English here: Fruit/berry crumble with chili
Den klassiske crumble i en anden udgave, diskret krydret med vanilla og chili – og lavet med søde dadler hvis du synes. Hvor diskret krydringen er, bestemmer du jo selv – jeg synes at det kommer an på hvilke frugter/bær der anvendes hvor meget den kan tage.
Ingredienser:
ca 1½ – 2 kg bær eller frugt i mindre stykker, gerne frosne optøede og afdryppede
2 dl øko hvedemel – gerne Dalar, spelt e.l. (brug evt. affedtet kokos eller mandelmel i stedet)
2 dl valsede havregryn, grove
1½ dl kokossukker/kokosblomstsukker
2 dl sukrin gold – stevia/erythriolprodukt som bruges i stedet for brunt sukker
1 dl/90 gr smeltet kokosolie
2 spsk smeltet kokosolie til formen
1 tsk vanillapulver
½ tsk chilipulver eller mere
Evt.: 200 gr mandler eller eller 200 nødder af en slags eller 200 gr kokosmel
Evt. et par håndfulde dadler eller tre (især lækkert ved syrlige bær)
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 175 grader.
Rens frugt/bær og skær frugten i små stykker hvis du bruger frugt.
Bland kokossukker med ½ tsk vanillapulver og lidt chilipulver. Drys blandingen over frugt/bær og vend rundt så det er jævnt fordelt.
Hvis du bruger dadler, så kør dem til mos i foodprocessoren sammen med lidt vand – vend mosen med bærrene.
Smelt de 2 spsk kokosolie og smør en form på ca. 25 x 35 cm med det.
Fordel frugt/bær i et jævnt lag heri.
Bland resten af ingredienserne i en skål. Husk den anden ½ tsk vanillasukker og lidt mere chili. Hvis du bruger mandler eller nødder kan de hakkes i foodprocessoren til næsten mel eller grovere hvis du synes. Kokosmel bruges som det er. Blandingen skal ikke samles til en dej, men være smuldret. Fordel smulderet jævnt over frugten/bærrene.
Når ovnen er varm bagen kagen ca 45-50 minutter. Kig til kagen undervejs – måske skal den have lidt kortere eller længere tid, det kommer an på din ovn. Dæk den til med et løst stykke bagepapir hvis den er blevet lysebrun nok før den er færdigbagt.
Tip:
Smag på frugten/bærrene når de er blandet med kokossukkeret og evt. dadelmos. Måske vil du have mere i? Det kommer meget an på hvor syrlige de er og din smag. Bland gerne forskellige frugt og bær.
Hvis du bruger mandler/nødder/kokosmel kan det være at der skal lidt mere fugt til at samle dejen til smulder. Smelt lidt mere kokosolie eller brug evt. vand indtil du er tilfreds.
Brug gerne lidt krydderier også hvis du har lyst – et par idéer kunne være:
– ingefær i pærecrumble, – kanel i blommecrumle, – stødt stjerneanis i æblecrumble, – stødt sort eller grøn kardemomme i stikkelsbærcruble, – stødte nelliker i græskar/æblecrumble, fintrevet citron- eller appelsinskal i diverse crumbles. Varier evt. brugen af mandler, hasselnødder, valnødder osv. der er mange kombinationsmuligheder. En af mine egne favoritter er med syrlige bær, daddelmosen skal i og der skal mandler i dejen ovenpå. Mums.
Hvis du synes at crumblen er for våd, kan du – næste gang du laver den – komme et par hundrede gram mandelmel, kokosmel eller tapiokamel i bunden af formen før du kommer frugt/bær i. Det vil opsuge noget af væsken og give en god konsistens.