Tropicana – gul frugtig chilisauce

En meget alsidig og lækker sauce som vi i perioder næsten bruger dagligt. De tropiske smagsnoter kammer ikke over, som de ellers let kan gøre i mange saucer med det tema, men balanceres fint af eddiken og styrken fra chilien. Hvidløg og løg giver saucen noget ‘bund’ i smagen uden at man kan sætte fingeren på hvad det er.

Bestemt en af favoritterne. Brug den til marinade (salat, grønt, fisk, kød), som glaze, på pizzaen, som chilisauce, en lille skefuld i desserten osv.

Tropicana

Ingredienser:

1 kæmpe ananas eller 2 mindre

2 store mango eller 3 mindre (Honningmango hvis muligt)

Gule chili med frugtnoter, eks. citrus og ananas

3 økologiske citroner

300 – 400 gr ingefær

5 dl æblecidereddike (en mild, eks. Urtekrams)

2 dl mild olivenolie

3 – 4 løg

1 hvidløg

300 gr rå rørsukker

75 – 100 gr salt, eks. Himalaya

Evt. Atamon

Sådan gør du:

Gør alle ingredienserne klar. De kan blandes i en skål, på nær løg og ½ dl af olien.

Chilierne skylles og skæres i 4-5 stykker hver.

Løget skæres i tern – ca. 1 cm

Hvidløget pilles og hver fed hakkes i et par stykker.

Ingefær skrælles og hakkes i mindre tern eller bare skiver.

Mango skrælles og skæres i stykker på ca .2 cm.

Ananas skrælles, deles i kvarter, stokken fjernes og kødet skæres i stykker på ca. 2 cm.

Citronerne vaskes og skrællen rives fint. Den skal bruges sammen med saften, der nu presses.

Varm ½ dl olie op i en stor gryde – middel varme. Steg løgene let, de skal ikke tage farve, men der sker ikke noget hvis de gyldner lidt.

Tilsæt resten af ingredienserne – undtagen Atamon – og bring i kog. Simrer ved svag varme ca. 20 minutter.

Tag gryden af varmen og blend med en stavblender til massen er homogen og nærmest har konsistens som en tyk sovs. Har du ingen stavblender, så køl den af til en temperatur som din almindelige blender eller foodprocessor kan klare og giv den en tur ad flere omgange. Tilbage i gryden med den.

Smag evt. til med mere sukker, eddike og salt. Sukkerindholdet kommer an på din smag og hvor modne frugterne er.

Kog massen op og tag den af varmen. Tilsæt evt. Atamon efter anvisning på flasken.

Hæld på rene, skoldede glas eller små flasker, der er skyllet i Atamon eller spiritus.

Luk dem godt med det samme. Alternativt til Atamonen kan du henkoge glassene/flaskerne – men holdbarheden er så ikke så lang når du åbner for saucen.

Portionen her giver ca. 4 liter afhængig af frugternes størrelse.

  Tropicana - med etiketter

Bland andet brugt til:

 Tropicana - på pizza

Grillet majs (smurt på før grillning)

Print Friendly, PDF & Email

38 tanker om "Tropicana – gul frugtig chilisauce"

  1. Hej Vivi.. 😀 SÅ fik jeg prøvet din MEGA lækre chilisauce 😀 Jeg har erstattet rørsukker med Sukrin Gold.. og DET virker bare.. 😀 Virkelig en udsøgt smag i denne sauce.. Brugte 15 Aji Lemon og en håndfuld blandet gule mildere frugter til denne portion.. 😀 Tilpas med styrke, blandet med det sure, søde og salte.. Jeg er FAN 😀

    • Hejsa

      Så dejligt at høre 🙂 – tusind tak for feedback’en.

      Cool med sukrinen – det bruget vi også mere og mere som erstatning for ca halvdelen af sukkeret i opskrifter – og mere hvis der er søde frugter i – så jeg er rigtig glad for at høre at det funker for dig med det i 🙂

    • Hvis ellers flasken er skoldet også og den fyldes på og lukkes direkte fra gryden, så er holdbarheden 2 år.

  2. På trods af at det var skrevet helt forfærdeligt dårligt, så ser det ud til at være en super god opskrift! Den vil jeg helt sikkert prøve.

    Man kan også fprsøge sig med lidt mere autentiske ingredienser, som passer til ananaassens og mangoernes hjemlande.

    * Ris eddike eller kokos eddike. Meget billigere end æblecidereddiken også.
    * Kokos olie eller avocado olie. Ikke billige olier, men meget sunde, de kan bedre tåle opvarmning end olivenolien og så er det som sagt tropiske ingredinenser fra de varme lande.
    * Palme- eller kokos-sukker giver begge en meget fyldigere smag end rørsukker. Palmesukker kan fås ret billigt i mange etniske butikker og er også rigtig godt i kaffen!

    Så det var lige lidt feedback med ekstra tips til variationer. Tak for opskriften!

    • Hej Lasse

      Jeg er ked af at du synes at det er skrevet dårligt 😉
      – jeg prøver at skrive opskrifterne så enkelt som muligt.

      ….men tak for feedback og tips til variationer, det er altis dejligt med nye input 🙂

      Et par småkommentarer til variationerne:
      – der er mange slags olivenolie, nogle af dem er egnet til opvarmning, bagning osv.
      – med kokosolie skal man lige tænke over at den jo stivner ligesom smør når den opbevares på køl, så saucen vil muligvis kunne blive lidt svær at få ud af flasken.

    • Skønt Anders – dejligt at du også synes at den er lækker. Go’ fornøjelse med at bruge den til en masse spændende 🙂

  3. Hej Vivi.
    Fik lavet ca en liter, lidt på slump. Brugte 3 store af mine Cancun Yellow og 6 stk Habanero Limon. Smagen er enestående! Glæder mig til at prøve den rigtigt. Og styrken…, ja, det bliver vist kun mig der kommer til at spise det. Den er godt hot!

  4. … så fik jeg kokkereret lidt tropisk sovs. Jeg fulgte dit råd, snit det hele ( på nær løg) og kom det i en skål. Hvilken herlig proces, for det er skønne ting der skal i , så jeg fik smagt og hygget under den del af arbejdet. Selve opskriften er logisk og overskuelig at følge , og som det er med dine opskrifter kan man selv udskifte lidt her, bytte om lidt der, alt efter hvad man har i sit køkken eller efter hvad man lyster . Jeg var tro mod denne opskrift, brugte egne aji lemon, og et par gule købe habanero … Resulteret er super lækker. Farven i sig selv er forrygende, og selve sovsen rummer så mange smagsnuancer. Det er en fornøjelse at tage en skefuld, og kunne smage, det hele sødt, surt, salt og i den grad en langsom dejlig ‘brænder’. Jeg kan somsagt spise den uden andet …, men den kan bruges til stort set alt lyst kød/fisk/salat .

    • Hej Tine

      Tusind tak for den fine feedback endnu engang 🙂
      Jeg er super glad for at du finder opskrifterne overskuelige og lækre – begge dele er noget som jeg forsøger at ramme så godt jeg kan – så er det jo fantastisk dejligt når nogen synes at det lykkedes 🙂

  5. Hej Vivi!
    Fantastiske opskrifter du har på din side! Hvor køber du Chili fra?

    Hvad er holdbarheden på denne?

    • Hej Anders

      Tusind tak – jeg er glad for at andre også kan bruge opskrifterne 🙂

      Chili dyrker jeg selv – og mangler man friske frugter i Århus området er Bazar Vest og Asiaterbutikkerne et godt sted at lede. På nettet kan man en del af året købe hos http://www.barney.dk

      Holdbarheden på produkterne er over 1 år hvis der er tilsat Atamon.

      Lad mig endelig vide hvordan det går hvis du får prøvet nogle af dem.

  6. Hmm, nu har man lige en ananas, et par mango og et godt stykke ingefær i overskud. Man burde næsten… Eneste problem: ingen gule chilier 🙁 kan man lave den på andet, f.eks thai orange og et par habaneros (orange og røde)?

    • Ja da – man kan komme i lige hvad man har lyst til. Og det ser også fint ud med røde eller andre farver chili’prikker’ i saucen 🙂

      • Det er da i hvert fald et forsøg værd. Der er jo lækre chilier, så hvorfor ikke..? 🙂 Når det vist ikke inden job i dag, men så må det blive et mandags-fridags-projekt, og et af de bedre af den slags endda 🙂

  7. Hej Vivi,

    Så er det tid til at komme i køkkenet igen og afprøve flere af dine skønne opskrifter. 🙂
    Har du nogen idé om hvor mange Habanero Limon der skal smides i en portion? Det er muligt det allerede står et sted, men synes ikke lige jeg kunne finde det…

    Kh Michaela

    • Hej Michaela

      Dejligt at du får leget lidt med chilierne 🙂

      Det kommer jo rigtig meget an på hvor meget chili man bryder sig om til dagligt – men til én portion ville jeg sige prøv men en 10 stykker og hav 10 mere liggende på køkkenbordet til hurtigt at smage ekstra til med.

      Go’ fornøjelse 🙂

  8. Pingback: Fodertruget

  9. Fik den lavet i dag, skar dog lidt ned på ingefær da det ikke er min livret, Men den er bare rigtig god alligevel, skal prøves til kyllingen i morgen

  10. Hej Vivi,
    Spændende opskrift, jeg satsede på ½ portion og har fået ca.13 dl. sauce + 3 dl. pulp.
    Efter at have blended saucen syntes jeg at den var temmelig grov i det, der var nogle ret sejlivede tråde fra ananasen som min stavblender ikke kunne hamle op med, så derfor en tur gennem en fintmasket sigte.
    Pulpen tænker jeg at fylde i en kylling til aften, tror det bliver rigtig godt.
    Nanna.

    • Hejsa

      Tak for det 🙂

      Det lyder da som en umanerlig sejlivet ananas du der har fanget dig, men en excellent måde at bruge pulpen på. Det lyder rigtig lækkert.

    • Hej Henning
      Det kan jeg altså ikke huske – og sidst lavede jeg jo en kæmpe portion til festivallen.
      Jeg skal nok skrive det næste gang – men mit gæt lige nu er et par liter.

  11. Sikke en lækker opskrift – ikke noget jeg har prøvet endnu med ananas/mango.
    Håber du kunne få lys til at dele nogen af dine opskrifter på min side, hvor jeg forsøge at samle alle de skønne opskrifter til chilisaucer.

    • Tak for det, Claus.

      Jeg kan kun opfordre til at mikse en sauce med de ingredienser – de klæder chili fortræffeligt, synes jeg.

      Som du måske kan se, er jeg selv ved at opbygge mit site her med masser af opskrifter. Der kommer mange flere sauce til efterhånden som jeg får modnet chilierne og får taget billeder. Jeg har rigtig mange opskrifter i gemmerne som ligger parat.
      Du er meget velkommen til at linke hertil fra dit site ;o)

  12. Wow det ser godt ud! Jeg skal vidst forsøge mig med nogle gule chilier næste sæson, så det her kan prøves! Og så iøvrigt tak for en enormt informativ side – især din lange og grundige dyrkningsvejledning, den vil jeg studere grundigt inden næste forår!

    \Mikkel

    • Tak skal du ha’, Mikkel ;o)

      Mange af de gule chilier er utroligt lækre synes jeg – så det kan jeg da kun opfordre til at man også forsøger sig med.

  13. Det ser vildt godt ud, jeg fornemmer at jeg kommer til at glo billeder herinde til vinter hvor jeg savner at se frugter og farver 🙂 Tak for den skønne inspiration!

    Didde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *