Karrypasta bruges i alle slags simreretter – både de nemme hurtige og dem som skal stå lidt længere. De er også lækre i supper – eller blandet i en gang hurtige fiskefrikadeller, oksekødboller og meget andet. De laves i masser af blandinger og i nogle af de klassiske er der et stort sammenfald af ingredienser, men den indbyrdes mængde er forskellig, hvilket giver forskellige smagsprofiler. Her min version af den grønneThailandske karry.
Ingredienser:
1 spsk korianderfrø
2 tsk spidskommen
1 tsk sorte peberkorn
15 store, grofthakkede grønne chilier (evt 10 store og 5-10 små)
2 tsk rejepasta
6 røde asiatiske skalotteløg
5 cm galangarod – hakket
12 hvidløgsfed – hakkede
100 gr frisk koriander: rødder, stilke og blade – hakket
6 kaffir limeblade – hakkede
3 stilke citrongræs – den hvide del hakket
1 spsk ingefær, hakket
Revet skal og saft af 1 lime
2 tsk salt
2 spsk olie
Sådan gør du:
Koriander og spidskommen ristes på en tør pande i 2-3 minutter ved jævn varme. Rør rundt i det konstant. Det skal dufte letristet og må selvfølgelig ikke blive for mørkt.
Peberkorn og de ristede krydderier stødes i morter eller males i krydderikværn.
Rejepastaen hakkes i nogle stykker og steges let på den tørre pande ved svag til middel varme – det tager 3 – 5 minutter. Vend godt rundt undervejs.
Stød ingredienserne sammen i en morter. Alternativt blendes de. Stop jævnligt og skrab massen ned af siderne, sådan at den bliver godt blandet.
Kan opbevares 2-3 uger på køl eller fryses i portioner (ca. 1 top-spsk er passende pr. portion til to synes jeg – men prøv dig frem). Jeg får 7 portioner ud af denne. De pakkes let i små wrap-pakker og kommes i en frysepose hvorpå der er skrevet hvad der er i.
Hej Vivi
Det skulle vel aldrig være sådan at du sælger lidt ud af dine lækre produkter?
Jeg er selv ivrig chili dyrker og en haj i køkkenet sammen med fruen når vi kokkerere vores chili om til pastaer, chutneys mm. Men desværre har tiden ikke været der i år pga arbejde mm til at holde styr på drivhus og have , og derfor ingen chili produktion der var noget værd. De eneste der holdt øje med planterne var lus og mus 🙁
Men så faldt jeg lige over dine billeder og hjemmeside inde på Danske Chili entusiaster på Facebook, og tænkte om du muligvis var kommet til at lave lidt for meget i år så du evt. kunne undvære lidt 🙂
Mvh Kristian
Hej med dig Kristian
Lus og mus er altså ikke vanvittigt skrappe til det der med at passe chilier 🙂
Jeg har skrevet en privat mail til dig.
mvh
Vivi