En basis-chilisauce, hvor chilismagen underbygges af tomat og rød peber. Styrken er op til dig. Fordelen ved at bruge tomat, peber samt milde og stærke chili sammen er, at der er masser af grundsmag i saucen. Hvis man så ønsker et skarpt kick kommer det snigende ovenpå/efter. Det virker rigtig fornuftigt.
Ingredienser:
Chilifrugter efter smag – f.eks op til 3 kg blandede milde og lidt (få enkelte) stærke. Bruges udelukkende helt hotte, så start f.eks. med ca 150 gram og smag til om der skal mere i.
3 kg rød peber
1½ kg løg
6 dl olivenolie (eller anden olie)
ca 2 kg flåede eller hakkede tomater
ca 450 gr hvidløg
12 dl eddike, gerne æbleeddike
12 dl rødvin ELLER 3 dl (æble)eddike mere + 9 dl vand
500 gr salt
1200 gr sukker
Atamon
Sådan gør du:
Vask chilierne og skær stilken af. Rens dem hvis ikke du vil have kerner i den færdige sauce (jeg renser dem ikke). Skær dem i et par stykker hver.
Vask og rens peberfrugterne og skær dem i grove stykker.
Pil hvidløgene og hak dem evt. groft eller brug fed’ene hele.
Pil løgene og skær dem i halvgrove stykker – dobbelt så store som til bløde løg. Varm 2 dl af olien op i en stor gryde og steg løgene ved medium varme. De skal ikke tage nævneværdig farve, blot blive bløde og søde.
Når løgene er bløde, kommes resten af ingredienserne – på nær Atamon – i gryden og det hele bringes langsomt til at simre. Simrer en halv times tid hvorefter det blendes med stavblenderen – eller sættes til afkøling indtil det har en temperatur som din normale blender kan tåle – hvorefter det blendes og kommes tilbage i gryden.
Varm massen op og kog den 10 minutters tid. Smag til undervejs, skal der mere chili, salt, sukker eller eddike i? – så er det nu. Hvis du kommer mere frisk chili i, skal det finthakkes godt først, og når chilien er kommet i skal saucen lige koge et par minutter inden du smager på den igen.
Når du er tilfreds med smagen og massen har kogt, tages gryden af varmen og Atamon tilsættes efter anvisning på flasken.
Hæl straks chilisaucen på rene, skoldede og evt. Atamonskyllede flasker som straks lukkes godt til og vendes en tur på hovedet og tilbage igen.
Note:
Der bliver ca. 10 liter af den store portion her – men som du kan se, er den let at dividere ned til mindre portioner.
Mængden af chilifrugter kommer naturligvis helt an på hvilke du bruger og hvor stærk du ønsker saucen. De 3 kg som er maks. jeg har anvendt, gælder hvis det er mild til moderat styrke som dem jeg har vist på billederne herunder. Bruger man stærkere chili, kan det være en god idé at starte med en hel del mindre, og så have flere klar til hurtigt at hakke og tilsætte undervejs. Man kan naturligvis supplere med ekstra rød peber i steder for nogle af chilierne.
Min Firebreather er lavet efter ovenstående opskrift – medium versionen er tilsat 8 ‘små’ røde Morouga – den hotte en god blanding af stærke chinenser.
Jeg har i dag forsøgt mig med at lave denne skønne chilisauce med Sukrin Gold i stedet for sukker.. 😀 Det blev simpelthen bare VILDT fantastisk… 😀 😀 lavede en 4.del af portionen, bare i tilfælde af at det ikke blev godt 😛 så jeg skulle bruge 300 gram sukker.. hvilket jeg skiftede ud med 200 gram Sukrin Gold.. 😀 jaaaamen så godt den sauce er 😀 😀 Så 100000 tak for en helt fantastisk opskrift 😀
Venlig hilsen
Annika
Tusind tak for feedback’en Annika 😀
Cool at høre at den blev lækker med Sukrin Gold – det er et smaddergodt alternativ til sukker synes jeg også – så det er rigtig godt at vide at det funker i saucen her også 🙂
Skønt at du kan lide opskriften, det er jeg smadderglad for. Go’ fornøjelse med spisningen 😉
Lad os endelig vide hvis du gør flere gode opdagelser med at erstatte sukkeret andre steder.
Lavede nogle få flasker sidste år, vidste ikke lige hvor godt det blev, men jeg skal da love for at den er blevet brugt med glæde til at peppe op i diverse retter, det er en supergod opskrift som kun kan anbefales at lave, så i år kan jeg da roligt lave en portion som du beskriver, den skal nok blive brugt, og så kan en flaske eller to også bruges som værtinde gave. Tak for opskriften.
Hej Lene
Tusind tak for den fine feedback.
Jeg er superglad for at høre at den er blevet modtaget så godt hos dig og også har fundet vej som gaver 🙂
Hvor opbevarerer du sovsen indtil du åbner det. Mvh Anni
Hej Anni
Her står de blot mørkt og ved stuetemperatur. Jeg har dem stående i nogle kasser indtil de skal bruges eller jeg har dem med ud til salg m.v.
Hej
jeg købte en flaske firebreather på Livstilsmesse på Gavnø Slot den er jo sindssyg god 🙂
Kan du sige noget om hvor man kan købe den i fremtiden ? for den kan jo slet ikke undværes 🙂
Hejsa
Mange tak skal du ha’ – hvor er det skønt at den har så mange fans rundt omkring 😀
På chilifestivalen i september vil du kunne finde den i Bjarnes bod: http://www.chilifestival.dk/
Jeg har ikke været – og kommer ikke – så meget ud og sælger her i sommer, men det skulle gerne blive bedre i fremtiden. men cilifestivalen kan du ihvertilfælde finde den på.
Hej Vivi,
Glæder mig til at prøve din chilisauce.
Hvad er holdbarheden på det?
Hey
Super 🙂
Holdbarheden med Atamon og uåbnet er over 1 år. Åbnet og på køl kan den sagtens stå et par måneder, men det får den nu sjældent lov til her 😉
Hej Vivi.
Fik aldrig lavet din chilisovs sidste år, men i år skal det være. Meeeeen du skriver 3 kg! chili til 10 l sovs…? Det virker på mig en kende meget? Men sukkeret tager måske noget af det hotte?
Mvh JJ
Hej JJ
Det er min hensigt med ordet ‘blandede’ at insinuere en god blanding fra styrke 0 – 10, men det er da muligvist ikke helt klart 😉
– jeg retter formuleringen lidt til – for 3 kg superhots skal det jo nok ikke være.
Saucen er nem at smage til undervejs med mere hakket/blendet chili, så bare start ‘forsigtigt’ – så skal det nok gå….
Hehe, Vivi. Prøver så med en lidt mindre mængde. 2,9 kg… må kunne gøre det 🙂
Hej Vivi
vil lige sige sikke en flot hjemmeside, og skal helt sikkert prøve og lave chilisovs, men kunne godt tænke mig og vide hvor du har købt de smukke flasker henne??
Mange hilsner Peter
Hej Peter
Velkommen til og mange tak skal du ha’ 😉
Der er link på linksiden til stedet hvor jeg køber dem – så kan du altid finde det igen.
Uhm Firebreather…Så absolut min yndlingssauce 🙂
Super 🙂
Jeg er glad for at den lader til at falde i god jord rundt omkring. Der er dejligt.
Mmmmm Jeg ELSKER chilisauce.. Det er ikke sådan, at du har konkurrence om at vinde dem her, vel :D?
Hehe – nej, desværre ikke Signe 🙂
– du må selv i gang…. eller køre forbi Rimmerhus d. 26 april hvor jeg sælger dem
Øv øv!
Jeg har nok godt af selv at stå lidt i gryderne 😉
Helt sikkert den skal prøves, den lyder lækker og nem 🙂
Tak Conny. Det er en rigtig go’ basissauce 🙂
– så kan man jo selv justere krydringen….
I al madlavning smager rød peber bedst, når man har fjernet skindet ved grillning. Har du eksperimenteret med det her?
Vh.
Peter
Hej Peter
Jeg bruger rød peber både med og uden grillning og skind i den daglige madlavning.
I en chilisauce som denne synes jeg dog ikke at det er arbejdet værd. Den søde capsicum-smag som peberfrugten giver i saucen her fungerer super uden 🙂
Så så man lige Vivi rydde bazaren for chili – igen…
Det ser nu ret fedt ud, med den overflod af ingredienser!
Skønne billeder og med garanti skøn chilisovs 🙂
Tak skal du ha’ Ann 🙂
Selv om det nogle gange er et større arbejde end jeg lige planlagde på forhånd – så er det også ret cool at stå med de store ‘bjerge’ af ingredienser.
Hej Vivi
Så kom opskriften på din Firebreather, som lovet 🙂 Den må jeg se at få lavet til “lageret” en af dagene. Jeg skal dog nok også have fat i lommeregneren.
MVH
Per
Super Per.
Kom nu – 10 liter er ikke så galt 😀
Den ser (også) fin ud! Hvor mange liter kom der ud af det? Bare så jeg kan dividere lidt – jeg laver jo kun et par glas ad gangen, når jeg laver chilisauce 🙂
kh
Anja
Tak skal du ha’ Anja 🙂
Der bliver ca 10 liter. Jeg opdaterer lige opskriften med info.