Chilikrydderketchup

Det er nemt at lave sin egen ketchup og smagen er uovertruffen. Det tager dog lidt tid, så det kan betale sig at lave en dobbelt portion når man er i gang.

Nedenstående opskrift kan naturligvis også laves uden chili – og man får en lækker ‘almindelig’ krydderketchup ud af det – hvor det jo er tilladt at sætte sit helt helt eget præg  ;o)
Smagen er som en krydderketchup (ud over chilien), altså med flere krydderier end en traditionel ketchup.

Ingredienser:

1 kg tomater

frisk chili efter smag – skåret i småstykker (eller lidt chilipulver/knust chili efter smag)

400 gr løg

2 æbler

1 – 2 dl æbleeddike (alt efter hvor syrlig både den og tomaterne er)

4 spsk brun farin

2 tsk salt

1 tsk hele nelliker

½ stang hel kanel (de små stænger)

1 tsk hel koriander

2 tsk sennepsfrø

Evt. tomatkoncentrat (en lille eller stor dåse)

Atamon

Sådan gør du:

Krydderierne males i en kværn eller en morter.

Udkern æblerne og skær tomater, løg og æbler i tern. Æblet skal ikke skrælles.

Start med 1 dl eddike og tilsæt mere senere hvis der skal justeres. Der er stor forskel på syrligheden i de forskellige mærker.

Kom alle ingredienserne, på nær tomatkoncentrat, i en gryde og lad ketchuppen simre uden låg på i ca. 1 time.

Lad massen køle af til den temperatur din blender kan håndterer og blend herefter massen ad flere omgange. Hæld den tilbage i gryden.

Lad ketchuppen simre til den er kogt ind til næsten rigtig konsistens – den skal være en anelse tyndere end du ønsker din ketchup – den tykner en smule når den køler af. Jeg koger ca 1/3 af væsken væk – det synes jeg er passende. Der skal røres flittigt, især mod slutningen, så ketchuppen ikke brænder på. Smag til med mere eddike undervejs hvis du synes.

Når den er ved at være der, smages til med evt. mere sukker, salt, eddike og chili. Jeg bruger pulveriseret chili til denne del.

Hvis du vælger at tilsætte tomatkoncentrat gøres det lidt før ketchuppen er kogt ind til ønsket konsistens, da koncentratet virker som en let jævning.

Smag til med salt, sukker og evt. krydderier.

Tag ketchuppen af varmen og tilsæt Atamon efter anvisning på flasken.

Hæld straks i skoldede, atamonskyllede glas eller flasker som lukkes med  det samme.

Note:

Tomatkoncentrat bidrager med let jævning, rød farve og mere tomatsmag. Hvis du ikke har fået fat på nyplukkede, kraftigtsmagende tomater – kan koncentratet lige give et tomatsmagsløft. Det er lidt forskelligt om jeg bruger det eller ej – det kommer an på smagen i de tomater som jeg har fået fat på/plukket.

Du kan selvfølgelig erstatte de hele krydderier med stødte hvis du ikke har mulighed for at male dem selv. De hele smager bare af mere (og bedre). Krydderierne kan naturligvis også undlades for en mere ren og klar tomatsmag. Nellikerne smager godt igennem, så er du ikke så vild med dem – så kan du nøjes med ½ tsk eller evt. udelade dem.

Husk at bruge en god stor gryde – det splutter lidt når det koger ind. Jeg bruger en lille suppegryde.

Jeg har eksperimenteret med røgede chilier og tomater også – der smager også forrygende.

    

En styrke som passer mig fint er en stor Habanero til 1 portion – og så evt. smage til med noget hot chilipulver til sidst.

Print Friendly, PDF & Email

17 tanker om "Chilikrydderketchup"

  1. Hej igen Vivi. Ketchupen er nu lavet. Desværre er smagen af nellike alt forkkraftig. Jeg må have kommet for meget i. Har du eb ide til noget der kan dæmpe det? Eller er eneste udvej mere af alt det andet?

    • Hejsa
      Jeg er ked af at høre at den er blevet for kraftig. Jeg har fundet ud af at nelliker er en af de krydderier som deler vandene. Nogle af os kan ikke få nok af den og der skal meget til at den smager igennem, hvor andre hurtigt detekterer smagen og kan finde den for kraftig selv i små mængder.
      Hvis den skal dæmpes lidt, kan man dosere lidt mere af de andre krydderier samt tilsætte noget almindelig tomatpuré/tomatpassata – og evt. lidt koncenreret puré. Tomaten dæmper den.
      Jeg håber at du får noget brugbart ud af det.

    • Hej Henrik

      Jeg ville nok lige lade det varme op et minut eller to til allersidst for at være sikker – altså før Atamon’en.

  2. Jeg må igang igen med en portion – den kan man sagtens blive afhængig af 🙂 Du skriver at du bruger en lille suppegryde til at lave den i. Flere steder på nettet har jeg læst at man ikke må bruge en aluminiumsgryde til at lave ketchup i – ved du noget om det??
    Jeg har haft brugt min store stegegryde til at lave det i – men, denne gang vil jeg lave en dobbeltportion – og tænker at min suppegryde vil være ideel til formålet – meeen, den er af aluminium 🙁

    • Jeg bruger en suppegryde af stål her. Det er nemlig rigtigt (så vidt jeg ved) at syren i tomater ikke er så gode venner med aluminium, så det er vist en dårlig idé at bruge den slags gryder til det.

      En gang imellem har de dem på tilbud i supermarkederne (nogle halvstore suppegryder) – jeg tror at mine er fra Føtex eller Bilka faktisk.

      Håber at du fanger en 🙂

  3. Uhm – har lavet ketchup efter din skønne opskrift, den smager fantastisk og er helt bestemt godkendt her i huset – der røg hurtigt et helt glas 🙂

    Herlighilsen
    Ulla

    • Tak for tilbagemeldingen Ulla – det lyder dejligt 🙂

      Vi er selv glade for at den smager af de forskellige krydderier sammen med chilien. Det er dejligt at andre deler den smag også.

    • Hej Gitte

      Det fik jeg da ikke målt kan jeg se – men ca 1,5 liter vil jeg gætte på – hav evt. en flaske eller to ekstra klar.

      Go’ fornøjelse. Jeg håber at det bliver godt.

  4. Hej Vivi.

    Så fik jeg lavet ketchuppen for anden gang. Lavede 4 l og det smager skønt. Holdt lidt tilbage med æbleeddiken, da jeg synes smagen var for syrlig sidste gang. Af chili brugte jeg 4 forskellige friske fra drivhuset, nemlig Paper Lantern Red, Habanero Cappuccino, Naga Morich, Dorset Naga (tror nu det var en alm. rød Habanero, samt en Sili-a-top. Familien synes den er HOT og jeg synes den har et bid.

    Glæder mig til at prøve næste opskrift.

    Mvh
    JJ

    • Uhmm. Det lyder son en go’ hot version.

      Der er enorm forskel på æbleeddiker har jeg også efterhånden erfaret.
      Jeg plejer at bruge Urtekrams – den er blid og lækker.

      Dejligt at du også kan lide opskriften 🙂

      Tak for feedback – det er jeg meget begejstret for.

  5. Mums det er blevet godt !

    Fik endelig taget mig sammen til at få prøvet opskriften og kan kun anbefales.

    Dog en lille note til andre husk at have flasker/glas :p lille detalje som jeg glemte i farten.

    Morten

    • Hvor skønt Morten. Jeg mangler en ‘like’ knap – hehe.
      Så går man bare og venter på at haven også giver nogle tomater, så man kan få sine yndlingstomater i også ;o)

  6. Når du nu laver sådan en lækker stor portion, kan det så holde sig? 🙂 For godt nok spiser vi en del lækkert tilbehør, men med kun to beboere her, kan det have lange udsigter med sådan en portion 😉

    • Det kan det sagtens hvis man bruger Atamon. Det kunne muligvis også ellers, men det har jeg ikke prøvet. Så længe flaskerne er rengjorte, skoldede og Atamonskyllede og fyldes helt, samt lukkes med det samme og lige vendes en tur på hovedet – så er der ikke andet end ketchup som kan overleve ;o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *