Hvis man skal lave mad til mange – eller måske ønsker at fylde fryseren med lækre portioner nem mad – så er dette et af svarene. Boven bruges ligesom det langtidsstegte stykke grisenakke de fleste her i DK kender som pulled pork. Kødet her er bare en smule mere magert – og er et i det hele taget et superlækkert stykke kød med meget lidt spild. Vi bruger modellen med ben og svær – uhm.
Ingredienser:
Ca 5 kg svinebov med svær og skaft – jeg bruger kød fra Johannesminde.
Evt. et stort bundt rosmarin til at stikke i stegen (se noter)
Evt. krydderurter til stegning – rosmarin, salvie, timian e.a. som kan tåle langtidstilberedning
Ca 2 – 4 dl god marinade, barbecue- eller chilisauce eller chipotle i sauce (hak chipotlerne i mindre stykker). Brug gerne mere efter smag. Eks. 4-5 dåser chipotle.
Minimum 5 – 7½ dl vand, øl eller vin
Lidt groft salt
Sådan gør du:
Rids sværen i tern, hvis ikke allerede dette er gjort. Sørg for at få ridset helt igennem og kom helt ud i siderne. Hvis slagteren har gjort det, skal du muligvis lige gå den efter.
Gnid groft salt på og mellem sværene.
Man kan vælge at fylde marinaden i en marinadesprøjte og stikke stegen med marinaden 30-40 steder – alle med nålehullet i kødet i opvendt retning, så marinaden ikke løber ud. Der vil sikkert løbe en smule ud aligevel – det gør ikke noget. Alternativt hældes marinaden i bunden brapanden sammen med den anden væske.
Hvis du bruger rosmarin gør du flg.: med en spids, skarp kniv stikkes der en masse huller i stegen på ca 3-4 cm dybde. De fyldes undervejs med små ‘bundter’ af rosmarinnåle – eller hvad du nu vælger at bruge.
Fyld marinade/barbecue/chipotle i bunden af stegepanden, hvis der er mere tilbage (måske fyldte du det hele i stegen med marinadesprøjten). Hak krydderurter og drys på hvis du bruger dem. Læg stegen i bradepanden og tilsæt væsken. Dæk stegen først med bagepapir og derefter staniol som krammes fast om kanterne på bradepanden.
Sæt stegen i ovnen ved 110 grader i 24 timer. Hvis du har mulihed for at være hjemme og holde øje med den de sidste 6- 8 timer, så tag gerne staniol og bagepapir af og lad noget af væsken fordampe. Der skal stadig være ca ½-1 cm nederst i bradepanden når stegen er færdig. Hvis den er ved at tørre ud undervejs (det kan kun ske uden staniol og bagepapir) – så kom evt. en smule vand i bunden af bradepanden hvis nødvendigt og dæk den til igen resten af stegetiden. Den kan også sagtens passe sig selv – så koges væsken ind efterfølgende.
Efter ca 24 timer tages stegen ud. Hvis der er for meget væske i bunden af bradepanden, så si det over i en gryde (kom frasiet fyld tilbage til stegen) og kog det ind indtil der er 3-5 dl tilbage. Skær sværen af stegen og læg den til side. Træk nu stegen fra hinanden i større eller mindre stykker med to gafler, hæld væsken over og vendes godt rundt med kødet. Dæk kødet til igen med bagepapir og staniol og lad den stå og trække mindst ½ time. Du kan sagtens holde det lun i ovnen imens. Dette gør at marinaden trækker godt ud i kødet.
Bred sværen ud på bagepapir på en bageplade og steg den til flæskesvær i ovnen ved 225 grader. Hold godt øje med den så den ikke brænder på. Evt. svær som ikke er blevet sprødt kan skæres i tern og steges til sprød svær på en pande ved middel varme.
Server eks. i gode boller sammen med coleslaw eller anden salat – eller server den med lige det tilbehør som du har lyst til – vi bruger den ofte som pulled pork burgere et par dage og derefter som tilbehør til forskelligt grønt og salat.
Noter og tips:
Som marinade bruger jeg eks. Drageblod – som jo har en smag i nærheden af en hot og velkrydret engelsk sauce. Brug lige hvad du foretrækker. Hvis du bruger en mørk sauce som Drageblod, kan sværen se meget mørk – nærmest sort – ud undervejs. Der er ingen grund til panik – den er ikke brændt, men hold ekstra godt øje under tilberedning af sværen, så den ikke bliver det fordi det er svært at se hvornår den har fået nok når den er mørk i forvejen.
Sammen med eller i stedet for rosmarinen til at stikke i stegen kan du jo bruge laurbærblade, limeblade, ingefærskiver, chilistykker, nelliker, hvidløgsskiver, citronskal, timiankviste eller lige hvad du ellers måtte have lyst til.
Hvis stegen er frossen når du køber den, skal den tø op 2 døgn i kølskabet inden tilberedning.
Stegen kan laves så den er klar dagen før den skal bruges – det bliver den ikke dårligere af, tværtimod. Tilbered den indtil der hvor sværen skal steges – sådan at kødet er trukket og vendt med marinade og kan stå og trække i det natten over. Opvarm stegen tildækket 1½ time ved ca 100 grader lige inden brug. Sværen steges når den skal bruges.
Hvis du synes at det ved første øjekast er en let pebret pris for et stykke kød, så tænkt på at det jo er kæmpestort. Hvor mange portioner man får ud af det kommer selvsagt an på størrelsen af disse, men vi får ca 18 – 20 gode portioner kød.
Model 1 – stukket med rosmarin:
Model 2 – med masser af chipotle og rødvin: