Abrikosmarmelade med chili, Amaretto og ristede mandler

English here: Abricot marmalade with chili, Amaretto and roasted almonds

Intens og flot marmelade – med smag af koncentreret solskin.

Ingredienser:

1500 gr tørrede abrikoser

6 usprøjtede appelsiner

2 store eller 3 mindre usprøjtede citroner

vand

(frisk) chili efter smag

1500 + 100 gr sukker

300 gr mandler

3 dl Amaretto

Geleringsmiddel til marmelade

Evt. Atamon

Sådan gør du:

Hak abrikoserne i foodprocessoren – gerne af et par omgange.

Vask appelsinerne og citronerne. Riv skallen fint og pres saften af dem.

Hæld saften i et litermål og fyld op med vand sådan at der i alt er 2 liter væske. Kom det i en stor skål sammen med abrikosmassen og citron- samt appelsinskræl. Vask og udkern chilierne og hak dem mellemfint til fint, kom dem i skålen også – og rør godt rundt. Dæk skålen til med film og stil massen på køl til næste dag.

På andendagen smuttes og ristes mandlerne. Overhæld mandlerne med kogende vand til det dækker og lad dem stå 1 -2 minutter. Hæld vandet fra og kom en ny omgang kogende vand over. Nu kan mandlerne tages op og smuttes efter endnu et minut eller to. Hæld lidt af det varme vand fra nogle gange undevejs, sådan at du hele tiden kan få fat på de øverste uden at brænde fingrene – men dem nedenunder skal stadig være dækket af vand.

Mandlerne hakkes mellemfint og ristes på en middelvarm pande til de begynder at dufte og tage let farve. De skal ristes gyldne, men ikke mørke.

Abrikosmasses kommes i en gryde sammen med sukkeret (de 1500 gr) og bringes langsomt i kog. Tilsæt mandlerne. Lad det simre ca. 10 – 15 minutter under grundig omrøring – den brænder let på. Smag til undervejs – er der chili nok i? Ellers lynhak lidt mere og kom i.

Rør de 100 gr sukker ud med geleringsmiddel efter anvisning på emballagen og rør det i marmeladen. Lad det koge ½ – 1 minut efter hvad der står.

Tag gryden af varmen og tilsæt først Amaretto og derefter evt. Atamon.

Hæld på rene, skoldede og evt. Atamonskylled glas, som straks lukkes og vendes en hurtig tur på hovedet og tilbage igen.

Note:

Marmeladen er relativt stiv når man tilsætter geleringsidlet – det skal den, der hældes jo Amaretto i efterfølgende. Den færdige marmelade er en anelse stiv (men ikke for meget) – så er den rigtig god til det som vi skal bruge den til senere  ;o)

Amarettoen smager ikke meget igennem, men giver lige som mandlerne en lækker ‘bund’ i marmeladen. Hvis du vil have smagen mere fremtrædende, kan du sagtens bruger mere af den – men husk så at komme godt med geleringsmiddel i inden.

Portionen her giver ca 4,5 liter færdig marmelade. Som du kan se er den nem at dividere ned hvis du vil lave mindre portion.

Bl.a. lavet med 10 Aji Pineapple som giver en meget diskret krydret smag. Man kan sagten putte flere i.

       

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.