Marcipan

Hjemmelavet marcipan er super nemt og smager fantastisk. Det kan laves så groft eller fint som du ønsker det og mandlerne kan bruges med eller uden skind. Hvis du har lyst kan du jo også lave det helt eller delvist med andre nødder/kerner og med smagsgivere i som chili, vanilla, kardemomme, kanel, fintrevet appelsin- eller citronskal osv.
På billedet herunder er vist en meget grov version som jeg bl.a. bruger som kagebund.

Marcipan - grov

Ingredienser:

500 gr mandler

6-8 bitre mandler eller abrikoskerner

4 spsk honning eller en sirup – eks. ahornsirup

6-8 spsk rom (alternativt anden spiritus, saft eller bare vand – en kraftig marcipansmag

opnås ved at bruge Amaretto)

Sådan gør du:

Hvis du ønsker det, kan du fjerne skindet fra mandlerne først – jeg gør det som regel ikke, men nogle gange vil man gerne have en lys marcipan. Man fjerner lettest skindet ved at overhælde mandlerne med kogende vand, lade det stå et par minutter, hæld vandet fra og fyld nyt kogende vand på. Lad stå i et par minutter igen og så smutte dem ud af skindet.

Mandlerne hakkes i en foodprocessor indtil de har en konsistens som meget groft mel – prøv dig frem hvilken konsistens du bedst kan lide. Jeg synes at denne marcipan skal være grovere end den almindelige købemarcipan.

Sirup/honning tilsættes og det køres nogle omgange igen.

Tilsæt spiritus (eller hvad du nu har valgt at bruge) og kør til massen er let sammenhængende – endelig ikke for længe. Massen skal være let klistret, måske skal der lidt mere væske i – kommer an på hvor fint du malede mandlerne og hvor store skefulde sirup/honning der kom i.

Skrab massen op i en skål og pres den sammen så den bliver en sammenhængende klump.

Dæk skålen med film og sæt den på køl.

Når massen er kold har den noget der minder om den velkendte marcipankonsistens og det er let af forme den til hvad du måtte ønske.

Den smager fantastisk som den er. Evt. rulles til kugler som dyppes i en god mørk chokolade – men den kan anvendes fuldstændig som den marcipan du køber til både konfekt, dessert og kager – denne version smager bare endnu bedre  ;o)

Marcipan - ingredienser Marcipan - mandlerne blendet til brug i en grov marcipan 086

Marcipan - smutte mandler

Print Friendly, PDF & Email

3 tanker om "Marcipan"

  1. Pingback: Amarena-chokomousse kage med chili | Vivis chili

  2. Hej Vivi.
    Endelig en marcipan der ikke er for sød. Den smager dejligt. Jeg har blandet det med hjemmelavet appelsin/chili marmelade og har lavet konfekt, efter din gode vejledning, i afsnittet om chokolade.
    Min ikke så sukkerglade familie spiser det med velbehag.
    Venlig hilsen Merete

    • Hej Merete

      Det er jeg superglad for at høre. Jeg synes at det er lækkert selv at kunne styre både hvor grov/fin man lige har lyst til at lave den og både sødme og smag som du skriver. Det gør konfektprojekterne meget mere spændende og delikate – og jeg synes at man får lyst til at lege med smag i stedet for bare at nappe en nem løsning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *