Så er jeg også hoppet med på vaffelbølgen og har leget lidt i køkkenet. Vaflerne kan jo varieres i det uendelige – der er nogle forslag nederst på siden til variationer. De kan laves som krydrede og salte – eller som søde til dessert eller morgenmad – der spiser vi nu også de krydrede. Der kan kommes masser af grøntsager eller frugt i dejen – eller du kan lave dem helt enkle og slå dig løs i toppingen. De kan bruges i stedet for brød i en sandwich, alene som en slags chips eller kiks – eller på klassisk vis toppet op med noget lækkert spicy og/eller sødt.
Basisingredienser:
2 dl kikærtemel
2 dl hvedemel (kan sagtens erstattes af anden mel)
2 tsk bagepulver med lille top
1 tsk salt
Krydderi eks. chili efter smag, 1 spsk blandingskrydderi som barbecue/karry/garam masala osv., krydderurter, sortløgsfrø, koriander, sumak, hvidløgsgranulat, fennikel, vanilla, kardemomme, revet citron- eller appelsinskal – slå dig løs
ca 4 – 5 dl vand eller plantemælk
evt lidt olie
Sådan gør du:
Bland de tørre ingredienser i en skål og pisk vand eller plantemælk i indtil blandingen er let tyktflydende. Som en lidt tyk pandekagedej hvis det siger dig noget.
Lad dejen stå og hvile utildækket på køkkenbordet en halv times tid.
Tænd for dit vaffeljern og bag løs. I mit skal de have 5-6 minutter pr hold, men det kommer meget an på hvor tykke vafler dit jern bager og hvor varmt det bliver – prøv dig frem. I mit vaffeljern giver basisportionen her ca. 12 vafler. Lad de bagte vafler køle af på en rist imens du bager resten.
Server med det samme.
Vaflerne kan fryses og lunes i ovnen når de skal serveres.
Tips:
Hvis du vil lave søde vafler kan du tilsætte ca 2 spsk kokossukker eller andet sødende til dejen. Jeg synes at der stadigvæk skal lidt salt i når der bages søde vafler – men det er jo op til dig.
Prøv at tilsætte et par dl meget finthakkede grøntsager – det smager super godt. Det kan være både rå og tilberedte. Hakkede oliven og soltørrede tomater virker også fremragende.
Du kan også tilsætte frugt på samme måde og du kan bruge havregryn og/eller kokosmel i stedet for noget af melet. I det hele taget kan du bruge forskellige meltyper alt efter hvad du har lyst til. Prøv f.eks. at lave vaflerne med kokosmælk, banan og måske ristet kokosmel i dejen.
Mit vaffeljern kan sagtens lave vafler uden fedtstof uden at de hænger i. Hvis dit ikke kan det, kan du tilsætte ½-1 dl olie til dejen eller bruge en oliespray på vaffelpladerne før hver portion.
Jeg skal nok tage billeder og komme med idéer nedenfor her efterhånden som vi får lavet nogle forskellige.
Nedenfor er billeder af vafler lavet med 1 topspsk mex krydderi og chili i dejen. Toppingen er på det første billede sort bønnehummus med rød peber og bløde, stegte løg. På det andet billede er det ristet græskar, chipotle og silketofu-creme med karse og anchoflager.
Så har jeg prøvet opskriften og det med at lave vaffel med pålæg. Hold da op, det var så godt. I morges med hytteost, radiser, basilikum og et ordentligt drys chilisalt. Resten af dejen lod jeg stå, så i eftermiddags kom jeg vaniljekorn og lidt sukker i resten og vi spiste søde vafler med Filurlig marmelade til. Har bare et problem, vi kan slet ikke spise den grill mad, der ellers var planlagt i aften, det bliver først i morgen 🙂 Tak for en skøn opskrift.
K.H. Merete
Hejsa
Fantastisk at I også er blevet bidt af dem – de kan altså noget helt særligt de der lækre sprøde vafler 🙂
Vi har også brugt dem som ‘klap-sammen’ boller i Fooled Pårk sandwich forleden (det skriver jeg mere om om snart) – det er helt idéelt med den der crunchy overflade.
Tror du ikke også at man lige skal lege lidt med chilivafler og hjemmelavet is her til sommer?
Skriv endelig mere hvis du kommer på flere sjove fyld osv. – jeg er frisk på at få noget inspiration også 🙂