Eddikesyltede chili

Opskriften her er en basisopskrift som du endelig skal variere i det uendelige. Man kan som udgangspunkt bruge alle eddikesylteopskrifter til chili også – så har du lige en yndlingsopskrift til agurkerne, så kan du snildt bruge den samme til chili. Kan du godt lide dild, hvidløg, laurbær, korianderfrø, nelliker, peberkorn eller andet godt i din eddikesyltning, så hæld det endelig i. Jeg synes at eks. hvidløg og krydderurter er mest anvendelig til de mildere chili (så man kan smage tingene) – og i de stærkere som jeg ofte laver, er det måske lidt sværere for mange ingredienser at ‘komme til’ for chilien – derfor sylter jeg mest ingefær i tynde skiver sammen med. De smager fantastisk brugt for sig selv eller sammen med chilien.

Syltede Jalapeños – som mange er så begejstrede for – virker også super med denne basisopskrift.

Ingredienser:

ca 400 – 500 gr chili

7½ dl æblecidereddike eller anden lys eddike efter smag

2 spsk salt

5 spsk sukker

måske Atamon

Sådan gør du:

Vask chilierne og behandl dem som du ønsker. Det eneste som er vigtigt her er at eddiken kan komme ind i chilien, så hvis du sylter dem hele, bør du prikke en række huller i hver med en kødnål eller skære en slids i siden af chilien. Alternativt kan du fjerne stilken og sørge for at der er hul i toppen af chilien hvor stilken har siddet. Du kan også skære chilierne i halve eller i ringe eller hvad du nu synes.

Fyld chilier og evt. andet fyld i et rent, skoldet (og evt. Atamonskyllet) glas. Pres det godt sammen – brug rene fingre eller en grydeske til at mokke det lidt sammen med.

Varm eddiken op med sukker og salt – smag til om du synes der skal mere af nogle af delene i. Lige før kogepunktet tages gryden af – evt. Atamon røres i og det kommes over chilierne i glasset. Luk straks til.

 Tip:

Du kan undlade Atamonen. Det nedsætter holdbarheden, men eddike, salt og sukker konserverer udmærket alene.  Jeg tager dog ikke chancen hvis jeg laver mere end et enkelt glas, da vi ikke altid får spist tingene lige hurtigt, fordi vi laver så mange eksperimenter – men med kun et enkelt glas, ryger det bare på køl efter syltning uden Atamon. Man kan lige skolde chilierne i et dørslag inden de ryger i glasset.

Peberrod konserverer jo – så man kan evt. lægge sådan et par skiver i hvis man ikke bruger Atamon.

Husk altid at bruge helt rene ting til at fiske chilierne op med.

Når jeg sylter chilierne hele, blot med stilken skåret af, skal der jo kunne løbe eddike ind i dem. Sørg derfor gerne for at de vender på siden eller med åbningen opad når du ‘pakker’ dem i glasset.

Når lagen er hældt på og låget lukket, gør jeg ofte det at jeg lige vender dem rundt nogle gange, så jeg er sikker på at der er løbet eddike ind i dem allesammen. Så åbner jeg glasset, efterfylder med mere lun eddike og lukker det med det samme igen. Frugterne skal være helt dækkede, ikke stikke op af eddiken.

Brug endelig eddiken når du er færdig med at spise chilierne – eller undervejs – bare dem i glasset hele tiden er dækket. Du kan bruge den alle steder hvor du ville bruge en anden eddike. Du kan jo eksempelvis bruge den til at lave et glas chilimarmelade med  ;o)

Abonnér på nyt fra Vivis-chili.dk

34 tanker om “Eddikesyltede chili

  1. Har lige syltet fresno chilier. Når jeg hælder chilierne på glas, så tager jeg glasset direkte op fra en gryde med kogende vand. Chilierne kommes direkte i det varme glas, hvor kogende lage hældes over. Låget skrues hurtig på. Mens det hele køles af (ved stuetemperatur), trækker væsken sig sammen, hvorved der kommer undertryk i glasset.

    Når glasset senere åbnes, giver det et “svup”, som når er købeglas åbnes. Jeg formoder at dette vil forlænge holdbarheden.

  2. jeg undrer mig over der skal bruges vineddike eller anden lys eddike kan almindelig eddike ikke bruges og hvis ikke så hvorfor, har det noget med smagen at gøre
    Lene

    • Hejsa

      Du kan sagtens bruge en almindelig lagereddike, men de smager forskelligt.
      Vineddike har en markant andeledes smag end lagereddike, men lagereddike smager ikke grimt – jeg foretrækker blot en vineddike eller eks. æblecidereddike – især til milde chili. Til de stærke kan en lagereddike såmænd være helt super for min smag.

      mvh
      Vivi

  3. så skulle jeg lige prøve din eddikesyltede chili, nu må vi jo se og manden kan lade dem være i en hel uge, før han begynder at smage.
    lækkert med dine samlede opskrifter.
    chili hilsner fra Kirsten.

    • Super 🙂
      – jeg håber at de falder i god smag – de er jo dejligt nemme at lave.
      Og mange tak 🙂
      Der skal også nok komme noget nyt her på et tidspunkt igen – har bare haft supertravlt det sidste lange stykke tid 🙂
      Håber at se jer til chilifestivalen.

      • de kom kun til at stå i køleskabet i 5 dage, så angreb manden dem, og han fik sin straf, han svedte tran bagefter( så kan han lære det ).

  4. Jeg har lige prøvet at sylte mine egne små chilier i et glas der var en del for stort til dem, fordi jeg regner med løbende at fylde flere chilier i efterhånden som de kommer på min plante. Men dem jeg har puttet i eddike/salt/sukker lagen flyder på overfladen selvom jeg har lavet et hul der hvor stilken var. Synker de selv efterhånden som tiden går eller kan jeg gøre noget? da de jo ikke er helt dækket når de flyder i overfladen.

    • Hejsa
      Noget tyder på at der ikke er prikket huller nok – eller at de ikke er store nok.
      Du kan evt. skære en ridse på langs i chilien med en lille skarp kniv i stedet for at prikke dem. Det kan man normalt stort set ikke se – og lagen trænger nemmere ind.
      Håber at det kan hjælpe.

  5. har syltet hot banana,uden atamon 2 glads jeg vil give lagen et nyt opkog og mere sukker,fik min plante mors dag med 7 stks på,skal jeg forsat sørge for at jorden er let fugtig,der må vel komme nye på et tidspunkt, jeg har den i stuen,,dejligt at læse om gode råd fra andre.sonja.

    • Hejsa

      Det lyder jo dejligt med de syltede 🙂

      Du skal bare passe planten med lidt vand og gødning – den må godt tørre let ud mellem vandingerne – så skal den nok kvittere med flere blomster og frugter til dig.

      • Min Plante vil have vand morger og aften ellers smider den lille blomst hvor et lille skud er i gang, den styger mig,jeg kan ikke tage hj,fra 2-3 dage 2stks fint på vej ,lige nu. Vil gerne ha, et godt råd..Hej.

        • Hej Sonja

          Du er nødt til at sørge for at din plante har adgang til mere vand ved enten at give den en større potte med mere jord som kan holde på vandet, eller hvis den står i en potte med underskål så kan du bruge en større underskål og sørge for at der står vand i den.

          Hvis du gerne vil kunne rejse fra den et par dage, så kan du f.eks bruge tricket med at fylde en ½ liters sodavandsflaske (eller en større hvis det er en stor krukke den står i) med vand og lynhurtigt vende den om på hovedet imens du stikker den ned i jorden – så løber vandet stille og roligt ned i jorden efterhånden som planten drikker det.

          Håber at det hjælper 🙂

  6. Hej Vivi og Andre.
    Ja jeg fandt også din opskrift, ved at søge på syltede chilier.
    Da det har været et vanvigtigt godt chili høst i år og mange sorter fra Altanen og vindues karmen. og med en god vens udendørs, vilde upasset Thaièr, så fik jeg 200 stk, da han ikke kunne nå, at bruge dem alle.
    Men sidste uge , Så jeg din opskrift og gode råd. Så prøvede, at sylte nogle Grønne Thaiér.
    Da jeg ikke havde æble-eddike. Brugte jeg alm. i stedet. har ikke smagt endnu.
    Men som gammel kokke-elev og Grønlands kok, så går man aldrig fejl, af nem opskrift, på SØD lager, da endelig er tiltænkt, til agurkér.
    Men en del vand, en del edikke, to dele sukker, lidt salt og peper, så får man verdens bedste
    Hj. lavet Agurke-salat.
    Men nu vil tage i et supermarked, og prøve købe, noget æble-edikke, det har jeg aldrig prøvet.
    så er spændt. Tak for råd Vivi 🙂

    • Hej Allan

      Cool at du får syltet nogle chilier – der er en lækker ting at have stående synes jeg.

      De milde af æblecidereddikerne er lækre hvis man gerne vil have en mere ‘ren’ chilismag – og ikke så meget eddike efter min mening.

      Håber at du får stor fornøjelse af sylteprojekterne 🙂

  7. Hej 🙂
    Hvor lang tid kan de syltede chilier holde sig (uden brug af atamon)?
    Og hvornår kan man begynde at spise af dem?
    Kh. Signe

    • Hej Signe 🙂

      Jeg ved ikke hvor længe de kan holde sig uden Atamon, men eddike, sukker og salt er alle med til at konservere – så med godt skoldede glas og redskaber m.v. og opbevaring på køl, vil jeg gætte på at de kan holde ihvertilfælde 6 måneder – men det er altså et gæt.

      Vi lader dem normalt lige stå og trække en uges tid inden vi begynder at spise af dem.

    • Vi plejer snildt at kunne bruge dem op til et par efter syltning også uden atamon
      Men de taber lidt af smagen/styrken efter et års tid

    • Ingefær kan skæres i meget tynde skiver – evt. på et mandolinjern og syltes sammen med chilierne, ingefæren skal lige skrælles før den skæres i skiver. Både ingefær og honning er superlækkert i sødsyltede chili (der er en opskrift her på siden) – bare erstat noget eller det hele af sukkeret med honning. Så kan du bruge honninglagen også når du har spist chilierne. De chilisyltede ingefærskiver er helt vildt lækre finthakkede i desserter – især citrus- eller chokoladedesserter synes jeg.

  8. Pingback: Chilisyltning i regnvejret | Dalsgaard i Skivholme

  9. Pingback: Så kom chilierne en tur i syltegryden | Dalsgaard i Skivholme

  10. Skulle smage mine syltede chillier idag de har stået knap en uge. Synes de smager meget af eddike…. hvad har jeg gjort galt? Ogkan jeg redde dem ved at lave en nny sylte lage?

    • Hvilken eddike har du brugt Karin?

      Der er jo stor forskel på smagen af eddiker og hvor syrlige de er – måske er en af de milde æbleeddiker mest for dig? Når den ikke skal være for kraftig, så bruger jeg Urtekrams – den er mere blid og venlig end de fleste og har en lækker smag.

      Du kan godt koge den op igen med lidt mere sukker evt. – men vær ekstra omhyggelig med hygiejnen når du nu ‘piller’ ved produktet igen.
      Jeg håber at du får noget brugbart ud af det 🙂

      • Har brugt æblecidereddike mener jeg den hed…. urthekrams kan den købes i alm supermarkeder? Tænker bare at hælde den gamle lagde fra og hælde den nye på….

        • Yeps – den har de i mange supermarkeder – og du kan sagtens erstatte den gamle.

          Der er stor forskel på syrligheden af de forskellige æblecidereddiker – og på individuel smag selvfølgelig – så prøv at smage blandingen til med lidt mere sukker også hvis det passer dig bedre.

    • Ja da – det er også en god blanding af lidt af hvert jeg har på billedet med de gule og røde. Man ‘risikerer’ at de mildeste bliver lidt hottere – men det gør jo nok heller ikke så meget 🙂

  11. Så googler man syltede Jalepenos og Bingo så får man øje på Vivi’s hjemmeside. Så er man jo ikke i tvivl om hvilken opskrift man vælger, tak for super opskrifter 😉

    • Hehe – jamen, jeg har godt nok også mange besøgende i disse dage. Man fornemmer godt at det er ved at være høstsæson og at folk har fået øje på chili 🙂

      Dejligt at du kan bruge opskrifterne – det er jeg glad for 🙂

  12. Pingback: Og hvad skal man så med alle de chilier? | Dalsgaard i Skivholme

    • Hej Karen

      Det lyder dejligt med det bugnende drivhus.
      Jeg håber at du får nogle forrygende lækkerier ud af det som kan glæde det næste års tid.

      Her er høsten lidt sen i år og først ved at starte så småt nu.

      Tak og i lige måde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.