Citronchilier har deres navn fordi de er citrongule, ikke fordi de smager af citron. Mange af dem smager friskt og sommerligt – det er en smagsmæssig egenskab som synes at være knyttet til den gule farve, omend de hvide chili og nogle orange samt røde også har den på samme vis. Saucen her er mit bud på hvordan jeg kunne ønske mig at en citronchili smagte i maden. Saucen har været justeret mange gange med forskellige smagsgivere, men da jeg vendte tilbage til basisopskriften og erstattede noget af citronen med lime, var den pludselig helt rigtig.
En multianvendelig smagsgiver som kan give mod- og medspil i de fleste ‘ender’ af køkkenet. Prøv den rørt sammen med lidt olie, salt og peber som grillmarinade til fisk, rejer og grønt eller på samme måde som salatdressing, – i fløde/cremefraiche til salaten eller de friskkogte og evt. grillede kartofler eller måske som dip til grønsagerne m.m. I desserten som en integreret del eller ved siden af vendt sammen med lidt creme eller flødeskum. Prøv at vende de kogte ris med en teskefuld af denne inden servering – eller en skefuld rørt med blødt smør til lunt flute eller på bøffen.
Ingredienser:
Frisk chili efter smag
ca 10 usprøjtede citroner
ca 10 usprøjtede limefrugter
3 dl æblecidereddike – brug en mild og blød som eks. Urtekrams
400 gr rå rørsukker
75 gr salt
evt. Atamon
Sådan gør du:
Vask chilifrugterne og fjern stilken. Fjern kernerne, hvis ikke du ønsker at have dem med i saucen. Skær frugterne i grove stykker som herhefter blendes med æbleeddiken i foodprocessor eller blender. Kom massen i gryden.
Vask ctrusfrugterne og riv den farvede del af skallen fint. Kom skallen i gryden.
Fjern det meste af den hvide skræl med en skarp kniv. Det gør ikke noget at der sidder lidt tilbage, men ikke for meget.
Skær citrusfrugterne i skiver og fjern kernerne. Blend skiverne godt og passér massen gennem en sigte og ned i gryden. Det går nemt med en lille grydeske. Smid pulpen væk når al saft er presset ud af den.
Tilsæt sukker og og ca. halvdelen af saltet og bring blandingen i kog. Lad det koge ved middel varme i ca 10 minutter uden låg og under jævnlig omrøring. Smag undervejs til med mere salt, hvis du synes. Det kan bero på hvor store og søde både citronerne og limefrugterne er, hvor meget salt saucen kræver.
Tag saucen af varmen og tilsæt Atamon (hvis du bruger det) efter anvisning på flasken.
Hæld straks på rengjorte, skoldede og evt. Atamonskyllede flasker som straks lukkes.
Tips:
På billedet har jeg brugt i alt 230 gr blandede chili – gul ukendt Habanero og Habanero Hot Lemon. Det giver en OK stærk sauce, som jeg synes er passende i styrke, da man jo ikke bruger ret meget af den ad gangen – men leg dig endelig frem til en smagskombination som passer dig mht. chilisort og mængde – dermed også styrke.
Portionen her giver ca 1½ liter sauce, men det kommer jo naturligvis an på chilimængden og citrusfrugternes størrelse.
Smag evt. saucen til med flere krydderier, eller gør som jeg: brug dem hellere sammen med saucen, så der kan varieres lidt i smagssammensætningen. Det kunne være friskrevet ingefær, stødt koriander, stødt spidskommen, sumak, knust enebær m.m. Den er lækker sammen med hvidløg og den er meget velegnet med friske krydderurter.
Lidt billeder af nogle af anvendelsesmulighederne:
Til grønsagerne som skal på grillen
Til pastasalaten – blandet først med en god citronolivenolie og så Thises ‘Rav Aage’, chilichorizo og lidt tomat
På stegeflæsk på grillen (kød fra Johannesminde)
Smør rørt med saucen – det kan værer svært at røre helt ind i smørret, men det gør ikke noget – det er lækkert alligevel
På grillet wienerschnitzel (kød fra Johannesminde)
Til vanillaisen (der er muscovadokaramelsauce med lakrids og chili i bunden)
På longribs – de er marineret i saucen 24 timer inden de kom på grillen (kød fra Johannesminde – de skal dog lige braiseres inden grilning næste gang)
Hej Vivi. 🙂
Jeg synes dine opskrifter er rigtig gode. Jeg vil gerne lave en chilisauce med gul chili. Jeg har Habanero hot lemon og orange Habanero, så jeg ville hører om du ville anbefale mig at lave Citruschilisaucen eller tropicalen med de chili’er jeg har
Mvh. Anders
Hej Anders 🙂
Jeg synes at du skal starte med Tropicana’en – den slår aldrig fejl.
Citrussaucen her er lidt mere temperamentsfuld alt efter hvilke citrusfrufter man har fået fat på – den kan være letbitter hvis de har meget af den hvide skal – og det skal man kunne lide. Hvis man finder tyndskallede citroner er det dog ikke en udfordring – men som skrevet, jeg ville starte med Tropicana 🙂
…..og tak for rosen – skønt at høre.
Tak for svaret 🙂 Den vil jeg prøve
Hvor meget chili plejer du at bruge til din potion på 4 liter? 🙂 synes ikke rigtig jeg kunne se det nogle steder på den opskrift.
Super 🙂
Jeg smager mig bare frem. HVis du finthakker den, næsten til mos, så kan du regne med smagen 1-2 minutter efter at det er rørt ud i saucen – så prøver du dig bare frem – det kommer jo meget anpå hvor hot du selv kan lide maden. Lav den lidt stærkere end du lige regner med – den skal jo oven på andre ting (eller i dem).
Hej Vivi
Nu har jeg endelig fået fat i økologiske limefrugter – og skal så snart have lavet din citruschilisauce. Med hensyn til den æbleeddike du bruger fra Urtekram – er jeg lidt forvirret. Når jeg googler den, kommer jeg frem til sider med Æblecidereddike – og så vidt jeg kan læse er æblecidereddike ikke det samme som æbleeddike. Har urtekram en desideret æbleeddike som jeg bare ikke har kunne finde frem til?
Herlig hilsen
Ulla
Hejsa
Næh, det er bare mig som skriver forkert. Jeg retter det da lige 🙂
Smiiiler – herligt, det har jeg på lager og så er det jo bare at gå igang. Glæder mig til at smage den
Herlighilsen
Ulla
Super. Fortæl endelig hvad du synes om den og rigtig go’ fornøjelse 🙂
Waw – den smager godt 🙂 Tak for atter en dejlig opskrift
Herlig hilsen
Ulla
Fantastisk.
Tak for din feedback. Det er så skønt når jer der prøver opskrifterne bliver glad for resultatet 😀
Et lille fif der kan bruges hvis man om sommeren er plaget af myg og hvepse. Cintronpølpen kan eventuelt fryses ned og gemmes, denne kan lægges i en skål eller lignende hvor man sidder om sommeren, dette kan med fordel blandes med hele nelliker for forøget effekt imod hvepse. Eller med malet stjerneanis imod myg 😀 disse blandinger kan også tørres og bruges som røgelse. Det jager utøj væk og giver en liflig duft. Hvordan du bruger det som røgelse er din egen sag selvfølgelig, men en ting er sikkert det skal blive til Pulver. Det kan også anvendes som aromaterapi blandet med hvilken olie man nu lyster (en af dem der skal ligge i en skål over åben ild).
Tak for fiffene Jacob 🙂
Tak, for en perfekt afbalanceret opskrift. Jeg er kun ked af, jeg har lavet for lidt!
Det var så lidt da – jeg er superglad for den pæne modtagelse den får 🙂
Hej Vivi!
Super opskrift! Har du kun brugt stærke chilier til denne opskrift og i så fald hvor mange g ca.?
Alle mine chiliplanter med søde frugter har slået fejl mens mine stærke chiliplanter bugner. Vil det give mening at lave chilisovsen kun med stærke chilier?
Hej Vera
Tusind tak 🙂
Du kan sagtens bruge udelukkende stærke chili – jeg synes at de er meget velegnede til det.
Der står under Tips hvor mange jeg brugte 🙂
Mange tak! Jeg er igang nu, og undskyld, jeg havde helt glemt at kigge der!
Kan man evt. komme gul peberfrugt i også for at gøre den lidt mindre stærk, eller vil det ikke være en god idé?
Jeg er iøvrigt i gang med høsten til saucen nu, og glæder mig meget til at smage resultatet senere i aften! 🙂
Det er helt OK – der er jo fart på engang imellem 😉
Du kan sagtens bruge gul peberfrugt også – det vil give en lækker smag sammen med chilien. Er spændt på at høre hvad du siger til den.
Så, nu fik jeg lavet den, og den er helt vildt lækker! Jeg puttede ikke ligeså meget salt i som i opskriften, og så puttede jeg også noget ingefær og gul peber sammen med citronchilierne. Den er virkelig et hit. Stærk, men ikke dræber-agtig. Den har en rigtig god styrke der tillader at man kan bruge så tilpas meget af den i maden at man udover styrken også får den lækre smag af sovsen med. Ikke for sød, ikke for sur – lige i skabet. Mange tak for den opskrift! 🙂
Skønt at høre Vera. Jeg er glad for at det lykkedes 🙂
Det var lige præcis det som jeg prøvede at opnå med saucen – så det glæder mig meget at andre også finder den lækker.
– og det der med salt er godt nok individuelt. Efter at jeg fik et spørgsmål på en af de andre opskrifter om hvor vidt det ikke var meget salt – har jeg spurgt en håndfuld af de venner som har fået saucerne om jeg skal skrue lidt ned, for det er jo da nemt nok – og alle har sagt nej, det er passende – indtil videre. Men jeg stror at jeg vil gøre mere ud af at skrive at der skal smages til – ikke bare kommes en vis mængde i.
Ja, det er nok rigtigt. Jeg ved jo heller ikke hvordan det ville have smagt med mere salt – det kunne jo også sagtens være godt. Jeg startede bare med halvdelen som du skrev, og da jeg smagte var det fint. 🙂
I øvrigt, et spørgsmål:
Jeg har dyrket chilier for første gang i år, og har en bestemt yndlingschili der dufter og smager meget lækkert. Jeg ville ønske den kunne have frugter hele året så jeg altid kunne bruge den frisk i maden. Men nu er det jo ved at blive koldt og jeg tænkte: Har du måske en idé til noget jeg kan gøre ved den for at bevare smagen bedst muligt? Er det smartest bare at fryse den? Eller ville man kunne lave en slags chilisauce kun med den som smagsgiver (+olie eller andet)? Eller hvad er bedst og gøre for bare at konservere smagen af den alene over vinteren? 🙂
Vi skal jo helst heller ikke have for meget salt – så man skal da bare stoppe når man synes at det smager godt.
Den allerbedste måde at bevare smagen på er efter min mening at fryse den som du er inde på. Gem den i en lufttæt boks eller lukket pose i fryseren, så smager den som den skal når du vil bruge den.
Jeg skyller dem bare og fryser dem hele med stilk.
Hvis ikke du skal bruge en hel er den let at skære lidt af i frossen tilstand og så tilbage i fryseren med resten inden den tør op.
De bliver lidt slatne af det, da cellevæggene sprænges under frysning – men smagen er super stadigvæk 🙂
Det undrer mig at du kommer så meget salt i. Jeg turde ikke, så jeg kom bare i efter gefül, og synes at resultatet er lovende. Flæder mig til at smage den når den er kold.
Men er der en særlig årsag til at du bruger så meget salt?
Mvh
Mikkel
Hej Mikkel
Salten skal man jo endelig komme i så det passer til egne smagsløg 🙂
Opskrifter som denne er vejledende – og hvis du synes at den er lækker med mindre salt – så er det bare fint.
Jeg synes at det skal til for at balancere smagen, så den rammer det som jeg gerne ville med saucen – med foranlediget af dit feedback, vil jeg skrive at man skal smage sig frem med det i opskriften 🙂
Jeg håber at du kan lide resultatet når nu du får det smagt afkølet.
Hej Vivi
Jeg er meget stolt af din hjemmeside. Dette er min anden gang kommentar her. Alt så perfekt, godt organiseret, din hjemmeside er en af de bedste hjemmesider jeg nogensinde har set.
Billeder, opskrifter og Dyrke uddannelse af Chili er så perfekt. Jeg ønsker at lære en masse fra dig ikke til at køre en forretning, men som en kunst, madlavning, havearbejde og fotografere alle kunstarter, en kunstner elsker deres præstation mere end pengene. Du er meget unik og meget reel. Jeg ønsker denne hjemmeside har engelske version også, at jeg kan bidrage til at fremme denne hjemmeside.
Mange tak for at give denne vidunderlige hjemmeside til os.
Mvh
Scion
Tusind tak for de mange pæne ord Scion 😀
Jeg er rigtig glad for at jeg kan være med til at inspirere lidt og måske udbrede lidt info om chili og nogle idéer til hvordan chili også kan bruges. Det er min største hobby og en fornøjelse hver dag at beskæftige mig med.
For kort tid siden prøvede jeg at kigge på nogle forskellige plug-ins som kan hjælpe med at holde styr på hvad der er oversat på siden – men jeg har ikke fundet et rigtig godt et endnu og det er et stort arbejde (især hvis man vælger forkert). Jeg lover at kigge videre efter et godt et 🙂
Hvor ser det dog lækkert ud. Så lækkert at det fremprovokerer mundvand i rigelige mængder. Tak for inspirationen. Nu må jeg så ud og skaffe ingredienser 🙂
Tusind tak Morten 🙂
Skønt hvis opskriften kan bruges/inspirere.
Det var lidt sjovt at den først blev helt rigtig, da jeg strippede den ned til ‘basis’ingredienser – men det skal man jo nok bare huske engang imellem.