1 portion basis-karamelmasse
ca 100 gr rosiner
ca 1½ – 2 dl portvin, rom eller andet godt til at udbløde rosinerne i
ca 100 gr mandler eller nødder af din yndlingsslags – mine er paranødder
1 tsk vanillapulver (ikke sukker)
2 kanelstænger
ca 15 grønne kardemomme
1 tsk nelliker
Sådan gør du:
Dag 1:
Hak rosinerne groft og læg dem i blød i portvin eller rom – eller hvad du nu ønsker natten over.
Dag 2.
Knus kardemommerne med at par stød i morteren og fjern skallerne.
Hæld frøene i krydderimølle sammen med nelliker og kanelstænger (som lige er brækket i et par stykker). Mal krydderierne til et halvfint pulver og tilsæt vanillaen. Gem til senere.
Hak nødderne meget groft.
Lav karamellen som i opskriften til basiskaramel og når den er lige ved at være het færdig, tilsætter du rosiner – med den evt. overskydende vædske.
Kog igen massen ind til den er færdig. Hvor lang tid det tager afhænger helt af hvor meget vædske der var sammen med rosinerne. Rør godt imens så rosinerne ikke brænder på.
Når karamellen er færdig tages den af varmen og de hakkede nødder røres i. Derefter krydderierne. Rør godt og hæld i en skål med olieret bagepapir. Følg resten af basisopskriften.
Tip:
Tefal har lavet en rigtig god lille elektrisk krydderi- og kaffemølle. Den kommer med to skær – et til kaffe og et til krydderier. Den koster ca 250 kr. Se links.