I år har jeg lavet en variation af min æblegelé til jul/vinter. Det er rart at have noget i gemmerne som smager godt og som man kan forære væk af uden at tage det sidste glas på hylden.
Da jeg også har lovet en lille lodtrækning eller to i december måned, er det jo oplagt at producere lidt til det også.
Kriteriet var, at det skulle være noget sødt, der skulle chili i – som krydderi, ikke hovedingrediens – samt nogle af de krydderier som vi oftest kalder julekrydderier (nogle af os bruger dem glædeligt hele året).
Dette er mere en proces end en opskrift – men her er den nu alligevel, måske til inspiration, men måske især som huskeseddel til mig selv ;o)
Jeg startede med 12-13 kg æbler. Nogle spiseæbler, købte – da vores gamle æbletræer i haven ikke giver mere i år.
Frem med de store gryder og en plan om at koge æblerne af 4 omgange. Jeg blev klogere.
Jeg afmålte 4 gange gløggkrydderier – dog minus chiliflager, men plus 3 velvoksne, friske, røde Habaneroer (ukendt navn). Chilierne hakkede jeg froft.
Af 2 omgange kogte jeg i alt 6 kg af æblerne. De blev vasket og skåret i halvtykke skiver og kogt, hver portion med 2 gange krydderier og så meget vand at man lige kunne få øje på det nede i gryden sammen med æblerne. Kernehus, stilke og blomster røg med i gryden – det giver alt sammen smag.
Saften blev siet i saftposer, hvor det dryppede af et par timer – inden det skulle hældes i en stor opsamlingsgryde (15 liters) og sættes på køl.
Men – æblesaften fra de første to hold smagte ikke nok af æble. Ny idé måtte på bordet.
Saften blev fordelt i to gryder og kogt ind til ca. to trdjedele – det var bedre. Afkøles på køkkenbord og på køl med den.
Nu var idéen så at koge resten af æblerne sammen med eventuelle krydderier til at justere smagen i rigtig retning.
Der manglede syre og lidt ‘bund’ i smagen. Hmmm.
De resterende 6-7 kg æbler blev delt i 3 portioner.
Første portion blev kogt med 10 usprøjtede citroner i tynde skiver (bare vaskede inden) og en grabfuld kanelstænger, 2 store spsk stødt kardemomme og 2 topspsk hele nelliker.
Det hjalp på syren og kryddringen – men noget manglede.
Næste hold blev kogt med 14 små usprøjtede appelsiner, vasket og skåret i tynde skiver.
Uhm – det hjalp.
Sidste hold blev kogt med 10 appelsiner mere på samme måde. Nå ja, og en enkelt, lækker moden pære som lå på køkkenbordet. Pæresaft smager godt – kunne vel ikke gøre skade.
Nu var den der. Smagen var super. Lidt for syrlig, lidt for krydret og lidt for stærk – perfekt, da der jo ikke var kommet sukker i endnu – hvilket ville udglatte smagen en smule og dermed balancere den.
Alt saften stod på køl og ventede til næste dag hvor geléen skulle laves.
Næste dag skulle der lige smages til igen – og jeg valgte at under tilberedningen ville jeg tilsætte 1 lille toptsk vanillasukker, 1 lille toptsk stødt kanel og 1 lille toptsk Pul Biber (halvmilde chiliflager) pr. liter saft. Som sagt så gjort.
5 liter saft ad gangen i 8 liters gryden. Koges lagsomt op, tilsætte 5 breve gul Melatin (hvorfor klumper det altid lige, lidt lige meget hvor godt man rører?) – så 4 kg sukker (pr 5 liter saft) og ekstrakrydderierne. Koge op et minut, tages af varmen, skummes, Atamon i og på glas. Glassene fil lov til at stå åbne en håndfuld timer og så lukket imens de var halvlunkne – men geléen var fint stivnet til en blød og lækker men let fast konsistens som er perfekt til brød.
Færdig….og lidt stolt. Stort projekt.
Smagen er lige som jeg gerne vil have den. Yummy. Elsker når det lykkedes og det er lidt sjovt at smage til, indtil man lige rammer den smag man håber på.
Se denne gele som jeg var så heldig at vinde et glas af sidste år husker jeg tilbage på med stor glæde – NAM! Og så var det vi kom til at snakke om over eftermiddagskaffen – mon der kommer en julekalender i år? 😉
🙂 – hehe, lige det spørgsmål har jeg fået et par gange for nylig.
Jeg har ikke mulighed for at lave en dagskalender som sidst – men lad os se om der sker noget andet i stedet 😉
Hmm. .. Bare jeg vinder noget af denne gele så overlever jeg 😉
Et lille fif:
Laver store mængder gele, saft og saft til vin, men istedet for at koge æbler og si osv. kører jeg det igennem juicepresseren, altså sådan en saftcentrifuge til en 300 kr. Det er lynhurtigt, og man får meget mere saft ud af det. Det skal bare stå en par minutter, skummes og bingo, så er det klar til at koge. Der skal selvfølgelig så noget melatin i, hvis det skal stivne.
Tak for fiffet Jette 🙂
Der står sådan en på ønskesedlen på et tidspunkt – det er helt sikkert en god idé 🙂
Hej Vivi, altid en stor fornøjelse at følge dine fantastiske udskejelser i køkkenet og tryllerier med chilierne 🙂
Fedt at projektet lykkes, kender godt de projekter hvor man bygger på derudaf og til sidst lykkes det (i hvert fald nogle gange).
Hav en god 1. December!
Hilsen Didde
Det er nemlig smaddersjovt. Sådan er mange af mine opskrifter også blevet til – og til sidst må man lige dividere ned igen for at få en rimelig portion næste gang man laver det 🙂
Den der gløggmix, den rykker 🙂 har allerede spædet den op, så der er til at dele ud af til familien 😀 Vh Mette
Det lyder skønt Mette – håber at de også kan lide den. Den er kraftig nok til at kunne tåle et par ‘opspædninger’ med mere vodka synes jeg 🙂
Hejsa Vivi,
hold da nu op, hvor ser det lækkert ud. Har faktisk været inde og surfe i flere af dine opskrifter og det er bestemt ikke sidste gang. Nu må vi se om jeg stadig har job efter 21/12 for ellers ved jeg da godt hvad jeg skal lave mellem jul og nytår. Det ser super lækkert ud!!! 🙂
Kh Helle Torning – og nej det er ikke statsministeren hi hi
Tak skal du ha’ Helle – og du bliver ikke forvekslet med statsministeren, det lover jeg dig 🙂
Hej Vivi
sikke da et projekt. du er altså bare fantastisk i et køkken.
benytter stadig dine opskrifter flittigt. skal selv i gang med en kalkunchilirullepølse. mine chilispegepølser er blevet færdige. de er blevet super denne gang. så et nyt hold står nu og hygger sig i røgovnen.
god weekend til dig
mange hilsner Jette
Uhm Jette – det lyder nu også megalækkert med de projekter som du har gang i.
Her spares der sammen til en røgeovn også – det må være godt legetøj 🙂
det er et skønt stykke legetøj. du kan godt glæde dig. jeg har bare en lille en til 1200 kr, men den fungere fint.
Hej Vivi!
Sikke da et arbejde. Du burde faktisk finde et hus, med et industrikøkken, hvor der er plads til nogle ordentligt store gryder, ikke bare de bette 15 liters 😉 ! Men, men lækkert ser det dælme ud, jeg har savnet dine stærke indspark!
Kh
Ann
Hmmm – det overvejer vi nu også – om ikke jeg har brug for sådan et køkken 🙂
Hej Vivi
Jeg har lige fået en idé. Vi skal lave æblesaft til ciderfremstilling i morgen, og da vi kører dem på en lille juicepresser, plejer vi at skære kærnehuset fra og smide resten i. Men i stedet for at give hønsene dem alle sammen (og der er mange, når man skal lave 20 l saft), kunne jeg jo kaste en bunke i en gryde og følge din “opskrift” herover – det må vist prøves!
kh
Anja
Det var da en fremragende idé 🙂 – nær vi skræller æbler til æblekage eller lignende bruger vi også gerne skræller og kernehuse til en hurtig gang gelé. Så får vi lavet mange små portioner med forskellige krydderieksperimenter i – nogle bedre end andre, men det hænder jo at man rammer et hit.
Hej Vivi
Jeg har lige smagt din æblegelé i dag – hold da op, hvor er den lækker 🙂
Jeg fik den til agerhøne, som var kogt med løg, æbler og hønsefond, og den var supergod til det!
kh
Anja
Uhm – det lyder vildt godt. Agerhøne er fornemt selskab må jeg sige – og lyder som en super lækker tilberedning 🙂