Blommesauce med chili

Lækker som dippingsauce og på stegt eller koldt kød. God i sandwich og som smagsgiver i saucer og dressinger. Også et hit på curries.

Ingredienser:

Ca 2 kg blommer

4 løg

1 hvidløg

100 g frisk ingefær

2 tsk stødt ingefær

2 dl riseddike

1 dl mørk soyasauce

Revet skal og saft af 2 lime

300 – 500 gr palmesukker (kommer an på din smag og hvor syrlige blommerne er)

Chili efter smag – frisk eller tørret

Evt. Atamon

Sådan gør du: 

Man kan vælge at fjerne skindet fra blommerne hvis man har lyst. Det gøres lettes ved at dyppe dem i kogende vand ét minut og straks derefter i iskoldt vand. Nu kan skindet let trækkes af. Fjern det hvis du synes – det er ikke strengt nødvendigt.

Udstén blommerne.

Løg, hvidløg, chili (hvis der bruges frisk) og ingefær finthakkes. 

Alle ingredienserne – undtagen Atamon – bringes stille og roligt i kog i en gryde. Start med 300 gr palmesukker og smag til igen efter puréring.

Lad saucen simre under låg til blommerne er møre og udkogte. Det tager ca. 20-30 minutter. Rør i den ind imellem.

Blend saucen med stavblender – eller lad den køle til en temperatur din store blender/foodprocessor kan klare og brug den.

Hvis du ikke fjernede skindet inden kogning, må du vurdere om konsistensen nu er OK og skindet pureret godt nok – ellers kan du passere massen gennem en sigte.

Kog blommesaucen op igen og smag til – mangler der syre, sødme eller styrke?

Når saucen er smagt til fjernes gryden fra varmen og hvis du bruger Atamon tilsættes det nu efter anvisning på flasken.

Hældes på rene skoldede, og evt. Atamonskyllede, flasker.

Note:

Farven på din blommesauce afhænger af hvilke blommer du bruger og om du bruger skindet. Hvis du gerne vil lave en lys sauce, skal skindet af og du kan bruge lys soya eller undlade den helt (så skal der nok lidt salt i).

Du kan naturligvis også tilsætte andre krydderier – eks. stødt stjerneanis vil gå godt i denne sauce.

 Blommesauce med chili - klar til kogning 007

 

Print Friendly, PDF & Email

12 tanker om “Blommesauce med chili

 1. Kæreste Vivi,

  Det var jo egentlig planen jeg skulle have lavet noget med tyttebær til min fætters grillede/røgede vildsvin, men da det var umuligt at opdrive, kastede jeg mig over denne opskrift i stedet. Og hold nu fast, den er altså god!!! Sød og lækker, syrlig og krydret på en gang! Mums, den fik simpelthen så meget ros af hele familien og onklen hentede den lige tilbage på bordet, da vi nåede til desserten, da den også gik rigtig fint til vanille-isen.
  Jeg havde ikke lige palmesukker hjemme, så det blev bare til rørsukker, og så kogte jeg lidt hele kanelstænger og stjerneanis med, ikke så det blev gennemtrængende, men bare så det lige blev en anelse mere krydret.
  Mums, endnu engang stor ros til dig!! Og tak igen for du vil dele alle dine lækre køkkeneksperimenter med os andre ikke helt så kreative.. 🙂

  Kærlig hilsen Michaela

  • Hejsa Michaela

   Jeg havde godt tænkt på om du mon havde fået lavet tyttebærrene 🙂

   Det var dog en fornem feedback på blommesaucen og jeg synes at supercool at høre at den blev hentet tilbage til desserten. Det har jeg ikke selv prøvet – men nu skal den da prøves til det.

   Det lyder lækkert med kanel og stjerneanis – dem synes jeg også er bedste venner med blommerne og spøndende at prøve dem her i en blanding hvor der jo også er soya og hvidløg og andre ‘salte’ smagsgovere – det kan jeg faktisk godt forestille mig må være helt rigtigt. Jeg er vildt begejstret over at man bruger mine opskrift som afsæt til selv at eksperimentere videre – det er noget af det som jeg synes er allervigtigst i køkkenet. Man skal huske at ‘lege med maden’ 😉

   Tusind tak fordi du lige skrev tilbage 🙂

  • Det vil jeg tro at de kan, men jeg har ikke selv prøvet.

   Lad mig vide hvordan det gik hvis du forsøger dig 🙂

  • Det kan man helt sikkert. Saucen vil muligvis blive en lille smule tyndere, men den har i forvejen en konsistens hvor den godt kan bære det.
   Prøv endelig og fortæl hvad du synes om resultatet 🙂

  • Tak skal du ha’ 🙂

   Med Atamon kan de mindst holde et år (forudsat at man har været påpasselig med skoldning osv. s’fø’li).

   Uden Atamon vil jeg gætte på at det er forskelligt, alt efter hvor meget frugt der er i. Men med god hygiejne og opbevaring køligt – kan jeg se at erfarne marmeladekogere kan få deres ting til at holde lige så længe. Jeg tror at den største forskel er holdbarheden efter åbning.
   Jeg tør altså ikke give et præcist svar uden Atamon, men hvis nogle af dem som læser med har et godt bud baseret på erfaringer, så hører jeg det gerne.

 2. PS Jeg laver en mirabellemarmelade, hvor hvor jeg koger frugt med sten og skind og derefter gnider det hele gennem et dørslag. Det er arbejdskraftbesparende ift. udstening og fjernelse af skind

  • 🙂

   Det har du da helt ret i.
   Jeg udstener dem nu bare og bruger bare skindet også (blender det til sidst – uden sining) – synes at det smager godt med skindet.

 3. Hej Vivi
  Mon ikke også denne sauce kan laves med mirabeller, som jeg får et ton af lige om lidt?
  Jeg tror jeg prøver, og så kan jeg jo tage en smagsprøve med til dig – for en gangs skyld – til chilifestival

  Hilsen Kristine

  • Hejsa

   Det kan den helt sikkert godt – de er jo ikke nødvendligvis langt fra hinanden i smagen 😉
   – og det vil jeg glæde mig stort til. Jeg elsker at smage andres chilieksperimenter også – skønt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.