Gul chilimarmelade

Marmeladen her er baseret på peberfrugt, som jo er i familie med chilien. Hvis man vælger at lave den med milde chilifrugter, kan peberfrugten helt eller delvist erstattes af chili. Ønsker man sig en rigtig drønstærk lille ren chilisag, kan den laves på ene stærke chili også.

Selv om den hedder en marmelade, er den ikke udelukkende beregnet til at smøre rent på søndagsrundstykkerne – selv om den også kan bruges til det. Det er snarere en chilirelish, som med fordel kan bruges som et ekstra pift til ostemaden, i sandwichen og til maden i det hele taget. Den er også velegnet som glaze.

Smagen er både sød, syrlig og stærk (alt efter hvilke chilier man bruger selvfølgelig). Et godt allround produkt, som anvendes der hvor man gerne vil have lidt sødme med det stærke. Ingefær hjælper med til at give et ekstra smagsboost og kan undværes hvis du hellere vil have en ren chilismag – men jeg synes nu at de to klæder hinanden fortræffeligt.

Den halve appelsin og citron giver en let frugtig smag, som understøtter de gule chiliers egen smag. Du kan godt hælde mere frugt i, men min intention her var at de skulle bidrage let, ikke lave marmeladen til en appelsin/citronmarmelade. Dem laver jeg gerne rent.

Portionen her giver små 2 liter.

Ingredienser:

Gule chilier efter smag – gerne blandede

ca 500 gr. gul peberfrugt

ca 200 gr ingefær

Revet skal og saft af ½ citron

Revet skal og saft af ½ appelsin

1½ kg rå rørsukker

7½ dl æblecidereddike

Geleringsmiddel af den type som skal i efter sukkeret

Atamon

  

Sådan gør du:

Stil en lille tallerken eller skål i køleskabet. Den skal du bruge senere når du tester tykkelsen på marmeladen (og det skal gå stærkt når det sker).

Hæld eddike og sukker i en stor gryde.

Riv skallen af de to halve citrusfrugter (gøres nemmest imens de er hele). Gem skallen til senere.

Pres saften og hæld den i gryden.

Skræl ingefæren og skær den i mindre stykker.

Rens chilierne for stilk, kerner og evt. frøstole – med mindre chilierne er små, så kan du nøjes med at fjerne stilken. Skær chilierne lidt groft i stykker, små chilier deles en gang.

Chili og ingefær gives en tur i foodprocessoren til de er blevet til smulder (se billede herunder) – de skal ikke blendes til mos. Hæld dem i gryden.

Peberfrugterne renses for stilk, kerner og frøstole og skæres i grove stykker.

De får også en tur i foodprocessoren – gerne i lidt grovere smulder end ingefær og chili. Hæld dem i gryden.

Kog blandingen op og lad den koge i 10 minutter.

Smag til undervejs og tilsæt mere hakket chili i en fart, hvis der mangler. 

Herefter tilsættes geleringsmidlet. Læs på pakken først – de fleste skal lige blandes op i lidt sukker inden de drysses i. Lad geleringsmidlet koge ½ eller 1 minut (læs på pakken) og tag gryden af varmen. Hent din kolde tallerken i køleskabet og hæld hurtigt en skefuld af massen på tallerkenen. Et konsistensen OK når marmeladen er kølet eller skal der mere geleringsmiddel i?

Hvis der skal mere i, skal gryden tilbage på varmen og koges op med lidt mere. Gentag prøven.

Når du er tilfreds med tallerkenprøven tages gryden af varmen og citrusskal tilsættes, herefter Atamon efter anvisning på flasken.

Marmeladen skal lige stå et øjeblik for at køle meget let af – sådan at frugtstykkerne bliver hængende i væsken. Rør gerne i den undervejs. 5 minutter plejer at være rigeligt, men det finder du uf af når du fylder det første glas.

Hæld marmeladen på rene, skoldede, Atamonskyllede glas som straks lukkes og hurtigt vendes en tur på hovedet og tilbage igen.

Check efter det første glas om frugten bliver hængende i massen. Hvis den ikke gør det, kan du vente 5 minutter mere og så prøve igen med et næste glas. De glas som du har fyldt kan du lige vende på hovedet et par gange imens de køler for at fordele sagerne. 

Normalt har jeg ingen udfordringer med dette – jeg fylder bare løs efter de første 5 minutter og så bliver de fine.

Det smager bedst med en mild og rund æbleeddike som eks. Urtekrams. Hvis du har fået fat på en af de meget skarpe/syrlige, kan et par dl. erstattes af vand.

        

Print Friendly, PDF & Email

10 tanker om "Gul chilimarmelade"

  1. Hej Vivi,

    Har netop lavet din chilimarmelade. Jeg brugte vel 20 Aji Annanas, 4 BOC og 4 Burning bush Habanero. Lidt til den stærke side, men vidunderlig smag. Tak for opskriften, det er andet år jeg laver den.

    Per

    • Hej Per

      Hvor lyder det godt 🙂
      Lækker chiliblanding du der har brugt – det kan da vist kun være helt i top smagsmæssigt.
      Jeg har ikke selv fået den lavet med BOC endnu – men det var da en fremragende idé.

      Tak for din feedback.

  2. Uhm – også denne opskrift har jeg brugt og den marmelade smager da fantastisk. Tænker på om man kan lave den af frosne chili – jeg har jo overflod af modne chili nu, men jeg kan forestille mig at den vil være skøn at lave til foråret også 🙂 Men så er jeg lidt i tvivl – om jeg skal finthakke chiliene allerede nu og fryse dem ned sådan eller om det er bedst at fryse dem hele og hakke dem når jeg skal bruge dem. Er det noget du har erfaring med??

    Herlighilsen
    Ulla

    • Hej Ulla 🙂

      Du kan snildt lave den med frosne chilier også.
      Jeg fryser normalt chilierne hele – så kan man tage stilling til hvad man vil bruge dem til løbende i løbet af året indtil næste sæson.

  3. hejsa ,jeg har lige kigget her ,hvor er det dog spændende ,ting jeg aldrig har set før ,det er så flottt ,
    mvh maria

    • Hej Maria

      Tusind tak 🙂
      Jeg er glad hvis det kan inspirere. Der er meget mere på vej – så kig gerne forbi ind imellem.

  4. Hej

    Var jo så heldig at jeg sidste år i december vandt et glas af denne skønne marmelade, så forleden dag forsøgt jeg selv at lave den og hvilken succes. Brugt omkring 10 Aji Lemo og en Aji Habanero, ved ikke hvad styrke er i Aji Haboneroen, for den ser ikke ud som på de billeder der er nettet af den, den har nemlig en tydelig Habanero form.

    Afveg lidt fra opskriften ved at bruge både saft og skal, fra hele citronen og appelsin, synes nemlig de var så små.

    Resultatet var super, stærk med et godt bid, men ikke for stærk.

    Hilsen
    Marianne Bt

    • Hej Marianne

      Hvor er det dejligt at høre at du er så glad for resultatet 🙂

      Jeg kan forestille mig at det er rigtig lækkert med skallen også. Jeg elsker citrusskal – det er lækkert i så mange ting hvor vi er ’slemme’ til kun at bruge saften.

      Tak for input mht. hvilke chlier du har brugt – det tror jeg at mange vil sætte pris på.

  5. Hej Vivi. Kan du komme med en anbefaling af hvor mange orange habanero (af god størrelse), jeg skal bruge til denne opskrift?

    • Hej Henning.
      Det kan du tro. Jeg har brugt gule Habaneroer som man måske kan se på det første billede. Jeg brugte 10 stykker og synes at marmeladen er blevet passende, så jeg vil foreslå at du bruger det samme af de orange. Den bliver godt stærk, men er jo selvfølgelig samtidig sød – og så kan man jo smøre den lidt tyndt på hvis man synes at den er i den hotte ende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *