Pæremostarda med chili

En lækker måde at bruge sine pærer på, som hurtigt får ben at gå på både her og hos modtagerne når jeg har givet dem væk. Det er vigtigt at pærerne som anvendes er lidt faste i det hvis de skal forblive i bidder efter tilberedning.

Hvis du anvender faste pærer giver portionen her meget tæt på 4 liter.

Ingredienser:

Ca. 3 kg modne, faste pærer
Tørrede figner – ca 500 – 750 gr. virker fint synes jeg
500 gr muscovado sukker
650 gr rå rørsukker

1 dl olie

3 top spsk salt

1 – 2½ dl vand (start med 1 dl)

350 gr gule sennepsfrø

3 top spsk gul sennepspulver

chili efter smag, hakket (frugtagtige chilier er eminente til dette – men brug gerne rigeligt af dem)

Evt. Atamon

 

Sådan gør du:

Skræl og udkern pærerne. Skær dem i små stykker – ca 1 x 1 cm.

Skær fignerne i lidt mindre stykker end pærerne.

Hæld alle ingredienserne – undtagen sennepspulver, sennepsfrø og chili – i en gryde og bland det godt rundt. Læg låg på og lad det stå i stuetemperatur og trække 2 – 4 timer. Vend gerne rundt i det undervejs – saften vil begynde at trække ud af pærerne.

Bring massen langsomt i kog. 

Småkoger uden låg i ca 30 minutter til pærerne er møre og saften kogt passende ind. Konsistensen skal være som ikke for tyk sirup mod slutningen af kogetiden. Det tykner yderligere når senneppen kommer i.

Hvis der mangler vædske undervejs, så tilsæt lidt mere vand – det kommer meget an på hvor faste pærerne er.  

Rør jævnligt og især til sidst – må ikke brænde på i bunden.

En stor – gerne dyb – gryde er en god idé. Det splutter lidt.
Er det for tyndt, så kog ind lidt længere tid.

Sluk for varmen og tilsæt sennepspulver, sennepsfrø og chili.

Smag til med lidt mere salt og måske mere chili. 

Tag gryden af varmen og tilsæt Atamon efter anvisning på flasken hvis du ønsker. Alternativt kan mostardaen henkoges.

Hæld på rene, skoldede, atamonskyllede glas (med mindre du henkoger) som lukkes med det samme.

 

Tip: 

Hvis du kan lide det, så tilføj hakkede tørrede abrikoser i stedet for figner og/eller lyse rosiner.

Spises eks.  til ost, krydret pølse, kødpålæg, kogte æg, i sandwich osv. Fatastisk til stærk blå ost og rigtig gammel ost.

 

Note: 

Mostarda laves traditionelt også efter en anden metode hvor saften først trækkes ud af frugten over flere dage. Saften laves til sirup som frugten derefter koges mør i. Ovenstående metode virker dog rigtig godt når der ikke er bær i mostardaen.  

  

Print Friendly, PDF & Email

4 tanker om "Pæremostarda med chili"

  1. Det skal vist prøves senere i år, når pærerne modner 🙂
    Men i mindre mængder – hvor meget kommer der ud af denne portion? Det ville være rigtig fedt, hvis du generelt skrev sådan nogenlunde, hvor mange liter dine lækre opskrifter bliver til…

    mvh
    Anja

    • Du kan nu roligt lave denne i større mængder hvis du også forærer eller bytter væk ;o)
      Jeg bliver hvert år forbavset over hvor hurtigt folk spiser den, hehe.

      Men ellers skal jeg nok prøve at holde øje med hvor meget det bliver. Det er lidt lettere nu hvor jeg har købt ens glas til det hele.

      Opskriften her er nu angivet med slutmængde ;o)

  2. Det ser himmelsk ud. En opskrift der helt sikkert skal prøves. Tusinde tak for inspirationen 🙂

    • Mange tak Morten. Jeg håber at du får det prøvet ;o)
      Det kan tage en del chili fordi det er så sødt – så smag endelig godt til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *