Marshmallows er mig en kilde til stor fornøjelse hver gang jeg genopdager dem. De er så skønne frisklavede og geniale grillede. Man kan lave dem med alle mulige slags smag, så de skal da også laves med chili.
En gang købte jeg nogle harlekinsformede nogle med lakridssmag. Desværre var de meget syntetiske i smagen og rullet i for meget knasesukker. Så er det da oplagt at lave dem selv. Det er smaddernemt og der findes flere opskrifter rundt omkring på nettet – både med og uden æggehvider.
Dem med æggehvider er de nemmeste at få til at lykkedes – så dem bringer jeg en opskrift på her.
Ingredienser:
500 gr rå rørsukker
120 gr pasteuriseret æggehvide (eller hvad du nu tør bruge af æggehvider)
1 dl vand
10 blade husblas
chili efter smag – brug en godt stærk chili, ellers smager de ikke af noget
1 tsk ren vanillapulver eller korn fra en vanillastang eller 3 – 4 tsk vanillasukker (undlad vanilla i lakridsmodellen)
Evt. lakridspulver – jeg bruger 6 toptsk engelsk lakridspulver
Ingredienser til at rulle dem i:
1 dl flormelis
1 dl kartoffelmel
2 – 3 tsk lakridspulver til lakridsvarianten
Sådan gør du:
Læg husblas’en i blød i rigeligt koldt vand.
Bland flormelis, kartoffelmel og evt. lakridspulver i en skål. Sigt herefter halvdelen ud på en stykke bagepapir de er lagt på en bageplade.
Finthak chilien så godt som du kan og kan lide det.
Vand og sukker koges sammen i en lille gryde.
Æggehviderne piskes stive – gerne i en stor køkkenmaskine som kan gør arbejdet – men det kan også lade sig gøre med håndmixer i denne opskrift.
Den kogende sukkersirup tilsættes æggehvidemassen – den må ikke køle af først, den skal tages lige fra komfuret. Hæld siruppen forsigtigt ned langs skålens side – du må ikke ramme piskeren, kogende sirup giver øjeblikkelige brændmærker på huden hvis det strinter på dig.
De udblødte husblasblade knuges fri for vand og tilsættes og der piskes videre. Tilsæt chili og vanilla eller lakridspulver under piskningen.
Pisk løs indtil massen er så fast at du tør hælde den ud på bagepladen uden den løber ud – det tager noget tid.
Hæld massen ud på bagepladen med flormelisblandingen. Glat den hurtigt og forsigtigt ud i et jævnt lag. Det behøver ikke være perfekt – det skal nok se fint ud når de skæres i stykker.
Drys resten af flormelisblandingen over og lad massen stivne minimum et par timer – evt. til dagen efter.
Skæres i tern – eller andet sjovt – nemmest med en pizzaskærer. Vend stykkerne godt rundt i flormelisblandingen undervejs, ellers klistrer de sammen – hver enkelt skal trilles rundt så snart den er skåret. De virker meget bløde og klistrede når man skærer dem, men så snart de lige er trillet rundt i flormelisen er de rigtig fine og kan pakkes.
Mums – så er der marshmallows ;o)
Opbevares i lukket beholder og holder ihvertilfælde en uges tid, hvis du kan holde fingrene fra dem så længe.
Note:
Man skal nok ikke forvente at kunne bruge et arvestykke af en håndmixer til dette – det kræver mange kræfter af den. Det går fint med en nyere model, eks. en Dualit – ellers skal den store køkkenmaskine i brug hvis du har sådan en.
Jeg overvejer at lave en syrlig chili/citronvariant – opdaterer opskriften når jeg får det prøvet.
Jeg har lavet dem med 1 Habanero pr portion – det passer perfekt.
De er vildt gode. Jeg har forsøgt med 2 frugter fatali gul og det passer lige i øjet. Lille varme fra frugten men, det er overstået i løbet af en ½-1 minuts tid. Vil dog næste gang bruge mere flormelis kontra kartoffelmel end der står i opskriften for synes kartoffelmelen trænger for meget i gennem for min smag.
Uhm – lyder godt Martin 🙂
Kartoffelmelen ville jeg nu da også halvere hvis jeg kunne smage den.
De smager utroligt godt og kan slet ikke sammenlignes med købe skumfiduser. Hvis man skal kunne smage chilien hjælper det ikke at bruge en mild til mellem chili. Man skal op i en Habanero