En gammel klassiker som fortjener et revival iklædt lidt chili.
Her er den serveret med chili-mandel-krokant.
Opskriften er til 4 personer.
Ingredienser:
4 store eller 8 små faste pærer
100 gr sukker
½ dl vand
1 tsk chilipulver
et nip salt
ca 20 gr smør
1 – 1½ dl piskefløde
Sådan gør du:
Lav evt. en portion chili-mandel-krokant.
Pærene skylles og skrælles. Lad stilken sidde. Store pærer giver det mening at halvere og fjerne kernehuset – lettest med en ske, men små pærer anvendes hele.
Sukkeret smeltes i en gryde ved middel varme.
Når alt sukkeret er smeltet røres vandet godt ud i.
Pærerne kommes i gryden og varmen dæmpes straks til meget lav. Vend pærerne godt rundt i siruppen og bliv ved med at vende dem forsigtigt nogle gange i løbet af de 5 – 10 – 15 minutter de nu står og simrer møre i karamellen. Tiden er afhængig af hvor bløde pærerne var fra starten. Når de er næsten møre drysses salt og chilipulveret i gryden og der vendes rundt.
Hold godt øje med karamellen. Der skal muligvis spædes op med lidt mere vand undervejs, så den ikke bliver for tyk og brænder på.
Når pærerne er møre, tages de op med en hulske og dryppes let af.
Rør hurtigt smørret i karamellen i gryden og fjern den fra varmen. Hæld karamellen op i en skål og lad den køle af.
Lige inden servering piskes fløden stiv og vendes med karamellen. Det ser fint ud hvis den ikke røres helt ud i, men bare lige vendes rundt et par gange så den laver ‘striber’.
Hvis karamellen er blevet lidt rigeligt stiv af at stå – kan den piskes med fløden i stedet. Bare hæld den i den helt flydende fløde og pisk det hele sammen – det bliver fint stift.
Servér pærerne med fløde/karamelblandngen og drys evt. med krokant.