Jeg elsker rødkål med såkaldte julekrydderier. Den opmærksomme læser vil vide at de nu har en plads i mit køkken hele hele året – bestemt ikke kun i december. Til hverdag vil jeg helst have dette pragtfulde kål råt, men skal det syltes, så skal det være med en god krydring. Min version her er let sødlig og salt, en anelse syrlig fra eddiken og krydret. Vil du have en mindre sød, så skærer du bare ned siruppen.
Ingredienser:
Et rødkålshovede – ca. 2 kg
4 dl eddike – gerne frugteddiker og gerne blandede
4 dl saft/sirup – gerne solbær, ribs e.l.
revet skal og saft af 2 store eller 3 mindre usprøjtede appelsiner
ca 250 – 300 gr tørrede tranebær
frisk hakket chili efter smag
1 tsk hele nelliker
1 lille stang hel kanel – eller tilsvarende stykke af en stor
ca 1 spsk hele stykker muskatblomme
2 stykker tørret ingefær
4 – 8 tsk salt
Evt. Atamon
Sådan gør du:
Hak og snit rødkålen så fint som du kan lide den – jeg skærer den med en kniv på skærebrættet, men måske vil du have den helt fin i foodprocessoren.
Riv appelsinskallen og pres saften af appelsinerne.
Hak tranebærrene i mindre stykker med en kniv.
Bland alle ingredienserne untagen salt og Atamon i en stor gryde og bring dem langsomt i kog. Lad simre ca. 1 time.
Når det har kogt det første kvarters tid, kan du begynde at smage til med mere saft eller eddike hvis du synes at én af delene mangler.
Når simretiden er ved at nærme sig slut, smager du til med lidt salt og evt. flere krydderier – her kan du med fordel bruge pulveriserede. Hvis du synes at det mangler sødme, må du vurdere om der skal mere saft i, eller om du skal have fat i sukkerkrukken. Syren justeres med en af eddikerne.
Når du er tilfreds, tages gryden af varmen. Hvis du bruger Atamon, tilsættes det efter anvisning på flasken. Mål op som om det var til marmelade/syltetøj.
Kom rødkålen på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede glas, som straks lukkes til og vendes på hovedet og står der lidt.
Note:
I portionen på billedet har jeg brugt en blanding af 2 eddiker: æbleeddike med skalotteløg og hindbæreddike. Jeg har også brugt 2 slags saft/sirup: solbærsaft (Ribena) og tamarindsirup. Halv af hver i begge tilfælde.
Snittet rødkål fylder meget, så find en stor gryde frem til projektet. Jeg bruger en 8 liters til det.
Jeg har brugt en lille TSMB. Det blev lige som det skulle være.