Drageblod – chilisauce med solbær

Chilisaucen her har masser af smag i sig selv – før man kommer chili i – så den kan danne basis for alle styrker. Her laver vi den hot ;o)

De forskellige ingredienser bidrager hver især – men ingen dominerer (ud over chilien selvfølgelig). Solbær’en kan smages/duftes – men det er ikke det første man tænker på.

Saucen bliver let tyktflydende af sig selv og den smager henad en hot brown sauce/worcestershire. 

Ingredienser: 

ca 1 kg solbær – friske (eller frosne optøede) – saft kan sikkert også bruges

½ liter soya – Kikkomann er udmærket til det her

½ liter æblecidereedike

1 helt hvidløg

frisk chili efter smag – gerne stærkt

et stort stykke ingefær eller to

4 top spsk  muscovado/molasse/brun farin (muligvis mere)

2 top spsk salt

evt. Atamon

Sådan gør du:

Skyl og nip bærrene. Hæld dem i en gryde med soya og eddike. Bring det i kog og lad det simre under låg i 20 minutter.

Imens renses chilierne og hakkes medium fint.

Ingefæren skæres i tynde skiver – den skal ikke skrælles først.

Hvidløget pilles og grofthakkes.

Når bærrene har simret 20 minutter hældes hvidløg, chili og ingefær i, og det hele simrer 10 – 15 minutter mere.

Tag det af varmen og lad det køle lidt af. Derefter blendes det i blender eller foodprocessor og filreres gennem en si. Blend gerne ad flere omgange. Rør lidt i pulpen i sien med en dejskraber eller grydeske for at få den tykke saft til at løbe igennem.

Pulpen smides ud.

Saften/saucen hældes tilbage i gryden og sukker samt salt tilsættes og udrøres. Det småkoger et par minutter og smages evt. til med mere sukker. Det kommer meget an på bærrene hvor syrligt det er blevet. Gryden tages af varmen. 

Atamon tilsættes efter foreskrift på flasken og saucen hældes på små rene, skoldede atamonskyllede flasker.

Bruges i supper, saucer, i pastaretten, wokken og på steaken samt på alt muligt på grillen. Kan også med fordel røres op i lidt olie eller andet inden brug som marinade. Eminent til simreretter med kød og gerne tomat.

Solbærrene kan helt eller delvist erstattes af blåbær og/eller brombær.

      Drageblod - på flaske Drageblod - ppå et stykke pizza

Første portion lavet med 1 Bhut Jolokia x Douglah kryds (ikke helt moden) og ca 15 modne Gule Naga. Det blev en lækker smag og god chilieffekt.
Siden er den lavet med lidt godt og blandet af røde chilier og hjemmelavet chilipulver. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Jeg har lavet en omgang med halvt af solbær og blåbær – uhm den var god, meeen – jer er i den heldige situation at jeg har mange blåbær så jeg har også lavet den i en ren blåbærversion – oooog, den er nærmest slik 🙂

    • Uhmmmm – lyder genialt med den rene blåbærversion. Det kan vist kun være megalækkert også 😀

      Dejligt at Drageblodet falder i god jord. Det er også en af mine egen favoritter 🙂

  2. Bøffer og blandede rodfrugter på grillen – DERTIL: friske agurker, halveret kerner skrabet ud og skåret i skiver med dressing af skyr og Drageblod + en smule hvidløg Uhmmmm.. så skønt 😀 Elsker den

  3. Jeg købte en flaske på Gavnø og må sige – den er super lækker (y) Den bliver vi helt sikkert afhængige af her. Glæder mig til høst hvor jeg helt sikkert skal prøve opskriften her 🙂

    • Dejligt at høre Merete 🙂

      Jeg er altid super glad for at man kan bruge opskrifterne. Jeg synes selv at den er lidt anderledes den her og derfor også en af mine egne yndlings.

  4. Hej Vivi!

    Så fik jeg lavet et ordentligt høvl af den her sauce – tror du den vil egne sig til at komme i en kødsauce til lasagne? 🙂

    • Hejsa

      Super – håber at du kan lide den når du har en ordentlig balje 😉

      Jeg tror at den vil være super sammen med tomatsaucen i en lasagne – den har jo lidt den der krydrede engelsk-sauce smag.

      Glæder mig til at høre om det blev godt.

    • Hej Anders

      Jeg har brugt Atamon når jeg laver den – og der er holdbarheden mere end 1 år i uåbnede flasker.

    • Hej Mette

      I denne var det et Bhut Jolokia kryds og ca 15 gule Naga. Det er nogle ret stærke chilier (måske kender du dem?) – men trods det er saucen ‘kun’ blevet middelstærk. Så man kan altså godt putte rigeligt i ;o)

      Det skal lige siges at når jeg skriver medium stærk – så mener jeg ca. ligesom tabasco (styrken, ikke smagen).

  5. Den lyder spændende! Jeg kan slet ikke forestille mig hvordan den smager, da detlyder som en marmelade der er blandet med en thailandsk chilisauce, jeg vil starks begive mig ud i haven efter solbær!
    Hvor køber du flasker og glas?

    Didde

    • Den er også lidt anderledes end de mere ‘rene’ chilisaucer – men selv om det kan lyde som en mærkelig blanding, så fungerer tingene forbavsende godt sammen ;o)

      Jeg har lagt et link ind nederst på min linkside til dem som jeg køber glas hos.