Citrongræs

Cirtongræs dækker i virkeligheden over en græsart – der er ca 55 sorter af dem.

Den som vi spiser og sår/planter mest af her til at bruge i thairetter o.l. er Cymbopogon citratus.

Citrongræs er et nem at have med at gøre. Den er let at få til at spire og den står nærmest og passer sig selv i et hjørne af drivhuset. Planten er flerårig og skulle være meget nem at få til at overvintre. Om vinteren visner den ned og kommer så igen til foråret. Dog tåler den ikke frost, så den skal ind og overvintre frostfrit.

Planten er jo tropisk, så masser af sol, varme og vand er et must. Jorden skal gerne være porøs. Almindellig pottemuld – evt. iblandet lidt perlite eller andet – er fint.

Det er også ret let at få en købt citrongræs til at spire. Køb et godt friskt bundt brug dem alle (5 – 6 stykker). Stil dem i et glas med rodenden nedad og hæld lidt vand i så det står 2-3 cm op om planterne. Stil gerne glasset i vindueskarmen i solen. Hold bunden våd. Efter et stykke tid har du fået rødder på planterne og kan plante dem i almindelig pottejord. Stil dem sammen, men lidt fra hinanden. Det er meningen at de skal komme til at danne et flot stort bundt når de begynder at skyde nye skud.

Det er kun rødderne som skal i jorden, så sæt dem så højt i jorden som du kan. Vand og gød som du vil med andre planter, så bliver den hurtigt stor og flot.

Du høster et par strå en gang imellem lige før du skal bruge dem – de er allerbedst helt friske fra planten.

Det er den nederste hvide del som er interessant at lade simre med i maden – så skær det øverste bladmasse af, sådan at du har et stykke på ca 15 – 20 cm. Skær rødderne af og skyl planten. Hvis det yderste bladlag er meget tørt kan det pilles af.

Den tykke hvide del (nederste 2/3 af det stykke du har nu) bankes nogle gange med en kødhammer, håndtaget af en tung kniv eller hvad du nu foretrækker, så det går lidt i stykker og smagstofferne kan simre ud i dit mad.

Lad citrongræs simre med i din ret og fisk det op inden servering.

Du kan også finthakke den hvide del og komme den i retterne uden at fiske den op inden servering. Sørg for ikke at bruge noget af det hvide som er for hårdt – det er ikke så sjovt at tygge i.

Citrongræs kan renses som nævnt ovenfor og i stedet for at banke det, kan du fryse det så du har en vinterreserve af frisk citrongræs.

Hvis du overvintrer det, visner det ned om vinteren, så regn ikke med at få frisk græs på den måde.

Man kan også tørre citrongræs og lave the af det – men det gider jeg nu ikke selv.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *