Harissa

Harissa er oprindeligt Nordafrikansk og chilier som gror i Nordafrika vil derfor være et oplagt valg – men alle slags kan naturligvis bruges. I Marokko, Algeriet og Tunesien bruges Harissa gerne i supper, couscous, simreretter, pastaretter osv.

En mild Harissa smager skønt på lidt godt brød, på en bagt kartoffel eller et stykke grillet grøntsag.

Personligt synes jeg ikke at Harissa skal laves med chinenser – men gerne de andre arter.

Man kan bruge tørrede chili, som udblødet 20 minutter i varmt vand inden brug.

Ingredienser:

Chili: eks. en håndfuld piri piri eller to

2 spsk korianderfrø

2 spsk spidskommenfrø

1 spsk kommensfrø

2 tsk tørret mynte eller lidt frisk

1½ spsk salt – gerne flagesalt

Ca. ½ hvidløg

Saften af 1 citron

3 spsk ekstra jomfru olivenolie + ekstra til at fylde på til sidst

Sådan gør du:

Koriander, spidskommen og kommen ristes let på en medium varm pande i ca. 4 minutter under konstant omrøring.

De ristede krydderier stødes i en morter eller kværnes i krydderikværn sammen med mynten indtil de er pulveriserede.

Blend alle ingredienser, på nær den ekstra olie, til en glat masse.

Massen hældes på et rent, steriliseret glas og glattes ud. Der hældes olivenolie over massen i ca. 1 cm lag.

Hver gang der er brugt af Harissa’en toppes op med lidt mere olie til at forsegle massen med.

Opbevares på køl i ca 2-3 uger. Alternativt kan noget af portionen fryses efter fremstilling.

Hvis du smager på Harissa’en i blenderen inden du hælder den på glas – og finder den for stærk – kan du blende lidt peberfrugt eller soltørret tomat i. Det kan du nu gøre alligevel bare for smagens skyld. Jeg bruger økocitroner og vælger ofte at bruge den fintrevne skal i også. Variér selv løs  ;o)

Print Friendly, PDF & Email

4 tanker om "Harissa"

  1. Hej Vivi. Super flot og meget brugbar hjemmeside du har. Når du skriver 1 hvidløg, mener du så 1 fed eller alle fedene fra et helt hvidløg?
    Et helt andet spørgsmål. Jeg har købt Pro Q koldrøgnings generator. Derfor vil jeg høre om du har nogle erfaringer med hjemmelavet chipotle. Jeg har fundet lidt på nettet, men synes ikke jeg kan finde den helt rigtige opskrift. Bla. er jeg i tvivl om man skal skære jalapeno’erne helt igennem eller jeg skal lade stilken blive på og kun skære til stilken og tage frøene ud. Der er også flere meninger om hvor mange timer de skal røges og om de skal tørre inden røgning. Eller kan du evt. henvise til nogle steder på nettet der står nogle gode råd. Kunne være sjovt med en rigtig mexicansk opskrift.

    Hilsen Henrik

    • Hej Henrik

      Velkommen til og mange tak skal du ha’ 🙂
      Jeg mener 1 helt hvidløg når jeg skriver på den måde.

      Mht. røg så har jeg ikke lige et link til dig, men jeg har til gengæld selv prøvet dem med Pro Q smokegeneratoren, så jeg ved hvad der virker der.
      Man flækker de helt modne, røde Jalapeño’s i to halvdele, fjerner frø og frøstol – og tørrer dem i dehydratoren eller ovnen på 50 grader indtil de er helt tørre, men ikke længere end det.
      Tørre chili tager meget bedre imod koldrøgen. Hvis de skulle have været lavet med varmrøgning over svag varme, skulle de ikke tørres først.
      Så skal de have et par omgange med Pro Q’en. Min står og røger ca. 14 timer når den er sat i gang, men da det jo ikke er så store mængder røg den lille fyr afgiver, vælger jeg at give dem 2 – 4 gange. Smag på én når de har fået de første 2 gange og se om du synes at det er nok, eller om der skal mere til. Jeg går ud fra at du laver dem i en kuglegrill eller lignende?
      Man kan sagtens lade frø m.v. sidde i de halverede Jalapeõs, det er en smagssag.
      Hvis man vælger at røge dem ved svag varme, behøver de hverken flækkes eller tørres først – så skal stilken bare af, så der er lidt lufthul ind i chilifrugten – og de skal lunrøges til de er tørre.

      Jeg synes jo at de smager fantastisk. Rigtig go’ fornøjelse.

      • Tak for svaret Vivi. Ja jeg vil bruge min Weber grill. Jeg tror jeg vælger at halvere dem og tage frøene ud og herefter tørre dem ved lav temp. i min ovn og så herefter lade dem få 2×10 timers røg. Så må jeg se om det er røg nok. Bliver spændende at prøve det. Dine produkter ser spændende og lækre ud. Hvor i landet bor du. Kunne være spændende at kikke forbi en dag, hvis jeg skulle komme i nærheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *