 24 timer og spires i varmekasse. Spiretid 30 – 60 dage.

Løg, Kepa-: Forspires med 4-5 frø i hver potte til tidlig udplantning. Dyrkes ved under 15 grader for godt udbytte. Hele klumpen sættes ud i maj. Alternativt sås direkte april-maj.

Løg, Kepa ‘Pompei’: Ekstra mildt salatløg. Meget lækkert og aromatisk som råt. Kan sås på friland, men giver større løg hvis der forkultiveres. Småløg kan anvendes som sylteløg. Trives i muldrig, gerne kalkholdig jord. Dækkes ed fiberdog mod løgfluen.

Forspiring: så 4-5 frø i hver potte for tidlig udplantning. Dyrkes køligt – under 15 grader – ellers bliver udbyttet dårligt. Sæt hele klumpen ud som den er i maj.

Frilandssåning: Tidligt, når jorden er tjenlig til maj. Holdes fugtig indtil spiring.

Høstes fra sidst i juni til sidst i september.

Løg, ‘Red of Florence’: Aflangt, rødlilla salatløg (banan-skalotte). Sås inde januar-marts eller på stedet februar-marts – sås helst ude. Udplantes i april hvis forkultiveret. Kan høstes både ung og ældre i august-september. Kan sås løbende ude.

Løg, ‘Senshyu’: Sås i august for normale løg eller marts til maj for minier (sås tæt så). Høstes når 75% af bladmassen er ‘væltet’.

Løvstikke: Forkultiveres april-maj eller sås ude maj-juni. Prikles. Udplantes sommer.

Mizuna: Sås ude når der ikke længere er chance for frost. Tynd ud i planterne til 15 – 20 cm mellem dem. Høst løs af bladene – så dannes der nye.

Mynte, Bjerg-: (Pycanthemum pilosum) Så forår eller efterår i koldhus. Udprikl til enkeltpotter og plant ud sommer. Eller så på stedet fra maj til maj. Sol til delvis skygge. Kræver masser af vand i vækstperioden.

Mynte, Grøn: Så april indendørs i minidrivhus. Dækkes ikke, trykkes blot ned i fugtig jord. Spirer efter 7-10 dage. Plant ud efter sidste frost. Fjern udløbere løbende eller plant den i jord i bundløs spand.

Mynte, Peber-: (Menta piperita) Forkultiveres april-maj – gerne i drivbænk. Dækkes let og plantes i enkelte potter. Stilles lyst og køligt og plantes ud efter frost. Kan sås på stedet i maj.

Oregano, Græsk: forkultiveres februar-april ved 20-25 grader eller drivhus i maj-juni. Prikles i enkeltpotter. Udplantes efter sidste nattefrost – gerne i drivhus.

Papalo (Porophyllum ruderale): boliviansk koriander.

Passiflora: ‘Cuprea’, ‘Golden Giant’, ‘Ligularis’, ‘Alata’ (Duftende Grenadil) og ‘Maliformis’. Frøene slibes forsigtigt og lægges i lunt vand 48 timer (eks. i thermokande eller varmekasse) og spirer derefter lunt (eks. i varmekasse)

Pastinak ‘White Gem’: Sås april – maj. Kan høstes over en lang periode. Spirer langsomt: 18-25 dage. Den største tilvækst sker sidst i vækstperioden. Så tyndt.

Peber, Sort (Piper Nigrum): holdes fugtig og varm under spiring (varmekasse).

Peberfrugt: sås i varmekasse eller andet lunt sted og passes efter spiring under LED indtil de skal i drivhus når nattetemperaturen når 10 grader. Hvis du ikke bruger LED, kan du vente med at så dem til midt/sidst februar. Se mere på min peberfrugtside.

Persille: kan forkultiveres inde eller sås fra marts ude. Spirer meget langsomt.

Petunia: udplantes når der ikke længere er fare for nattefrost

Piberanke (Aristolochia elegans): lægges i blød i lunt vans (eks. termokande eller varmekasse) i 48 timer. Sås derefter ude eller inde (ude midt i maj).

Porre ‘Zermatt’: Så maj – juli. Så tæt i smal række for at få babygrønt. Høst som forårsløg/babyporrer tidligt på sæsonen og tynd derved ud til 15 cm for at resten kan blive til normal størrelse porrer.

Purløg: så under glas 18-21 grader indenfor. I drivhus sås tidligt forår. Plantes ud sidst på foråret. Så gerne i små tuer.

Purløg, Gigant: ‘Alllium schoenoprasum’. Højde ca 60 cm. Så inde januar-april ved 21-24 grader. Pot op efter 5-6 uger og hold den ved 16-18 grader. Udplant i forsommeren. Både bladene og blomsterstilkene kan bruges som normale purløgsblade.

Purløg, Kina/Hvidløgs-: sås marts-april inde ved 20 grader eller ude april-august. Indesået udplantes i forsommeren. Deles gerne i små klumper ved udplantning. Så gerne i små tuer.

Radis: Radiser vil gerne stå køligt men i sol. Der for dyrkes de bedst om foråret og efteråret – men det er muligt på en halvkølig sommer også at få gode radiser dér. Månederne kommer lidt an på temperaturene og hvor meget sol vi får.

Radis ‘Oriental Red Flesh’: En traditionel stor kinesisk radis, som anvendes meget i gryde- og wok retter. den er også kendt i Kina under navnet ‘Beauty Heart’ på grund af dens smukke lyserøde kød, som har en sød let nøddeagtig smag. Denne radisse er usædvanlig, da smagen bliver mere delikat efterhånden som roden modner.

Ramsløg: sås september – marts, helst i fugtigt sand. Skal allerhelst stå i 4-6 uger ved mellem -4 og 4 grader og derefter spires ved 10-12 grader. Bladene kan høstes april – juni.

Roe ‘Tokyo Cross F1’ (Brassica napa var rafifera): så tyndt i 1 cm dybe riller som har 30 cm mellemrum. Udtynd planter til 20 cm afstand. Så sen vinter til tidligt forår for sommerhøst. Så efterår for vinterhøst. Så midt til sen sommer for at bruge som grønt. kan bruges som minigrøntsag. Spirer ved 16-21 grader.

Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Rosenkål ‘Long Island Improved’: forkultiveres marts-april. Plantes ud fra midt april til slut maj.

Rosenpeber (Schinus terebinthifolius): hedder også Brasiliansk peber træ eller falsk peber. Brasiliansk træ som skulle kunne blive op til 13 meter og som giver ‘peber’ bær i store røde klaser. Det er ikke en ‘ægte’ peber som den sorte.

Rosmarin: forkultiveres marts til midt juni. Jeg har to forskellige opskrifter fra to forskellige frøleverandører. Den ene skriver at der skal spires på overfladen af såjord ved 16 grader og den anden skriver at der skal sås tyndt i fugtig såjord og spires på 2-3 uger i køleskabet, hvorefter den naturligvis tages ud og vokser videre.

Rucola ‘Eruca sativa’ – salatsennep: Sås løbende fra forår til efterår. Hvis der er for koldt sent på sommeren, spirer den blot i foråret i stedet. Høst de små blade løbende inden de (hurtigt) går i blomst. Blomsterne er spiselige også. Tynd ud for at modvirke den hurtige blomstring lidt. Hvis der er frø i jorden kan der komme salatsennep/rucola i en mild vinterperiode.

Ræddike ‘Black Spanish Round’: Tåler en del frost og kan sås og høstes sent – normalt fra midt juli til midt august og høstes så fra først august til sidst oktober. Kan også sås tidligt hvis den skal spises frisk og ikke lagret. Bliver træet hvis den bliver for stor. Dækkes efter såning med fiberdug mod kålfluen.

Rødbede ‘Burpees Golden’: Sås på voksestedet midt april.

Rødbede ‘Juwakugel’: Sås direkte maj til midt juni. Rund, mørkerød rødbede. Velegnet som både tidlig mikrogrøntsag, senere kogt med smør og også til syltning. De unge blade kan anvendes på samme måde som bladbede. Så ikke for tidligt. Planterne kan nemt gå i stok hvis de udsættes for frost om foråret – og giver så intet udbytte. Udtyndes tidligt. Gødes med kaliumrig gødning. Læg evt. frøene i blød nogle time før såning.

Rødbede ‘Solo’: Giver enkeltplanter. Sås forår når jorden er varm og indtil tidlig sommer. Så tyndt i 3 cm dybe riller. Udtynd senere til 15 cm mellem plantene. Det du luger væk spises som babygrøntsager.

Rødkål ‘Roodkop’: Sås bedst inde ved 22 grader fra slut marts til midt maj. Så tyndt og dæk med tyndt lag jord. Efter spiring skal de helst stå lyst og køligt. Prikles op når man tør. Afhærdes og tåler derefter en smule frost. Kan sås ude april til først maj – men helst inde.

Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Salat, pluksalat – Saladbowl (grøn + rød): sås inde og i drivhus fra marts, ude fra april og frem. Så løbende for at have friske forsyninger. Jo koldere det er, jo længere spiringstid. Kan forkultiveres inde.

Salatløg ‘Shimonita’ (A. fistoulosum): Et specielt japansk salatløg som ligner porrer når det sås med større afstand. Så tyndt i 1 cm dybde med 2 – 3 ugers mellemrum marts – juli. Løget har kraftig bladvækst. Smagen er mild ved roden og stærkere mod bladene. Spirer ved 5 – 30 grader.

Salsola Soda: Italiernerne kalder de spiselige blade Agretti. I familie med salturt. Har normalt en lav spireprocent og startes gerne op inde. Høstes i små bundter imens den er lille – resten gror videre. Spises rå eller let dampet, så den stadig har bid. Kan dyrkes med almindeligt vand eller saltvand.

Salvie, Engelsk Bredbladet (Salvia officinalis): Så forår ved 20-24 grader. Frøene dækkes let. Pot i enkelt potter senere i porøs jord og sæt ud et godt, varmt sted.

Selleri: bredsås og dækkes kun lige knapt. Oppottes når nødvendigt og plantes ud når der ikke længere er risiko for nattefrost. Må absolut ikke udplantes dybere end de stod i potterne – så danner de ingen knolde.

Sennep, Grøn (Brassica juncea): Så i tuer eller rækker fra forår og frem. For at få sennep fra efteråret og frem til foråret, sås midt sommer – eller senere hvis den skal spises som helt spæde blade. For at få efterårs og vintersennep, skal der sås under dække sidst på sommeren og hen på efteråret. Tyndes ud til 10-15 cm hvis de skal vokse sig store.

Skalotteløg ‘Figaro’: Sås tyndt i riller i jorden med 30 cm mellem rillerne. Udtynd gerne i rækkerne efterhånden så der er 4 cm mellem løgene, det giver større løg.

Snitselleri: sås inde marts-april eller ude april-maj. Frøene skal ikke dækkes, men trykkes let ned i den fugtige jord. Hold fugtig. Spirer efter ca 20 dage. Plantes ud når risikoen for nattefrost er ovre. Er tørstig.

Solsikke ‘Velvet Queen’: lægges i blød 24-48 timer og sås lunt inde – gerne i enkeltpotter. Plantes ud efter sidste frost. Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Sort løvstikke: hedder også Alexanderurt eller Makedonsk Persille. Skal have frost for at spire. Smager som blandede suppeurter. Både blade, stilke og rødder kan spises. Stilkene bruges ligesom bladselleri.

Spinat ‘Bloomsdale’: Nem, hurtig og storbladet sort. Kan forkultiveres, men sås fint ude fra forår og frem.

Spinat ‘Bordeaux’ F1: Sås direkte fra først i april til august.

Spinat ‘Emilia’: Sås direkte marts – maj og juli – oktober

Spinat ‘New Zealand’: Sås direkte april – august og høst juni – september. Så tyndt ad flere omgange for kontinuerlig høst. Sås gerne på en ikke alt for solrig vokseplads. Dæk med 1-2 cm jord. Spirer efter 5-10 dage. Kalk evt. inden såning. Skal vandes og gødes. Pluk bladene efterhånden og nye vil udvikles. Er mere tørketolerant end almindelig spinat. Denne sort er særligt velegnet til varme retter.

Spinat ‘Reddy’ F1: Sås direkte april – maj. Lækker sødlig smag. God i salat.

Spinat ‘Resisto Fly’: Sås direkte april – august og høst juni – september. Så tyndt ad flere omgange for kontinuerlig høst. Sås gerne på en ikke alt for solrig vokseplads. Dæk med 1-2 cm jord. Spirer efter 5-10 dage. Kalk evt. inden såning. Skal vandes og gødes. Pluk bladene efterhånden og nye vil udvikles.

Spydlilje (Doryanthes Palm): sås fladtliggende i såjord og holdes varm (varmekasse).

Squash, Butternut (Curcubita moschata): Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Squash ‘Cocozelle zucchini: Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Squash ‘Eight Ball’: Så ved 18-21 grader maj – juli. Sås 1.25 cm dybt i potter eller roottrainers. Plant ud efter sidste frost med 90 cm mellemrum. Høstes unge i juli – oktober.

Squash ‘Honey Bear’ – vintersquash (Cucurbita pepo): Agern-type. Så ved 15-30 grader i 5-7 cm potter inden døre 3 uger før sidste frost. Fortyr ikke rødderne. Sæt ud med 60 cm mellem planterne og 1 m. mellem rækkerne. Høstes mørkegrøn ca. 50 dage efter befrugtning. Kan også sås på stedet ved min. 21 grader.

Squash ‘Moonbeam’: Sås 4 cm dybt tidligt forår indendørs i potter. Hærdes og sættes ud efter sidste frost. Afstand 45-60 x 90 cm. Høstes unge som babygrønt. Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Squash ‘One Ball’: Så ved 18-21 grader maj – juli. Sås 1.25 cm dybt i potter eller roottrainers. Plant ud efter sidste frost med 90 cm mellemrum. Høstes unge i juli – oktober.

Squash ‘Spaghetti’: Sås gerne i enkelte små potter eller Roottrainers.

Stedmoderblomst: sås inde i plugbox og prikles senere i større potter. Passes under LED til de skal ud i marts. Fuld sol til halvskygge.

Stedmoder kan sås i juli-sept og dec-marts ved 15-20 grader. Spires under 22 grader – gerne 15-20.

Fjern blomsterne når de er ved at være færdige, for at forlænge blomstringsperiode.

Stevia (Stevia Rebaudiana): Sukkerplante. Forkultiveres marts-april ved 30 grader med lys. Stilles i drivhus eller på lun plads i haven fra maj.

Stikløg, Salatløg: Sættes i den første halvdel af april – men kun hvis der ikke er udsigt til nattefrost.

Sukkerært ‘Ambrosia’: Sås ude april – juni.

Sukkerært ‘De Grace’: Sås april til først juni. Lægges i blø nogle timer inden såning’. Ca. 50 cm høje.

Sukkerært ‘Oregon’: Sås maj-juni. Spirer efter 10-14 dage. Støttes. Middelhøje.

Timian: 

Timian, Bredbladet: Forkultiveres marts-maj og sættes ud maj-juni eller sås i drivhus maj.

Timian, Citron: Sås fra forår til sensommer. Ude sås efter sidste chance for frost. De små nye spirer skal i direkte sol – og kan flyttes når de er store nok til at håndtere. Holdes fugtig. Tyndes ud til 8 – 20 cm mellem planterne hvis de bruges som bunddække.

Timian, Smalbladet:

Tomat: sås i varmekasse i februar og passes under LED indtil de skal i drivhus år nattetemperaturen når 10 grader. Senere kan de sorter som er egnet til det flyttes videre ud på friland.

Tomatillo: sås i varmekasse i februar og passes under LED indtil de skal i drivhus år nattetemperaturen når 10 grader. Senere kan den flyttes videre ud på friland.

Valmue: Jeg sår altid de store valmuer (opiums- m.m.) i en skøn blanding.

Waterpepper: Spires ved stuetemperatur (ca 20 grader) i mørke.

Ærteblomst (Lathyrus): Så september på blivende sted i 2 cm dybde. Senere såning i potter (5 pr potte) eller roottrainers (2 pr hul). Kan dér overvintre i drivbænk. Januar-februar sås i uopvarmet drivhus. Marts i drivbænk. Afhærdes i løbet af marts og plantes ud på stedet i april med ca 10 cm mellemrum. Når planten er ca 15 cm kan den med fordel knibes så den busker sig lidt. Skuddene kan sættes i fugtig jord og give flere planter.

Frøene kan lægges i vand 12-24 timer før man sår dem.

Sås gerne i Roottrainers.