English here: Chocolate muesli or nut bars with chili
Den første af en ny kategori med små nemme idéer som måske ikke helt kvalificerer som opskrifter, men alligevel er lidt mere end ‘drys noget chili på’.
Chili spiller jo fantastisk sammen med både chokolade og andre krydderier, så når man lige står med en rest granola, müsli, nødder af en slags, kokos, tørret frugt og bær m.m. så er en krydret chilichokolade super at binde det hele sammen med og lave nogle lynhurtige lækkerier.
På billedet herover er chokolade-chili-crunch-hjerter lavet af lidt ‘rester’ og et tykt chokoladelag.
Jeg havde lidt af Emmerys lækre granola og honninristede müsli stående samt en del chokolade’rester’ – og så er det jo oplagt at lave lidt guf.
Ingredienser:
Hvid chokolade
Diverse rester mørk chokolade
Granola og müsli
Vanillapulver
Chilipulver
Grønne kardemommekapsler
Kanelstang
Noget muskatblomme
Sådan gør du:
Smelt den hvide chokolade over vandbad sammen med vanillapulver og lidt chilipulver. Den hvide chokolade er den mest tricky af chokoladerne, så brug lav varme. Smag godt til når chokoladen er smeltet.
Imens chokoladen smelter, så blander du noget knas, tørret frugt eller hvad du nu synes.
Fyld lidt af den hvide chokolade i bunden af nogle forme – eks. silikonemuffinforme. Du kan også vælge at bruge én stor form og skære stykkerne ud bagefter – jeg synes bare at de bliver pænere i portionsforme.
Fyld knaset i og tryk det let ned i chokoladen.
Smelt noget mørk chokolade ved svag varme. Bare brug gryden/skålen fra før også selv om der er hvid chokolade tilbage.
Pulveriser krydderierne i en ren krydderikværn. Du kan også vælge at pille kardemommefrøene ud af kapslerne inden du bruger dem, men det er ikke nødvendigt hvis bare du sier den færdige blanding. (bonusinfo: det kardemomme du køber stødt er både kapsler og frø som er pulveriseret – ellers ville det være rigtig meget dyrere).
Brug en lille si til at sigte det i chokoladen (så der ikke er store stykker krydderi at bide i) og smag også til med chilipulver. Chokolade kan tage en del chili – så smag på den et par gange.
Hæld den smeltede chokolade over müslien i formene. Når der er fyldt chokolade i en form, så løft den et par cm over bordet og lad den falde ned – gentag nogle gange indtil chokoladen er pænt fordelt.
Stil chokoladen lidt køligt og lad den den stivne helt.
Tip:
Det er endnu hurtigere at røre fyldet i den smeltede chokolade og så fordele det i formene med en ske og lade det stivne på køl. På den måde bruges der heller ikke så meget chokolade pr. andet fyld. Man kan så evt. pynte de færdige stykker med nogle striber chokolade i en kontrastfarve.
Brug alle mulige smagsgivere som du synes går godt sammen med chokolade og chili ud over dem som er nævnt allerede – f.eks. lidt revet appelsinskal, lakridspulver, 1 spsk spiritus af en slags osv. Nogle af de krydderier som vi ikke traditionelt forbinder med slik, kan faktisk fungere rigtig godt sammen med en chilichokolade. Det kan være muskat, allehånde, fennikel. Prøv at eksperimentere lidt med nogle små portioner.