English here: Chocolate sauce with chili
En supernem og hurtig chokoladesauce som smager forrygende både lun og kold. Den kan justeres med forskellige chokoladetyper og andre smagsgivere sådan at den passer til stort set alt.
Den bliver ret tyk i den først foreslåede version når den er kold, men du kan til enhver tid røre lidt vand eller anden væske i for at gøre den tyndere hvis du synes – både når saucen er lun og når den er kold. Den chokolade som du bruger har også betydning for hvor tyk saucen bliver – jo mørkere jo tykkere, så du kan selv justere ind alt efter hvilken chokolade du lige står med.
Chokoladesaucen i de forskellige varianter kan også bruges som fyld i fyldte chokolader, så må den godt være lidt tyk.
Jeg vil komme med nogle flere forslag til variationer nederst på siden efterhånden som jeg får dem lavet.
Ingredienser:
150 gr mørk chokolade 70-80%
1 dåse kondenseret mælk
1½ – 2 dl vand – kan delvist eller helt erstattes af eks. appelsinsaft, anden frugtsaft, spiritus, likør, kaffe eller hvad du nu synes.
1/4 tsk salt
lidt chilipulver efter smag – finthakket frisk chili kan også bruges
Sådan gør du:
Hak chokoladen hvis ikke du bruger en type som allerede er i små ‘dråber’.
Bland alle ingredienserne i en lille gryde. Start dog med kun 1 dl af væsken.
Varm op ved meget svag varme imens du jævnligt rører rundt indtil chokoladen er smeltet.
Smag til om der mangler noget og juster konsistensen hvis du synes at den er for tyk.
Spis med det samme eller gem på køl til den skal bruges. Den kan også røres op til tyndere konsistens som kold, hvis du synes at den er for tyk – bare rør mere væske i lidt ad gangen. Den bliver jo noget tykkere som afkølet.
Hvis den er blevet for tynd, kan du tilsætte mere chokolade. Det kræver at du lige luner den forsigtigt igen indtil chokoladen er smeltet.
Tips:
Brug endelig forskellige smagsgivere i saucen – både væsken og krydderier. Det kan være revet skal og saft af en appelsin eller to, kirsebærsaft, forskellige spiritus og likører: rom, cognac, whisky, Amaretto, Malibu, Kahlua, Grand Marnier, pebermyntelikør. Brug gerne delvis vand når du synes at smagen er intens nok. Forskellige krydderier klæder den godt alt efter lejlighed, eks. kanel, muskatblomme, stjerneanis, vanilla, kardemomme, lakrids m.fl.
Det er sødet kondenseret mælk som bruges her. Det fås også som usødet, men det er den sødede variant som er lettest at finde.
Jeg fandt en chokoladesauce lavet på kondenseret mælk, vand og chokolade på et amerikansk website engang – det er den jeg har leget videre med her.
Nogle eksempler på mine varianter:
Kondenseret mælk, 150 gr 80% Callebaut Kumabo, 1 dl Amaretto, 1 dl vand, chili, salt
Kondenseret mælk, 200 gr flødechokolade, 1 dl Malibu, ½ dl vand, chili, salt. (på bananmadsbilledet er der brugt 1 dl vand, det var lige rigeligt. Start med ½)
Kondenseret mælk, 150 gr Callabaut Fortina 65%, 1½ dl Creme de Cassis, ½ dl vand, chili, salt
Kondenseret mælk, 150 gr Callabaut Fortina 65%, 1½ dl god maltwhisky, ca 1 dl vand, et nip salt (ingen chili).
Flere idéer som skal prøves:
Hvid chokolade, limoncello, lakrids
Mørk chokolade, pebermyntelikør
Mørk-medium chokolade, nøddelikør og kanel
Mørk-medium chokolade, vand og muskatnød