Karry – hjemmelavet krydderiblanding

Jeg kan ikke huske hvor jeg har opskriften her fra og hvor vidt den er min egen eller lånt og sikkert tilrettet – men det er en af husets karryblandinger nu og den smager godt og styrken kan justeres med chili efter ønske. 

Ingredienser:

1 dl hele grønne kardemomme

1 dl korianderfrø

½ dl hele nelliker

½ dl spidskommen

½ dl hele peberkorn, sorte eller hvad du fortrækker

3 stænger hel kanel, brækket i småstykker

2 spsk kommen

2 spsk knust chili

1 spsk allehånde, letknust

lidt knust, hel muskatblomme eller muskatnød (evt. stødt hvis du ikke kan finde andet)

2 spsk gurkemeje

1 spsk stødt ingefær

8-10 laurbærblade i småstykker

  

Sådan gør du:

De hele krydderier bredes ud i en bradepande og letristes/tørres i en forvarmet ovn (125 grader) i ca 40 minutter. 

Rør rundt i dem nogle gange undervejs – de må ikke tage farve.

Dette gør dem mere sprøde og lettere at knuse til karrypulver. Hvis du har tålmodigheden til det kan du også vente med at tørre dem til du skal bruge dem – og så lige tørriste dem let inden brug portionsvis.

Køl krydderierne let af og bræk skallen af kardemommen og smid den væk. Dette kan også gøres efterhånden som krydderiet bruges i stedet. Smuldr chilierne hvis du brugte hele små. Bland de sidste pulveriserede krydderier i blandingen.

Opbevares i lufttæt beholder og bruges ofte  ;o)

Stød krydderierne i en morter – eller bruge en elektrisk krydderikværn – lige inden hver brug. De skal være pulveriseret, men ikke nødvendigvis lige så fint som købekarry.

De kan med fordel ristes let af på enten en tør pande eller i ghee/smør/olie når de anvendes.

Tip:

Hvis du bruger elektrisk kværn, behøver du ikke at afskalle kardemommen hvis du har travlt – men skallen bidrager ikke med noget interessant. I købt stødt kardemomme er skallen ikke fjernet – det er nemlig meget billigere og skallen fylder jo en del. Kardemomme er et af verdens dyreste krydderier. Jeg fortrækker at fjerne den – men det er jo altså ikke strengt nødvendigt.

Kanelstængerne er de små cassia-kanelstænger som fås overalt efterhånden. Hvis du har mulighed for at købe ceylon-kanel i stedet, så gør endelig det (smager endnu bedre) og brug en mængde tilsvarende 3 af de små stænger. Ceylon kanelen er ofte tyndere i barken og de fine ruller kan være i mange lag.

    021

Print Friendly, PDF & Email

6 tanker om "Karry – hjemmelavet krydderiblanding"

  1. Hej Vivi
    Opskriften lyder rigtig god, den skal prøves.
    Jeg blev nysgerrig på det du skrev om Cassia vs Ceylon-kanel og googlede. Ifølge wiki er det omvendt, nemlig Ceylon der er den bedste, ægte kanel, Cassia er mere harsk og billigere. Jeg kan også læse på fødevarestyrelsens hjemmeside at Cassia-kanel indeholder en langt højere mængde kumarin der er skadeligt for leveren.
    https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kumarin-i-kanel.aspx
    https://da.m.wikipedia.org/wiki/Cassia
    Venlig hilsen
    Camilla

    • Hej Camilla

      Tusind tak for din feedback 🙂

      Jeg ved da ikke hvad jeg tænkte på dengang, for du har da helt ret i at det er omvendt. Det retter jeg fluks.

      Dejligt at du gav dig tid til lige at prikke til mig.

      mvh
      Vivi

  2. Hej Vivi
    Først og fremmest tak for en super god chiliblog.
    Hvor køber man en elektronisk krydderikværn?
    Og har du ikke en opskrift på hjemmelavet chiliflager og chilipulver?
    Hilsen Mathilde.

    • Hej Mathilde

      Mange tak skal du have ;o)

      Linksiden er opdateret med info om krydderikværnen.

      Chiliflager og pulver laver du ved først at tørre chilierne.
      Det kan gøres på flere måder.
      Hvis de er tyndvæggede kan man tørre dem hele med eller uden prikkede huller i (prikkes før tørring med en kødnål). Tykvæggede skal altid deles i to – det kan man selvfølgelig også med de andre. Nogle fjerner kerner og/eller frøvægge – andre lader dem sidde.

      Tynde chilier kan lufttørre tørt og lunt. Man kan med fordel lægge dem på et trådnet.
      Ude i fuld sol går det endnu hurtigere. Idéen er at tørre chilien hurtigt, før den mugner indvendigt.

      Begge tykkelser kan tørres ‘maskinelt’. Det gør man i en dehydrator eller på svageste varme i ovnen.

      Når chilierne er helt tørre kan de gemmes som de er (i lufttæt dåse) og knuses før brug – eller man kan knuse dem med det samme. Det foregå lettest i en morter eller en krydderikværn – og begge steder fortsætter man med at knuse/kværne til chilien har den ønskede granularitet. Man kan altså stoppe når det er flager eller fortsætte til pulver.

      Håber at det gav lidt mening – ellers må du endelig skrive igen.

      mvh
      Vivi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *